Travel|06.01.2020 16:48

Βαλκάνια: Μουσικές, θεάματα και καλλιτεχνικές φλέβες

Ντέπη Χιωτοπούλου

Τα Βαλκάνια, ή αλλιώς, Βαλκανική χερσόνησος, και στα αρχαία ελληνικά Χερσόνησος του Αίμου, περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, νότια του Δούναβη και ανατολικά της Αδριατικής θάλασσας, χαρακτηρίζεται, τόσο ως πολιτικός όσο και ως γεωγραφικός όρος, καλύπτοντας μια έκταση περίπου 550.000 τετρ. χλμ.

Το όνομα της περιοχής αντλείται από τα Βαλκάνια όρη ή οροσειρά του Αίμου, που διατρέχουν την περιοχή από το κέντρο της Βουλγαρίας έως την ανατολική Σερβία. Και αν τα Βαλκάνια, καλύπτουν γεωγραφικά χώρες και περιοχές από την Αλβανία μέχρι την Τουρκία, σήμερα, περιηγούμαστε σε τέσσερις πρωτεύουσες.

Βελιγράδι - Ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή

Πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι βρίσκεται σε μια στρατηγικής σημασίας τοποθεσία, ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή, εκεί όπου ενώνονται δυο ποταμοί, ο Δούναβης -ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης- και ο Σάβα, παραπόταμος του Δούναβη. Είναι μια από τις παλαιότερες ευρωπαϊκές πόλεις χτισμένη από τους Κέλτες τον 3ο αιώνα π.Χ. Υπήρξε πρωτεύουσα της Γιουγκοσλαβίας, σε διάφορες μορφές διακυβέρνησης, μέχρι την τελική της διάλυση το 2006.

Σ’ ότι αφορά τα αξιοθέατα της πόλης θα επισκεφτείτε το Καλεμέγκνταν -το παλαιότερο πάρκο του Βελιγραδίου-, εκεί όπου, μεταξύ άλλων, βρίσκεται το Φρούριο με πανοραμική θέα στη συμβολή του Σάβα και του Δούναβη και του νησιού Veliko Ratno Ostrvo, το Ρωμαϊκό πηγάδι – το πιο μυστηριώδες σημείο της πόλης-, το διάσημο άγαλμα Pobednik – ο Νικητής- το πιο πολυφωτογραφημένο μνημείο του Βελιγραδίου και ένα από τα σύμβολά του κτλ.

Η μποέμικη συνοικία Σαντάρλιγια (Skandarlija), πλακόστρωτος δρόμος γεμάτος εστιατόρια (καφάνες) και καφέ, το Ντόρτσολ, αστική περιοχή στην καρδιά του Βελιγραδίου, η Σαβαμάλα, πρώην βιομηχανική περιοχή, από τα δημοφιλέστερα μέρη,  η Kneza Mihailova -ο πολυσύχναστος πεζόδρομος με νεοκλασικά κτίρια, εμπορικά καταστήματα, καφέ ζαχαροπλαστεία, ξενοδοχεία κτλ.-, η πλατεία Δημοκρατίας με το Εθνικό μουσείο, το άγαλμα του πρίγκιπα Μιχαήλο Ομπρένοβιτς, το Εθνικό θέατρο κτλ.

Επίσης, το μουσείο του Σέρβου επιστήμονα και εφευρέτη Νίκολα Τέσλα, το Σπίτι των Λουλουδιών - μουσείο και παλιά κατοικία του Γιόσιπ Μπροζ Τίτο με το μαυσωλείο του ιδρυτή του μεταπολεμικού γιουγκοσλαβικού κράτους, επαναστάτη και πολιτικού ηγέτη-, τα παλάτια (βασιλικό, Λευκό παλάτι, παλιό παλάτι), η Αντα Τσιγκάνλιγια (Ada Ciganlija), γνωστή και ως «Θάλασσα του Βελιγραδίου», το μεγαλύτερο πάρκο του Βελιγραδίου, ένας από τους ομορφότερους και πολυσύχναστους προορισμούς για εκδρομή, άθληση, ψυχαγωγία, πολιτισμό κτλ. συμπεριλαμβάνονται στα αξιοθέατα της σερβικής πρωτεύουσας.

Είναι και το Ζέμουν, τοποθετημένο μεταξύ τριών λόφων, στις όχθες του Σάβα, το οποίο μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έγινε μέρος της Σερβίας και με το χτίσιμο του Νέου Βελιγραδίου ενώθηκε με το Βελιγράδι.

Βουκουρέστι - Το «Παρίσι της Ανατολής»

Πρωτεύουσα της Ρουμανίας, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, βρίσκεται το Βουκουρέστι, σύγχρονη μητρόπολη, με ιστορία 500 περίπου ετών, όπου στην περίοδο μεταξύ των δύο Παγκοσμίων Πολέμων η κομψή αρχιτεκτονική της πόλης και η εκλεπτυσμένη της ελίτ, της χάρισαν το προσωνύμιο «Παρίσι της Ανατολής» ή αλλιώς «Μικρό Παρίσι».

