Τηλεόραση|18.09.2022 11:20

Ντάνη Γιαννακοπούλου στο ethnos.gr: «Ο Έρωτας Φυγάς είναι η πιο απαιτητική καθημερινή σειρά που έχει γυριστεί ποτέ στην ελληνική τηλεόραση»

Άγγελος Γεραιουδάκης

Δυνατή πλοκή, καταιγιστικές εξελίξεις, συγκλονιστικές ερμηνείες και κινηματογραφική αισθητική. Μια υπερπαραγωγή εποχής έρχεται στο νέο πρόγραμμα του OPEN. Η σειρά «Έρωτας Φυγάς» είναι μία δυνατή ιστορία, με πολυπρόσωπο καστ και διακεκριμένους συντελεστές. Η δραματική σειρά, η οποία θα κάνει πρεμιέρα αύριο, Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου στις 17:45, θα μας ταξιδέψει στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’50 που ξεπερνά τα σκοτάδια της, προχωρά και εξελίσσεται, μέσα από έναν έρωτα μοιραίο, σταυροδρόμια ηθικής που συναντάμε ακόμη στο σήμερα, έντονους χαρακτήρες και συναισθήματα.

Ανάμεσα στους ήρωες της σειράς θα γνωρίσουμε την Αλεξάνδρα, η οποία είναι μια έξυπνη και όμορφη κοπέλα που έχει την ικανότητα να ορίζει τη ζωή της εκείνη και να καταφέρνει ό,τι βάζει στο μυαλό της. Είναι μια πολύ καλή μοδίστρα δουλεύει στον καλύτερο οίκο της εποχής της. Θέλει να κερδίσει την ευτυχία και την αγάπη που έχασε όταν πέθαναν οι γονείς της. Ερωτεύεται τον Μάρκο και κάνει τα πάντα για να είναι μαζί του. Όμως η μοίρα έχει άλλα σχέδια γι’ αυτήν. «Είπα το "ναι" στο OPEN γιατί μου άρεσε πολύ το σενάριο, ο ρόλος αλλά και όλη η ομάδα που βρίσκεται πίσω και μπροστά από τις κάμερες» τονίζει η ταλαντούχα ηθοποιός Ντάνη Γιαννακοπούλου στο ethnos.gr, η οποία υποδύεται την πρωταγωνίστρια της σειράς.

Λίγες ώρες πριν από τη μεγάλη πρεμιέρα της σειράς «Έρωτας Φυγάς», επικρατεί άγχος ή ενθουσιασμός;

Και τα δύο, ισόποσα. Σίγουρα, αγωνιώ για την αποδοχή και τα σχόλια του κόσμου, αλλά είμαι σίγουρη για το αποτέλεσμα. Είναι μία πολύ όμορφη σειρά που έχει δημιουργηθεί με πολύ κόπο και ενθουσιασμό. Είναι η πιο απαιτητική καθημερινή σειρά που έχει γυριστεί ποτέ στην ελληνική τηλεόραση. Το πιστεύω. Αξίζει ο κόσμος να τη δει. Ο τρόπος που έχουν γίνει τα γυρίσματα είναι κινηματογραφικός. Υπάρχουν φορές που νιώθω ότι γυρίζουμε ταινία και έχω συμμετάσχει σε άλλες τέσσερεις σειρές. Αν και είναι καθημερινό, έχει κάτι διαφορετικό. Δεν το έχω νιώσει ξανά!

Φέτος, σας βλέπουμε σε πρωταγωνιστικό ρόλο, κάτι που έχει ιδιαίτερη ευθύνη. Γενικά, είστε άνθρωπος των γενναίων αποφάσεων και του ρίσκου;

