Travel|11.10.2019 16:23

Αποδράσεις στη Βόρεια Ελλάδα: Βαρκάδα, πεζοπορίες και γιορτή με κάστανα

Ντέπη Χιωτοπούλου

Στην Ορεινή Πιερία, στην Κεντρική Μακεδονία, κάτω από τη σκιά του Ολύμπου, ανηφορίζουμε σε γραφικούς παραδοσιακούς οικισμούς, με λιθόστρωτα καλντερίμια και πετρόχτιστα σπίτια, φιλόξενους ξενώνες, όμορφες πλατείες, καφενεδάκια και ταβερνούλες που σερβίρουν κόκορα με χυλοπίτες, κοντοσούβλι στη σούβλα και άλλες λιχουδιές.

Ο Παλαιός Παντελεήμονας, σκαρφαλωμένος στα 700 μ., με υπέροχη θέα προς στη θάλασσα, είναι ένα χωριό, όπου δεν κυκλοφορούν οχήματα. Θα απολαύσετε τις βόλτες σας στα σοκάκια, θα σκαλώσετε στα μαγαζάκια με τα βότανα, τα ξυλόγλυπτα και τα παραδοσιακά προϊόντα, και θα καταλήξετε στην όμορφη πλατεία με τον χαρακτηριστικό πλάτανο, την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, τα καφέ και τα ταβερνάκια. Σ’ ότι αφορά τη διαμονή σας θα βρείτε μεγάλη επιλογή σε παραδοσιακούς ξενώνες, απολαμβάνοντας την ηρεμία του τόπου και τη μαγεία της φύσης.

Μάλιστα, την Κυριακή 13/10 στην πλατεία του χωριού θα πραγματοποιηθεί η 10η Καστανογιορτή, στις 10.30 το πρωί, και θα περιλαμβάνει ψήσιμο κάστανων, προσφορά γλυκών από κάστανα, τσίπουρο και κρασί, ενημέρωση για την καστανιά και τη διατροφική αξία του καρπού της, εργαστήρια κατασκευών με πηλό, μουσική.

Δυο ακόμη προορισμοί που σας προτείνουμε στην ίδια γεωγραφική συντεταγμένη, είναι οι  Παλιοί Πόροι (5,2 χλμ. από Παλαιό Παντελεήμονα εκ των οποίων τα 4 χλμ. χωματόδρομος καλής βατότητας), με λίγους ξενώνες και 2-3 ταβέρνες, ενώ πιο ψηλά, είναι η Παλιά (Ανω) Σκοτίνα, στις πλαγιές του Κάτω Ολύμπου (11 χλμ. από Παλαιό Παντελεήμονα), πιο ήσυχη, ωστόσο και εκείνη με 2-3 επιλογές για διαμονή και φαγητό.

*

Από Θεσσαλονίκη ακολουθείτε την εθνική οδό για Αθήνα, βγαίνετε στην έξοδο για Πλαταμώνα, διανύοντας συνολικά περίπου 105 χλμ. Από Αθήνα θα διανύσετε περίπου 440 χλμ.

Μνημείο φυσικού κάλλους

Η Καστοριά, χτισμένη αμφιθεατρικά ατενίζοντας τη λίμνη Ορεστιάς ανακηρυγμένη ως «Μνημείο Φυσικού Κάλλους», στη Δυτική Μακεδονία, θα σας μαγέψει με την ομορφιά της, τη γαλήνη, την αρχοντιά της. Απολαυστική η παραλίμνια διαδρομή, και ιδίως τώρα το φθινόπωρο, με τα φύλλα των δέντρων, σε καφέ, κίτρινους, κόκκινους χρωματισμούς, άλλα πεσμένα στο έδαφος και άλλα να αιωρούνται στα κλαδιά, προ(σ)καλώντας σας για πολλά φωτογραφικά ενσταντανέ! Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, η Παναγία Μαυριώτισσα με τις τοιχογραφίες, το σπήλαιο του Δράκου, στο μέσο περίπου της παραλίμνιας διαδρομής, μεταξύ άλλων, θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον σας. 

