Travel|04.08.2019 18:12

Οδήγηση στο εξωτερικό: Ενοικίαση, κανόνες, ασφάλεια, άδεια οδήγησης και όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Newsroom

Σκοπεύετε να ταξιδέψετε με αυτοκίνητο σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Μήπως θέλετε να νοικιάσετε αυτοκίνητο ενόσω βρίσκεστε στο εξωτερικό; Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ οι ίδιοι κανόνες οδικής κυκλοφορίας.

Ενοικίαση αυτοκινήτου

Δεν υπάρχουν ειδικοί κανόνες της ΕΕ για την ενοικίαση αυτοκινήτου, αλλά καλύπτεστε από τα βασικά δικαιώματα των καταναλωτών όταν ενοικιάζετε αυτοκίνητο σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Τα δικαιώματα αυτά περιλαμβάνουν:

  •  δικαίωμα σε σαφή ενημέρωση
  •  δικαίωμα σε δίκαιη σύμβαση
  •  πρόσβαση σε εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης διαφορών σε περίπτωση διαφοράς με την εταιρεία ενοικίασης.

Όταν ενοικιάζετε ένα αυτοκίνητο, πρέπει να διακρίνετε τις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων από τους διαμεσολαβητές και τους μεσίτες. Οι διαμεσολαβητές δεν προμηθεύουν οι ίδιοι το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο, αλλά κλείνουν ένα αυτοκίνητο στο όνομά σας στην εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων. Σε περίπτωση διαφοράς, η εταιρεία ενοικίασης είναι η αρμόδια για την εφαρμογή της σύμβασης, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στη σύμβαση.

Έχετε υπόψη ότι σε ορισμένες χώρες της ΕΕ ισχύουν διαφορετικά όρια ηλικίας για ορισμένες κατηγορίες οχήματος.

Οδήγηση νοικιασμένου αυτοκινήτου σε άλλη χώρα

Αν σκοπεύετε να οδηγήσετε το νοικιασμένο αυτοκίνητο σε διάφορες χώρες,θα πρέπει να ενημερώσετε σχετικά την εταιρεία ενοικίασης κατά τη στιγμή της κράτησης. Αν η εταιρεία σάς επιτρέπει να οδηγήσετε το όχημα σε άλλη χώρα, μπορεί να σας διαβεβαιώσει ότι διαθέτετε προβλεπόμενα έγγραφα, καθώς και ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση βλάβης.

Αν ζείτε στην ΕΕ και νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο σε μια χώρα εκτός ΕΕ, όπως η Ελβετία, ισχύουν ειδικοί κανόνες όταν το οδηγείτε σε χώρες της ΕΕ.

Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε με το ενοικιασμένο αυτοκίνητο τόσο σε χώρες της ΕΕ όσο και σε χώρες εκτός ΕΕ – π.χ. από την Ελβετία στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία ή την Ιταλία – θα πρέπει να ενημερώσετε την εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων εκ των προτέρων. Η εταιρεία μπορεί να σας νοικιάσει αυτοκίνητο ταξινομημένο στην ΕΕ, ώστε να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους ενωσιακούς τελωνειακούς κανόνες. Οι περισσότερες εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων στην Ελβετία παρέχουν πινακίδες κυκλοφορίας με αριθμό ΕΕ σε κατοίκους της ΕΕ, ώστε να εξασφαλίζεται η συμμόρφωση με τους ενωσιακούς τελωνειακούς κανόνες, θα πρέπει όμως να επικοινωνείτε με την εκάστοτε εταιρεία.

Επίσης, η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων πρέπει να μεριμνά για τη συμμόρφωση του αυτοκινήτου με τους τελωνειακούς κανόνες και τους κανόνες κυκλοφορίας της χώρας στην οποία θα ταξιδέψετε. Για παράδειγμα, σε πολλές χώρες τα χειμερινά ελαστικά είναι υποχρεωτικά κατά τη διάρκεια ορισμένων μηνών του έτους.

Άδειες οδήγησης 

Εφόσον η άδειά σας έχει εκδοθεί σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορείτε να τη χρησιμοποιείτε οπουδήποτε εντός της ΕΕ.

Πριν από την αναχώρησή σας, βεβαιωθείτε ότι η άδειά οδήγησής σας εξακολουθεί να ισχύει. Αν λήξει ενόσω ταξιδεύετε στο εξωτερικό, καθίσταται αυτόματα άκυρη και πιθανόν να μην αναγνωρίζεται σε άλλες χώρες.

Έχετε υπόψη ότι δεν μπορείτε να οδηγείτε σε άλλη χώρα με προσωρινή άδεια οδήγησης ή ανάλογο πιστοποιητικό.

Τυποποιημένη μορφή

Από το 2013, όλες οι άδειες οδήγησης που εκδίδονται στην ΕΕ έχουν τυποποιημένη μορφή – μια πλαστική κάρτα με φωτογραφία, σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας και με βελτιωμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την παλαιά σας άδεια οδήγησης, η οποία όμως θα αντικατασταθεί αυτόματα με νέας μορφής άδεια όταν την ανανεώσετε (ή το αργότερο έως το 2033).

