Travel|10.12.2018 15:30

Χριστούγεννα στην Ευρώπη: Στολίδια και λιχουδιές με φόντο παλάτια

Ντέπη Χιωτοπούλου

Πράγα, Κρακοβία και Βιέννη φορούν τα… γιορτινά τους για να υποδεχθούν τους επισκέπτες.

ΒΙΕΝΝΗ

Στη Βιέννη, την πρωτεύουσα της Αυστρίας, θα περιηγηθείτε σε χριστουγεννιάτικες αγορές, όχι σε μία αλλά σε διάφορα σημεία της πόλης. Εντυπωσιακή η χριστουγεννιάτικη αγορά Viennese Christmas Dream στην πλατεία του Δημαρχείου Rathausplatz, με περισσότερα από 100 μαγαζάκια, με παγοδρόμιο 3.000 τ.μ., με το Μονοπάτι Εικόνων Γέννησης, που φέτος φέρει τον τίτλο «Παλιές Βυζαντινές Εικόνες Γεννήσεων» κ.ά. Ανοιχτή καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, και παραμονή Χριστουγέννων έως τις 6 το απόγευμα.

Χριστουγεννιάτικες αγορές και εορταστική ατμόσφαιρα και στο ανάκτορο Belvedere (ώρες λειτουργίας Δευτέρα – Παρασκευή 11.00 π.μ. – 21.00, Σάββατο – Κυριακή 10.00 π.μ. – 21.00, παραμονή Χριστουγέννων 11.00 π.μ. – 16.00, 25 και 26 Δεκεμβρίου 11.00 π.μ. – 19.00). Αλλά και στην πλατεία Maria Theresa(Maria-Theresien-Platz), και γύρω γύρω από την Stephansplatz με τον ομώνυμο καθεδρικό ναό κτλ.

Και στην Spittelberg, τον δεύτερο μεγαλύτερο πεζόδρομο της Βιέννης, σε απόσταση 10 λεπτών με τα πόδια, από το κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας. Περισσότερα από 100 μαγαζάκια με χριστουγεννιάτικα, είδη χειροτεχνίας, διακοσμητικά κτλ. Ωρες λειτουργίας Δευτέρα – Πέμπτη 14.00 – 21.00, Παρασκευή έως 21.30, Σάββατο 10.-21.30, Κυριακή και αργίες 10.00 – 21.00. Μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου.

Χριστούγεννα στη Βιέννη, με την επιβλητική της Οπερα, την περίφημη Ρίνγκστρασε, με το Χόφμπουργκ και τα αυτοκρατορικά του διαμερίσματα, τα κτίρια μουσείων, την Αυστριακή Εθνική βιβλιοθήκη, την Χειμερινή Σχολή Ιππασίας αλλά και τα γραφεία του προέδρου της χώρας.

Το Εθνικό Θέατρο που αποτελεί την πλέον επιφανή σκηνή του γερμανόφωνου κόσμου, χτισμένο αρχικά επί Μαρίας Θηρεσίας και μεταγενέστερα σε ρυθμό ιταλικής Αναγέννησης, η ατμοσφαιρική Κάρλσκιρχε, το ανάκτορο Μπελβεντέρε που χτίστηκε ως θερινό ανάκτορο του πρίγκιπα Ευγένιου της Σαβοΐας και βεβαίως ο καθεδρικός ναός του Αγίου Στεφάνου, σήμα κατατεθέν στο κέντρο της Βιέννης, συγκαταλέγονται στα αξιοθέατα που θα δείτε κατά την παραμονή σας στην αυτοκρατορική πόλη.

Στα συν, η επίσκεψη στα ανάκτορα Σενμπρούν -πρώην θερινή κατοικία της αυτοκρατορικής οικογένειας που πήρε το όνομά της από μια όμορφη κρήνη που υπήρχε σε εκείνο το σημείο. Εκτός από την επίσκεψη στο ανάκτορο, αφιερώστε και λίγο χρόνο στους πανέμορφους κήπους του Σενμπρούν.

ΚΡΑΚΟΒΙΑ

Χριστουγεννιάτικες αγορές και στην Κρακοβία, μία από τις παλαιότερες πόλεις της Πολωνίας, από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά, καλλιτεχνικά αλλά και τουριστικά κέντρα της Ευρώπης, η οποία παραμένει ανέγγιχτη από την καταστροφή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Κρακοβία υπήρξε πρωτεύουσα της Πολωνίας από το 1038 έως το 1569. Η Παλιά της Πόλη – μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1978-

εντυπωσιάζει με την αναγεννησιακή της αρχιτεκτονική, με πολλά δείγματα μπαρόκ και γοτθικά.

