Travel|30.11.2018 10:36

Βόλος: Τσίπουρα και μεζέδες κάτω από τον «μπλε ουρανό»

Ντέπη Χιωτοπούλου

Ο ΒΟΛΟΣ, πρωτεύουσα του νομού Μαγνησίας, στο κέντρο περίπου της Ελλάδας, προσελκύει επισκέπτες το ίδιο εύκολα, τόσο από το νότο όσο και από το βορρά.

Μια σύγχρονη πόλη χτισμένη στα ερείπια της αρχαίας Ιωλκού, την κυρίαρχη πόλη στον Παγασητικό κόλπο την εποχή του Χαλκού. Ο Βόλος είναι η πατρίδα του Ιάσωνα και των Αργοναυτών που συμμετείχαν στην Αργοναυτική εκστρατεία, από όπου ξεκίνησε η θρυλική Αργώ με προορισμό την Κολχίδα της Μαύρης Θάλασσας (σύνορα Ρωσίας – Γεωργίας) για να φέρουν ο Ιάσωνας και οι Αργοναύτες πίσω το «χρυσόμαλλο δέρας».

Είναι ένας προορισμός, παντός καιρού, αφού συνδυάζει άριστα και τη θάλασσα και το βουνό. Η πεζοδρομημένη παραλιακή λεωφόρος Αργοναυτών στο κέντρο του πόλης, προσελκύει ντόπιους και τουρίστες, με πληθώρα καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (τσιπουράδικα, καφέ, ζαχαροπλαστεία, ταχυφαγεία, πιτσαρίες κ.ά.).

Εκεί, και η μπρούτζινη Αργώ -το σύμβολο της πόλης- στο ύψος της εισόδου του επιβατικού λιμανιού του Βόλου, από όπου αναχωρούν τα πλοία και τα ταχύπλοα για τις Σποράδες. Στο μέσο περίπου της παραλιακής, θα δείτε το Αχίλλειον, κέντρο πολιτισμού, αλλά και το ιστορικό Μινέρβα, ενώ στο τέλος του δρόμου, στις πρώην καπναποθήκες Παπαστράτου στεγάζονται τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η πεζοδρομημένη λεωφόρος συνεχίζει μέχρι την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, μια πολύ όμορφη γειτονιά, όπου και εκεί θα βρείτε –τι άλλο;- τσιπουράδικα.  

Πολιούχος της πόλης ο Αγιος Νικόλαος και ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου, η πρώτη από τις τρεις εκκλησίες που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Αριστοτέλης Ζάχος.

Φώτα και στολίδια

Η φωταγώγηση της πόλης, έγινε, χθες, Πέμπτη 29 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, και για τις ημέρες των εορτών ο Βόλος θα είναι «ντυμένος» και θα γιορτάζει. Λαμπιόνια στις αποχρώσεις του μπλε, επί της λεωφόρου Λαμπράκη, το δέντρο και αυτό ‘ντυμένο’ στα μπλε στη συμβολή των δρόμων Αργοναυτών (παραλιακή), Ιάσωνος και Δημητριάδος. Στην καρδιά της πόλης ο μπλε ουρανός  επεκτείνεται φέτος, και από την οδό Δημητριάδος, θα τον απολαμβάνετε και στην Ιάσωνος, και στην εμπορική αγορά (οδός Ερμού, Κουμουνδούρου κ.ά.), αλλά και στη Νέα Ιωνία.

Στο Ηρώο, εκεί όπου και θα γίνει η φωταγώγηση της πόλης, για τις ημέρες των εορτών, θα δεσπόζει αντίγραφο της ιστορικής Αργούς, η οποία, το βράδυ θα φωταγωγείται.

Είναι και το χωριό του Αη Βασίλη και το παγοδρόμιο, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου (έναντι Δημαρχείου), με ξύλινα σπιτάκια, το σπίτι του Αη Βασίλη, με συγκρουόμενα αυτοκινητάκια, τρενάκια και άλλα διασκεδαστικά παιχνίδια. Επίσης, και το θεματικό πάρκο με την Εποχή των Παγετώνων, στην Πλατεία Πανεπιστημίου, από τις 29/11 έως τις 7/1/2019. Για ομαδικές επισκέψεις στο τηλ. 24210 82870.

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιιίας

Το εργοστάσιο πλινθοκεραμοποιίας Νικολέτου & Σπυρίδωνα Τσαλαπάτα ιδρύθηκε το 1926, όπου κατασκευάζονταν διάφοροι τύποι τούβλων, κεραμίδια γαλλικού τύπου (Μασσαλίας), ελληνικού τύπου (βυζαντινά) καθώς και κορυφοκέραμα. Η ετήσια παραγωγή έφτανε τα 8-9 εκατ. τεμάχια διαφόρων τύπων. Το 1975 διέκοψε οριστικά τη λειτουργία του, λόγω του ανταγωνισμού και των σωρευμένων οικονομικών υποχρεώσεων.

