Τηλεόραση|28.10.2021 20:12

«Η ζωή είναι ωραία»: Το αντιπολεμικό αριστούργημα του Ρομπέρτο Μπενίνι στο OPEN

Newsroom

Η ζωή είναι ευρηματική. Η ζωή είναι ωραία! Η βραβευμένη αριστουργηματική ταινία La Vita è Bella - «Η ζωή είναι ωραία», ένα κινηματογραφικό «διαμάντι» που απέσπασε τρία Όσκαρ και επτά υποψηφιότητες μεταδίδεται το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου στις 21:00 στο OPEN. Ο κορυφαίος Ρομπέρτο Μπενίνι στην καλύτερη (ίσως) στιγμή της καριέρας του. 

Το έργο «H ζωή είναι ωραία» κυκλοφόρησε στα τέλη του 1997, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Μπενίνι. Μια συγκινητική και πολυβραβευμένη ταινία, η οποία απέσπασε το μεγάλο ειδικό βραβείο της επιτροπής στο φεστιβάλ των Kαννών το 1998, αλλά και τρία Όσκαρ: «Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας», «Ανδρικής Ερμηνείας» στον Μπενίνι και «Μουσικής» στον Νικόλα Πιοβάνι. Πρόκειται για μία σπαρακτική ωδή στην ελπίδα για ζωή απέναντι στη φρίκη του Ολοκαυτώματος. Η ελπίδα και το χαμόγελο ενάντια στη βία και στον θάνατο.

Ο πατέρας του Ρομπέρτο Μπενίνι σε στρατόπεδο συγκέντρωσης

Πηγή έμπνευσης για τον Μπενίνι, αποτέλεσε η ιστορία του πατέρα του, ο οποίος κλείστηκε για δύο χρόνια σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, και τον Ιταλό Ρομέο Σαλμόνι. Ο τελευταίος ήταν Εβραίος που, σε ηλικία 24 ετών, φυλακίστηκε από τη φασιστική αστυνομία, ενώ αργότερα, οδηγήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, όπου παρέμεινε μέχρι την απελευθέρωση του από τους συμμάχους.

 

Η πείνα, το κρύο και η εξάντληση ήταν αφόρητα. Οι κρατούμενοι στέκονταν επί ώρες στο χιόνι χωρίς παπούτσια. Ο Σαλμόνι κατάφερε να επιβιώσει και όπως έγραψε, αυτή ήταν η νίκη του ενάντια στον ναζισμό. «Είμαι ακόμα ζωντανός και υγιής. Έχω μια υπέροχη οικογένεια και δώδεκα εγγόνια. Μπορώ να πω ότι το σχέδιο του Χίτλερ για μένα καταστράφηκε» είχε δηλώσει αρκετά χρόνια αργότερα.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός Ιταλού Εβραίου, τον Γκουίντο, που πρέπει να επιστρατεύσει όλη του τη φαντασία για να βοηθήσει την οικογένειά του που κρατείται στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν Μπέλζεν. Ο τίτλος προέρχεται από τη φράση του Λέοντα Τρότσκι. Εξόριστος στο Μεξικό, γνωρίζοντας ότι θα δολοφονηθεί από ανθρώπους του Στάλιν, είδε τη σύζυγό του στον κήπο και έγραψε ότι «η ζωή είναι ωραία». Ο αριθμός που έχει ο Μπενίνι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης είναι ο ίδιος με αυτόν της στολής του Τσάρλι Τσάπλιν στον «Μεγάλο Δικτάτορα».

Το 1999, στην τελετή των Όσκαρ, η Λόρεν άνοιξε τον φάκελο... αναφώνησε «Ρομπέρτο»!

