Τηλεόραση|07.09.2022 18:10

ΕΡΤ παρουσίαση προγράμματος: Όλες οι εκπομπές και οι σειρές - «Τα ιδιωτικά κανάλια μας παρακολουθούν έκπληκτα και αμήχανα» τόνισε ο κ. Ζούλας

Άγγελος Γεραιουδάκης

«Με στεναχωρούσε πολύ ότι η ΕΡΤ σχεδόν πάντοτε συζητιόταν για τους λάθος λόγους και μάλιστα με άκρως απαξιωτικά σχόλια για το προσωπικό της» τόνισε ο πρόεδρος του  Δ.Σ. της ΕΡΤ και ασκών χρέη διευθύνοντος συμβούλου, Κωνσταντίνος Ζούλας στο ξεκίνημα της ομιλίας του, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Ραδιομεγάρου -την πρώτη ανοιχτή μετά τον κορονοϊό-, το βράδυ της Τρίτης (6/9), με αφορμή την παρουσίαση του προγράμματος για τη νέα τηλεοπτική σεζόν.

«Άλλοι χαρακτήριζαν τους εργαζόμενους υπεράριθμους, κρατικοδίαιτους και βολεμένους, άλλοι διαμαρτύρονταν για το ανταποδοτικό τέλος, άλλοι ότι το πρόγραμμά της είναι βαρετό, αραχνιασμένο και δεν αφορά κανέναν και οι περισσότεροι είχαν πάντα διαμορφωμένη την πεποίθηση ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο υπάρχει η ΕΡΤ είναι για να την εκμεταλλεύονται οι εκάστοτε κυβερνήσεις και να προπαγανδίζουν τις επιλογές τους. Ήταν τέτοια η διαχρονική απαξίωση των ανθρώπων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που, πιστέψτε με, για πολλά χρόνια -και δεν αναφέρομαι μόνον στα τελευταία μετά την επαναλειτουργία της- οι εργαζόμενοι, και οι μόνιμοι και οι συμβασιούχοι, δίσταζαν σε μια παρέα ακόμη και να ομολογήσουν ότι εργάζονται στην ΕΡΤ» πρόσθεσε. Τα συγκεκριμένα λόγια, ωστόσο, την επόμενη μέρα προκάλεσαν αντιδράσεις από μερίδα εργαζόμενων του σταθμού, ζητώντας ν' «ανακαλέσει τις προσβλητικές δηλώσεις του».  

Μυθοπλασία, ποιοτική ψυχαγωγία και αξιόπιστη ενημέρωση είναι οι βασικοί άξονες, στους οποίους τα τελευταία χρόνια κινείται το πρόγραμμα της ΕΡΤ. Σκοπός, σύμφωνα με τους ιθύνοντες, είναι να κατακτήσει τους τηλεθεατές και να κερδίσει μια σταθερή θέση στην προτίμησή τους αλλά και στο τηλεκοντρόλ τους. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Ζούλας αναφέρθηκε εκτενώς σε όλα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία τρία χρόνια στην τηλεόραση, στα ραδιόφωνα της ΕΡΤ, καθώς και στο διαδίκτυο (ενημερωτικό site, ERTecho), αλλά και στο ERTFLIX. «Είμαστε υπερήφανοι καθώς σε διάστημα μόλις 36 μηνών, οργανώσαμε και προβάλουμε 19 νέες σειρές ελληνικής μυθοπλασίας, 39 νέες σειρές ντοκιμαντέρ και εκπομπές πολιτιστικού περιεχομένου και 23 ολοκαίνουργιες εκπομπές ψυχαγωγίας μεταξύ των οποίων και το "Μουσικό Κουτί" που αναγνωρίζεται πλέον απ' όλους ότι άλλαξε την τυπολογία της μουσικής εκπομπής στη χώρα μας».

«Όταν επαναλειτούργησε η ΕΡΤ, δεν υπήρξε κανένας απολύτως στρατηγικός σχεδιασμός»