Το διάστημα 2004 – 2006 δημιουργήθηκε το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.& Σ. Τσαλαπάτα, από το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), το οποίο αποτελεί ένα από τα 9 θεματικά μουσεία του Ιδρύματος, στοχεύοντας στην ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας του εργοστασίου αλλά και της εξέλιξης της πλινθοκεραμοποιίας στον ελληνικό και διεθνή χώρο.

Αφιερώστε χρόνο και ξεναγηθείτε στα νέα τριβεία, στις δεξαμενές αργίλου, στο λεβητοστάσιο, στην αίθουσα παραγωγής αλλά και στην κάμινο Χόφμαν, εκεί όπου η θερμοκρασία κάποτε έφτανε τους 1.000 βαθμούς Κελσίου!

Το Δεκέμβριο, υπάρχουν προγραμματισμένες δράσεις, όπως μουσικοθεατρική παράσταση στις 3 Δεκεμβρίου, προβολή ταινίας «Ο Βασιλιάς των μασκών» στις 12/12, χριστουγεννιάτικη συναυλία στις 15/12, χριστουγεννιάτικο εργαστήριο κατασκευής χριστουγεννιάτικων στολιδιών για ενήλικες στις 22/12.

Ωρες λειτουργίας του μουσείου καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10.00 – 17.00 (Νότια Πύλη, Παλιά, τηλ. 24210 29844).

Τσιπουράδικα

Σε κάθε γωνιά και τσιπουράδικο, τσίπουρο και μεζές, μεζές και τσίπουρο. Είναι το σήμα κατατεθέν του Βόλου, τα τσιπουράδικα, η φήμη των οποίων, ταξιδεύει εντός και εκτός συνόρων. Λέγεται, ότι φτάνουν τουλάχιστον τα 350, μπορεί και περισσότερα. Κάθε 25άρι (ο όρος 25άρι αναφέρεται στα μικρά ιδιόρρυθμα μπουκαλάκια που σερβίρεται το τσίπουρο των 50ml) φέρει στο τραπέζι και διαφορετικό μεζέ. Πρόκειται για μια ιεροτελεστία, που διατηρήθηκε από τα προσφυγικά χρόνια, το 1922, κυρίως από τους εργάτες που δούλευαν στη θάλασσα και στο λιμάνι. Η μεσημεριανή συνάντηση στα καφενεία της παραλίας με το τσίπουρο και τα πολλά μικρά πιάτα με μεζέδες της θάλασσας στο τραπέζι, καθιερώθηκε, έγινε καθημερινή συνήθεια, έγινε αγαπητή συνήθεια για ντόπιους και επισκέπτες, που συνεχίζεται και έτσι τα τσιπουράδικα του Βόλου, είναι από μόνα τους, αφορμή για επίσκεψη στην πόλη!

*

«ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ - Ο ΒΟΛΟΣ ΜΑΣ ΜΑΓΕΥΕΙ», μ’ αυτό το σύνθημα, και φέτος, για 5η χρονιά, ο Δήμος Βόλου παρουσιάζει πλούσιο πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων. Η φωταγώγηση της πόλης πραγματοποιήθηκε, χθες, Πέμπτη 29 Νοεμβρίου, στο «Ηρώο. Καθημερινές εκδηλώσεις θα λαμβάνουν χώρα στην πόλη, οι οποίες και θα ολοκληρωθούν στις 6 Ιανουαρίου 2019. Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουν η συναυλία με Μαρία Ρίζου (13 Δεκεμβρίου), Μαρινέλλα και Κώστα Μακεδόνα (19 Δεκεμβρίου), η Βραδιά των Φαναριών με 5.000 φαναράκια και συναυλία με Ηλία Βρεττό (26 Δεκεμβρίου) κ.ά. 

Info

-Απόσταση: Από Αθήνα θα διανύσετε 350 χλμ. ακολουθώντας την εθνική οδό για Θεσσαλονίκη και βγαίνετε είτε στον κόμβο Μικροθηβών είτε στον κόμβο του Βελεστίνου. Από Θεσσαλονίκη θα διανύσετε 202 χλμ. Υπάρχει και σιδηροδρομικός σταθμός με καθημερινά δρομολόγια από Θεσσαλονίκη και Αθήνα, μέσω Λάρισας (τηλ. 24210 24056). 

-Διαμονή: Στην πόλη του Βόλου με ή χωρίς θέα προς τον Παγασητικό λειτουργούν ξενοδοχεία, που προσφέρουν όλες τις ανέσεις. Οι τιμές για όλα τα βαλάντια.

-Γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών: Βρίσκεται απέναντι από τα ΚΤΕΛ Μαγνησίας (Λαμπράκη & Σέκερη) και  λειτουργεί Δευτέρα – Παρασκευή 08.30 – 15.30 (τηλ. 24210 30930).

