Travel|26.08.2019 10:33

Αίγιο: Μια πόλη γλυκιά και τριανταφυλλένια...

Ντέπη Χιωτοπούλου

Το Αίγιο, έδρα του δήμου Αιγιαλείας, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νομού Αχαΐας – μετά την Πάτρα-, παραθαλάσσια, βρέχεται από τον Κορινθιακό κόλπο, ο οποίος αποτελεί μια από τις τρεις πιο ενδιαφέρουσες, από γεωλογικής άποψης, περιοχές του κόσμου, και μάλιστα πρόσφατα (2018) εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό δίκτυο των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

Κατά την περιήγησή σας στο ιστορικό κέντρο του Αιγίου θα δείτε ενδιαφέροντα νεοκλασικά διατηρητέα κτίρια αλλά και τόπους που σχετίζονται με γεγονότα που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ιστορία, στην κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης. Ο μητροπολιτικός ναός της Παναγίας Φανερωμένης στην καρδιά της πόλης, έργο του Ερνεστ Τσίλλερ, το Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου, νεοκλασικό κτίσμα της περιόδου 1857-1860 που χτίστηκε για να στεγάσει την εύπορη οικογένεια του επιχειρηματία- σταφιδέμπορα Σωτήρη Παναγιωτόπουλου (σ.σ. στις μέρες μας αποτελεί ιδιοκτησία του δήμου Αιγιαλείας και είναι σημείο πολιτισμού για την πόλη), η κεντρική πλατεία Υψηλών Αλωνίων με το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, το ναό του Αγίου Ανδρέα, το διαχρονικό της σύμβολο – τον Πύργο- κτίσμα του 1900 που σήμερα λειτουργεί ως καφέ, αλλά και τη θέα στην πόλη και τον Κορινθιακό, η Αίθουσα Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών της Φιλαρμονικής Αιγίου από τις παλαιότερες φιλαρμονικές της χώρας, κ.ά. αποτελούν αξιοθέατα της πόλης.

Η «Τεμπελόραχη» όπως ονομάζουν οι ντόπιοι τον πλακόστρωτο δρόμο – την οδό Μιχαλοπούλου-, συνδέει την κάτω (παραλία) με την άνω πόλη που βρίσκεται και το ιστορικό κέντρο. Και οι Σκάλες του Φιλοποίμενος, γνωστές και ως «σκαλάκια», ενώνουν κι αυτές την κάτω με την άνω πόλη.

Στη δε ανανεωμένη παραλιακή ζώνη του Αιγίου, θα δείτε τον περίφημο Πλάτανο του Παυσανία με τις 12 βρύσες, που αποτελεί και ιστορικό μνημείο της πόλης. Πολιούχος του Αιγίου, η Παναγία Τρυπητή, άνω του παλιού εργοστασίου της ξακουστής Χαρτοποιίας, χτισμένη σε βράχο ύψους 30 μ., εορτάζει της Ζωοδόχου Πηγής.

Κατά μήκος της παραλίας και προς τα ανατολικά θα συναντήσετε τον υδροβιότοπο της λίμνης της Αλυκής, με σπάνια είδη πουλιών. Οσο για τα πέτρινα κτίρια – τις παλιές σταφιδαποθήκες- στις μέρες μας λειτουργούν ως κέντρα διασκέδασης, μπαράκια και εστιατόρια.

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω αξιοθέατα του Αιγίου και της ευρύτερης περιοχής, όπως αναφέρει στο «ΕτΚ» ο πρόεδρος Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης Δήμου Αιγιαλείας, Στράτος Βαρδάκης, δεν τα χαίρονται ξένοι τουρίστες. «Δυστυχώς στην περιοχή έχουμε παραθέρισμα’ κάνουμε προσπάθειες για εξωστρέφεια, θέλουμε επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες» αναφέρει ο κ. Βαρδάκης, προσθέτοντας «η Αιγιαλεία είναι παρθένος τόπος, σε μισή ώρα, από τη θάλασσα, πηγαίνεις στο βουνό, και αντίστροφα».