Ο πληθυσμός του Βουκουρεστίου ανέρχεται περίπου στα 2 εκατ. κατοίκους, η δε αρχιτεκτονική του αποτελεί ένα μείγμα νεοκλασικής, μεσοπολεμικής (Μπάουχαους), κομμουνιστικής περιόδου και σύγχρονης.

Το Βουκουρέστι είναι η έκτη μεγαλύτερη πόλη της Ε.Ε., μετά το Λονδίνο, Βερολίνο, Μαδρίτη, Ρώμη, Παρίσι, η δε Ρουμανία αποτελεί κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από το 2007.

Σ’ ότι αφορά τα αξιοθέατα της πόλης, θα δείτε την Αψίδα του Θριάμβου, η οποία αποτελεί πιστό αντίγραφο της αντίστοιχης στο Παρίσι, το Ατενέουμ (The Romanian Athenaeum) που μοιάζει με αρχαίο ναό, και φημίζεται παγκοσμίως για την εξαιρετική ακουστική του, το Παλάτι της Βουλής - γνωστό καις ως Σπίτι του Λαού-, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο κτίριο της Ευρώπης και το δεύτερο σε επιφάνεια οικοδόμημα στον κόσμο μετά το Αμερικανικό Πεντάγωνο στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, με τα 1.100 δωμάτια, τις 34 αίθουσες λειτουργιών/συνεδρίων, τις τρεις βιβλιοθήκες κτλ.

Η Πλατεία Επανάστασης (Piata Revolutiei), το σημείο όπου μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά μέσα οι τελευταίες στιγμές του Νικολάε Τσαουσέσκου, στην εξουσία στις 21 Δεκεμβρίου 1989, το Παλάτι του Κατακουζινού το οποίο στεγάζει το Εθνικό μουσείο George Enescu, το Παλάτι Sutu όπου φιλοξενεί το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης του Βουκουρεστίου, το Ορθόδοξο Πατριαρχείο, η Οπερα, η συνοικία της Ανοιξης, ο παλαιότερος και πιο γοητευτικός δρόμος του Βουκουρεστίου, αντίγραφο των Ηλυσίων Πεδίων, ο Calea Victoriei, η εκκλησία Σταυροπόλεως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, κτλ. συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στα αξιοθέατα της πρωτεύουσας της Ρουμανίας.

Είναι και η Γέφυρα του Δούναβη, ή αλλιώς Γέφυρα Φιλίας, μήκους 2.223 μ., που συνδέει τη βουλγαρική όχθη στα νότια με τη ρουμανική όχθη στα βόρεια και τις πόλεις Ρούσε και Τζιούρτζιου αντίστοιχα.

Σόφια - Μεγαλώνει αλλά δεν γερνά

Πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, η Σόφια βρίσκεται στη δυτική Βουλγαρία, στις πλαγιές του όρους Βίτοσα, στο κέντρο της Βαλκανικής Χερσονήσου και μεταξύ Μαύρης Θάλασσας και Αδριατικής, ενώ η πλησιέστερη σ’ αυτή θάλασσα είναι το Αιγαίο. Ο πληθυσμός της ανέρχεται περίπου στο 1.300.00 κατοίκους, ως χώρα δε αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το 2007. Η Σόφια είναι από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης ενώ το σλόγκαν της πόλης είναι «μεγαλώνει αλλά δεν γερνά».

Σ’ ότι αφορά τα αξιοθέατα θα δείτε το Προεδρικό μέγαρο (σ.σ. κάθε ώρα πραγματοποιείται αλλαγή της φρουράς), τη Βουλή σταλινικής αρχιτεκτονικής, το αρχαιολογικό μουσείο, το Εθνογραφικό μουσείο, την Εθνική Πινακοθήκη (πρώην βασιλικά ανάκτορα), το Εθνικό θέατρο Ιβάν Βάζοφ, την Οπερα, την Εθνική Βιβλιοθήκη των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου -στεγάζει τη μεγαλύτερη εθνική συλλογή βιβλίων και εγγράφων και είναι το παλαιότερο πολιτιστικό ίδρυμα της Βουλγαρίας-, τη ρώσικη εκκλησία του Αγίου Νικολάου σε μοσχοβίτικο στυλ, την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (4ος αιώνας), θα περπατήσετε στην οδό Tsar Οsvoboditel Bl. με τα χαρακτηριστικά κίτρινα πλακάκια, στα πάρκα  κτλ.

Βεβαίως, και θα πάτε στον καθεδρικό ναό του Αλεξάνδρου Νιέφσκι (Alexander Nevski), ο οποίος αποτελεί το σημαντικότερο μνημείο της Βουλγαρικής πρωτεύουσας, και χτίστηκε στα 1904 – 1912, σε ανάμνηση των χιλιάδων πολεμιστών της Ρωσίας, Βουλγαρίας, Ουκρανίας, Μολδαβίας, Φιλανδίας και Ρουμανίας, που το 1877-1878 έπεσαν αγωνιζόμενοι για την απελευθέρωση της Βουλγαρίας από τη σκλαβιά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Να πούμε, ότι έξω από τον εντυπωσιακό ναό, βρίσκονται τα γραφεία της Ιεράς συνόδου, η βασιλική της Αγίας Σοφίας και δίπλα το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη υπέρ των πεσόντων του Α’ και Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Εκεί και το παζάρι με τις αντίκες, διάφορα παλιά αντικείμενα από την εποχή του κομμουνισμού, σουβενίρ αλλά και προϊόντα με ροδόνερο για το οποίο φημίζεται η χώρα κ.ά.