Παράλληλα, ο κ. Ζούλας αναφέρθηκε στην περίοδο της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ, το 2015. «Όπως έχω πει και άλλη μια φορά δημόσια, όσο αιφνίδιος και ασχεδίαστος για την επόμενη μέρα ήταν ο τρόπος που έκλεισε η ΕΡΤ, το 2013, ακόμη μεγαλύτερο λάθος, απεδείχθη ο τρόπος που ξανάνοιξε το 2015. Διότι ακόμη και τότε που προέκυψε μια μοναδική ευκαιρία για την πλήρη αναγέννηση της δεν υπήρξε κανένας απολύτως στρατηγικός σχεδιασμός για το τι τελικά θέλουμε να είναι η ΕΡΤ και τι επιδιώκουμε να επιτύχει. Αρκεί και μόνο να σας πω πώς όταν αναλάβαμε την ΕΡΤ δεν υπήρχε ούτε μια νέα εκπομπή προς μετάδοση, ο προϋπολογισμός της είχε στο σύνολό του δεσμευτεί με σκανδαλώδη τρόπο για αθλητικές μεταδόσεις αμφιβόλου ανταποδοτικότητας -και σκοπίμως το λέω κομψά- ενώ σε άθλια κατάσταση ήταν ο τεχνολογικός της εξοπλισμός. Φανταστείτε μόνο ότι ακόμη και τα βίντεο των ειδήσεων έπαιζαν από βιντεοκασέτες και μάλιστα χαμηλής ευκρίνειας, καθώς η ΕΡΤ ήταν το μόνο τηλεοπτικό δίκτυο που εξακολουθούσε να προβάλλεται σε Standard και όχι σε Hi definition».

Μεγάλη επένδυση στη μυθοπλασία

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν τα στελέχη του σταθμού, παρουσιαστές, δημοσιογράφοι, δημιουργοί, ηθοποιοί και συντελεστές των παραγωγών. Το σύνθημα για την έναρξη του νέου προγράμματος δόθηκε μέσα σε μια ιδιαιτέρως φιλική ατμόσφαιρα και έκρυβε πολλές εκπλήξεις. Η ΕΡΤ συνεχίζει να επενδύει ακόμα περισσότερο στην ελληνική μυθοπλασία και θα δούμε πολλές νέες σειρές, όπως τη νέα ανατρεπτική ψυχολογική σειρά μυστηρίου, «Κάνε ότι κοιμάσαι» με τον Σπύρο Παπαδόπουλο, τον θυελλώδη έρωτα του Γεωργίου Παπανδρέου και της Κυβέλης, την πολυαναμενόμενη σειρά «Μια νύχτα του Αυγούστου» της Βικτόρια Χίσλποπ και το «Βραχιόλι της φωτιάς» που μεταφέρει στην οθόνη το συγκλονιστικό οδοιπορικό μιας εβραϊκής οικογένειας. 

Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει τα γυρίσματα για δύο ακόμα νέες σειρές, «Η παραλία», με φόντο το  μαγευτικό τοπίο στα Μάταλα της Κρήτης και «Η πτώση», μία δραματική αστυνομική σειρά σε σενάριο Τίνας Καμπίτση και σκηνοθεσία  Χρίστου Γεωργίου, ενώ συνεχίζουν η καθημερινή σειρά «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο», τα «Καλύτερά μας χρόνια» και η ρομαντική κωμωδία «Κι όμως είμαι ακόμα εδώ» που επιστρέφει στις οθόνες μας με δέκα καινούργια επεισόδια, με τα οποία ολοκληρώνεται η δυνατή ιστορία, που υμνεί τη ζωή και την κάθε της στιγμή, με ιδιαίτερο χιούμορ και ευαίσθητη ματιά. Ηθοποιοί, με χιλιόμετρα πορεία στην υποκριτική, συναντώνται στη μικρή οθόνη με το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου. 

Μια παράξενη, σουρεαλιστική, θεότρελη κωμωδία από τον Φοίβο Δεληβοριά

Ζωντανή μουσική, χορός, σάτιρα, μαγεία, stand up comedy και ξεχωριστοί καλεσμένοι σε ρόλους - έκπληξη. Η πρωτοποριακή μουσική κωμωδία, σε πρωτότυπη ιδέα του Φοίβου Δεληβοριά και του Σπύρου Κρίμπαλη και σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη, δεν είναι μια ακόμα μουσική εκπομπή ή ένα τηλεοπτικό σόου με παρουσιαστή τον τραγουδοποιό. Είναι μια σειρά μυθοπλασίας, η ιστορία ενός τραγουδοποιού και του αλλοπρόσαλλου θιάσου του. Συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Σπύρος Γραμμένος, Ζερόμ Καλουτά, Βάσω Καβαλιεράτου, Μιχάλης Σαράντης, Γιάννης Μπέζος, Θανάσης Δόβρης, Θανάσης Αλευράς, Ελένη Ουζουνίδου, Χάρης Χιώτης, Άννη Θεοχάρη κ.α.

