Travel|05.12.2018 14:48

Νάουσα: Γιορτάζει το Ξινόμαυρο

Ντέπη Χιωτοπούλου

ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ, στην Ημαθία, στην Κεντρική Μακεδονία, την πόλη του οίνου, όπως την αποκαλούν οινόφιλοι και όχι μόνο, δίνουν το ετήσιο ραντεβού τους στις εκδηλώσεις «Νάουσα. Η πόλη του Οίνου».

Συγκεκριμένα, από την Παρασκευή 7 έως την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου, πλήθος εκδηλώσεων θα λάβει χώρα στη Νάουσα, έχοντας ως επίκεντρο τον οινοτουρισμό, στοχεύοντας στην περαιτέρω ανάδειξη και προώθησή του.

Οικοδεσπότης των εκδηλώσεων είναι ο Σύνδεσμος Αμπελουργών και Οινοποιών Νάουσας, μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, ο οποίος απαρτίζεται από 20 μέλη – παραγωγούς που δραστηριοποιούνται στην ΠΟΠ ζώνη της Νάουσας.

Μαζί με τον Σύνδεσμο και όλη η πόλη θα κινείται στο ρυθμό της γιορτής του Ξινόμαυρου, με ειδικά μενού και προσφορές από τα τοπικά εστιατόρια και τα wine bars, αλλά και ειδικές τιμές από επιλεγμένα ξενοδοχεία, για όλους όσοι επισκεφτούν την ηρωική πόλη της Νάουσας.

Ναουσαίικη πίτα

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου με το καλωσόρισμα στον εξωτερικό χώρο του κτηρίου «ΕΡΙΑ», με ζεστή σούπα και Ξινόμαυρο, αλλά και έναν αναπάντεχο συνδυασμό της αγαπημένης ερυθρής ποικιλίας με τον καφέ.

Την επομένη, Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, μεταξύ 10.30 – 20.30 θα γίνεται κεντρική γευστική δοκιμή στο «ΕΡΙΑ» ενώ θα υπάρχουν και παράλληλες εκδηλώσεις.

Μια από αυτές έχει τον τίτλο «Νάουσα 6x6» όπου ο Δημήτρης Μάντσιος -πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ημαθίας- και ο Χριστόφορος Γεωργιάδης από το Οινοποιείο ΑΡΓΑΤΙΑ, θα ετοιμάσουν έξι παραδοσιακά είδη Ναουσαίικης πίτας και θα τα συνδυάσουν με έξι ετικέτες Ξινόμαυρου Νάουσας, σ’ ένα απολαυστικό γαστρονομικό κάλεσμα. Η δράση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 11.00 π.μ. – 12.00, ενώ το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 15 ευρώ (απαιτείται ειδικό εισιτήριο).

Το πρόγραμμα του Σαββάτου 8 Δεκεμβρίου, περιλαμβάνει δοκιμές κρασιών νέας σοδειάς, τοπική κουζίνα σε συνδυασμό με Ξινόμαυρο, ημερίδα με τίτλο «Η Νάουσα από το 1906 έως σήμερα» (ώρες 17.00 – 20.30), παρουσιάσεις προϊόντων κ.ά.

Οινοτουρισμός

«Οινοτουρισμός στη Νάουσα – Πρωταγωνιστής του θεματικού τουρισμού», είναι ο τίτλος του αφιερώματος που θα παρουσιαστεί την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου, και ώρες 11.00 – 13.00, στην αίθουσα πολλαπλών εκθέσεων, στο κτίριο «ΕΡΙΑ». 

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τις ενότητες «Οινοτουρισμός στον κόσμο, στην Ελλάδα και στη Νάουσα», «Η Νάουσα του αύριο», «Νάουσα, ιστορία, γεύση, πολιτισμός», όπου θα αναπτυχθούν θεματολογίες σχετικά με τον οινοτουρισμό, τον γαστρονομικό τουρισμό, τη σχέση τους με τη Νάουσα αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα, τις γαστρονομικές κοινότητες, τις προκλήσεις του οργανωμένου τουρισμού από μια περιοχή, τα μνημεία της Νάουσας, τις εναλλακτικές δραστηριότητες κ.ά.  