Παραλίες για όλους

Κατά την παραμονή σας στο Αίγιο θα κολυμπήσετε σε παραλίες, βοτσαλωτές στην πλειοψηφία τους, οργανωμένες ή μη. Η παραλία της Αλυκής (2 χλμ.) δίπλα στον ομώνυμο υδροβιότοπο, είναι πολυσύχναστη, συνήθως απάνεμη, με παραλιακές ταβέρνες. Η παραλία Διγελιώτικα στο ομώνυμο χωριό, είναι οργανωμένη, και, μεταξύ άλλων, συγκεντρώνονται και οι λάτρεις του kitesurf.

Αλλες παραλίες είναι η Τέμενη με άμμο και βότσαλο, ταβέρνες και καφέ, τα Βαλιμίτικα δίπλα στον ποταμό Σελινούντα, Νικολέικα – Ριζόμυλου μεγάλη σε πλάτος, βοτσαλωτή οργανωμένη παραλία, Ροδιά μικρή βοτσαλωτή παραλία με ρηχά νερά στο ομώνυμο παραδοσιακό χωριό, Ελαιώνας αμμώδης, οργανωμένη, εστιατόρια, καφέ κτλ., Εγκάλη με ψιλό βότσαλο και δέντρα που φτάνουν ως τη θάλασσα, θα τη βρείτε στο τέλος του παραλιακού δρόμου, από το λιμάνι προς την αντίθετη κατεύθυνση από τη δεύτερη παραλία, Πούντα η παραλία του χωριού Τράπεζας, ίσως η δημοφιλέστερη της Αχαϊκής ακτογραμμής, με βαθιά νερά, οργανωμένο το ένα τμήμα της, παραλία Πλατάνου, Ακράτα μεγάλη και οργανωμένη με έντονο τουριστικό χαρακτήρα, παραλία Ποροβίτσας με κάμπινγκ, Αιγείρα την προτιμούν αρκετοί επώνυμοι, βρίσκεται δίπλα στον οικισμό.

Το Λαμπίρι, φυσικός κόλπος με πεύκα, είναι η πρώτη παραλία που θα συναντήσετε ερχόμενοι από Πάτρα, η Ακολη (ή Αβυθος όπως τη λένε οι ντόπιοι), στον οικισμό Ροδοδάφνη, μεγάλης έκτασης, βοτσαλωτή παραλία, με εγκαταστάσεις beach volley και kite surf, εστιατόρια, καφέ μπαρ, ενοικιαζόμενα είναι μια από τις πιο γνωστές της Αιγιαλείας ενώ τα Σελιανίτικα – Λόγγος ο γραφικός κόλπος με τα γαλαζοπράσινα νερά, ενώνει τα δύο όμορφα ψαροχώρια και διαθέτει τουριστική υποδομή.

Βουραϊκός και Οδοντωτός

Ενα από τα μνημεία της φύσης για τα οποία, μεταξύ άλλων, αξίζει να επισκεφτείτε την περιοχή, είναι το εντυπωσιακό φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού, μήκους 22 χλμ. Ενας από τους δημοφιλέστερους τρόπους διάσχισης του είναι με τον ιστορικό Οδοντωτό Σιδηρόδρομο, την πλέον θεαματική διαδρομή των Βαλκανίων, που διασχίζει μεταλλικές ή πέτρινες γέφυρες και σήραγγες, πεδιάδες, επιβλητικά βράχια, καταρράκτες, σπήλαια, περνάει από το διάσημο και πιο στενό σημείο –τις «Πόρτες» κτλ. (σ.σ. άλλος τρόπος διάσχισης του φαραγγιού είναι πεζοπορώντας, κατά μήκος του Οδοντωτού. Απαιτούνται περίπου 6 ώρες για την κατάβαση και τουλάχιστον 7 για την ανάβαση).