Ψυχαγωγία με σύγχρονη ματιά

Ο Φώτης Σεργουλόπουλος και η Τζένη Μελιτά «συναντιούνται» κάθε πρωί στο ψυχαγωγικό μαγκαζίνο της ΕΡΤ1, «Πρωίαν σε είδον», που φιλοδοξεί να ψυχαγωγήσει, να ενημερώσει και να διασκεδάσει τους τηλεθεατές, με πολύ χιούμορ, επικοινωνία με όλη την Ελλάδα, ανθρώπινες ιστορίες, ξεχωριστούς καλεσμένους και διασκεδαστικά βίντεο. Ανανεωμένο, ακόμη πιο πλούσιο σε θεματολογία, το «Στούντιο 4», με τους Νάνσυ Ζαμπέτογλου και Θανάση Αναγνωστόπουλο, μας κρατάει συντροφιά καθημερινά, αυτή τη χρονιά διευρυμένο κατά μία ώρα. Τα Σαββατοκύριακα, στις 10:00, η Ζωή Κρονάκη και ο Δημήτρης Γιαγτζόγλου ανοίγουν ένα παράθυρο στην αισιόδοξη πλευρά της ζωής. Με καλεσμένους στο στούντιο, αγαπημένα πρόσωπα, με ιστορίες που ξεχωρίζουν και θέματα που μας αφορούν και μας ενδιαφέρουν.

Το πιο ανατρεπτικό «Μουσικό κουτί» ανοίγουν, για τρίτη σεζόν, ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη. Με βασικό μότο «Η μουσική ενώνει», η εκπομπή, που κέρδισε το πιο δυνατό χειροκρότημα και την αγάπη των τηλεθεατών, επιστρέφει ανανεωμένη, αυτή τη φορά και με τη συμμετοχή κοινού, και συνεχίζει το περιπετειώδες τηλεοπτικό ταξίδι της, με καλεσμένους από διαφορετικούς μουσικούς χώρους.

Το γνωστό ραδιοφωνικό -και πλέον τηλεοπτικό- δίδυμο, Θοδωρής Βαμβακάρης και Τάκης Γιαννούτσος, επανέρχεται δριμύτερο, με πολύ κέφι, όρεξη και διάθεση να μοιραστεί απόψεις για όσα μας απασχολούν, να θυμηθεί τα παλιά με αφιερώματα σε όσα αγαπήσαμε, και με ξεχωριστούς καλεσμένους. Παράλληλα, η εκπομπή «Πρόσωπα με τον Χρίστο Βασιλόπουλο» έρχεται για να φωτίσει τη ζωή των ανθρώπων του πολιτισμού, που άφησαν το ισχυρό αποτύπωμά τους στην Ελλάδα. Πρόκειται για δώδεκα αφιερωματικές εκπομπές με στοιχεία έρευνας, που θα φωτίσουν όλες τις πτυχές προσώπων του πολιτισμού. Η σειρά εκπομπών «Το αλάτι της γης» με τον Λάμπρο Λιάβα μας θα κρατήσει συντροφιά -και αυτή τη σεζόν-αναδεικνύοντας την πλούσια μουσική μας παράδοση. Δεξιοτέχνες μουσικοί απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας μιλούν για την τέχνη τους και παίζουν μουσικά κομμάτια του τόπου τους.

Όσον αφορά τα τηλεπαιχνίδια, θα δούμε το «Δες και βρες», με παρουσιαστή τον Νίκο Κουρή, το οποίο συνεχίζει δυναμικά την πορεία του, από Δευτέρα έως Παρασκευή στις 13:00, για να τεστάρει όχι μόνο τις γνώσεις και τη μνήμη μας, αλλά κυρίως την παρατηρητικότητα, την αυτοσυγκέντρωση και την ψυχραιμία μας. Το νέο συναρπαστικό παιχνίδι γνώσεων και ψυχαγωγίας, με παρουσιαστή τον δημοφιλή ηθοποιό Γιώργο Καραμίχο, έρχεται για να κάνει πιο διασκεδαστικά τα Σαββατοκύριακά μας. Ο πλούτος των λέξεων και των γραμμάτων της γλώσσας μας είναι αστείρευτος, όπως άλλωστε η γνώση και η διασκέδαση, που θα προσφέρει το νέο παιχνίδι. Τέλος, το δημοφιλές σε όλο τον κόσμο παιχνίδι του BBC, «Ο πιο αδύναμος κρίκος», έρχεται καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή, στις 19:00, με παρουσιαστή τον Τάσο Τρύφωνος. Ενα παιχνίδι γνώσεων και στρατηγικής, όπου οκτώ παίκτες καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις γενικών γνώσεων χωρίς να σπάσουν την «αλυσίδα».