Πράγματι, είναι η πρώτη φορά που έχω καθαρά έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε σειρά. Στις προηγούμενες δουλειές μου, μπορεί να είχα βασικούς και μεγάλους ρόλους αλλά δεν ήταν σε αυτό τον βαθμό. Ήταν σημαντική απόφαση να δεχτώ, γιατί πρέπει να είσαι έτοιμος για ν’ αναλάβεις μία τέτοια ευθύνη. Τα γυρίσματα είναι πολύωρα και απαιτεί μεγάλη αφοσίωση. Χρειάζεται να κάνεις πίσω την προσωπική σου ζωή. Θέλει αρκετό διάβασμα. Νομίζω, όμως, πως τέτοιες ευκαιρίες έρχονται, όταν είσαι έτοιμος και θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή είμαι έτοιμη. Δεν νομίζω ότι γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Η πρόταση ήρθε έπειτα από αρκετό κόπο. Χρειάζεται να έχεις διανύσει χιλιόμετρα και να έχεις εμπειρία στις πλάτες σου. Θεώρησα, λοιπόν, ότι τώρα θα μπορώ ν’ ανταπεξέλθω σωστά και είναι μία πρόκληση που θα με εξελίξει και θα με πάει ένα βήμα παραπέρα στη δουλειά μου.

Σύμφωνα με την περιγραφή του ρόλου σας, η Αλεξάνδρα είναι μια έξυπνη και όμορφη κοπέλα που έχει την ικανότητα να ορίζει τη ζωή της εκείνη και να καταφέρνει ό,τι βάζει στο μυαλό της. Έχετε κοινά στοιχεία με την ηρωίδα σας;

Με την Αλεξάνδρα έχουμε κοινά σημεία αλλά και να μην υπήρχαν, θα έψαχνα να βρω. Θα μπορούσα να χαρακτηρίσω τον εαυτό μου ό,τι είμαι προσηλωμένη στους στόχους μου και είμαι δυναμική σε κάποιες συνθήκες. Ωστόσο, όσο προχωράει η πλοκή αλλάζει ο κόσμος της όλος. Από εκεί που είναι ένα αρκετά δυναμικό κορίτσι που χαράζει το δικό της δρόμο, γίνονται κάποια γεγονότα και τα πάντα έρχονται τούμπα. Εκεί είναι αδύναμη και ευάλωτη, όπως συμβαίνει σε όλους μας σε δύσκολες στιγμές.

Η Αλεξάνδρα θα μπορούσε να πει κανείς ότι «χρησιμοποιεί» την ομορφιά της για να βρει λύσεις. Τι ρόλο παίζει η εξωτερική εμφάνιση στη δουλειά σας και στην περίπτωσή σας η ομορφιά ήταν χείρα βοηθείας ή τροχοπέδη;

Η Αλεξάνδρα μπορεί να έχει γνώση της ομορφιάς της, αλλά δεν είναι από τους ανθρώπους που τη χρησιμοποιούν. Αναγκάζεται για να επιβιώσει. Τώρα, όσον αφορά στη δική μου περίπτωση, δεν θεωρώ ότι έχω πάρει κάποιον ρόλο για την ενδεχομένως ομορφιά μου, αλλά ούτε έχει σταθεί και τροχοπέδη. Είναι καθαρά πώς φαντάζεται ο σκηνοθέτης έναν ρόλο. Ωστόσο, με έχουν απορρίψει για την εξωτερική μου εμφάνιση, επειδή θεωρούσαν ότι δεν ταίριαζα σ’ έναν ρόλο, γιατί είμαι ξανθιά ή έχω γαλανά μάτια ή έχω γλυκά χαρακτηριστικά.

«Ελπίζω και εύχομαι οι ήρωες μας να καταφέρουν ν’ αγγίξουν τις ψυχές των τηλεθεατών»

Το σενάριο τοποθετείτε χρονικά στη δεκαετία του ’50. Αν είχατε τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα στη σημερινή και την τότε εποχή, ποια θα επιλέγατε και γιατί;

Ξεκάθαρα τώρα. Η θέση της γυναίκας είναι αρκετά απελευθερωμένη σε σχέση με τότε. Αναφέρομαι σε κάποια πρακτικά δικαιώματα που τουλάχιστον τώρα έχουν κατοχυρωθεί, όπως για παράδειγμα να μπορεί να ψηφίζει ή να μπορεί να χωρίσει. Και αυτό είναι κάτι που το βλέπουμε και στη σειρά. Η γυναίκα εγκλωβίζεται στα στερεότυπα. Η Αλεξάνδρα καταπιέζεται να παντρευτεί έναν άνδρα που δεν θέλει ή συναντάμε κάποια άλλα ταμπού που σήμερα δεν είναι τόσο έντονα. Στην εποχή της γιαγιάς μου, ν’ αποφασίσει μία γυναίκα ν’ ασχοληθεί με το θέατρο, αμέσως της προσέδιδε κάποιους τίτλους και όχι ιδιαίτερα κολακευτικούς. Ο όρος «θεατρίνα» είχε τότε αρνητική χροιά.