*

«ΝΑΟΥΣΑ, ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΟΙΝΟΥ» ονομάζονται οι τριήμερες εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών και Αμπελουργών Νάουσας, 7 - 9 Δεκεμβρίου, στο κτήριο «ΕΡΙΑ», στη Νάουσα, με επίκεντρο τον οινοτουρισμό. Η γενική είσοδος για το τριήμερο κοστίζει 5 ευρώ. Το ειδικό πακέτο που περιλαμβάνει γενική είσοδο και παρακολούθηση όλων των παράλληλων εκδηλώσεων που απαιτείται ειδικό εισιτήριο κοστίζει 40 ευρώ. Κρατήσεις στο naoussawinecity@gmail.com και στο τηλέφωνο 6938 250088 (Ελπίδα Παλαμίδα).

Info

-Απόσταση: Από Αθήνα ακολουθείτε την εθνική οδό προς Θεσσαλονίκη, βγαίνετε στην έξοδο για Βέροια, και συνεχίζετε για Νάουσα (530 χλμ.). Από Θεσσαλονίκη μέχρι τη Νάουσα θα διανύσετε 90 χλμ..

-Διαμονή: Στη Νάουσα λειτουργούν boutique hotel, ξενοδοχεία ενώ περιφερειακά της πόλης θα βρείτε και ξενώνες και οικογενειακές ξενοδοχειακές μονάδες με όλες τις ανέσεις.

Tips

-Σύνδεσμος Αμπελουργών και Οινοποιών Νάουσας: Αποστολή του Συνδέσμου είναι η ανάληψη δι-επαγγελματικών πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στρατηγικά στη μελέτη, τη διαφύλαξη και την προώθηση των οίνων της ζώνης, με ιδιαίτερη έμφαση στην ποικιλία του Ξινόμαυρου και στους ΠΟΠ οίνους της Νάουσας.

-Ντοκιμαντέρ: «Τόσα μακριά, και όμως τόσο κοντά» είναι η ενότητα που θα λάβει χώρα το Σάββατο 8/12, ώρες 18.00 – 20.30, και αφορά ντοκιμαντέρ του Βαλάντη Λιόλιου με τίτλο «Νάουσα - Krems An Der Donau: Δυο πόλεις, Ελλάδα και Αυστρία. Ενα οδοιπορικό - σύγκριση (Κρασί, καζάνια, Heurigens, βιομηχανική κληρονομιά)».

-Περιήγηση στα Οινοποιεία: Την Κυριακή 9/12 θα έχετε τη δυνατότητα να επισκεφτείτε τα οινοποιεία της περιοχής. Θα υπάρξει μεταφορά με το wine bus, που θα είναι στη διάθεση των επισκεπτών σε προσιτή τιμή. Για περισσότερες πληροφορίες, Σταύρος Ζάχος (τηλ. 6974 190600, zaxosstauros@hotmail.gr).

-Πεζοπορία: Για μικρούς και μεγάλους στους αμπελώνες με την trigiro, 11.00 π.μ. Σημείο συνάντησης στο Οινοποιείο Χρυσοχόου. Πεζοπορία μέσα στους αμπελώνες- περίπου 1 ώρα, εύκολη διαδρομή, ξενάγηση και οινογνωσία στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη και παιχνίδι για τα παιδιά. Κόστος συμμετοχής 10 ευρώ/ενήλικα και 5 ευρώ/παιδί, Πληροφορίες www.trigiro.com/npo, κρατήσεις στο τηλ. 6978 110441).

- «Βόλτα στην Παράδοση της Νάουσας»: Δίπλα από το ποτάμι όπου και θα συναντήσετε το διατηρητέο κτίριο Υδρόμυλος «Μάκη». Eκεί βρίσκεται το σπίτι του Ομίλου «Γενίτσαροι και Μπούλες». Μυηθείτε στο ξεχωριστό έθιμο και ξεναγηθείτε στον παλαιότερο μύλο της Νάουσας (Αρης Τόσσιος τηλ. 6979 240324, Ωρες επισκέψεων Σάββατο & Κυριακή 19.30 - 21.30).

-Χαιρετισμοί επισήμων: Οι χαιρετισμοί των επισήμων θα γίνουν το Σάββατο 8/12, ώρες 17.00 – 17.10, και συγκεκριμένα από τον Δήμαρχο Νάουσας Νίκο Κουτσογιάννη, και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αμπελουργών & Οινοποιών Νάουσας Γιώργο Φουντούλη.

κρασίΝάουσα