Travel|30.10.2019 19:01

Λονδίνο: Απογευματινό τσάι στις όχθες του Τάμεση

Ντέπη Χιωτοπούλου

Το Λονδίνο, πρωτεύουσα της Μεγάλης Βρετανίας, βρίσκεται νοτιοανατολικά της χώρας, στις όχθες του ποταμού Τάμεση, και απέχει 75 χιλιόμετρα από τη Θάλασσα της Μάγχης. Χωρίζεται από τον ποταμό Τάμεση σε δύο μέρη, στη Βόρεια και στη Νότια Οχθη. Το Λονδίνο αποτελεί μεγάλο επιχειρηματικό, χρηματοοικονομικό και πολιτιστικό κέντρο. Οργανισμοί, πολυεθνικές εταιρίες και διάφορα παγκόσμια ιδρύματα έχουν την έδρα του στην μητρόπολη που την καθιστά ως πρωταγωνίστρια σε τομείς όπως η πολιτική, η εκπαίδευση, η μόδα, οι τέχνες, η ενημέρωση κτλ. Με ή χωρίς Brexit, το Λονδίνο παραμένει εντυπωσιακό, κάθε εποχή του χρόνου. Και μην ξεχνάτε, ότι 4-6 Νοεμβρίου, όλος ο κόσμος του τουρισμού θα δώσει το ‘παρών’, στην Διεθνή Εκθεση Τουρισμού World Travel Market. 

1.Μετρό

Το Μετρό του Λονδίνου, γνωστό ως «Underground» (Υπόγειος) ή και ως «London Tube» (ο Σωλήνας), είναι το παλαιότερο στην ιστορία των αστικών σιδηροδρόμων, καθώς άρχισε να λειτουργεί στις 10 Ιανουαρίου 1863. Υπήρξε, επίσης, το πρώτο ηλεκτροκίνητο μετρό παγκοσμίως, από το 1890. Χωρίζεται σε 9 ζώνες (σ.σ. το κεντρικό Λονδίνο καλύπτεται από τη Ζώνη 1 ενώ οι Ζώνες 6-9 καλύπτουν τα περίχωρα), υπάρχουν 11 γραμμές με το μήκος του να καλύπτει 402 χλμ. Η μέση ταχύτητα των συρμών αγγίζει τα 33 χλμ./ώρα. Λειτουργεί από τις 05.00 π.μ. έως τα μεσάνυχτα ενώ υπάρχει και το Νυχτερινό (Night Tube) σε ορισμένες γραμμές Παρασκευή και Σάββατο. Το εισιτήριο στη Ζώνη 1 για μονή διαδρομή κοστίζει 4,90 λίρες, οπότε σας συμφέρει να προμηθευτείτε την Oyster Card (σ.σ. σ’ αυτήν την περίπτωση κοστίζει 2,40 λίρες).

T
T

2.Πλατεία Τραφάλγκαρ

Μία από τις κεντρικότερες πλατείες του Λονδίνου και τουριστικό αξιοθέατο, με τη στήλη του Νέλσον -νικητή της Ναυμαχίας του Τραφάλγκαρ- που περιβάλλεται από τα αγάλματα τεσσάρων λεόντων στη βάση της. Η πλατεία είναι επίσης χώρος δημόσιων συγκεντρώσεων και εορτασμών όπως η παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Εκεί βρίσκεται η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου (National Gallery) η οποία ιδρύθηκε το 1824 και στεγάζει μια από τις πλουσιότερες συλλογές πινάκων σε παγκόσμιο επίπεδο.

T
 

3.Βρετανικό Μουσείο

Οι συλλογές του μουσείου αριθμούν περισσότερα από 7 εκατ. αντικείμενα, είναι από τις μεγαλύτερες και πιο περιεκτικές στον κόσμο και προέρχονται από όλες τις ηπείρους, καταγράφοντας την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού από την απαρχή του έως και σήμερα.

Ανάμεσα στα εκθέματα του Βρετανικού Μουσείου, τα Ελγίνεια Μάρμαρα -τα γλυπτά του Παρθενώνα-, όπου εκτίθενται στα δωμάτια 18a και 18b. Για την ιστορία τα Ελγίνεια Μάρμαρα αφαιρέθηκαν από τον Τόμας Μπρους, 7ο κόμη του Ελγιν, πρέσβη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, από το 1799 μέχρι το 1803, και μεταφέρθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία το 1806. Από το 1983, με πρωτοβουλία της τότε υπουργού Πολιτισμού, της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη, η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες να φέρει τα γλυπτά πίσω στην Αθήνα.