Ενημερωτικές εκπομπές

Ο Κώστας Παπαχλιμίντζος και η Χριστίνα Βίδου, με την εκπομπή «Συνδέσεις», ανανεώνουν το ραντεβού τους με τους τηλεθεατές, γι’ αυτή τη σεζόν, σε νέα ώρα, σε μια μαραθώνια τετράωρη ενημερωτική εκπομπή. Παράλληλα, ο Δημήτρης Κοτταρίδης «Από τις έξι» συναντά τη Νίνα Κασιμάτη στο «Σαββατοκύριακο» και υποδέχονται τους τηλεθεατές με ειδήσεις, ιστορίες, πρόσωπα, εικόνες και φυσικά χιούμορ, κάθε Σάββατο και Κυριακή, για τέσσερις ώρες, από τις 6 ως τις 10 το πρωί.

Η Σοφία Παπαϊωάννου, ύστερα από χρόνια, επιστρέφει στην τηλεόραση για να υπηρετήσει αυτό που γνωρίζει πολύ καλά: τη δημοσιογραφική έρευνα με μια εκπομπή που θα φέρει τη σφραγίδα της και θα μεταδίδεται κάθε δεκαπενθήμερο.

Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων

Με παρουσιαστή τον Γιώργο Κουβαρά, από Δευτέρα έως Πέμπτη, και τον Απόστολο Μαγγηριάδη από την Παρασκευή έως την Κυριακή, το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1, στις 21:00, ενημερώνει τους τηλεθεατές έγκυρα, έγκαιρα, ψύχραιμα και αντικειμενικά.

Επίσης, δελτία ειδήσεων μεταδίδονται καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή και τα Σαββατοκύριακα στις 12:00, στις 15:00 και στις 24:00. Συγκεκριμένα, στις 12:00, από Δευτέρα έως Πέμπτη με την Αλεξάνδρα Δουβαρά και Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή με τη Μαρία Σιώζου.

Στις 15:00, από Δευτέρα έως Πέμπτη με την Αντριάνα Παρασκευοπούλου και Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή με τη Χρύσα Παπασταύρου. Στις 24:00, από Δεύτερα έως Παρασκευή με τον Γιάννη Μούτσιο και κάθε Σάββατο και Κυριακή με την Ελένη Χρονά.

ΕΡΤNEWS

O Γιώργος Κουβαράς θα παρουσιάζει στο ΕΡΤNEWS τις ενημερωτικές εκπομπές «Ανάλυσέ το», κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, και «Στο κέντρο», κάθε Τρίτη, στις 23:00, οι οποίες θα μεταδίδονται και από την ΕΡΤ1, στις 24:00, αμέσως μετά τη μετάδοσή τους από το νέο ενημερωτικό κανάλι της ΕΡΤ. Ο Απόστολος Μαγγηριάδης θα παρουσιάζει, στο ΕΡΤNEWS, κάθε Πέμπτη, στις 23:00, την εκπομπή «Επίλογος» με θέμα τα γεγονότα και τις προεκτάσεις τους στην Ελλάδα και στον κόσμο, η οποία θα μεταδίδεται και από την ΕΡΤ1, σε επανάληψη, στις 24:00. Επίσης, κάθε Παρασκευή, στις 23:00, την εκπομπή «ΕΡΤ Talks», όπου θα αναλύεται η πολιτική επικαιρότητα μέσα από τη ματιά των δημοσιογράφων.

Ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα του ΕΡΤNEWS κατέχουν τα δελτία στη νοηματική, που εκτός από το απογευματινό δελτίο στις 18:00, διάρκειας 15 λεπτών, επεκτείνονται και 13:00 και στις 22:00. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα ένθετα που αφορούν την υγεία, το περιβάλλον, την εκπαίδευση, την υγεία, την καινοτομία κ.ά.

Τη ζώνη 05:00-06:00 θα παρουσιάζουν τις καθημερινές ο Διονύσης Μποτώνης και η Εύα Περόνα, και τα Σαββατοκύριακα ο Δημήτρης Απόκης και η Κωνσταντίνα Κλοκοτάρα. Στη ζώνη 10:30 και 12:00, από Δευτέρα έως Παρασκευή, η Σταυρούλα Χριστοφιλέα και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή η Βούλα Μαλλά. Στην απογευματινή ζώνη 17:00-18:00, θα συναντάμε τον Κώστα Λασκαράτο και τον Θάνο Σιαφάκα, ενώ στις 20:00-21:00 τον Ηλία Σιακαντάρη και τον Γιάννη Σκάλκο. Επίσης, ο Δημήτρης Κοτταρίδης, κάθε Κυριακή, στις 23:00, θα παρουσιάζει τα βασικότερα σημεία της εβδομάδας που πέρασε και θα δίνει το στίγμα της εβδομάδας που έρχεται, με καλεσμένους στο στούντιο του ΕΡΤNEWS.