Όπως βιώνετε την καθημερινότητα της Αλεξάνδρας, υπάρχει κάτι που παραμένει κοινό από το τότε στο σήμερα;

Υπέροχη ερώτηση. Αρχικά, να διευκρινίσουμε ότι η ιστορία μας ξεκινάει από την Αθήνα, από μία μεγαλούπολη και συνεχίζεται στη Μεσσηνία. Εκεί έχεις έναν πιο αγροτικό χαρακτήρα. Έναν χαρακτήρα επαρχίας. Οι ομοιότητες που εντοπίζω είναι ό,τι υπάρχει ακόμα ο όρος της κοινωνικής τάξης ή της κάστας. Υπάρχει δηλαδή ακόμα αυτός ο διαχωρισμός των πλούσιων και φτωχών ή της αριστοκρατικής και μη καταγωγής. Υπάρχουν ακόμα τα πολιτικά συμφέροντα, η αδικία, το savoir vivre, η εμμονή στους τύπους. Υπάρχει αυτή η ιδέα της εξέλιξης για όσους σπουδάζουν ή δουλεύουν στο εξωτερικό.

Τι θα σήμαινε για σας επιτυχία στη σειρά;

Αυθόρμητα θα μπορούσα να σας πω ότι επιτυχία θα ήταν ν’ αγαπήσει ο κόσμος αυτή τη σειρά. Ο ηθοποιός πάντα το έχει αυτό ανάγκη. Αλλά ο ανταγωνισμός φέτος είναι σκληρός. Θέλω να είμαι συνειδητοποιημένη προς αυτό. Υπάρχει πληθώρα επιλογών. Ελπίζω και εύχομαι οι ήρωες μας να καταφέρουν ν’ αγγίξουν τις ψυχές των τηλεθεατών. Υπάρχουν σειρές που παίζονται στην τηλεόραση και δεν καταλαβαίνω γιατί έχουν τόσο μεγάλη απήχηση. Σέβομαι τις δουλειές τους, αλλά δεν έχουν κάτι να με αγγίξουν. Τώρα, επιτυχία για μένα θα ήταν να προχωρήσω στην υποκριτική και να είμαι περήφανη για τον κόπο μου και των συναδέλφων μου.

«Δεν έγινα ηθοποιός για να είμαι όμορφη, αδύνατη, γυμνασμένη και να διαφημίζω προϊόντα στο Instagram» 

Εκτός από την καθημερινή σειρά «Έρωτας Φυγάς» του OPEN, η Ντάνη Γιαννακοπούλου θα συμμετέχει από 20 Οκτωβρίου στη θεατρική παράσταση «Τέλειοι Ξένοι» στο θέατρο Αθηνά. Επτά φίλοι, τρία ζευγάρια και ένας «ελεύθερος», συναντιούνται για γεύμα στο σπίτι ενός εκ των ζευγαριών. Αποφασίζουν να παίξουν ένα παιχνίδι. Αφήνουν όλοι τα κινητά τους στη μέση του τραπεζιού και μοιράζονται μεταξύ τους το περιεχόμενο από κάθε μήνυμα, email ή τηλέφωνο που λαμβάνουν. Μυστικά έρχονται στην επιφάνεια που διαταράσσουν την ισορροπία στις σχέσεις. Ο ρόλος που θα υποδυθεί η ηθοποιός είναι της Μπιάνκα, η οποία είναι η σύζυγος του ταξιτζή και του πιο άτακτου της παρέας. «Πρόκειται για ένα αυτούσιο θεατρικό έργο, άσχετα αν εμείς το γνωρίσαμε στην κινηματογραφική του μορφή. Είναι γραμμένο το 2013. Θεωρώ ότι είναι ευφυές» αναφέρει.