Ωρες λειτουργίας, καθημερινά 10.00 -17.30, Παρασκευή ως τις 20.30, είσοδος ελεύθερη (www.britishmuseum.org).

T
T

4.Μουσείο Κέρινων Ομοιομάτων

Το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων Μαντάμ Τυσό, με ιστορία από το 1884, με 14 διαδραστικές περιοχές, και περισσότερα από 2500 κέρινα ομοιώματα, πολλά από τα οποία αποτελούν αγαπημένα σας και ιδιαίτερα δημοφιλή πρόσωπα. Από τη Μαντόνα, τη Miley Cyrus και τη Lady Gaga μέχρι τον Michael Jackson και τον Φρέντι Μέρκιουρι, τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Νέλσον Μαντέλα, τον παγκόσμιο τενίστα Ραφαέλ Ναδάλ, τον σταρ του ποδοσφαίρου Κριστιάνο Ρονάλντο κτλ. Σταθείτε στο Βασιλικό μπαλκόνι, πλάι στη Βασιλική Οικογένεια, δείτε τους σούπερ ήρωες του Marvel, τον Πόλεμο των Αστρων, τον Sherlock Holmes κτλ.

Ωρες λειτουργίας Δευτέρα 09.00 – 16.00, Τρίτη – Σάββατο 09.00 – 17.00, Κυριακή 09.00 – 18.00, είσοδος 35 λίρες/ενήλικες (άνω των 16 ετών) ή 29 λίρες για online αγορά, με γρήγορη είσοδο 50 λίρες (www.madametussauds.com).

T

5.The Coca Cola London Eye

Στην καρδιά της πρωτεύουσας, στον Τάμεση, απέναντι από το Κοινοβούλιο και το Big Ben, με ύψος 135 μ., το «μάτι του Λονδίνου» είναι ο ψηλότερος τροχός παρατήρησης στον κόσμο. Η σταδιακή περιστροφή σε μια από τις 32 γυάλινες κάψουλες υψηλής τεχνολογίας διαρκεί περίπου 30 λεπτά και σας δίνει μια διαρκώς μεταβαλλόμενη προοπτική στο Λονδίνο, βλέποντας εικόνες 360 μοιρών, και σε μια απόσταση 40 χλμ., εφόσον είναι καθαρή η ατμόσφαιρα. Οι ώρες λειτουργίας είναι από τις 10 το πρωί έως τις 18.00 – 20.00 ανάλογα τις καιρικές συνθήκες. Τα εισιτήρια ξεκινούν από 27 λίρες, για γρήγορη πρόσβαση από 37 λίρες κτλ.

T

6.Westminster

Περιοχή του κεντρικού Λονδίνου, στη βόρεια όχθη του  Τάμεση, όπου εντός της μικρής έκτασης των 1,6 τ.χλμ, βρίσκονται συγκεντρωμένα μερικά από τα σημαντικότερα ιστορικά κτήρια του Λονδίνου. Τα Ανάκτορα του Ουέστμινστερ όπου στεγάζεται το Βρετανικό Κοινοβούλιο, το Αβαείο του Ουέστμινστερ από το 1050 στο οποίο είναι ενταφιασμένοι οι βασιλείς και οι ιστορικά σημαντικές προσωπικότητες, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ (Buchingham Palace) –κύρια βασιλική κατοικία, έδρα της Βρετανικής μοναρχίας-, η Downing Str. 10 όπου βρίσκεται η  πρωθυπουργική κατοικία καθώς και πολλά από τα υπουργεία της βρετανικής κυβέρνησης είναι μερικά από τα σημαντικότερα ιστορικά κτήρια της βρετανικής πρωτεύουσας. Να σημειώσουμε, ότι η αλλαγή φρουράς στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ γίνεται Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Κυριακή στις 11 το πρωί, καιρού επιτρέποντος (www.householddivision.org.uk).

Στο βόρειο άκρο των ανακτόρων του Ουέστμινστερ και το Big Ben – σύμβολο του Λονδίνου- η μεγάλη καμπάνα και το ρολόι τεσσάρων όψεων, ο πύργος του οποίου είναι ο τρίτος ψηλότερος στον κόσμο με 96,3 μ.

T

7.Πύργος του Λονδίνου

Το Βασιλικό Παλάτι και Φρούριο της Αυτής Μεγαλειότητας, γνωστό ως Πύργος του Λονδίνου, ιστορικό κάστρο στη βόρεια όχθη του Τάμεση, στο κεντρικό Λονδίνο, ιδρύθηκε στα τέλη του 1066. Παρά τη ζοφερή φήμη του Πύργου του Λονδίνου ως τόπου βασανισμού και θανάτου, μέσα σε αυτά τα τείχη θα ανακαλύψετε επίσης την ιστορία ενός βασιλικού παλατιού, ενός οπλοστασίου και ενός ισχυρού φρουρίου. Μην χάσετε τα βασιλικά θηρία και να μάθετε για τα άγρια ζώα που κατοικούσαν στον Πύργο, καθιστώντας τον πρώτο ζωολογικό κήπο του Λονδίνου.