Το ραντεβού τους με το τηλεοπτικό κοινό ανανεώνουν, τη νέα σεζόν, οι εκπομπές «Επτά» με τη Βάλια Πετούρη, «Κεραία» με τη Ρέα Βιτάλη, «Συμβαίνει στην Ευρώπη» με τους Γιώργο Παπαγεωργίου και Κλειώ Νικολάου.

«Η γραμμική τηλεόραση δεν θα έχει ξανά την ισχύ που είχε στο παρελθόν»

Με αφορμή το ERTFLIX, ο κ. Ζούλας έκανε μία προσωπική πρόβλεψη, επισημαίνοντας πως η γραμμική τηλεόραση τα επόμενα χρόνια ολοένα και θα χάνει έδαφος και δεν θα έχει την ισχύ που είχε στο παρελθόν. «Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας, είναι αστείο πια να ονομάζουμε δήθεν "δυναμικό τηλεοπτικό κοινό" τους τηλεθεατές 18 έως 54 ετών. Διότι όλοι ξέρουμε ότι το πραγματικά δυναμικό κοινό της τηλεόρασης είναι οι μεγαλύτεροι των 50 σε ηλικία, ενώ οι νεότεροι μέχρι τα 30 -για να μην πω τα 35 ή και 40- απλούστατα δεν βλέπουν τηλεόραση, όπως το κάναμε οι μεγαλύτεροι όταν ήμασταν στην ηλικία τους».

Και συμπλήρωσε πως «αν το σκεφτούμε λίγο, τα εναπομείναντα ισχυρά όπλα που έχουν μείνει στην ζωντανή τηλεόραση έναντι της δυνατότητας, να παρακολουθεί ο καθένας όποτε θέλει ό,τι θέλει στις πλατφόρμες, είναι οι ειδήσεις και οι αθλητικές μεταδόσεις. Διότι απλούστατα μόνον τις ειδήσεις και τα αθλητικά γεγονότα, όλοι θέλουμε να τα παρακολουθούμε κατά κυριολεξία όταν συμβαίνουν και όχι βέβαια κατόπιν εορτής».

Σήμερα, το ERTFLIX έχει περισσότερα από 5.000 διαφορετικά βίντεο και 48 διακριτές κατηγορίες, ενώ διαρκώς εμπλουτίζεται με νέο περιεχόμενο. Και μπορεί ακόμη να μην είναι ιδιαίτερα γνωστό, αλλά το ERTFLIX είναι ήδη διαθέσιμο και σε δεκάδες χώρες του εξωτερικού, ενώ πολλές παραγωγές της ΕΡΤ είναι υποτιτλισμένες όχι μόνον στα ελληνικά, αλλά και στα αγγλικά αποβλέποντας να κερδίσει ακόμη και τους Έλληνες του εξωτερικού που δεν μιλούν καλά τη γλώσσα μας.

«Στον αέρα» οι νέοι ραδιοφωνικοί σταθμοί από την ΕΡΤ

Άλματα έχουν γίνει και στα ραδιόφωνα της ΕΡΤ, τα οποία όχι μόνον απέκτησαν τα τελευταία χρόνια μια νέα και απολύτως διακριτή ταυτότητα αυξάνοντας θεαματικά την συνολική τους απήχηση, αλλά για πρώτη φορά ύστερα από είκοσι ολόκληρα χρόνια απέκτησαν και αδερφάκια. «Και δεν αναφέρομαι μόνο στο Zeppelin που εκπέμπει και στα FM, αλλά στα δύο ολοκαίνουργια και πραγματικά εξαιρετικά διαδικτυακά μας ραδιόφωνα. το "Κosmos Jazz" και το "Δεύτερο Λαϊκά". Μπορώ να σας αποκαλύψω μάλιστα ότι πολύ σύντομα και το "Τρίτο Πρόγραμμα" θα αποκτήσει ένα διαδικτυακό αδελφάκι, -λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα». Τους νέους ραδιοφωνικούς σταθμούς θα μπορείτε να βρείτε στην εντελώς νέα διαδικτυακή πλατφόρμα ΕΡΤ ΕCHO που για πρώτη φορά στην Ιστορία του Ραδιομεγάρου συγκέντρωσε όλα τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ -9 πανελλαδικά και 21 περιφερειακά-, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΡΤ1πρόγραμμαΚωνσταντίνος Ζούλαςειδήσεις τώραμυθοπλασίαΕΡΤ