Τηλεόραση|13.07.2020 19:03

Κόκκινο Ποτάμι - Αργύρης Πανταζάρας: Πώς ο Θέμης σκοτώνει με «άγριο» τρόπο τη Βασιλική

Newsroom

Σοβαρός, μετρημένος, εφοδιασμένος με ένα κοφτερό μυαλό, σταδιοδρομεί στο θέατρο ρισκάροντας την εικόνα του ζεν πρεμιέ, καθώς το ταλέντο του αναμετράται με την ουσία της υποκριτικής τέχνης. Ο Αργύρης Πανταζάρας γνωρίζει φέτος τεράστια επιτυχία μέσα από τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στη νέα δραματική σειρά εποχής του OPEN, «Κόκκινο Ποτάμι», που έχει εντυπωσιάσει τους τηλεθεατές και έχει λάβει καταπληκτικές κριτικές. 

Διαβάστε ακόμα: Κόκκινο Ποτάμι - Το δραματικό φινάλε της σειράς: Ο Μίλτος σκοτώνεται

O «Θέμης Παυλίδης», ο οποίος είναι ο αδελφός του Μίλτου (Ιωάννη Παπαζήση), επιστρέφει από τον πόλεμο με μετατραυματικό στρες και παλεύει με τα δικά του τραύματα. Επιστρέφει ο Μακεδονομάχος στην πατρίδα και τη βρίσκει στα πρόθυρα ενός νέου πολέμου. Στο τελευταίο επεισόδιο, ο Θέμης σηκώνει το βαρύ φορτίο και πυροβολεί τον έναν μετά τον άλλον τους συμπατριώτες του. Οι Έλληνες εγκλωβισμένοι στην σπηλιά αποφασίζουν να αυτοκτονήσουν από το να πέσουν στα χέρια των Τούρκων. Έτσι, η Ευγενία κάνοντας την αρχή δίνει το όπλο στον Θέμη για να τη σκοτώσει, ενώ οι υπόλοιποι μπαίνουν σε μια γραμμή και περιμένουν τη σειρά τους. Τελευταία αφήνει τη σύζυγό του Βασιλική, την απόλυτη εκπρόσωπο της λεβέντισσας γυναίκας του Πόντου που διεκδικεί με νύχια και με δόντια το μέλλον. Ωστόσο, την ώρα που οι Τούρκοι ορμούν μέσα στη σπηλιά στρέφει το όπλο και δίνει τέλος και στη δική του ζωή.

T
T
T

Ο Αργύρης Πανταζάρας έχει αρνηθεί αρκετές τηλεοπτικές προτάσεις μέχρι σήμερα. Ο «Θέμης Παυλίδης» αποτελεί τον πρώτο τηλεοπτικό ρόλο του γνωστού ηθοποιού στη μικρή οθόνη. «Η πίστη του κ. Μανουσάκη και οι υπόλοιποι συντελεστές της σειράς με έκαναν να αποδεχτώ την πρόταση. Δεν διαλέγω τη δουλειά με βάση τον σκηνοθέτη, τον ρόλο ή την αμοιβή. Αλλά με βάση τον ηγέτη και το πλήρωμα. Την ομάδα, τον θίασο, πες το όπως θες. Σε αυτές τις περιπτώσεις διαλέγεις με ποιον θέλεις να συνταξιδέψεις σε "ανοιχτές θάλασσες". Και το κυριότερο είναι να σκέφτεσαι ότι αν σε αυτό το ταξίδι "βουλιάξεις", με ποιους θέλεις να είσαι δίπλα εκείνη τη στιγμή. Ετσι διαλέγω τις δουλειές» είχε αναφέρει στον δημοσιογράφο Αλέξη Μίχα για το «TV Έθνος»

T
T

«Έγινα ηθοποιός επειδή με πίεσαν οι γονείς μου»

Γεννήθηκε το φθινόπωρο του 1988 στον Βόλο, όπου και μεγάλωσε. Ο πατέρας του, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, γράφει και παίζει μουσική. Η αρχιτέκτων μητέρα του έχει κλίση στη ζωγραφική, όπως και όλα τα παιδιά της οικογένειας. «Οι άνθρωποι που μου άλλαξαν τη ζωή είναι οι γονείς μου. Η μητέρα μού χάρισε το θαυμασμό προς τη γυναικεία δύναμη και ο πατέρας μού εμφύσησε συναισθηματική ευφυΐα. Έγινα ηθοποιός επειδή με πίεσαν οι γονείς μου, εγώ επιστήμονας ήθελα να γίνω» είχε αναφέρει ο ηθοποιός σε παλιότερη συνέντευξή του.

