Travel|08.11.2019 11:14

Ντουμπάι: Κοσμοπολίτικος αέρας και σαφάρι στην έρημο

Ντέπη Χιωτοπούλου

Tο Ντουμπάι, ένα από τα επτά εμιράτα, στα παράλια του Περσικού κόλπου, συνορεύει βορειοανατολικά με το Αμπου Ντάμπι και τη Σάργια, και θεωρείται η μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Είναι το μεγαλύτερο εμπορικό, οικονομικό και τουριστικό κέντρο της χώρας, η πόλη έχει δύο λιμάνια, μετρό και βεβαίως πολυτελές και υπερτεχνολογικό διεθνή αερολιμένα, το Dubai International Airport. Μάλιστα, εκεί, θα πραγματοποιηθεί – για πρώτη φορά στη Μέση Ανατολή- η World Expo 2020, έκθεση διάρκειας έξι μηνών, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν νέες καινοτομίες, ιδέες, επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις. Η Dubai Expo 2020 θα πραγματοποιηθεί 20 Οκτωβρίου 2020 – 10 Απριλίου 2021 (www.expo2020dubai.com).

Για την ιστορία, για το Ντουμπάι, το 1966 αποτελεί έτος ορόσημο στην ιστορία του. Είναι η χρονιά όπου ανακαλύπτεται πετρέλαιο στο πεδίο Fateh. Το 1971 ιδρύονται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και εγκαινιάζεται το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι. Το 1979 εγκαινιάζεται το λιμάνι Jebel Ali καθώς και το Dubai World Trade Centre - ο πρώτος ουρανοξύστης της πόλης.

Το 1985 ιδρύεται η αεροπορική εταιρεία Emirates (σ.σ. η παρουσία της στην ελληνική αγορά ξεκίνησε το 1996  και είναι η πρώτη εταιρία που συνέδεσε απευθείας την Αθήνα με το Ντουμπάϊ, από το Μάρτιο του 2017, προσφέροντας ακόμη τη μοναδική απευθείας, καθημερινή πτήση που συνδέει την Ελλάδα με τις ΗΠΑ όλον τον χρόνο), το 1996 διοργανώνεται για πρώτη φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο του Ντουμπάι και ξεκινά ο θεσμός του Dubai Shopping Festival. Το 1999 ανοίγει το Burj Al-Arab και καλείται ως το μοναδικό ξενοδοχείο επτά αστέρων παγκοσμίως. Το 2003 ξεκινά η κατασκευή του ψηλότερου ουρανοξύστη του κόσμου και 200 τεχνητών νησιών. Το 2010 το Burj Khalifa γίνεται το ψηλότερο οικοδόμημα στον πλανήτη φτάνοντας τα 828 μέτρα.

Αρχιτεκτονική

Το Ντουμπάι είναι ένα από τα λίγα μέρη στα οποία η εμβληματική αρχιτεκτονική δεν ενθαρρύνεται απλώς αλλά επιδιώκεται ενεργά. Σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των γερανών παγκοσμίως δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς εδώ. Burj Khalifa, το υψηλότερο κτίριο του κόσμου στα 828 μέτρα. Emirates Towers, αγαπημένο κτήριο για τους λάτρεις της αρχιτεκτονικής (σ.σ. παρατηρήστε τον τρόπο με τον οποίο η σχέση των δύο πύργων αλλάζει συνεχώς ανάλογα με την οπτική γωνία από την οποία τους παρατηρείτε), World Trade Centre, National Bank of Dubai (Εθνική Τράπεζα του Ντουμπάι) με τη γυάλινη πρόσοψή του να αντανακλά το καθημερινό πηγαινέλα κατά μήκος του κόλπου. Η Μαρίνα του Ντουμπάι με εστιατόρια. Mall of the Emirates με τεράστια γκάμα από καταστήματα γνωστών αλυσίδων και μπουτίκ υψηλής ραπτικής, κινηματογράφους, εστιατόρια. Εκεί βρίσκεται και το εκπληκτικό Ski Dubai, το μεγαλύτερο παγκοσμίως Snow Park 22.500 τετραγωνικών μέτρων.