Ωρες λειτουργίας Δευτέρα, Κυριακή 10.00 – 17.00, Τρίτη – Σάββατο 09.00 – 17.00, εισιτήριο 27,50 λίρες/ενήλικες, 13,10 λίρες/παιδιά, ελεύθερη είσοδος με το London Pass.

T

8.Γέφυρα του Πύργου

Η γέφυρα του Πύργου ή Tower Bridge διασχίζει τον Τάμεση και αποτελεί ένα από τα σύμβολα του Λονδίνου. Χτίστηκε μεταξύ 1886 και 1894. Συχνά αποκαλείται γέφυρα του Λονδίνου, και αποτελείται από δυο πύργους ύψους 65 μ., οι οποίοι ενώνονται μεταξύ τους στο ανώτερο επίπεδο με δυο πεζογέφυρες. Η γέφυρα αποτελεί συνδυασμό κινητής και κρεμαστής γέφυρας, ο μηχανισμός της οποίας βρίσκεται στη βάση των δυο πύργων.

T

9.Hyde Park

Ενα από τα οκτώ Royal Parks του Λονδίνου, το Hyde Park, καλύπτει μια έκταση 350 στρ., αποτελώντας χώρο αναψυχής, διασκέδασης, εκδηλώσεων, συναντήσεων, δημόσιων ομιλιών και διαμαρτυριών, ακόμη και σκηνικό για κινηματογραφικές ταινίες. Απολαύστε τον περίπατό σας ή την ποδηλατάδα σας, κάντε βαρκάδα στην λίμνη Serpentine,  ή κολυμπήστε, υπάρχει δυνατότητα και για τένις ή ιππασία, περάστε από την γωνιά των ομιλητών (Speaker’s Corner) Κυριακή πρωί για να ακούσετε ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα να μοιράζονται τις απόψεις τους, βυθίστε τα δάκτυλα των ποδιών σας στο μνημείο της πριγκίπισσας της Ουαλίας Νταϊάνα, που χτίστηκε το 2004 κτλ.

Ωρες λειτουργίας 05.00 – 24.00, πρόσβαση με το μετρό, στάσεις Lancaster Gate, Marble Arch (Central Line), Hyde Park Corner, Knightsbridge (Piccadilly Line).

 

10.Oxford Street / Knightsbridge

Από τη Marble Arch στα δυτικά μέχρι τη High Holborn στα ανατολικά, η περίφημη Οxford Street εκτείνεται σε 2,5 χιλιόμετρα με πάνω από 300 καταστήματα, σχηματίζοντας ίσως τον πιο πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο του κόσμου. Από την άλλη, στο Knightsbridge, επί της Brompton Road 87-135, θα επισκεφτείτε το θρυλικό πολυτελές πολυκατάστημα Harrods. Είναι ιδιοκτησία του κράτους του Κατάρ, το δε σύνθημα του Harrods είναι η λατινική φράση Omnia Omnibus Ubique, που σημαίνει «όλα τα πράγματα για όλους τους ανθρώπους, παντού». Λειτουργεί καθημερινά 10.00 – 21.00, Κυριακή 11.30  - 18.00. 

T

*

LONDON PASS, κάρτα με την οποία έχετε πρόσβαση σε περισσότερα από 80 αξιοθέατα του Λονδίνου, συμπεριλαμβανόμενου τον Πύργο του Λονδίνο, το The Shard, το hop on hop off λεωφορείο για μία μέρα. Το εισιτήριο 1 μέρας κοστίζει 75 λίρες/ενήλικες, 54 λίρες/παιδιά, για 2 μέρες 99 λίρες και 74 λίρες αντίστοιχα, για 3 μέρες 109 και 79 λίρες αντίστοιχα. Τη στιγμή του άρθρου μας, η ισοτιμία λίρας στερλίνας - ευρώ είναι 1 λίρα προς 1,16 ευρώ.

Info

-Πώς θα πάτε: Αεροπορικώς από Αθήνα, Θεσσαλονίκη για τα αεροδρόμια Heathrow, Gatwick, Stansted, Luton ανάλογα με την αεροπορική εταιρία που θα πετάξετε. Η απόσταση για το κέντρο του Λονδίνου είναι περίπου στα 15 λεπτά από Heathrow, 30 λεπτά από Gatwick, 50 λεπτά από Stansted, 24 λεπτά από Luton (www.visitlondon.com/traveller-information).