Θα περπατήσετε και στον κεντρικό πεζόδρομο Vitosha Bl. με τα μοντέρνα καφέ και εστιατόρια, τα εμπορικά καταστήματα, τα ζαχαροπλαστεία, τα ταχυφαγεία, ο οποίος πεζόδρομος καταλήγει στο πνευματικό κέντρο «NDK» -το Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού- το μεγαλύτερο πολυλειτουργικό εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Από τις ωραιότερες δε και ακριβότερες περιοχές της Σόφιας είναι η Μπογιάνα (Boyana), στους πρόποδες του βουνού Vitosha, με την εκκλησία της Boyana, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Ζάγκρεμπ - Η πόλη των μουσείων

Πρωτεύουσα της Κροατίας, το Ζάγκρεμπ χτισμένο γύρω από δύο λόφους στις όχθες του ποταμού Σάβα, χωρίζεται σε τρία τμήματα: το χιλιόχρονο παλιό χωριό Γκόρνι Γκραντ (Ανω Πόλη) που περιλαμβάνει το Προεδρικό Μέγαρο, την εκκλησία του Αγίου Μάρκου, το κροατικό κοινοβούλιο (Sabor), τα μουσεία και τις γκαλερί ανάμεσα σε λιθόστρωτα δρομάκια.

Το Donji grad του 19ου αιώνα (Ντόνι Γκραντ) -την Κάτω Πόλη- με τα καταστήματα, τα εστιατόρια, τις καφετέριες, τα θέατρα και τα πάρκα. Και τη σύγχρονη περιοχή του Νόβι Ζάγκρεμπ (Νέο Ζάγκρεμπ) που δημιουργήθηκε μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, και είναι γεμάτη από πολυώροφα κτίρια.

Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται περίπου στο 1 εκατ., από το 1945 ήταν πρωτεύουσα της Γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Κροατίας και από το 1991 πρωτεύουσα της ανεξάρτητης νέας Κροατίας.

Το Ζάγκρεμπ, ονομάζεται επίσης πόλη μουσείων, καθώς υπάρχουν περισσότερα από αυτά ανά τετραγωνικό πόδι από οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσμο. Από το καινοτόμο μουσείο των Κατεστραμμένων Σχέσεων και το Μοντέρνας Τέχνης μέχρι το μουσείο Mimara με την ιδιωτική συλλογή του Ante Topic Mimara με πάνω από 3.750 έργα τέχνης, το μουσείο αυτοκινήτων Ferdinand Budicki, το μουσείο αφιερωμένο στην πολεμική φωτογραφία κτλ.

Σ’ ότι αφορά τα αξιοθέατα του Ζάγκρεμπ, αναμφίβολα, η εκκλησία του Αγίου Μάρκου, στην ομώνυμη πλατεία, αποτελεί το πλέον πολυφωτογραφημένο σημείο. Στη στέγη του ναού απεικονίζονται τα οικόσημα του Ζάγκρεμπ, της Κροατίας, της Δαλματίας και της Σλαβονίας. Στην ίδια πλατεία θα δείτε και το Κοινοβούλιο (Sabor) καθώς και το Προεδρικό Μέγαρο (Banski Dvori).

Κατά την περιήγησή σας στην πόλη θα δείτε την κεντρική πλατεία Μπαν Γέλατσιτς με το άγαλμα του Κροάτη ήρωα Josip Jelacic, ο οποίος κατάφερε να νικήσει τους Ούγγρους σε μια εξέγερση το 1848, την κρήνη Mandusevac ενώ θα βρείτε και πληθώρα καφέ. Εκεί και το Zagreb 360ο, όπου από τον 16ο όροφο έχετε πανοραμική θέα στην πόλη!

Ο καθεδρικός ναός, η αγορά Dolac με φρούτα και λαχανικά, ο πύργος Lotrscak του 13ου αιώνα – εκεί κάθε μεσημέρι πυροδοτείται ένα κανόνι που ονομάζεται Gric-, ο πεζόδρομος Τκαλτσίτσεβα (Tkalciceva Ulica), το σύντομο τελεφερίκ (Uspinjaca) μόλις 66 μ. που κατασκευάστηκε το 1888 και συνδέει την Ανω με την Κάτω Πόλη, και αντίστροφα, το πάρκο Medvenica, το Εθνικό Θέατρο του 1895 που το εγκαινίασε ο αυτοκράτορας Φραγκίσκος Ιωσήφ Α’ της Αυστρίας και στις μέρες μας φιλοξενεί παγκόσμιας κλάσης φεστιβάλ συμπεριλαμβάνονται στα αξιοθέατα του Ζάγκρεμπ.

Βαλκάνιαταξίδια εξωτερικό