Διαβάστε ακόμα: Αργύρης Πανταζάρας: Θα υποδυθεί τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο σε ταινία για τον Παναθηναϊκό

Από την έντονη επιθυμία του για δημιουργία και έκφραση, σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, αλλά το θέατρο είχε ήδη μπει στη ζωή του από νωρίς. Πήγαινε στο νηπιαγωγείο όταν συμμετείχε στη σχολική παράσταση «Μαθητευόμενος Μάγος» του Γκέτε. Υποδυόταν μία σκούπα που έσπασε και στη συνέχεια αναστήθηκε με πολλαπλάσια δύναμη. Όταν θυμάται εκείνο τον πρώτο ρόλο, σημειώνει: «Το κουσούρι μού έμεινε από τότε, να είμαι δηλαδή εθισμένος σε αυτό το "τσάκισμα" επί σκηνής, μέσα από μια άγρια φάρσα εμπλοκής, απόλαυσης και μαγείας». Το θέατρο του έδωσε το δικαίωμα σε μια ελεύθερη μελέτη. «Μου έδειξε το δρόμο να δημιουργήσω το δικό μου τρόπο δουλειάς και εξέλιξης. Νιώθω πολύ τυχερός που μπορώ να δημιουργώ όχι μόνο μια παράσταση, αλλά κυρίως ιδανικές συνθήκες εργασίας» είχε αναφέρει σε μία άλλη συνέντευξη του.

T
T

Για τον Αργύρη Πανταζάρα η Τέχνη, στο σύνολό της, είναι ένα «κάλεσμα». «Ευτυχώς, το πώς θα πάρει το ερέθισμα ο κάθε θεατής κανένας καλλιτέχνης δεν μπορεί να το ελέγξει. Η δουλειά του καλλιτέχνη είναι να δημιουργεί ερεθίσματα, όπως το αίσθημα της ευθύνης στον καθένα προσωπικά – είτε καθρεφτίζοντάς το, είτε σκαλίζοντάς το, είτε δημιουργώντας επί σκηνής κάτι καινούργιο. Η Τέχνη οφείλει να απευθύνεται στην εποχή της και όχι στην υστεροφημία της» τονίζει.

T

Από μια… σκούπα στο Βραβείο Χορν

Αμέσως μετά την αποφοίτησή του συμμετέχει στην παράσταση «Ηρακλής Μαινόμενος» του Μιχαήλ Μαρμαρινού. Συνεχίζει με τη συμμετοχή του στον «Κόκκινο βράχο» σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη, όπου ο ρόλος του Μίμη του χάρισε την πρώτη υποψηφιότητά του για βραβείο Χορν, ενώ ο Γιάννης Χουβαρδάς τον επιλέγει ως λοχαγό Πίτερ Νάιλς στο «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα». Ο Λευτέρης Βογιατζής του εμπιστεύεται τον ρόλο του Λας στο «Θερμοκήπιο» του Πίντερ, ενώ τον προετοίμαζε για το ρόλο του «Οιδίποδα», που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ εξαιτίας του θανάτου του σκηνοθέτη. 

Ήταν το 2016 όταν ο Αργύρης Πανταζάρας κέρδισε το θεατρικό βραβείο «Δημήτρης Χορν» για τον μονόλογο «ΑΩ» σε διασκευή και σκηνοθεσία δική του (Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής), για το ρόλο του «Τρελού» στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Βασιλιάς Ληρ» σε σκηνοθεσία Τομάζ Παντούρ (Πειραιώς 260), καθώς και για τη συμμετοχή του στην παράσταση «Ρήσος» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου (Φεστιβάλ Αθηνών). Συνυποψήφιοί του για το βραβείο ήταν οι ηθοποιοί Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Κωνσταντίνος Γώγουλος και Γιώργος Παπαγεωργίου. «Ένιωσα βαθιά συγκίνηση. Ομολογώ ότι μέχρι την τελευταία στιγμή δεν το περίμενα. Όλοι οι υπόλοιποι συνυποψήφιοι ηθοποιοί είναι άνθρωποι που παρουσιάζουν μεγάλο έργο στο "βιογραφικό" τους. Επίσης, είχα γράψει ένα κείμενο που σε περίπτωση που θα βραβευόμουν θα ήθελα να το μοιραστώ με τον κόσμο. Όσο περνούσε η ώρα ήξερα ότι το πιο δύσκολο σημείο της βραδιάς δεν θα ήταν η βράβευση, αλλά η απόφαση που είχα πάρει». 

