Travel|15.02.2020 12:44

Βενετία: Το καρναβάλι φέρνει 3.000.000 επισκέπτες στην πόλη των γονδολιέρηδων

Ντέπη Χιωτοπούλου

Στη Βενετία, τη φημισμένη πόλη της Ιταλίας, χτισμένη πάνω σε 118 μικρά νησιά, που χωρίζονται από κανάλια και ενώνονται μεταξύ τους με γέφυρες, γενέτειρα του Αντόνιο Βιβάλντι και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, υπάρχει ένας ακόμη λόγος για να την επισκεφτείτε αυτήν την εποχή.

Το διάσημο καρναβάλι της, το οποίο σχετίζεται άμεσα με τις Βενετσιάνικες μάσκες. Λέγεται ότι ξεκίνησε από μια νίκη της «Γαληνότατης Βενετικής Δημοκρατίας» (σ.σ. η Βενετία είναι γνωστή και ως «Γαληνοτάτη», «Βασίλισσα της Αδριατικής», «Πόλη του Νερού», «Πόλη των Γεφυρών», «Πόλη των Καναλιών» κ.ά.), όπου για να τιμήσουν οι κάτοικοι αυτή τη νίκη άρχισαν να χορεύουν και να συγκεντρώνονται στην πλατεία του Αγίου Μάρκου.

Απ' ότι φαίνεται αυτή η γιορτή άρχισε εκείνη την περίοδο, τέλη του 7ου αιώνα, και επισημοποιήθηκε την Αναγέννηση. Ωστόσο, υπό την εξουσία του Βασιλιά της Αυστρίας τέθηκε πλήρως εκτός νόμου το 1797 και η χρήση των μασκών απαγορεύθηκε αυστηρά. Μετά από μακρά ανυπαρξία το καρναβάλι επανήλθε το 1979 και η Ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να επαναφέρει την ιστορία και τον πολιτισμό της Βενετίας και επιδίωξε να χρησιμοποιήσει το παραδοσιακό καρναβάλι ως επίκεντρο των προσπαθειών της. Η ανακατασκευή των μασκών ξεκίνησε ως στόχος κάποιων φοιτητών της Βενετίας για το τουριστικό εμπόριο.

Φέτος, το καρναβάλι της Βενετίας, ξεκίνησε στις 8 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται στις 25/2. Η επίσημη παρουσίαση του Βενετσιάνικου καρναβαλιού γίνεται σήμερα (Σάββατο 15/2) με την παραδοσιακή παρέλαση που θα ξεκινήσει στις 2.30 το μεσημέρι από το ναό του Αγίου Πέτρου στο Καστέλο για να καταλήξει στην πλατεία του Αγίου Μάρκου.

T

Πλατεία του Αγίου Μάρκου

Αναμφίβολα, από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Βενετίας είναι η πλατεία του Αγίου Μάρκου (γνωστή και ως Πιάτσα) και η ομώνυμη Βασιλική με ιταλικές και γοτθικές επιρροές. Ξεχωρίζει με τους πέντε τρούλους της, έχει κάτοψη σχήματος ελληνικού σταυρού και χαρακτηρίζεται από μαρμάρινους κίονες και μωσαϊκά από τον 12ο μέχρι τον 15ο αιώνα. Στη βασιλική του Αγίου Μάρκου φυλάσσεται το λείψανο του Ευαγγελιστή Μάρκου, ήδη από τον 9ο αιώνα.

Είναι και το Κωδωνοστάσιο του Αγίου Μάρκου (Campanile) με υψόμετρο που φτάνει τα 99 μέτρα και προσφέρει την καλύτερη θέα στην πόλη και τη λιμνοθάλασσα.

Το Παλάτι των Δόγηδων είναι από τα παλαιότερα κτίρια της πόλης,  υπήρξε κατοικία των ηγετών της Βενετίας ή Δόγηδων ενώ το 1923 μετατράπηκε σε μουσείο το οποίο φιλοξενεί πλήθος εκθέσεων.

T

Ιστορικά καφέ

Αποτελεί σύμβολο της Βενετίας, εδώ και 300 χρόνια’ πρόκειται για το ιστορικό και το παλαιότερο καφέ της Ιταλίας, και ένα από τα παλαιότερα του κόσμου, το  Florian.

Το πολυτελές Florian στέκει εκεί από τις 29 Δεκεμβρίου του 1720, αρχικά με την ονομασία «Θριαμβευτική Βενετία», στη συνέχεια ωστόσο, επικράτησε η σημερινή του ονομασία από τον ιδρυτή του, Floriano Francesconi. Υπήρξε αγαπημένο καφενείο των διανοούμενων του 19ου αιώνα, από τον Καζανόβα μέχρι τον Λόρδο Βύρωνα, και από τον Γκαίτε μέχρι τον Μαρσέλ Προυστ, ενώ στα τραπέζια του έχουν καθίσει και από τον Andy Warhol μέχρι τον Charlie Chaplin και από τον Helmut Kohl μέχρι τον Claude Monet και την Coco Rocha.

Στην άλλη πλευρά της Πιάτσα, βρίσκεται ένα άλλο ιστορικό καφέ, το Καφέ Κουάντρι, που είχε πελάτες τους Αυστριακούς όταν η Βενετία κυβερνιόταν από την Αυστρία το 19ο αιώνα, ενώ οι Βενετσιάνοι προτιμούσαν το Καφέ Φλοριάν.