Μπλεχτείτε και μέσα στα καλντερίμια της παραδοσιακής συνοικίας  Ντολτσό, με τα αρχοντικά με μακεδονίτικη αρχιτεκτονική και ξύλινα σαχνισιά, άλλα αναπαλαιωμένα που λειτουργούν ως ξενώνες, μουσεία ή ως χώροι πολιτισμού, και άλλα εγκαταλειμμένα, τις βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησιές, τα μουσεία, τα ταβερνάκια.

Αφιερώστε λίγο από τον χρόνο σας στα μουσεία – λαογραφικό, Μακεδονικού Αγώνα,  ενδυματολογικό, βυζαντινό-, αλλά και για τις εκκλησίες όπως την Παναγία την Κουμπελίδικη ή Σκουταριώτισσα -το έμβλημα της Καστοριάς-, του Αγίου Νικολάου Κασνίτση και των Αγίων Αναργύρων, του Αγίου Στεφάνου, του Ταξιάρχη Μητροπόλεως κτλ. Αρχοντικά θα δείτε και στην άλλη παραδοσιακή συνοικία της Καστοριάς, το Απόζαρι, στη βόρεια πλευρά της λίμνης.  Στην είσοδο της πόλης λειτουργεί και ενυδρείο ενώ στα 6 χλμ. βρίσκεται ο Λιμναίος Οικισμός Δισπηλιού (τηλ. 24670 21910). Επίσης, στο Μαυροχώρι Καστοριάς (12 χλμ.) λειτουργεί μουσείο κέρινων ομοιωμάτων, λαογραφίας & προϊστορίας.

*

Από Θεσσαλονίκη ακολουθείτε την Εγνατία οδό για Ιωάννινα, διανύοντας συνολικά 200 χλμ. Από Αθήνα τα χιλιόμετρα είναι περίπου στα 500 χλμ. ή εναλλακτικά αεροπορικώς για το αεροδρόμιο «Αριστοτέλης» στο Αργος Ορεστικό (12 χλμ.).

Βουβάλια και βαρκάδα

Η Κερκίνη, βορειοδυτικά στο νομό Σερρών, ένας από τους 10 ελληνικούς υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας, η οποία σχηματίζεται από τα νερά του ποταμού Στρυμόνα, δημιουργήθηκε το 1932 με την κατασκευή ενός φράγματος κοντά στο χωριό Λιθότοπος και την κατασκευή αναχωμάτων στα ανατολικά και δυτικά. Πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα, με περισσότερα από 1.300 είδη φυτών αλλά και πάνω από 300 είδη πουλιών, θηλαστικά, ψάρια, ερπετά και ασπόνδυλα. Στην πανίδα της Κερκίνης, προσθέτουμε βεβαίως και τα βουβάλια, με το 80% του συνολικού πληθυσμού βουβαλιών της χώρας, να εντοπίζεται στην περιοχή.

Πολλές και οι δραστηριότητες στη φύση στην τεχνητή λίμνη Κερκίνης όπως για παράδειγμα η βαρκάδα και το κανό με διαδρομές στο παρυδάτιο δάσος με τα πουλιά στις φωλιές τους, η ποδηλασία, η πεζοπορία, η παρατήρηση πουλιών, η φωτογράφηση, οι διαδρομές με 4x4, πεζοπορία αλλά και η ιππασία και η τοξοβολία.

Στην Κερκίνη θα βρείτε ξενώνες και ταβέρνες, ενώ εκεί είναι και το Κέντρο Πληροφόρησης Υγροτόπου Κερκίνης με ενημέρωση για το Εθνικό Πάρκο, φυλλάδια και χάρτες της περιοχής (τηλ. 23270 28004, www.kerkini.gr).