Σουκ και Μπαντγκίρ

Συνδυάστε τις σύγχρονες πτυχές του Ντουμπάι με μια επίσκεψη στην Παλιά πόλη, όπου θα δείτε τον παραδοσιακό τρόπο ζωής στον Περσικό Κόλπο. Ο κόλπος του Ντουμπάι αποτελεί ιδανική αφετηρία της περιήγησης, με τα νερά του να διαιρούν την πόλη στα δύο. Ο όρμος Creek (Khor Dubai) είναι η αρτηρία γύρω από την οποία αναπτύχθηκε και άνθισε η πόλη. Παρά τα χωματουργικά έργα και την οικοδόμηση που μετασχηματίζει γοργά το Ντουμπάι, ο όρμος έχει καταφέρει να παραμείνει μια από τις πιο γραφικές περιοχές του Ντουμπάι, και παράλληλα κόμβος διέλευσης.

Η Ντέιρα (Deira) είναι περιοχή που σφύζει από κίνηση και συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία του παραδοσιακού και του μοντέρνου. Δυτικά βρίσκονται τα σουκ (παραδοσιακές αγορές), εκεί όπου θα επισκεφθείτε την αγορά χρυσού (Gold Souk) και την αρχαία σκεπαστή αγορά. Θα περιηγηθείτε και στην αγορά με τα ηλεκτρονικά είδη, την ψαραγορά, την κρεαταγορά, τη λαχαναγορά, καθώς και στην αγορά με τα αρώματα και τα μπαχαρικά, και την αγορά υφασμάτων στο Bur Dubai. Το ωράριο λειτουργίας τους είναι συνήθως από τις 9 το πρωί ως τις 10 το βράδυ. Ανατολικά στη Ντέιρα και κατά μήκος της όχθης του Creek βρίσκεται η αποβάθρα Dhow Wharfage για τα παραδοσιακά πλεούμενα dhow. Κατά μήκος της όχθης του κόλπου και βόρεια της γέφυρας Maktoum, αμέτρητα σκάφη dhow, είναι αγκυροβολημένα με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο, και φορτώνουν και ξεφορτώνουν τις πραμάτειές τους από ολόκληρη τη γύρω περιοχή. Απολαύστε και μια βόλτα με παραδοσιακό θαλάσσιο ταξί (abra) ή με ένα από τα φεριμπότ του κόλπου του Ντουμπάι.

Το Bur Dubai θα το επισκεφθείτε για τα αξιοθέατα της περιοχής – εκεί βρίσκεται και το Diwan, το γραφείο του Κυβερνήτη, όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις για τα εθνικά ζητήματα- αλλά και για τα ιστορικά κτίρια, όπως οι πύργοι στην ιστορική περιοχή Al Fahidi. Εκεί βρίσκεται ένας από τους παλαιότερους αρχαιολογικούς τόπους του Ντουμπάι και η τελευταία περιοχή με παραδοσιακά μπαντγκίρ (πύργους ανέμου) της αραβικής πλευράς του Περσικού Κόλπου (σ.σ. τα μπαντγκίρ πάνω στα τείχη παγίδευαν τον άνεμο και τον διοχέτευαν προς τα σπίτια, αποτελώντας έτσι έναν πρωτόγονο σύστημα κλιματισμού).

Κατά την περιήγησή σας στην Al Fahidi θα δείτε παλιά κτίρια τα οποία έχουν μεταμορφωθεί σε καφενεία, γκαλερί και ιδιόρρυθμα μικρομάγαζα. Στο οχυρό Al-Fahidi στεγάζεται το μουσείο του Ντουμπάι. Κτίστηκε το 1787 και αποτελεί ίσως το παλαιότερο κτίριο της πόλης. Εχει χρησιμοποιηθεί ως παλάτι, στρατόπεδο και φυλακή. Σήμερα φιλοξενεί αρχαιολογικά ευρήματα και παραδοσιακά εκθέματα από τη ζωή στο Ντουμπάι, αεροφωτογραφίες της ανάπτυξης του Ντουμπάι από τη δεκαετία του '50, και μια υπέροχη παρουσίαση με ήχο και εικόνα της πορείας της πόλης στην πορεία δεκαετιών. Ωρες λειτουργίας Σάββατο - Πέμπτη 08:30 - 19:30, Παρασκευή 13:30 - 19:30.

