Travel|11.12.2019 12:16

Χριστούγεννα στη Γερμανία: Εκλεκτές λιχουδιές με συνταγές… αιώνων

Ντέπη Χιωτοπούλου

Από το βορρά μέχρι το νότο της Γερμανίας, μικρές και μεγάλες πολείς έχουν στραμμένα τα φώτα πάνω τους, με τις παραμυθένιες χριστουγεννιάτικες αγορές γεμάτες μαγαζάκια, δράσεις, θεάματα, διασκέδαση, και βεβαίως ζεστό κρασί, ζαχαρωτά, λουκάνικα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια

Μόναχο - Χριστουγεννιάτικο δέντρο με 2.500 λαμπιόνια

Στην καρδιά του Μονάχου, στην Marienplatz, περιτριγυρισμένη από πολυάριθμα καταστήματα, η Χριστουγεννιάτικη Αγορά της βαυαρικής πόλης είναι πολύ δημοφιλής και πάντα γεμάτη με επισκέπτες.

Οι ρίζες αυτής της παραδοσιακής αγοράς χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα. Ωστόσο, στη Marienplatz βρίσκεται μόλις από το 1972. Εκτοτε, η Χριστουγεννιάτικη Αγορά του Μονάχου έχει πάρει τη θέση της στο κέντρο της μητρόπολης στον ποταμό Isar και πρωταγωνιστεί κάθε χρόνο.

Η αγορά εκτείνεται σε 20.000 τετρ. μ., από τη Marienplatz μέχρι τον πύργο του παλιού δημαρχείου (Altes Rathaus), την εσωτερική αυλή του (Prunkhof), κατά μήκος των δρόμων Kaufingerstraße και Weinstraße στο λεγόμενο «Sternenweg». Διατηρεί τον παραδοσιακό της χαρακτήρα, και στα 160 και πλέον περίπτερα, οι επισκέπτες, από τις 10 το πρωί έως αργά το βράδυ, έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε χειροποίητα αντικείμενα, διακοσμητικά, γυάλινα στολίδια, τρόφιμα, ψημένα μήλα, μελόψωμα, σπιτικές μαρμελάδες και λικέρ, κέικ φρούτων, ψητά κάστανα κτλ.

Αναμφίβολα, το μεγαλύτερο αξιοθέατο της Χριστουγεννιάτικης Αγοράς του Μονάχου είναι το μαγευτικό χριστουγεννιάτικο δέντρο μπροστά από το νέο δημαρχείο (Neues Rathaus) όπου τα 2.500 περίπου κεριά προσδίδουν σε ολόκληρη την πλατεία μια μαγευτική ατμόσφαιρα. Η διάρκεια της αγοράς είναι έως την παραμονή των Χριστουγέννων.

Να πούμε ότι στο Μόναχο εξελίσσεται και το χειμερινό φεστιβάλ Tollwood με πλήθος διεθνών θεατρικών παραστάσεων, μουσικές και άλλες περιβαλλοντικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, όπου το 80% είναι δωρεάν. Επιπρόσθετα σε περισσότερους από 200 πάγκους θα βρείτε χειροτεχνίες, καλούδια και βιολογικά τρόφιμα απ’ όλον τον κόσμο. Διάρκεια του φεστιβάλ που γίνεται στο Theresienwiese έως 31 Δεκεμβρίου, και της αγοράς τροφίμων έως τις 23 Δεκεμβρίου (www.tollwood.de/en). 

ΑP photo

Νυρεμβέργη - Πικάντικα λουκάνικα και ζεστό κρασί

Η Νυρεμβέργη, ομόσπονδο κρατίδιο της Βαυαρίας, στην κοιλάδα του ποταμού Πέγκνιτς (Pegnitz), σε απόσταση 140 χλμ., βόρεια του Μονάχου, πρωταγωνιστεί με την χριστουγεννιάτικη αγορά της Christkindlesmarkt.

Ομορφιά, παραδόσεις, τέχνη και ιστορία, αρώματα από το ζεστό κρασί, τα ψητά και πικάντικα λουκάνικα – τα διάσημα λουκάνικα Νυρεμβέργης για πάνω από 700 χρόνια σε μέγεθος δάκτυλου-, το ψωμί τζίντζερ, τα αμύγδαλα και τα μελόψωμα.

Παιδικές χορωδίες, ξύλινα σπιτάκια, αγορές με χριστουγεννιάτικα καλούδια και διακοσμητικά συνθέτουν την εορταστική ατμόσφαιρα στην πόλη με τους 500.000 περίπου μόνιμους κατοίκους.