Η ταινία, στην Αμερική, έκανε πρεμιέρα με 2,3 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο τριήμερο. Οι συνολικές εισπράξεις στο αμερικανικό box office έφτασαν τα 57,5 εκατομμύρια δολάρια και στον υπόλοιπο κόσμο απέφερε 171,6 εκατομμύρια δολάρια, ενώ συνολικά συγκέντρωσε 229,1 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Το 1999, στην τελετή των Όσκαρ, η Λόρεν άνοιξε τον φάκελο και ενθουσιασμένη φώναξε το μικρό όνομα του Μπενίνι. Ο ηθοποιός, εκστασιασμένος, σηκώθηκε, ανέβηκε στο κάθισμα του και άνοιξε τα χέρια. Με ένα τεράστιο χαμόγελο, περπάτησε πάνω στα κόκκινα καθίσματα, δέχθηκε τη βοήθεια του Σπίλμπεργκ για να μην πέσει, ενώ ταυτόχρονα όλοι οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα τον χειροκροτούσαν. Με μικρά πηδηματάκια έφτασε στη σκηνή, αγκάλιασε θερμά τη Σοφία Λόρεν και στη συνέχεια παρέλαβε το χρυσό αγαλματίδιο του.

«Θα ήθελα πραγματικά να ευχαριστήσω τους γονείς μου, καθώς μου έδωσαν το μεγαλύτερο δώρο, τη φτώχεια. Θέλω να τους ευχαριστήσω γι’ αυτό το μάθημα ζωής». Και συνέχισε: «Γιατί, αν είμαι εδώ, οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι αγαπούν τις ταινίες. Όλα είναι θέμα αγάπης. Θα ήθελα να αφιερώσω αυτό το βραβείο, λόγω του θέματος της ταινίας, σε όσους δεν είναι εδώ. Έδωσαν τη ζωή τους για να μπορούμε να πούμε ότι "Η ζωή είναι ωραία". Και θα ήθελα να στείλω ένα φιλί στον Τζιόρτζιο Κανταρίνι, το μικρό αγοράκι.

Και μιας και μιλάμε για αγάπη, ο Δάντης είπε: "Η αγάπη θα μετακινήσει τον ήλιο και τα αστέρια". Η αγάπη είναι θεότητα και μερικές φορές, αν έχεις πίστη, μπορεί να εμφανιστεί, όπως όλες οι θεότητες. Γι’ αυτό το λόγο θέλω ν' αφιερώσω αυτό το βραβείο στη Νικολέτα Μπράσκι, την γυναίκα μου. Σε ευχαριστώ».

Το 1983 στα γυρίσματα της ταινίας «Tu mi turbi» γνώρισε την ηθοποιό Νικολέτα Μπράσκι, την οποία και παντρεύτηκε μερικά χρόνια αργότερα, σε στενό οικογενειακό κύκλο. Από τότε η ηθοποιός έχει εμφανιστεί σε όλες τις ταινίες που έχει σκηνοθετήσει ο σύζυγός της. «Αυτούς που ονειρεύονται τους αναγνωρίζεις, έχουν στα μάτια ένα πέπλο θλίψης. Έχουν τη μελαγχολία αποκοιμισμένη στην άκρη των χειλιών, έχουν το ύφος ανθρώπου που κάτι ψάχνει απελπισμένα. Το να κάνεις όνειρα είναι κουραστικό, δεν είναι για τον καθένα. Είναι για τους θαρραλέους, όπως η θάλασσα και η αγάπη».

Όλες οι ειδήσεις

Μελαχρινός Βελέντζας - Αμαλία Καβάλη: «Είναι σημαντικό να μη θεωρούμε δεδομένη τη ζωή»

Σοφία Βέμπο: Η «τραγουδίστρια της νίκης» και η άγνωστη ιστορία του «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά»

Οι ταινίες της εβδομάδας: Αλμοδόβαρ, Αρίθα Φράνκλιν και ένα αιματοβαμμένο Halloween

«Ανοιχτά» στο OPEN: Η Αννίτα Πάνια υποδέχεται τον Μπάμπη Στόκα

The Voice: Η Λάουρα Νάργες απαντά για την αποχώρησή της - Ποια θα την αντικαταστήσει

Open TVΡομπέρτο ΜπενίνιOPENταινίαΌσκαρ