Σιντριβάνια και παραλίες

Στην Οδό Sheikh Zayed θα σας εντυπωσιάσουν τα κτίρια με την αρχιτεκτονική τους, αλλά και το ύψος τους. Ο δρόμος με τις 12 λωρίδες κυκλοφορίας κατευθύνεται νοτιο-δυτικά από το Trade Centre Roundabout προς το Αμπου Ντάμπι, παράλληλα προς την ακτή. Κατά μήκος του δρόμου βρίσκονται ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, κτίρια γραφείων και κατοικιών από εντυπωσιακό χρώμιο και γυαλί. Αφθονα νέα οικοδομήματα έχουν ξεφυτρώσει σε αυτήν την περιοχή του Ντουμπάι, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει το DIFC (Dubai International Finance Centre) - έδρα του χρηματιστηρίου του Ντουμπάι - και το Burj Khalifa, το ψηλότερο κτίριο του κόσμου, που προκαλεί ίλιγγο και περιβάλλεται από το σιντριβάνι Dubai Fountain.

Η Jumeira είναι η πολυτελής περιοχή του Ντουμπάι που φιλοξενεί από ινστιτούτα ομορφιάς και πολυτελή καφέ μέχρι εμπορικά κέντρα, γκαλερί και μπουτίκ. Το Jumeira Beach Park προσφέρεται για μαύρισμα και κολύμπι, ενώ κατά μήκος της παραλίας ο ποδηλατόδρομος έχει έντονη κίνηση. Στην παραλία Jumeirah, και το τέμενος Jumeirah, από τα πιο φωτογραφημένα αξιοθέατα, το οποίο επιτρέπεται να επισκεφθούν μη Μουσουλμάνοι.

Από την άλλη, η γειτονική συνοικία Satwa είναι ατμοσφαιρική και είναι γνωστή για τα καταστήματα υφασμάτων και τους εξαιρετικούς ράφτες.

Η Oud Metha είναι κυρίως περιοχή με κατοικίες στο Ντουμπάι, αλλά παρέχει και πολλές υπηρεσίες αναψυχής και εκπαίδευσης. Πολυτελή καταστήματα στη μεγαλοπρεπή μετενσάρκωση της αρχαίας Αιγύπτου στο Wafi City, εστιατόρια, μπαρ, πατινάζ στον πάγο, βόλτα με τελεφερίκ, θεματικά πάρκα Wonderland Theme και Water Park κ.ά.

Στο Umm Suqeim βρίσκονται το Burj Al-Arab, το Wild Wadi και το Jumeirah Beach Hotel. Νοτιότερα, η συνοικία Al-Sufouh εκτείνεται ανάμεσα στο πολυτελές Madinat Jumeirah και στα κατασκευαστικά έργα της Μαρίνας του Ντουμπάι και αποτελεί πύλη εισόδου προς το σύμπλεγμα τεχνητών νησιών Palm Jumeirah.

*DUBAI SHOPPING FESTIVAL, το μεγαλύτερο φεστιβάλ του Ντουμπάι, που διαρκεί για πέντε εβδομάδες, συνοδεύεται από αποκλειστικές προσφορές, ψυχαγωγία για όλη την οικογένεια, εκδηλώσεις παγκοσμίου επιπέδου, μοναδικές εκπτώσεις και ανταμοιβές σε διάφορα καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων ασυναγώνιστων προσφορών μόδας, κοσμημάτων, ηλεκτρονικών και πολλά περισσότερα. Διεξάγεται από τις 26 Δεκεμβρίου 2019 έως την 1η Φεβρουαρίου 2020 (www.visitdubai.com).

Info

-Πώς θα πάτε: Από Αθήνα, καθημερινά, με αεροσκάφος Boeing 777, στο διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι, που φτάνει – και αναχωρεί- στον Τερματικό Αεροσταθμό 3 με τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις. Το ταξίδι διαρκεί 4,30 ώρες προς Ντουμπάι και 5,30 προς Αθήνα. Οι επιβάτες που ταξιδεύουν από και μέσω Ντουμπάι από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020 μπορούν να επωφεληθούν από το My Emirates Pass- το εποχιακό πάσο που μετατρέπει την κάρτα επιβίβασης σε ένα αποκλειστικό πακέτο παροχών- επιτρέποντας στους πελάτες να λάβουν εκπτώσεις και ειδικά προνόμια σε περισσότερα από 500 σημεία στα ΗΑΕ (www.emirates.com).

-Διαμονή: Στο Ντουμπάι λειτουργούν ξενοδοχεία πολυτελείας αλλά και πιο οικονομικά. Ξενοδοχεία 7 αστέρων όπως το Burj Al-Arab με ύψος 320 μέτρα και με σχήμα ιστίου, 5άστερα αλλά και οικονομικότερα προσφέρουν κορυφαία διαμονή.

