Τηλεόραση|02.03.2021 13:42

Πάνος Μουζουράκης: «Συνέβη και σε μένα - Ήμουν 14 και με στιγμάτισε αυτή η εμπειρία»

Newsroom

Ο Πάνος Μουζουράκης βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «Ενώπιος Ενωπίω» και μεταξύ άλλων σχολίασε τη «βροχή» καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση και βία από τον χώρο του θεάτρου, αναφέροντας μία προσωπική του εμπειρία από την εποχή που ήταν 14 ετών και του συνέβη ένα περιστατικό που τον σημάδεψε σε βάθος χρόνου.

Όπως είπε, τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης συμβαίνουν πιο συχνά από ό,τι νομίζουμε και όχι μόνο στον χώρο του θεάτρου: «Φοβάμαι πάρα πολύ να σηκώσω το δάχτυλο μου και να δείχνω κάποιον, χωρίς να ξέρω όλα τα στοιχεία. Όταν σηκώσεις ένα δάχτυλο να δείξει κάποιον, τα άλλα τρία δείχνουν εσένα. Δεν ξέρω τι ακριβώς γίνεται. Καταλαβαίνω ότι είμαστε σε μια εποχή που πρέπει να μιλήσουμε και να στηρίξουμε. Έχω περάσει κι εγώ από παρόμοια φάση. Δεν γίνεται μόνο στο χώρο του θεάτρου και του θεάματος [...]

Δέχτηκα ένα τραύμα. Είναι πάρα πολύς ο κόσμος που έχει ζήσει κάτι τέτοιο. Μιλάμε για το θείο, για τον οικογενειακό φίλο, για τον μπάρμπα στο καφενείο που με έβαλε σε ένα αμάξι και με πήγε σε ένα δάσος. Με στιγμάτισε αυτή η εμπειρία την οποία έπαθα στα 14 μου και μέχρι τα 23 δεν το είχα πει ούτε στην μάνα μου. Καταλαβαίνω πως είναι να αισθάνεσαι τις ενοχές και να κλειδώνεσαι μέσα σου. Θα πρέπει να σταματήσει αυτή η αθλιότητα. Αλλά δεν μπορούμε να σταθούμε ότι αυτό συμβαίνει μόνο στον χώρο του θεάτρου. Εγώ έχω μιλήσει με 4-5 φίλους που έχουν δεχθεί κάτι ανάλογο. Πρέπει να αλλάξει. Να τους κρεμάσουμε όλους στο Σύνταγμα; Πού θα μπούνε αυτά τα καινούργια όρια; Πότε θα σταματήσουμε να κάνουμε τα στραβά μάτια; Τα όπλα, τα ναρκωτικά και η παιδεραστία είναι οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου» είπε ο Πάνος Μουζουράκης.

Ο τραγουδοποιός μίλησε και για τα πρώτα χρόνια του στην Ελλάδα: «Γεννήθηκα στην Ελβετία, και ήρθαμε στην Ελλάδα, όταν ήμουν 8 ετών. Ο πατέρας μου ήθελε να μας μεγαλώσει στην Ελλάδα. Πήγαμε στη Θεσσαλονίκη. Είχαμε την Ελλάδα στο μυαλό μας σαν τον παράδεισο. Μεταφερθήκαμε από την Ελβετία του '87 στην Ελλάδα του '87, όπου τότε είχαμε κερδίσει και το Ευρωμπάσκετ. Ήταν μία ωραία εποχή. Μετακομίσαμε στη Θεσσαλονίκη, στην Τούμπα. Τότε, λόγω περιοχής, έπρεπε να επιλέξεις ομάδα. Εγώ, όμως, δεν γνώριζα τους κανόνες. Οπότε είχα γίνει ΠΑΟΚ στο ποδόσφαιρο και Άρης στο μπάσκετ διότι ήθελα να είμαι με τον νικητή». 

Ο Πάνος Μουζουράκης διηγήθηκε και ένα περιστατικό που δεν γνωρίζουν πολλοί, ότι δηλαδή μία από τις πρώτες του δουλειές ήταν να πηγαίνει καφέδες στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης στον πατέρα του δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου. Απαντώντας για τον έρωτα δήλωσε αδέσμευτος και είπε: «Ο έρωτας για μένα είναι το τραγούδι "φίλα με ακόμα" είναι όλα τα όμορφα πράγματα ούτε ο πόνος, ούτε η ζήλια, ούτε όλα τα υπόλοιπα τα σκοτεινά συναισθήματα».

MeTooΠάνος Μουζουράκηςσεξουαλική παρενόχληση