Ο Οδοντωτός ενώνει το Διακοπτό -ή Διακοφτό (15 χλμ. από Αίγιο) με τα Καλάβρυτα, και κάνει στάση στην Κάτω Ζαχλωρού – Μέγα Σπήλαιο, εφόσον υπάρχουν επιβάτες για εκείνον το σταθμό, για να καταλήξει στην ιστορική πόλη των Καλαβρύτων. Διασχίζει μια απόσταση 22.350 μέτρων, στα 750 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, με το σύνολο των οδοντωτών τμημάτων να είναι 3.400 μέτρα και την ταχύτητα του συρμού να κυμαίνεται από 30 έως 40 χλμ./ώρα στην απλή γραμμή και 6 έως 15 χλμ. στην οδόντωση. Εχει το στενότερο μήκος σε πλάτος γραμμών στην Ευρώπη (0,75 μ.), η δε διάρκεια της εκπληκτικής διαδρομής είναι 60 λεπτά. 

Για την ιστορία, τα έργα κατασκευής του δικτύου άρχισαν το 1889, όταν πρωθυπουργός τότε της Ελλάδας ήταν ο Χαρίλαος Τρικούπης, και τα εγκαίνια έγιναν στις 10 Μαρτίου του 1896.

Σ’ ότι αφορά τα δρομολόγια έχουν ως εξής: καθημερινά, από Διακοπτό 09.05, 11.30 π.μ., 14.05 ενώ Σαββατοκύριακα και αργίες προστίθενται δυο ακόμη στις 12.49 και 15.30. Αντίστοιχα, από Καλάβρυτα ο οδοντωτός αναχωρεί στις 10.17, 12.43, 15.28 ενώ Σ/Κ και αργίες και 14.03 και 17.23. Το εισιτήριο κοστίζει 9,5 ευρώ για την απλή διαδρομή και 19 ευρώ μετ’ επιστροφής. Προτείνεται να γίνεται κράτηση εισιτηρίων, νωρίτερα από την ώρα της διαδρομής (τηλ. Σταθμός Διακοπτού 26910 43206, Σταθμός Καλαβρύτων 26920 22245). 

*

ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ 2019, για 7η χρονιά, ο θεσμός «Οινοξένεια» με τίτλο «Η Δική μας Θάλασσα»,  αφιερωμένα στην πολύτιμη και πολύπλευρη επίδραση του Κορινθιακού Κόλπου, στο κλίμα, στη γεωμορφολογία καθώς και στη γαστρονομία της Αιγιάλειας, ξεκίνησαν την Κυριακή 18 Αυγούστου, στην πλατεία Πέστουμ –Ποσειδωνίας, με συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα. Εως και τις 30 Αυγούστου, στο πρόγραμμα «Οινοξένεια 2019», που διοργανώνουν η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας μαζί με το Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια με τη συμμετοχή οχτώ οινοποιείων, εννέα εστιατορίων και δέκα ξενώνων, πολιτιστικών συλλόγων και ομάδων της περιοχής, συμπεριλαμβάνονται καθημερινές εκδηλώσεις που συνδέουν την τοπική γαστρονομία και τους οίνους μαζί με τον πολιτισμό και βεβαίως με φόντο τα υπέροχα τοπία της Αιγιάλειας (https://dikepaigialeias.gr).

Info

-Απόσταση: Η μετάβαση στο Αίγιο γίνεται μέσω των δυο νέων, σύγχρονων και άνετων αυτοκινητόδρομων – την Ολυμπία Οδό και την Ιονία Οδό. Από Αθήνα απέχει 175 χλμ. και από Πάτρα 40 χλμ. Επίσης, με το τρένο φτάνετε με την προαστιακή γραμμή από Πειραιά, Αθήνα για Κιάτο και στη συνέχεια οδικώς (σ.σ. πολύ σύντομα ο προαστιακός θα φτάνει μέχρι το Αίγιο). Από Θεσσαλονίκη υπολογίστε τα χιλιόμετρα είτε μέχρι Πάτρα (460 χλμ.) είτε Αθήνα (500 χλμ.) προσθέτοντας και εκείνα για τον τελικό σας προορισμό.

-Διαμονή: Στην περιοχή λειτουργούν ξενοδοχεία, διαμερίσματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ για ευχάριστη και άνετη διαμονή.