-Εποχή, Νόμισμα, Τοπική ώρα: Η καλύτερη εποχή να επισκεφτείτε το Ντουμπάι είναι από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται μεταξύ 20 και 30 βαθμών Κελσίου περίπου. Το νόμισμα είναι το Ντίρχαμ των ΗΑΕ. Η ισοτιμία την ώρα του ρεπορτάζ μας, είναι 1 ευρώ προς 4.08 AED (Ντίρχαμ). Αντίστοιχα, η ισοτιμία μεταξύ 1 δολαρίου ΗΠΑ είναι προς 3,67 AED (Ντίρχαμ). Η τοπική ώρα είναι GMT + 4. Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι 220/240 v, και χρησιμοποιούνται πρίζες αγγλικού τύπου.

Tips

-Παρατηρητήριο Burj Khalifa: Από την προνομιακή θέση στον 124ο όροφο του υψηλότερου κτηρίου παγκοσμίως, θα ζήσετε από κοντά αυτό το σύγχρονο αρχιτεκτονικό και μηχανολογικό θαύμα. Η επίσκεψη στο παρατηρητήριο At The Top του Burj Khalifa ξεκινά από τον χώρο υποδοχής στο ημι-ισόγειο του εμπορικού κέντρου Dubai Mall. Καθ' όλη τη διάρκεια της ξενάγησης θα λάβετε πληροφορίες μέσα από μια παρουσίαση με πολυμέσα που αφηγείται την εξωτική ιστορία του Ντουμπάι και την ιστορία του Burj Khalifa (www.atthetop.ae).

-Heritage Village και Diving Village: Στο Bur Dubai, οι εκθέσεις στο «χωριό των δυτών μαργαριταριών» (Diving Village) περιγράφουν την ιστορική σημασία της αλιείας μαργαριταριών για το Ντουμπάι, ενώ στο «χωριό της κληρονομιάς» (Heritage Village) θα δείτε παραδοσιακούς αγγειοπλάστες και υφαντές να ασκούν την παραδοσιακή τέχνη τους. Ωρες λειτουργίας Σάββατο-Πέμπτη 08:30-22:30, Παρασκευή: 08:00-22:30 (www.dubaitourism.ae).

-Shindagha: Η κατοικία του Σεΐχη Σαΐντ Αλ Μακτούμ, ηγεμόνα του Ντουμπάι την περίοδο 1912-1958 και παππού του σημερινού ηγέτη της χώρας. Το κτίσμα είναι γνωστό ως Μουσείο Al Shindagha και στέκεται υπερήφανο ενθύμιο της προ-πετρελαϊκής εποχής του Ντουμπάι. Ωράριο λειτουργίας: Σάββατο-Πέμπτη 07:30-21:00, Παρασκευή 15:00-21:30 (www.dubaitourism.ae).

-Μετακίνηση: Ο καλύτερος τρόπος για να χαρείτε τη πολυσύχναστη αποβάθρα του κόλπου του Ντουμπάι με τα παραδοσιακά πλεούμενα dhow και για να εξερευνήσετε τα σουκ και τα αξιοθέατα είναι να μετακινηθείτε με τα πόδια. Τα ταξί είναι σχετικά φθηνά στο Ντουμπάι, αλλά σε ώρες αιχμής ενδέχεται να μην τα βρίσκετε εύκολα. Επίσης, το μετρό του Ντουμπάι (λειτουργεί από το 2009) διαθέτει συρμούς που κινούνται χωρίς οδηγό, κλιματιζόμενους σταθμούς και ειδικούς χώρους για γυναίκες και παιδιά, καθώς και για επιβάτες Gold Class. Καλύπτει μεγάλο μέρος της πόλης με δύο γραμμές, την κόκκινη γραμμή που ξεκινά από την περιοχή της Ρασίντιγια και από το Αεροδρόμιο του Ντουμπάι και διέρχεται από το κέντρο της πόλης κινούμενο κατά μήκος της οδού Sheikh Zayed Road και την πράσινη γραμμή που διασχίζει τις πιο πολυσύχναστες συνοικίες του Ντουμπάι, τις περιοχές της Ντέιρα και του Μπουρ Ντουμπάι. Είναι και το παραδοσιακό θαλάσσιο ταξί (abra).

ταξίδια εξωτερικόΝτουμπάι