Tips

-Βόλος – Μουσείο της Πόλης: Στα Παλιά (οδός Φερών 15) το μουσείο στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο κτίριο της πρώην καπναποθήκης Παπάντου (1920) και λειτουργεί από το Δεκέμβριο του 2014. Αυτήν την περίοδο φιλοξενείται η περιοδική έκθεση «Στερεοσκοπικές φωτογραφίες του Βόλου» του Στάθη Ζαφραντζά, μια τρισδιάστατη ξενάγηση στο σύγχρονο Βόλο. Νέα μόνιμη έκθεση αναμένεται να εγκαινιαστεί περί το Μάιο του 2019. Ωρες λειτουργίας Τρίτη – Κυριακή 10.30 – 13.30, Τετάρτη και Παρασκευή 18.00 – 21.00 (τηλ. 24210 29878).

-Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο»: Οφείλει την ονομασία του στον σπουδαίο Ιταλό ζωγράφο, που γεννήθηκε στον Βόλο το 1888. «Εβαρίστο Ντε Κίρικο- Ο Ιταλός μηχανικός των Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων» επετειακή έκθεση αφιέρωμα, έως τις 10/1/2019 (στο ισόγειο). «Αίνιγμα/Aenigma. Giorgio de Chirico & Alberto Savinio» έκθεση με έργα από το μουσείο Αλ. Κ. Δάμτσα, για τον εορτασμό των 130 χρόνων από την γένεση του Giorgio de Chirico, εγκαινιάστηκε στις 23/11, και θα διαρκέσει έως τις 22/2/2019 (στον 3ο όροφο). Ωρες λειτουργίας Τρίτη-Παρασκευή, 10.00-13.00 & 19.00-21.00 (τηλ. 24210 31701).

-Αθανασάκειο Αρχαιολογικό μουσείο: Το μουσείο ανεγέρθηκε το 1909 με δωρεά του Αλεξίου Αθανασάκη. Στις αίθουσες  εκτίθενται αντικείμενα από τους νεολιθικούς οικισμούς του Σέσκλου και του Διμηνίου, πήλινα ειδώλια και σκεύη της γεωμετρικής εποχής από το κάστρο του Βόλου κ.ά. Ωρες λειτουργίας 08.00 – 15.00, εκτός Δευτέρας (τηλ. 24210 25285).

-Σιδηροδρομικός σταθμός: Ο γραφικός σιδηροδρομικός σταθμός του Εβαρίστο Ντε Κίρικο παραμένει ο ίδιος από το 1884. Στον όροφο του κτηρίου του σταθμού στεγάζεται το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλίας. Για επίσκεψη, στο τηλ. 24210 23712, κατόπιν συνεννόησης.

-Αρχαιολογικοί χώροι: Σε απόσταση 5 χλμ. από Βόλο, Σέσκλο, προϊστορικός οικισμός πάνω στον λόφο «Καστράκι», από τους παλιότερους που ανακαλύφθηκαν στην Ευρώπη και κατοικήθηκε για πρώτη φορά στα μέσα της 7ης χιλιετίας. Διμήνι, νεολιθικός οικισμός, κατοικήθηκε από το τέλος της 5ης χιλιετίας μέχρι το τέλος της Χαλκοκρατίας. Ισχύουν μειωμένα εισιτήρια 1 ευρώ για Σέσκλο, 2 ευρώ για Διμήνι. Ωρες λειτουργίας 8.00 – 14.45, εκτός Δευτέρας (τηλ. 24210 85960). 

-Πήλιο: Το μυθικό βουνό των Κενταύρων με τα 24 χωριά, αποτελεί πρόταση για κοντινές αποδράσεις, με έδρα σας το Βόλο. Δημοφιλή και κοντινά στην πόλη χωριά, η Πορταριά (17 χλμ.) και η Μακρινίτσα  (19 χλμ.) – το «μπαλκόνι του Πηλίου» όπως την αποκαλούν. Στα Χάνια (27 χλμ. από Βόλο) λειτουργεί και χιονοδρομικό κέντρο στη θέση «Αγριόλευκες» (www.pelionski.gr).

-Τοπικά προϊόντα/γεύσεις: Τσίπουρο, μεζέδες (καβουροσαλάτα, κυδώνια, καραβίδες, χταπόδι ξιδάτο ή λιαστό, μύδια, παλαμίδα, φέτα ψητή, γαρίδες σαγανάκι, καλαμάρι, πατάτες ψητές, μυδοπίλαφο, σουπιές κ.ά.), σπετζοφάι (ντόπιο λουκάνικο και πράσινες πιπεριές), χόρτα τσιγαριστά με αυγά, μπουμπάρι (ψιλοκομμένα εντόσθια και ρύζι), τσιτσίραβλα, κρίταμα, κρεατικά στη σούβλα, πίτες, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, μέλι, χειροποίητα ζυμαρικά, κρασί κ.ά.

νομός ΜαγνησίαςΒόλοςτσίπουρα