Tips

-Μουσεία: Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγιαλείας, έργο του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, κατασκευάστηκε το 1890 και στέγαζε την Δημοτική Αγορά της πόλης. Διαθέτει έξι αίθουσες με ευρήματα που χρονολογούνται από τα νεολιθικά έως και τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια. Ωρες λειτουργίας καθημερινά 08.30 – 15.30, εκτός Τρίτης (τηλ. 26910 21517). Δημοτικό Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου στο αρχοντικό Λόντου, με ώρες λειτουργίας Δευτέρα – Παρασκευή 08.30 – 13.30 (τηλ. 26910 62106, 24377). Μουσείο Σταφίδας, μαθαίνετε για την ιστορία της κορινθιακής σταφίδας, στεγάζεται στο συγκρότημα εταιριών Κουνινιώτης (τηλ. 26910 74473).

-Μονή Παμεγγίστων Ταξιαρχών: Χτισμένη το 1775, στο Κάτω Μαυρίκι Αιγιαλείας (13 χλμ.), η ιστορία της μονής συνδέεται με τη ζωή του Οσίου Λεοντίου. Φυλάσσονται τα Αχραντα Πάθη του Κυρίου ενώ η μονή είναι γνωστή και για την παραγωγή ροδοζάχαρης. Ωρες λειτουργίας 08.00 – 13.00 & μετά τις 17.00 (τηλ. 26910 56300). Μονή Μέγα Σπηλαίου, κοντά στη Ζαχλωρού, στο 10ο χλμ. του δρόμου Καλαβρύτων – Πούντας – Ε.Ο. Πατρών – Αθηνών.

- Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας: Στον επαρχιακό δρόμο Αιγείρας – Σελιάνας (30 χλμ.) ο χώρος είναι επισκέψιμος κατόπιν συνεννόησης με την ΕΦΑ Αχαΐας, στο τηλέφωνο 26910 21517. Η αρχαία Κερύνεια στη Μαμουσιά Διακοπτού σώζει δύο ναούς και ένα ηρώο ελληνιστικών χρόνων ενώ την Αρχαία Ελίκη –η χαμένη Ατλαντίδα της Αιγιαλείας- την κατεβύθισαν στον Κορινθιακό ο καταστροφικός σεισμός του 373 π.Χ. και το τσουνάμι που ακολούθησε.

-Λίμνη Τσιβλού: Βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μ. και περιτριγυρίζεται από ελατόδασος, καστανιές, πεύκα, βελανιδιές. Η αλπική λίμνη Τσιβλού είναι από τις ελάχιστες λίμνες που υπάρχουν στην ορεινή Πελοπόννησο. Απέχει 28 περίπου χιλιόμετρα από τον παραλιακό οικισμό της Ακράτας.

-Φορέας Διαχείρισης Χελμού Βουραϊκού: Πέντε περιοχές του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000 βρίσκονται εντός των ορίων του δήμου Αιγιαλείας (Χελμός και Υδατα Στυγός, φαράγγι του Βουραϊκού, Κλωκός και Μπαρμπάς με την κοιλάδα του ποταμού Σελινούντα, ορεινός όγκος του Παναχαϊκού, λιμνοθάλασσα Αλυκής Αιγίου).

-Τοπικά προϊόντα/γεύσεις: Κρασί  από τα ορεινά αμπελοτόπια των πλαγιών της Αιγιάλειας, παρθένο ελαιόλαδο, αλλά και μαύρη σταφίδα ΠΟΠ Βοστίτσα. Στις τοπικές γεύσεις συμπεριλαμβάνονται τα τυριά, ψάρια, το κρέας των μικρών ζώων, η ροδοζάχαρη – το παραδοσιακό γλύκισμα από τους ροδώνες της Αιγιάλειας, τα εσπεριδοειδή (λεμόνια, πορτοκάλια), η σουλτανίνα, τα αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα, βερίκοκα, σύκα), κρασιά κτλ.

ταξίδια ΕλλάδαΑίγιο