Στον ευχαριστήριο λόγο του μίλησε για τη δύναμη της αγάπης. «Νιώθω ευγνώμων που ακόμη και σήμερα είναι ανε­κτίμητο για μένα το να έχεις αγαπηθεί και να έχεις αγαπήσει. Είναι το λάβαρο μου. Ο κόσμος θα γινόταν καλύτερος, αν το ένιωθαν όλοι. Από αυτούς που καταστρέφουν τον κόσμο λείπει το φλερτ και το χιούμορ. Αυτά τα οικο­λογικά καύσιμα βάζω ατό όχημά μου. Αν με λες ρομαντικό επιλέγω να είμαι αδιαπραγμά­τευτα ρομαντικός σε μια εποχή ακραίας βίας. Ίσως με διακατέχει μια "ιερή τρέλα". Στον παράλογο κόσμο που ζούμε ο "τρελός" είναι ο πιο λογικός από όλους». Με τον Χρυσό Σταυρό του Δημήτρη Χορν στο στήθος του, που του παρέδωσε ο προηγούμενος νικητής Μιχάλης Σαράντης, ο ταλαντούχος ηθοποιός αφιέρωσε τη νίκη του σε δύο ανθρώπους που του άλλαξαν τη ζωή. «Ο πρώτος είναι ένας άνθρωπος που αυτή τη στιγμή λείπει σε όλους μας ο Λευτέρης Βογιατζής, γιατί μέσα στα μάτια του, είδα ότι ο κόσμος μπορεί ν’ αλλάξει. Και ο δεύτερος είναι η σύντροφος μου η Έλλη Τρίγγου γιατί μέσα στα δικά της μάτια είδα ότι χωρίς την αγάπη και τον έρωτα ο κόσμος δεν μπορεί ν’ αλλάξει». 

Η Έλλη Τρίγγου και η παράσταση που ετοιμάζουν

Για τέσσερα ολόκληρα χρόνια, ο Αργύρης Πανταζάρας είχε σχέση με την Έλλη Τρίγγου, η οποία τη φετινή σεζόν υποδύεται τον ρόλο της Ασημίνας στις «Άγριες Μέλισσες». Οι δύο τους χώρισαν κάτω από τις καλύτερες συνθήκες, κρατώντας επικοινωνία μέχρι και σήμερα. «Η Ελλη Τρίγγου είναι ένας άνθρωπος που θαυμάζω, θεωρώ ότι είναι από τις καλύτερες ηθοποιούς που έχουμε, παρότι είναι πάρα πολύ νέα στον χώρο». Μάλιστα, το ερχόμενο φθινόπωρο σχεδιάζουν να πρωταγωνιστήσουν μαζί στην παράσταση με τίτλο «This is not Romeo and Juliet» στο θέατρο Πορεία.

Η αδελφή του Πανταζάρα ήταν «ζευγάρι» με τον Παπαζήση

Εκτός από ένα πλάσμα ασύλληπτου κάλλους και μια χαρισματική ηθοποιός, η αδελφή του Αργύρη Πανταζάρα, Ίρις, είναι και μια ιδιαίτερα αξιόλογη γυναίκα. Κατέχει ένα σπάνιο μέταλλο φωνής, αφοπλιστικό ταλέντο, ήθος, ισχυρή θέληση και μεγάλη αγάπη για την πολύτιμη τέχνη της. Η ηθοποιός έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό από τη συμμετοχή της στη σειρά του Mega «Μια στιγμή, δύο ζωές», που υποδυόταν την «Πωλίνα» και ήταν ερωτευμένη με τον Ιωάννη Παπαζήση. Η σειρά προβλήθηκε στη μικρή οθόνη από το 2007 έως το 2009. 

Μάλιστα, την περασμένη χρονιά, τα δύο αδέλφια συνεργάστηκαν για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή, συμμετέχοντας στο έργο «Elephant Song» και καταφέροντας να αποσπάσουν εξαιρετικές κριτικές. Τότε ο ταλαντούχος ηθοποιός είχε εκμυστηρευτεί σε συνέντευξή του: «Η Ιρις ήταν το πρότυπό μου για να ασχοληθώ με το θέατρο». Παράλληλα, ο αδερφός τους, Νίκος, είναι και αυτός καλλιτέχνης. Είναι φωτογράφος στο επάγγελμα και μάλιστα έχει συνεργαστεί και αυτός με τον Αργύρη. 

Την περασμένη χρονιά, τα δύο αδέλφια συνεργάστηκαν για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή, συμμετέχοντας στο έργο «Elephant Song»
Αργύρης ΠανταζάραςOPENΜανούσος ΜανουσάκηςΚόκκινο ποτάμιΈλλη Τρίγγου