Αξίζει να κάνετε διαδρομές στη γύρω περιοχή, και να επισκεφτείτε τα χωριά όπως το Μανδράκι (σ.σ. εκεί είχε πραγματοποιήσει κινηματογραφικά γυρίσματα ο αείμνηστος σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος για την ταινία του «Το Λιβάδι που Δακρύζει»), το Ακριτοχώρι με το Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου, με αγιορείτικη μοναστηριακή αρχιτεκτονική, τη Βυρώνεια με το ενυδρείο με είδη της ιχθυοπανίδας της περιοχής και τον σιδηροδρομικό σταθμό που λειτουργεί ως παραδοσιακό καφέ – μεζεδο – παντοπωλείο, τα Πορόια - τα Κάτω και τα Ανω Πορόια- στις πλαγιές του όρους Μπέλλες (6 περίπου χλμ.) κτλ.

*

Από Θεσσαλονίκη ακολουθείτε την Εγνατία οδό για Σέρρες και στη συνέχεια τις σχετικές πινακίδες, διανύοντας συνολικά 95 χλμ. Από Αθήνα θα διανύσετε περίπου 600 χλμ.

Φύση, φαράγγια και πέτρινα γεφύρια

Στον ορεινό όγκο των Γρεβενών, στην Πίνδο, στη Δυτική Μακεδονία, έχετε πολλές επιλογές σε διαδρομές, δραστηριότητες, αξιοθέατα. Καταρχήν, στο βόρειο τμήμα της Πίνδου είναι ο Εθνικός Δρυμός Βάλια Κάλντα, που στα βλάχικα σημαίνει «Ζεστή κοιλάδα». Υπάρχουν τρεις επιλογές για τις διαδρομές σας στον Εθνικό Δρυμό, και αντίστοιχα, τρεις είσοδοι: από Σταυρό - Βάλια Κάλντα, από Σαλιατούρα Παπαγιάννη και από Σαλιατούρα Μηλιάς.

Κατά την παραμονή σας στην περιοχή, θα δείτε και πολλά πέτρινα γεφύρια, αρκετά από τα οποία είναι χτισμένα πάνω σε μεγάλα μονοπάτια που ένωναν την Μακεδονία με την Ηπειρο.

Ισως το πιο διαδεδομένο γεφύρι του νομού Γρεβενών είναι το γεφύρι Σπηλαίου (ή Πορτίτσας) στο χωριό Σπήλαιο (5 χλμ.), και βρίσκεται στην αρχή του φαραγγιού, στον ποταμό Βενέτικο.

Ο Ζιάκας (20 χλμ. από Γρεβενά) στους πρόποδες του βουνού Ορλιακας, όπου και εκεί υπάρχει πέτρινο γεφύρι (2 χλμ.), το Κοσμάτι, το Τρίκωμο με το πέτρινο γεφύρι Αζίζ Αγά στον Βενέτικο, το Μοναχίτι, το Μικρολίβαδο, τα βλαχοχώρια Περιβόλι και Αβδέλλα σε υψόμετρο 1.380 μ., το Πολυνέρι, η Αλατόπετρα, η Αετιά στις πλαγιές της βορειοανατολικής Πίνδου (εκεί κοντά έχει και καταρράκτες), οι Φιλιππαίοι, το Πανόραμα, η Λάβδα, η Σμίξη πριν το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσα, το ονομαστό βλαχοχώρι Σαμαρίνα στα 1.600 μ. στις ανατολικές πλαγιές του Σμόλικα – το ψηλότερο των Βαλκανίων-, και άλλα χωριά, θα κινήσουν το ενδιαφέρον σας στην εκδρομή σας στον ορεινό όγκο των Γρεβενών.

Ράφτινγκ, πεζοπορίες, διαδρομές 4x4, αναρρίχηση, ραπέλ, κυνήγι μανιταριών κτλ. συμπεριλαμβάνονται στις δραστηριότητες που θα σας συναρπάσουν. 

*

Από Θεσσαλονίκη ακολουθείτε την Εγνατία οδό για Ιωάννινα, και μέχρι τα Γρεβενά να υπολογίζετε περίπου 160 χλμ. Από Αθήνα θα διανύσετε περίπου 420 χλμ. μέχρι τα Γρεβενά.  

Κερκίνηταξίδια ΕλλάδαΠίνδοςΚαστοριά