Πόσο καλά θεωρείτε ότι ξέρουμε τους φίλους μας και πόσο καλά γνωρίζουμε κι εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας;

Νομίζω πως εύκολα μπορούμε να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, αρκεί να είμαστε ειλικρινείς μ’ εμάς. Για μένα, το κομμάτι της αυτογνωσίας είναι πολύ σημαντικό. Τώρα, όσον αφορά τους φίλους, εξαρτάται από τις σχέσεις που επιλέγουμε να κάνουμε. Πόσο και πώς επιλέγουμε να εμβαθύνουμε. Πώς επιλέγουμε να επενδύσουμε στον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας. Όταν το κάνουμε αυτό, νομίζω ότι καταλαβαίνουμε και επικοινωνούμε καλύτερα. Αλλά ο καθένας έχει τα μυστικά του και αυτή είναι η αλήθεια. Μέχρι στιγμής, δεν με έχουν εκπλήξει φίλοι μου σε σημείο να πω: «Πω, πω τόσα χρόνια δεν τον γνώριζα». Μου συνέβαινε όταν ήμουν πιο μικρή. Μεγαλώνοντας, το φίλτρο μου λειτουργεί καλύτερα.

Πόσο εξαρτημένοι είμαστε από τα social media και πόσα μυστικά μπορεί να κρύβουν;

Άπειρα μυστικά και αυτό το συναντάμε και στο έργο. Σίγουρα είμαστε πιο εξαρτημένοι και χάνουμε αυτό που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας. Το κάνω και εγώ. Κατά τη διάρκεια των διαλλειμάτων στα γυρίσματα, αντί να κάτσω να φάω σαν άνθρωπος, να μιλήσω με τα παιδιά που είμαστε μαζί και έχουμε τον ίδιο στόχο, εγώ επιλέγω να ξεκουραστώ, κάνοντας σκρολ στο Instagram και μένοντας το ίδιο άδεια. Δεν αποταμιεύω κάτι, δεν παίρνω κάτι. Εννοείται πως αγχώνομαι αν θα πέσουν ή όχι οι followers ή τι πρέπει να ανεβάσω ή τι απήχηση μπορεί να έχει μία δημοσίευση μου. Θαυμάζω κάποια προφίλ που λένε την αλήθεια τους. Έχουν κάτι να πουν και κοινοποιούν μία προσωπική στιγμή που δεν είναι συνηθισμένη. Εγώ έχω λατρεία με το μπάσκετ από μικρή. Και τώρα με το Eurobasket παρακολουθούσα θανατικά. Κάποιες φορές που δεν προλάβαινα, λόγω των προβών στο θέατρο, δεν έμπαινα στα σαιτ να μάθω πόσο πήγαινε ο αγώνας, προτιμούσα να γυρίσω σπίτι και να τον δω στην τηλεόραση σε επανάληψη. Προχτές, έβλεπα τον τελευταίο αγώνα της Εθνικής ομάδας με τη Γερμανία μαζί με τον σύζυγο και τον πατέρα μου και ήμουν τρομερά λυπημένη γι' αυτή την αδικία. Σκεφτόμουν ν’ ανεβάσω αυτή τη στιγμή στο Instagram, αλλά αμέσως αναρωτήθηκα και ποιον ενδιαφέρει; Θα έβλεπαν μία άλλη εικόνα. Και εμείς οι ηθοποιοί το έχουμε αυτό. Υπήρχε κυρίως παλιότερα η αίσθηση ότι πρέπει να είσαι όμορφος, αδύνατος, να βγάζεις φωτογραφίες με τους συναδέλφους σου. Με έχει κουράσει όλο αυτό και προσπαθώ να φύγω από αυτές τις σκέψεις και πράξεις. Αποφάσισα, λοιπόν, ν’ ανεβάσω ένα ποστ για το πόσο περήφανη είμαι για την ομάδα μας. Το θέμα είναι να τα χρησιμοποιούμε και να μην μας χρησιμοποιούν.