Η ιστορία της αγοράς ξεκινάει τουλάχιστον από το 1628, όπως τεκμηριώνεται από ένα ξύλινο κουτί με μια επιγραφή που αναφέρει τη χριστουγεννιάτικη Christkindlesmarkt.

Ηδη από τις 29 Νοεμβρίου, η Christkindlesmarkt διαρκεί ως την παραμονή Χριστουγέννων (24/12) και οι ώρες λειτουργίας της είναι καθημερινά 10.00 – 21.00, ενώ την παραμονή 10.00 – 14.00 (www.christkindlesmarkt.de/en/).

AP photo

Δρέσδη - Χριστουγεννιάτικη αγορά εδώ και 585 έτη!

Η παλαιότερη Χριστουγεννιάτικη αγορά της Γερμανίας, η Striezelmarkt, η οποία φέτος άνοιξε τις πόρτες της για 585η φορά, διασκεδάζει καθημερινά, μικρούς και  μεγάλους, με πλήθος δραστηριοτήτων και προγραμμάτων που σας μεταφέρουν στο αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων.

Ηταν το 1434 όταν η πρώτη χρονιά που λειτούργησε η Dresden Striezelmarkt κράτησε μόνο μια μέρα. Εκείνο το έτος, ο εκλογέας Frederick II της Σαξονίας και ο αδελφός του Duke Sigismund έδωσαν την έγκρισή τους για μια υπαίθρια αγορά στο Altmarkt της πόλης «την ημέρα πριν την παραμονή των Χριστουγέννων».

Κατά τη διάρκεια του μισού αιώνα που ακολούθησε, η Dresden Striezelmarkt έγινε μια από τις πιο δημοφιλείς και παραδοσιακές Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία. Εκτοτε, κάθε χρόνο, περισσότεροι από 240 έμποροι και καλλιτέχνες δίνουν το ‘παρών’ στη διάσημη χριστουγεννιάτικη αγορά Striezelmarkt.

Ηδη, λοιπόν, από τις 27 Νοεμβρίου, το κέντρο της Δρέσδης έχει γεμίσει και για φέτος, με λαμπερά φώτα, με το άρωμα του ζεστού κρασιού, τη χριστουγεννιάτικη μουσική, τις εκδηλώσεις, τους καλλιτέχνες, τα λουκάνικα, τα μπισκότα, το ζεστό κρασί και ένα σωρό άλλα γαστρονομικά εδέσματα.

Σήμερα, μάλιστα, το φεστιβάλ επικεντρώνεται στην ιστορία της κούκλας Dresden Pflaumentoffel και πώς έγινε μια τυχερή γοητεία. Το πρόγραμμα ενισχύεται με τα παραδοσιακά στοιχεία της Striezelmarkt, καθώς και με άλλους καλλιτέχνες και επισκέπτες (ώρα 14.30 – 15.30).

Η Striezelmarkt θα λειτουργεί έως την παραμονή των Χριστουγέννων, καθημερινά, 10.00 – 21.00. Την παραμονή Χριστουγέννων το ωράριο θα είναι 10.00 – 14.00 (www.striezelmarkt.dresden.de/en/).

Στουτγάρδη - Παράδοση για περισσότερα από 300 χρόνια

Η Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Στουτγάρδης δεν είναι μόνο μία από τις πιο όμορφες Χριστουγεννιάτικες αγορές σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και μία από τις παλαιότερες. Αναφέρεται επισήμως για πρώτη φορά το 1692, αλλά οι ρίζες της εκτείνονται με την πάροδο του χρόνου.

Βρίσκεται στη μέση του κέντρου της πόλης, και η μεγαλοπρεπής σειρά πάγκων εκτείνεται από το Neuen Schloss και το Königsbau έως τις πλατείες Karlsplatz και Schillerplatz με το Alten Schloss και στη συνέχεια στην πλατεία Marktplatz μέσω της εκκλησίας Stiftskirche.

Χριστουγεννιάτικα δέντρα, ζεστά ρούχα, προϊόντα μελιού, είδη οικιακής χρήσης, παιχνίδια, κεριά, γευστικές και γλυκές απολαύσεις κ.ά. είναι προϊόντα που θα βρείτε στους υπέροχα διακοσμημένους τουλάχιστον 290 πάγκους που ανήκουν στους εμπόρους της Στουτγάρδης. Στο πρόγραμμα της χριστουγεννιάτικης αγοράς της Στουτγάρδης συμπεριλαμβάνονται και μουσικές, κάλαντα, παραστάσεις για μικρούς και  μεγάλους κτλ.