Οι παρακάτω κατηγορίες άδειας οδήγησης αναγνωρίζονται σε όλη την Ευρώπη: AM, A1, A2, A, B, BE, B1, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D και DE.

Απώλεια ή κλοπή άδειας οδήγησης

Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής της άδειας οδήγησης ενώ βρίσκεστε στο εξωτερικό, επικοινωνήστε με την τοπική αστυνομία και το προξενείο ή την πρεσβεία σας για να το δηλώσετε.

Το προξενείο σας θα επικοινωνήσει με τις εθνικές αρχές που εξέδωσαν την άδεια οδήγησής σας (για να ελέγξουν κατά πόσο δεν είναι περιορισμένης ισχύος, δεν έχει ανασταλεί, ακυρωθεί ή ανακληθεί).

Με βάση τις πληροφορίες που θα λάβει από το προξενείο, η αστυνομία μπορεί στη συνέχεια να εκδώσει προσωρινή άδεια που θα σας δίνει το δικαίωμα να οδηγείτε στη συγκεκριμένη χώρα για μικρό χρονικό διάστημα.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε την άδεια οδήγησης μόνο στη χώρα όπου έχετε τη  συνήθη κατοικία σας.

Οι προσωρινές άδειες οδήγησης και τα πιστοποιητικά που εκδίδονται για να αντικαταστήσουν προσωρινά μια απολεσθείσα ή κλαπείσα άδεια δεν αναγνωρίζονται αυτόματα σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Ισχύς της ασφάλισης αυτοκινήτου

Η ασφάλιση αυτοκινήτου που έχετε στη χώρα σας σάς καλύπτει σε όλη την ΕΕ αν προκαλέσετε ατύχημα;

Η πινακίδα κυκλοφορίας του αυτοκινήτου σας αποτελεί απόδειξη ότι διαθέτετε ασφάλιση αστικής ευθύνης. Αυτό σημαίνει ότι η αστυνομία της άλλης χώρας συνήθως δεν σας σταματά μόνο για να ελέγξει αν το αυτοκίνητό σας είναι ασφαλισμένο. Αν ταξιδεύετε με ρυμουλκούμενο, πρέπει να είναι και αυτό ασφαλισμένο. Σε μερικές χώρες της ΕΕ πρέπει να έχετε ασφαλισμένο το ρυμουλκούμενο ξεχωριστά. Ρωτήστε τον ασφαλιστή σας σχετικά με αυτό, προτού αναχωρήσετε για το ταξίδι σας.

Πρέπει πάντα να έχετε τα ασφαλιστικά έγγραφα μαζί σας. Αυτό θα σας διευκολύνει πολύ σε περίπτωση ατυχήματος ή ελέγχου από την αστυνομία.

Κανόνες οδικής κυκλοφορίας και οδική ασφάλεια

Οι κανόνες οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας διαφέρουν από χώρα σε χώρα της ΕΕ. Δείτε τους κανόνες που ισχύουν σε κάθε χώρα. Για παράδειγμα

Οι ζώνες ασφαλείας πρέπει να χρησιμοποιούνται σε όλα τα οχήματα, περιλαμβανομένων και των τουριστικών πούλμαν και των μικρών λεωφορείων, σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Τα αυτοκίνητα/φορτηγά και, αν είναι δυνατόν, άλλα οχήματα πρέπει να διαθέτουν ειδικά συστήματα συγκράτησης για τα παιδιά.

Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ απαγορεύεται η χρήση κινητού κατά την οδήγηση χωρίς συσκευή ανοικτής ακρόασης.

Το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο αλκοόλ στο αίμα ποικίλλει: ορισμένες χώρες δεν επιτρέπουν καθόλου αλκοόλ στο αίμα κατά την οδήγηση.

Ισχύουν διαφορετικά όρια ταχύτητας για διάφορους τύπους οδών και οχημάτων.

Διαφορετικοί εξοπλισμοί ασφάλειας απαιτούνται για τα αυτοκίνητα και τις μοτοσυκλέτες.

Σε ορισμένες χώρες είναι υποχρεωτική η χρήση φώτων πορείας την ημέρα και/ή η χρήση χειμερινών ελαστικών.

Μην ξεχνάτε ότι πρέπει να οδηγείτε στην αριστερή πλευρά του δρόμου στην Κύπρο, την Ιρλανδία, τη Μάλτα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ΕΕ έχει λάβει μέτρα για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, όπως για τον περιορισμό των τροχαίων παραβάσεων που διαπράττονται σε άλλες χώρες της ΕΕ (εκτός απότη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, όπου οι σχετικοί κανόνες δεν εφαρμόζονται ακόμα). Αυτό σημαίνει ότι αν διαπράξετε μια τέτοια παράβαση σε άλλη χώρα, μπορεί να λάβετε το πρόστιμο ταχυδρομικώς.

Τηλεφορτώστε την εφαρμογή Ταξίδι στο εξωτερικό ώστε να λαμβάνετε σημαντικές πληροφορίες για την οδική ασφάλεια σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Βεβαιωθείτε ότι η ασφάλειά σας δεν έχει λήξει και σας καλύπτει επαρκώς σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Ευρώπηασφάλεια αυτοκινήτουοδήγησηοδική ασφάλεια