Travel|15.08.2019 13:14

15 Αυγούστου: Μικρό Πάσχα στην Κέρκυρα

Τάσος Οικονόμου

Με λιτανείες των επιταφίων που στολίζονται με πολύχρωμες κορδέλες και βασικό έδεσμα τα «ορφανά» μακαρόνια, αλλά και το ζωμό από κρέας, γιορτάζεται με μεγάλη  λαμπρότητα ο Δεκαπενταύγουστος στην Κέρκυρα, που από τους ντόπιους, αλλά και τους επισκέπτες, χαρακτηρίζεται ως «μικρό Πάσχα» του Καλοκαιριού.

Με κέντρο των εκδηλώσεων την περιοχή πίσω από το λιμάνι, η Παναγιά της Κέρκυρας, τιμάται σε δεκάδες εκκλησίες και μοναστήρια του νησιού, που φέρουν το όνομα της και την θέλουν «Ελεούσα» και «Οδηγήτρια». Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την παραμονή της εορτής του Δεκαπενταύγουστου με τη λιτανεία των επιταφίων και διαρκούν περίπου ένα δεκαήμερο ως τα Εννιάμερα της Παναγίας.

Στην περιοχή Μαντούκι της Κερκύρας, που είναι ένα προάστιο της πόλης, κάθε χρόνο γίνεται η περιφορά του επιταφίου της Θεοτόκου του ιερού ναού της Παναγίας της Ελεούσης. Το απόγευμα τελείται πανηγυρικός εσπερινός και κατόπιν γίνεται η λιτανεία σε όλη την περιοχή, με μία μεγάλη πομπή, με προπομπό φιλαρμονικές της Κέρκυρας, καθώς και τα λάβαρα των ενοριών του Μαντουκίου. Η λιτανεία διαρκεί περισσότερο από τρεις ώρες.

Μικρό Πάσχα15 ΑυγούστουΚέρκυραΔεκαπενταύγουστος