Τηλεόραση|20.11.2020 11:32

Γρηγόρης Πετράκος: Η απάντησή του για την εισαγγελική έρευνα των fake news για τον κορονοϊό

Newsroom

H Eισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας θα διενεργήσει έρευνα με αντικείμενο δημοσιεύματα εφημερίδων και βίντεο στο Διαδίκτυο με «fake news» για την πανδημία του κορoνοιού. Ο εισαγγελικός λειτουργός που θα αναλάβει την έρευνα θα διερευνήσει συγκεκριμένα εάν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις, όπως η διασπορά ψευδών ειδήσεων άπαξ και κατ' εξακολούθηση και η διέγερση σε ανυπακοή. Μία από τις περιπτώσεις που συζητήθηκε έντονα και έγινε viral είναι και το βίντεο του τραγουδιστή Γρηγόρη Πετράκου, με τους ισχυρισμούς του για τον κορονοϊό.  

Διαβάστε ακόμα: Κορονοϊός: Παρέμβαση εισαγγελέα για fake news και όσους αμφισβητούν το εμβόλιο

Η εκπομπή «Ευτυχείτε» επικοινώνησε με τον Γρηγόρη Πετράκο ο οποίος τοποθετήθηκε για το θέμα της εισαγγελικής έρευνας και απάντησε στο γιατί κόπηκε η συνέντευξή του και η εκπομπή του Αντώνη Σρόιτερ με θέμα τον κορονοϊό και τις θεωρίες συνωμοσίας: «Kαι εγώ από το δημοσίευμα το άκουσα. Δεν νομίζω να συμβαίνει κάτι, είναι απλά ένα δημοσίευμα. Είναι αυτό που έχω διαβάσει άλλες τρεις τέσσερις φορές από τον Απρίλιο. Κάθε φορά που η κοινή γνώμη εξεγείρεται ενάντια σε πράγματα, να βγαίνουν δημοσιεύματα ότι ο Εισαγγελέας θα κινηθεί τάχα μου ενάντια σε όσους λένε. Αυτά είναι πράγματα ανήκουστα, ούτε στη δικτατορία δεν συμβαίνουν αυτά και δεν θα συμβούν και τώρα είμαι σίγουρος.

Διαβάστε ακόμα: Κορονοϊός: Ο Γρηγόρης Πετράκος, ο Σρόιτερ, η Κυρά μας η Μαμή και η ανίατη ασθένεια της εποχής

Η μόνη νομική πλευρά που ευσταθεί είναι να κατηγορηθεί κάποιος για δημόσια προτροπή σε ανυπακοή ενάντια στους νόμους. Εγώ αυτό ουδέποτε το έχω κάνει, πάντα σέβομαι τους νόμους. Κάποια πράγματα που είπα διαστρεβλώθηκαν. Ας πούμε το ότι δεν φοράω μάσκα, ενώ το είπα σε κανάλι και κόπηκε η μισή μου φράση. Δεν φοράω μάσκα γιατί δεν βγαίνω έξω. Δεν πηγαίνω σε μαγαζιά χωρίς μάσκα το έχω πει και δημόσια. Άρα εγώ δεν ουδέποτε προέτρεπα σε ανυπακοή κανέναν. Ούτε στα post μου έχω γράψει ποτέ για μάσκες, εμβόλια. Ούτε είπα σε κόσμο να κάνει ή να μην κάνει κάτι. Εγώ το μόνο που έκανα είναι να αναδημοσιεύω επίσημα στοιχεία που έβρισκα σε επίσημους φορείς και να τα βάζω σε μία σειρά. Δεν είπα τίποτα από το μυαλό μου. Οπότε δεν με αφορά. Ακόμα και σε περιπτώσεις που θα προέτρεπαν σε ανυπακοή, ποιος είναι αυτός που έχει τόση δύναμη να προτρέψει τον κόσμο. Τι είναι ο κόσμος νήπια; Αυτό δεν αφορά εμένα γιατί εγώ από συνείδηση δεν το έχω κάνει ποτέ. Ποτέ δεν θα ήθελα να πείσω κάποιον για τα επιχειρήματά μου, εγώ απλά εκθέτω τα επιχειρήματά μου τώρα αν κάποια από αυτά τα συμπεράσματα που βγάζω εγώ δεν είναι απολύτως σωστά δεν διεκδικώ κανένα αλάθητο και ούτε είπα σε κανέναν να με ακολουθήσει».

Αναφορικά με την εκπομπή στην οποία συμμετείχε και κόπηξε ο Γρηγόρης Πετράκος είπε: «Δεν ξέρω τι έγινε και δεν μεταδόθηκε. Μίλησα με κάποιους ανθρώπους από το καλνάλι και ούτε και εκείνοι ήξεραν ότι θα κοπεί. Έπεσανα πό τα σύννεφα. Ούτε κανένας με πήρε επίσημα να μου πει τον λόγο. Πολλή έμφαση δόθηκε στο ότι η εκπομπή κόπηκε για τη συνέντευξη μου, ενώ εγώ προσπάθησα να πω ότι δεν ήταν αυτό αλήθεια. Στη συνέντευξη αυτή συμμετείχα και εγώ ως τελευταίος τροχός της άμαξας. Όταν δηλαδή κόπηκε η εκπομπή εγώ στεναχωρήθηκα που δεν θα ακουστεί ο κύριος Καβαλιώτης όχι εγώ.

Βέβαια όλοι έπεσαν σε μένα επειδή έτυχε εκείνες τις μέρες το βίντεο μου να έχει μεγάλη προβολή. Αλλά αυτό γίνεται κατά τη γνώμη μου εσκεμμένα για να εκφοβιστούν όσοι άνθρωποι εκφράζουν ελεύθερα κάποιες αντίθετες γνώμες. Εγώ δεν υποστηρίζω ότι μία γνώμη είναι σωστή και η άλλη είναι λάθος αλλά πρέπει να ακούγονται οι γνώμες και να ακούγονται μάλιστα τεκμηριωμένα».

Αναφορικά με τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν για το επίμαχο βίντεο είπε: «Όταν κάτι κάνει ένα εκατομμύριο προβολές έχω 800.000 μηνύματα ηρωικά στο προφίλ μου και άλλα 200.000 υβριστικά. Επειδή είμαι 25 χρόνια σε αυτή τη δουλειά δεν λογαριάζω ούτε τους επαίνους ούτε τις ύβρεις. Εγώ κάνω αυτό που θεωρώ χρέος μου και έχω τη συνείδησή μου καθαρή. Γιατί όταν ανακαλύπτεις κάποιο μέρος της αλήθειας έχεις χρέος να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Ουσιαστικά με τους φίλους μου το μοιράστηκα. Δεν το έγραψα σε καμιά εφημερίδα. Εγώ με το φτωχό μου το μυαλό λέω ότι αυτός που νιώθει την απειλή, προφανώς απειλείται. Και τι έχει τη δύναμη να εξαπλώνεται; Η αλήθεια. Χρειαζόμαστε μία μικρή αλήθεια για να εξαπλωθεί πολύ εύκολα, ενω το ψέμα χρειάζεται να μας το βομβαρδίζουν όλη μέρα για να το χωνέψουμε. Αυτή είναι η δική μου άποψη για τα πράγματα» είπε ο Γρηγόρης Πετράκος.

Κορονοϊόςfake newsεισαγγελική έρευναΓρηγόρης Πετράκος