Κατά την παραμονή σας στην Κρακοβία επισκεφτείτε την εβραϊκή γειτονιά Κάζιμιερτς, με τις επτά συναγωγές, θα δείτε το εντυπωσιακό Βασιλικό Κάστρο στο λόφο του Βάβελ, τον Καθεδρικό Ναό με τους Βασιλικούς τάφους και την Καμπάνα, το Πανεπιστήμιο των Γιαγκελλόνων καθώς και τη μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία της Ευρώπης με την Εκκλησία Μαριάτσκι, όπου από το καμπαναριό της, κάθε μία ώρα, ένας τρομπετίστας παίζει μια μελωδία που απλώνεται σε όλη την πλατεία. Το δε αναγεννησιακού ρυθμού κτίριο Σουκιένιτσε, στο κέντρο της πλατείας, θα κεντρίσει το ενδιαφέρον σας.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΣΕΣΤΟΧΟΒΑ

Κατά την παραμονή σας στην Πολωνία, με αφετηρία σας την Κρακοβία, και διασχίζοντας καταπράσινες πεδιάδες και γραφικά χωριά, επισκεφτείτε ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα του Καθολικού κόσμου, το Μοναστήρι της Τσεστοχόβα. Εκεί βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Μαύρης Παναγίας, η οποία μεταφέρθηκε στην Πολωνία από μια Ρωσίδα Πριγκίπισσα και κατατέθηκε στο περίφημο Παπικό Μοναστήρι του Λαμπρού Ορους (Γιάσνα Γκόρα), όπου φυλάσσεται μέχρι σήμερα. Η θαυματουργή εικόνα έγινε ευρύτατα γνωστή τον 17ο αι., κατά την εισβολή των Σουηδών στην Πολωνία.

ΠΡΑΓΑ

Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας, η Πράγα βρίσκεται στην Κεντρική Βοημία, και τη διασχίζει ο ποταμός Μολδάβα.

Παραμυθένιο το ιστορικό της κέντρο, το οποίο, μάλιστα, από το 1992 ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Απολαύστε τις βόλτες σας στην Παλιά Πόλη (Stare Miesto), στην πλατεία Σταρομέτσκα, γεμάτη με υπαίθρια μαγαζάκια και χριστουγεννιάτικα στολίδια, πάγκους με τοπικές λιχουδιές, με πολιτιστικά δρώμενα κ.ά. Ωρες λειτουργίας από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Τα μαγαζάκια με τα τρόφιμα και τα ποτά, μένουν ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα. Η Χριστουγεννιάτικη αγορά στην Παλιά Πόλη ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 6 Ιανουαρίου 2019.

Εκεί, θα δείτε και το δημαρχείο με το Αστρονομικό Ρολόι του 15ου αιώνα, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ο γοτθικός ναός της Παναγίας του Τυν, καφέ, εστιατόρια κτλ.

Τόσο στην πλατεία της Παλιάς Πόλης όσο και στην πλατεία Wenceslas, επίσης, στο κέντρο, βρίσκονται οι δυο διάσημες Χριστουγεννιάτικες αγορές της Πράγας.

Ο εμπορικός δρόμος Παρίτσκα με επώνυμα καταστήματα, η Εβραϊκή Συναγωγή Γιόζεφοβ, το Μέγαρο Μουσικής, ο Πύργος της Πυρίτιδας, το σπίτι μουσείο του Τσεχοεβραίου συγγραφέα Φραντς Κάφκα, το «Κτίριο που χορεύει» γνωστό και ως Fred & Ginger, είναι κάποια από τα αξιοθέατα στο κέντρο της Πράγας.

Διασχίστε την εντυπωσιακή γέφυρα του Καρόλου με τα δεκάδες αγάλματα, δεξιά και αριστερά, με τους πλανόδιους μουσικούς και μικροπωλητές. Η γέφυρα συνδέει το Κάστρο Χράντσανι με το ιστορικό κέντρο. Στην Καστρούπολη, και το Λορέττο – από τα παλαιότερα μοναστήρια-, ο ναός του Αγίου Νικολάου, τα Ανάκτορα, το μοναστήρι Στράχοφ και βεβαίως ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βίτου με τα υπέροχα βιτρό κτλ.

Χριστουγεννιάτικη αγορά λειτουργεί και στην Καστρούπολη, έως τις 6 Ιανουαρίου 2019. Ωρες λειτουργίας Δευτέρα – Πέμπτη 09.00 – 18.00, Παρασκευή – Κυριακή 09.00 – 19.00, παραμονή Χριστουγέννων έως τις 15.00, Πρωτοχρονιά 11.00 – 18.00.

Γραφικό και το δρομάκι των Αλχημιστών με τις πολύχρωμες προσόψεις σπιτιών και τα καλόγουστα μαγαζάκια αλλά και η Μάλα Στράνα παραδοσιακή συνοικία στους πρόποδες του Κάστρου.