Γενικά, έχετε πιάσει τον εαυτό σας να έχει μπει στο παιχνίδι των social media;

Ναι και είναι κάτι που με ταλαιπωρεί, αλλά έχω αποφασίσει ότι δεν είναι αυτή η δουλειά μου. Η δουλειά μου είναι να μπαίνω όσο το δυνατόν πιο βαθιά στους ρόλους και να κάνω τον κόσμο να νιώθει λιγότερο μόνος. Γι’ αυτό έγινα ηθοποιός. Όχι για να είμαι πάντα όμορφη, αδύνατη, γυμνασμένη και να διαφημίζω προϊόντα. Γι’ αυτό και δεν κάνω καθόλου διαφημίσεις στο Instagram.

Είστε από τους ανθρώπους που βάζετε εύκολα όρια;

Όχι! Είμαι πολύ υπομονετική, αλλά μαθαίνω σιγά – σιγά να βάζω τα όρια μου και να εκφράσω τη δυσαρέσκειά μου. Επέλεξα συνειδητά ν’ ασχοληθώ με την υποκριτική και ήταν ένα παιδικό όνειρο διανθισμένο με αρκετή αστερόσκονη. Νιώθω πολύ ευτυχισμένη που πραγματοποιήθηκε αυτή η επιθυμία μου. Απλά χρειάζεται περισσότερο κόπο απ’ όσο φανταζόμουν. Έχω φάει αρκετές απορρίψεις. Στο δικό μου μυαλό άργησα να προχωρήσω σε κάποια κομμάτια, αλλά όλα έρχονται στον χρόνο τους. Δεν έχω, όμως, απογοητευτεί καθόλου.

Θεωρείτε ότι οι περισσότεροι γάμοι γίνονται από πραγματική αγάπη ή κάτω από κοινωνικές συμβάσεις;

Εγώ θα έλεγα ό,τι μπορεί να είναι και η κοινωνική πίεση που ασκείται σ’ ένα ζευγάρι που ζει χρόνια μαζί. Ακόμα ρωτούν: «Πότε θα παντρευτείς; Είσαι οκτώ χρόνια με τον σύντροφό σου». Και αυτό είναι κάτι που το έχω βιώσει και εγώ. Πολύ! Η πρώτη ερώτηση που θα σου κάνει ο άλλος είναι «είσαι τόσο χρονών, δεν θα κάνεις ένα παιδί;». Πάω στη δουλειά μου για να περάσω ένα καστινγκ και με ρωτούν πόσο χρονών είμαι ή σε αρκετές συνεντεύξεις που δίνω το πρώτο πράγμα που θα μου ζητήσουν ν' απαντήσω είναι πότε θα κάνω παιδί. Δεν πρέπει να ρωτάμε τέτοια πράγματα. Είναι προσωπικά ζητήματα. Είναι πολύ πιεστικό και πρέπει να σεβόμαστε τα όρια του άλλου.

Στη δική σας περίπτωση, τι σας κέρδισε στον σύντροφό σας;

Ήθελα να τον παντρευτώ από την πρώτη μέρα που τον γνώρισα. Ήμουν τυχερή που τον βρήκα και με βρήκε. Με κάνει καλύτερο άνθρωπο.

Κλείνοντας την κουβέντα μας, τι θα θέλατε να κρατήσετε στη ζωή σας από την Αλεξάνδρα;

Η Αλεξάνδρα έχει τρομερό πείσμα και θαυμαστή σιγουριά. Όταν θέλει κάτι, το θέλει με όλη την ψυχή της. Είναι πολύ σίγουρη. Νομίζω πως αυτή η σιγουριά πάνω στο τι θέλω και να μην μπερδεύομαι με «σειρήνες», θα είναι κάτι που θα ήθελα να κλέψω από την ηρωίδα μου. Δεν μπερδεύεται με το φαίνεσθαι και με το είναι, αναφορικά με τη συζήτηση που κάναμε προηγουμένως.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

social mediaγυναίκαειδήσεις τώρασυνέντευξηOPENπρεμιέραΈρωτας Φυγάς