Οι ώρες λειτουργίας είναι Δευτέρα – Πέμπτη 10.00 – 21.00, Παρασκευή και Σάββατο έως τις 22.00 και Κυριακή 11.00 – 21.00 (www.stuttgarter-weihnachtsmarkt.de/en/).

Βέρμη - Καβουρδισμένα αμύγδαλα και καρουζέλ

Αλλη μια χριστουγεννιάτικη αγορά, η οποία θεωρείται ως μια από τις καλύτερες της Γερμανίας, διεξάγεται στη Βέρμη, τη δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της βόρειας Γερμανίας, που είναι χτισμένη επί του ποταμού Βέζερ, σε απόσταση 100 περίπου χλμ. από Αμβούργο και 120 χλμ. από Ανόβερο.

Η περιοχή γύρω από το Δημαρχείο και το άγαλμα Roland που αποτελούν μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO μετατρέπεται σε εορταστικό τοπίο. Με πάνω από 170 διακοσμημένους πάγκους, η ατμοσφαιρική χριστουγεννιάτικη αγορά της Βρέμης αποτελεί το ιδανικό μέρος για μια ευχάριστη περιήγηση. Το ιστορικό σκηνικό, οι όμορφα διακοσμημένοι πάγκοι και τα περίπτερα και τα ρομαντικά φώτα των Χριστουγέννων δημιουργούν μια πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που προσελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες κάθε χρόνο.

Οι ώρες λειτουργίας της χριστουγεννιάτικης αγοράς της Βρέμης είναι Δευτέρα – Πέμττη 10.00 – 20.30,  μέχρι τις 21.00 Παρασκευή και Σάββατο και Κυριακές από τις 11 το πρωί έως τις 20.30.

Φρανκφούρτη - Ηχοι από καμπάνες και έλατο ύψους 32 μ.

Από την άποψη των αριθμών και του μεγέθους των επισκεπτών, η χριστουγεννιάτικη αγορά της Φρανκφούρτης είναι μία από τις μεγαλύτερες σε όλη τη Γερμανία. Τα περίτεχνα και δημιουργικά διακοσμητικά περίπτερα, το γραφικό περιβάλλον γύρω από την πλατεία Römerberg και St Paul's και το τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο συνδυάζονται και για να είναι ένα από τα πιο όμορφα της Γερμανίας.

Η ιστορία της Χριστουγεννιάτικης αγοράς της Φρανκφούρτης εντοπίστηκε από το 1393, όταν η πρώτη αναφορά έγινε σε επίσημη τεκμηρίωση. Η αγορά παραδοσιακά συνοδεύεται από την εκτέλεση εκκλησιαστικών μυστηριακών έργων, τα οποία πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Römerberg.

Το φετινό χριστουγεννιάτικο δέντρο που κοσμεί την αγορά, ύψους 32 μέτρων, είναι ένα ευγενικό δώρο από την ιαματική πόλη του Bad Orb στην κοντινή περιοχή Spessart. Το έλατο ηλικίας περίπου 80 ετών, μεγάλωσε στο πάρκο άγριων ζώων του Bad Orb και φέρει το περιφερειακό όνομα Peter of Orb.

Οσοι δε βρεθείτε στην πόλη παραμονή Χριστουγέννων, μην παραλείψετε την εμπειρία ήχου με τις 10 εκκλησίες και τις 50 καμπάνες. Η εκκλησία του Αγίου Παύλου (6 καμπάνες) θα κάνει την εκκίνηση στις 17.00 και θα συνοδεύεται από το Katharinenkirche (4 καμπάνες) στο Hauptwache, το Liebfrauenkirche (5 καμπάνες), την εκκλησία του Αγίου Πέτρου (4 καμπάνες) και την Δομινικανή μονή εκκλησία (3 καμπάνες). Οι πιο δημοφιλείς τοποθεσίες βρίσκονται στο Hauptwache, στο Liebfrauenberg, στην πλατεία Paul, στο Römerberg και στη σιδερένια γέφυρα.

Επίσης, στην εκκλησία του Αγίου Παύλου και στο Römer υπάρχει έκθεση τέχνης όπου μπορείτε να δείτε και να αγοράσετε έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίες, κεραμικά κ.ά.

Χριστούγενναταξίδια ΕυρώπηΓερμανία