Και το Harrys Bar, και αυτό ιστορικό και διάσημο καφέ μπαρ επί της οδού Calle Vallaresso 1323, άνοιξε το Μάιο του 1931, και έχει αποτελέσει αγαπημένο στέκι του Ernest Hemingway, του Ιταλού μαέστρου Arturo Toscanini, του Αριστοτέλη Ωνάση, αλλά και των George Clooney, Woody Allen και άλλων διασημοτήτων. Θεωρείται δε το «σπίτι» του κοκτέιλ Bellini αλλά και του ορεκτικού Carpaccio ενώ το 2001 το Ιταλικό Υπουργείο Πολιτιστικών Υποθέσεων το ανακήρυξε ως εθνικό σύμβολο.  

Αξιοθέατα

Η Βενετία, η οποία κάθε χρόνο, κατακλύζεται από εκατομμύρια τουρίστες, μεταξύ άλλων, έχει αποτελέσει σκηνικό για πολλές κινηματογραφικές ταινίες όπως, Θάνατος στη Βενετία του Λουκίνο Βισκόντι, James Bond, Καζίνο Ρουαγιάλ, Ο Καζανόβας του Φεντερίκο Φελίνι, Ο Τουρίστας, Lara Kroft: Tomb Raider, ο ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ κ.τ.λ.

Εκτός από την πλατεία του Αγίου Μάρκου με την ομώνυμη βασιλική – μάλιστα ένας χαρακτηρισμός της Πιάτσα Σαν Μάρκο, που συνήθως αποδίδεται στον αυτοκράτορα των Γάλλων και βασιλιά της Ιταλίας Ναπολέοντα Α’ είναι το «σαλόνι της Ευρώπης»-, θα δείτε και το Παλάτι των Δόγηδων, τον πύργο του Ρολογιού των Μαυριτανών, την ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων στη συνοικία Καστέλο, τη Γέφυρα των Στεναγμών (Ponte dei Sospiri) -η αναγεννησιακή κλειστή γέφυρα του 1614 που ενώνει το Παλάτι των Δόγηδων με τις Νέες Φυλακές-, τη Γέφυρα Ριάλτο – τη μεγαλύτερη της Βενετίας- που ενώνει τις περιοχές του Σαν Πόλο και του Αγίου Μάρκου και έχει θέα στο Μεγάλο Κανάλι, το Λίντο μακρόστενο νησί γνωστό για τα διάσημα και πολυτελή ξενοδοχεία του αλλά και για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας κτλ.

* ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑΙΟΤΕΡΗ ΜΑΣΚΑ, μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις, κατά τη διάρκεια του Βενετσιάνικου Καρναβαλιού είναι ο διαγωνισμός «La maschera piu bella» δηλαδή «Η ωραιότερη μάσκα», που θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 20 έως το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, και παρακολουθώντας τις καθημερινές παρελάσεις θα μπορείτε να ψηφίσετε για την ωραιότερη μάσκα. Μια διεθνής επιτροπή ενδυματολόγων και σχεδιαστών μόδας θα ανακοινώσει την καλύτερη, στον τελικό της Κυριακής 23 Φεβρουαρίου.

Tips

-Περιοχές (Σεστιέρι): Η πόλη διαιρείται σε έξι περιοχές ή «σεστιέρι». Είναι οι Καναρέτζιο, Σαν Πόλο, Ντορσοντούρο, Σάντα Κρότσε, Σαν Μάρκο και Καστέλο. Τα άλλα νησιά της Λιμνοθάλασσας της Βενετίας δεν αποτελούν τμήμα κανενός από τα «σεστιέρι», έχοντας ιστορικά σημαντικό βαθμό αυτονομίας. Κάθε "σεστιέρε" έχει το δικό του σύστημα αρίθμησης κατοικιών.

-Βόλτα με γόνδολα: Σήμα κατατεθέν της Βενετίας, ακριβή μεν η βόλτα στα κανάλια της Βενετίας, απαραίτητη δε, τουλάχιστον για μια φορά στη ζωή σας.

-Φεστιβάλ: Μπιενάλε, μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις σύγχρονης τέχνης που διοργανώνεται κάθε δυο χρόνια. Η 17η Μπιενάλε Βενετίας θα πραγματοποιηθεί από τις 23 Μαΐου έως τις 29 Νοεμβρίου 2020. Οσο για το Διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Βενετίας (Mostra) είναι το παλαιότερο φεστιβάλ κινηματογράφου στον κόσμο και διεξάγεται κάθε χρόνο τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Φέτος το 77ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας θα διεξαχθεί 2-12 Σεπτεμβρίου.

--Τοπικές γεύσεις/προϊόντα: Παγωτό (gelato), καφές εσπρέσο/καπουτσίνο, γλυκά, frittelle (στρογγυλά ντόνατ με σταφίδες και κρέμα), cicchetti (μεζέδες παρόμοια με τα tapas) με θαλασσινά, αλλαντικά, τυριά, αγκινάρες κ.ά., πίτσα, ζυμαρικά, ριζότο με αρακά, με μελάνι σουπιάς, μαριναρισμένο χέλι, κρασί, prosecco (αφρώδης οίνος), spritz (λευκό κρασί με πικρό λικέρ και ανθρακούχο νερό), γκράπα, βενετσιάνικες μάσκες, διακοσμητικά από φυσητό γυαλί Μουράνο κ.ά. 

-Tonolo: Διάσημο ζαχαροπλαστείο (pasticceria) στη συνοικία (σεστιέρε) Dorsoduro, λειτουργεί από το 1886, και είναι ένα από τα παλαιότερα της πόλης. Ποικιλία από γλυκά, cakes, αρωματικός καφές κ.ά. Ωρες λειτουργίας Τρίτη – Σάββατο 07.45 – 20.00, Κυριακή 07.45 – 13.00, Δευτέρα κλειστά (Calle San Pantalon 3764).

ταξίδια ΕυρώπηΒενετίακαρναβάλι Βενετίας