-Πού θα μείνετε: Από πολυτελή ξενοδοχεία μέχρι hostels και διαμερίσματα θα έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε για τη διαμονή σας. Τα γραφεία τουριστικών πληροφοριών που υπάρχουν στα αεροδρόμια, στο κέντρο του Λονδίνου, στην Holborn, στην King Cross Str., στην Piccadilly, στη Victoria κτλ. σας παρέχουν οτιδήποτε χρειαστείτε. 

-Oyster Card: Για τις μετακινήσεις σας με τις δημόσιες συγκοινωνίες του Λονδίνου (μετρό, λεωφορεία, τραμ, Docklands Light Railway, σιδηροδρομικές υπηρεσίες), αγοράστε μια Oyster Card, την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και από/προς τα αεροδρόμια Heathrow και Gatwick. Επίσης, εξασφαλίζει έκπτωση στο τελεφερίκ στον Τάμεση (Emirates Airline Cable Car) και στα ποταμόπλοια. Συνήθως, για 1-2 μέρες, αρκούν 20 λίρες για τις μετακινήσεις σας (συμπεριλαμβάνοντας και το αεροδρόμιο). Για 3-4 μέρες, θα χρειαστείτε 25-30 λίρες.

Tips

-Warner Bros Studio: Ολα όσα θέλετε να μάθετε για τη δημιουργία του Χάρι Πότερ. Επισκεφτείτε τα στούντιο όπου γυρίστηκαν και οι οκτώ ταινίες, βάλτε τα αυθεντικά σύνολα, ανακαλύψτε τη μαγεία πίσω από τα μαγικά ειδικά εφέ και εξερευνήστε τα μυστικά πίσω από τα σκηνικά της σειράς ταινιών του Harry Potter. Ωρες λειτουργίας καθημερινά 09.00 – 18.00 (τελευταία είσοδος 15.45). Είσοδος 85 λίρες/ενήλικες, 80 λίρες/παιδιά.

-The Shard: Σχεδόν διπλάσιο από οποιοδήποτε άλλο κτίριο στην πόλη, το The Shard ύψους άνω των 300 μ., στη γέφυρα του Λονδίνου, προσφέρει ανεμπόδιστη θέα 360 μοιρών από το επίπεδο 72, που είναι υπαίθριο, όπου θα φτάσετε με έναν από τους ταχύτερα ανελκυστήρες στο Λονδίνο. Ωρες λειτουργίας καθημερινά 10.00 – 22.00 (τελευταία είσοδος στις 21.00), εισιτήριο 27 λίρες/ενήλικες, 21 λίρες/παιδιά, ελεύθερη είσοδος με το London Pass.

-Ζωολογικός Κήπος: Στο Regent’s Park βρίσκεται ο αρχαιότερος επιστημονικός ζωολογικός κήπος στον κόσμο, με περισσότερα από 750 είδη ζώων. Υπάρχει και η δυνατότητα διανυκτέρευσης σε lodge εντός του ζωολογικού κήπου. Ωρες λειτουργίας καθημερινά από τις 10 το πρωί, εκτός Χριστουγέννων. Είσοδος 22.90 λίρες/ενήλικες, 14.90 λίρες/παιδιά (www.zsl.org).

-Το Φάντασμα της Οπερας: Στο θέατρο «Her Majesty’s» του Λονδίνο είχε γίνει η πρεμιέρα του μιούζικαλ «Το Φάντασμα της Οπερας», του Αντριου Λόιντ Βέμπερ, το 1986. Η παράσταση με τα 70 θεατρικά βραβεία, που έχει προσελκύσει πάνω από 140 εκατ. ανθρώπους σ’ όλον τον κόσμο, παρουσιάζεται για 33η χρονιά, στο ιστορικό θέατρο (σταθμός μετρό Piccadilly Circus).

-Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης Τέιτ: Γνωστή και ως Tate Modern βρίσκεται στην περιοχή Bankside και αποτελεί μέρος του δικτύου μουσείων Tate. Είναι η δημοφιλέστερη πινακοθήκη μοντέρνας τέχνης και το τρίτο δημοφιλέστερο μουσείο στην Αγγλία. Ωρες λειτουργίας Κυριακή – Πέμπτη 10.00 – 18.00, Παρασκευή – Σάββατο10.00 – 22.00, είσοδος ελεύθερη, εκτός από ορισμένες εκθέσεις (www.tate.org.uk).

Λονδίνοταξίδια Ευρώπηταξίδια εξωτερικό