Info

  • Πώς θα πάτε: Αεροπορικώς με απευθείας πτήσεις από Αθήνα για Βιέννη (και από Θεσσαλονίκη), Πράγα (και από Θεσσαλονίκη για την περίοδο των εορτών), ή Κρακοβία. Για την περίοδο των Χριστουγέννων, ταξιδιωτικά πρακτορεία οργανώνουν εκδρομές, είτε συνδυάζοντας τους προορισμούς που περιγράψαμε, είτε εκτελώντας έναν προορισμό.
  • Νόμισμα: Στη Βιέννη, το νόμισμα είναι το ευρώ, στην Πολωνία το ζλότι ενώ στην Πράγα η τσέχικη κορώνα. Τη στιγμή του ρεπορτάζ μας, η ισοτιμία είναι 1 ευρώ προς 4.29 Ζλότι (PLN) και 1 ευρώ προς 25.50 Κορώνες Τσεχίας (CZK).

Tips

-Δάση της Βιέννης: Δυτικά της πρωτεύουσας, που αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους Βιεννέζους. Καλύπτουν έκταση 1.250 τ.χλμ. και είναι ιδανικό μέρος για αναψυχή καθώς το διασχίζουν πολλά μονοπάτια για πεζοπορία και ποδηλασία. Το κυνηγετικό περίπτερο του Μάγιερλινγκ, γνωστό από το ειδύλλιο της Μαρίας Βετσέρα και του πρίγκιπα Ροδόλφου, το μοναστήρι Χέιλιγκενκροϊτς, η λουτρόπολη του Μπάντεν με τις 15 θερμές πηγές της συμπεριλαμβάνονται στα αξιοθέατα αυτής της εκδρομής.

  • Oswiecim: Auschwitz είναι η γερμανική ονομασία της Πολωνικής πόλης Oswiecim, περίπου 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κρακοβίας, εκεί όπου οι Ναζί μετέτρεψαν τις παλιές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο φρικτότερο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Το μουσείο του δέχεται περισσότερους από 1.500.000 επισκέπτες ετησίως.
  • Αλατωρυχεία της Wieliczka: Σε απόσταση 15 χλμ. από το κέντρο της Κρακοβίας, που έχουν μια ιστορία 700 ετών και περισσότερα από 300 χιλιόμετρα υπόγειων στοών. Μία στοά έχει διαμορφωθεί σε παρεκκλήσι προς τιμήν του Ευλογημένου Κίνγκα, προστάτη Αγίου των εργαζομένων σε ορυχεία. Η «αλατόγλυπτη» εκκλησία έχει σκαλιστεί, εξ ολοκλήρου, από τους ίδιους τους αλατωρύχους οι οποίοι έφτιαξαν ακόμη και τους πολυελαίους από κρυστάλλους αλατιού.
  • Περιοχή Σιλεσίας: Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Πολωνίας, και πρωτεύουσά της είναι το Βρότσλαβ. Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας, άρχισε να χτίζεται πάνω στο νησί Ostrow Tumski, στον ποταμό Οντερ, και έχει εξαπλωθεί σε άλλα 11, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με γέφυρες. Η μεγάλη κεντρική πλατεία Rynek – η δεύτερη μεγαλύτερη της Πολωνίας- με το παλιό Δημαρχείο από τα ωραιότερα της Πολωνίας, το Πανόραμα Ρατσλαβίτσκα -ροτόντα η οποία αναπαριστά, με πανοραμική ζωγραφική τη μάχη που έδωσε και κέρδισε το πεζικό της Πολωνίας εναντίον του πανίσχυρου ρωσικού στρατού το 1794 στο Raclawice-, το περίφημο Hala Silesia έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Μαξ Μπεργκ, ο ναός της Αγίας Ελισάβετ, του οποίου ο γοτθικός πύργος φθάνει τα 92 μ., είναι μερικά από τα αξιοθέατα της πόλης.
  • Τοπικά προϊόντα/γεύσεις: Βιέννη (Λουκάνικα, σνίτσελ, ζεστό κρασί, βιεννέζικη σοκολάτα, στρούντελ με μήλο, ζάχερτορτε κ.ά.), Κρακοβία (bigos λάχανο τουρσί με κρέας, pierogi ζυμαρικά γεμιστά με διάφορες γεύσεις, golabki μοιάζει με λαχανοντολμά, γεμιστό με κιμά ή κοτόπουλο, με ρύζι, κρεμμύδια, μανιτάρια, χοιρινή παναρισμένη μπριζόλα ή κοτόπουλο κ.ά., Πράγα (μπύρα Τσεχίας, λουκάνικα και ξινολάχανο, τηγανιτό τυρί σερβιρισμένο πάνω σε ψωμί, γκούλας πηχτή σούπα με μοσχάρι, dumplings, Kulajda πατατόσουπα με άγρια μανιτάρια, κρέμα γάλακτος, άνηθο και αυγό ποσέ, chlebicek ανοιχτά σάντουιτς με διάφορες γεύσεις, trdelnik γλυκό σκέτο ή με γέμιση, vetrnik ζύμη από βανίλια με γέμιση βανίλια και καραμέλα κ.ά.
ταξίδια ΕυρώπηταξίδιΧριστούγεννα