Τηλεόραση|11.05.2023 11:19

Eurovision 2023: Ποιος είναι ο 16χρονος Victor Vernicos που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα - «Ελπίζω να σας κάνω υπερήφανους»

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Copyright Chloe Hashemi / EBU
Copyright Chloe Hashemi / EBU
Copyright Chloe Hashemi / EBU
Copyright Chloe Hashemi / EBU

«Έχω αυτοπεποίθηση, δουλεύω πολύ σκληρά, κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ. Ελπίζω να σας κάνω υπερήφανους» είχε δηλώσει Victor Vernicos, όταν επιλέχτηκε ανάμεσα στους επτά φιναλίστ, για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στη Eurovision 2023, που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Λίβερπουλ της Μεγάλης Βρετανίας. Ο στόχος της Ελλάδας είναι η είσοδος στον τελικό και σε λιγότερο από 24 ώρες θα ξέρουμε αν το τραγούδι που έγραψε μόνος στα 14 χρόνια του, θα καταφέρει να κερδίσει τα προγνωστικά.

Ο Βίκτωρας Βερνίκος ή Victor Vernicos, όπως είναι το καλλιτεχνικό του όνομα, που θα τραγουδήσει το «What They Say» στη φετινή Eurovision, είναι μόλις 16 ετών. Αυτό τον κάνει τον νεότερο υποψήφιο που έχει επιλεχθεί ποτέ στην Ελλάδα για τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό μουσικής. Στην επιλογή αυτή κατέληξε η αρμόδια Επιτροπή της ΕΡΤ, έχοντας προηγουμένως συναντηθεί με τους επικρατέστερους υποψηφίους, και συνυπολογίζοντας, βέβαια, την αξιολόγηση της 70μελούς Επιτροπής Κοινού, η οποία για πρώτη φορά μετείχε στη διαδικασία της επιλογής.

Ο Victor Vernicos γεννήθηκε στην Αθήνα, ωστόσο, έχει καταγωγή και από τη Δανία. «Στο σπίτι μιλάμε μισά μισά. Όταν είναι ο πατέρας μου σπίτι, γιατί είναι Δανός και η μητέρα μου είναι Ελληνίδα, μιλάμε στα αγγλικά για να καταλαβαίνεις κι εκείνος. Όχι ότι δεν μιλάει ελληνικά ο πατέρας μου που είναι εδώ 18 χρόνια, αλλά για να μιλάμε πιο χαλαρά. Πήγαινα και αγγλικό σχολείο πάντα. Δανέζικα δεν μιλάω τέλεια, αλλά καταλαβαίνω». 

Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία μόλις τεσσάρων ετών, μαθήματα φωνητικής στα οκτώ και μαθήματα κιθάρας στα δέκα του χρόνια. Στα έντεκα άρχισε να γράφει τα πρώτα δικά του τραγούδια, ενώ εδώ και δύο χρόνια επιμελείται και την παραγωγή της δικής του μουσικής, παρακολουθώντας μαθήματα Μουσικής Τεχνολογίας.

Η οικογένειά του στήριξε τα μουσικά του όνειρα, καθώς η μουσική ήταν πάντα μέρος της ζωής των μελών της. «Ο πατέρας μου έπαιζε τρομπέτα, ο παππούς μου κλαρινέτο, η μητέρα μου πιάνο. Η μουσική ήταν μέσα στην οικογένειά μου, αλλά δεν με "έβαλε" κανείς μέσα σε αυτό». Πριν από λίγο καιρό, κυκλοφόρησε το νέο του τραγούδι «Brutally Honest With You» από την Panik Records. 

O Victor Vernicos στο φωτογραφικό φακό του Νίκου Αλιάγα

Μέσα από το προσωπικό του προφίλ στο Instagram, ο Νίκος Αλιάγας αποκάλυψε τη γνωριμία του με τον Βίκτωρα. Ο νεαρός καλλιτέχνης πόζαρε στο φωτογραφικό φακό του παρουσιαστή, με τον τελευταίο ν' αποκαλύπτει ότι ο Βίκτωρας έκανε παρέα με τα δικά του παιδιά πριν από μερικά χρόνια.

«Τον ξέρω από παιδί, όταν αυτός και οι αδελφές του έπαιζαν με τα παιδιά μου. Ο Victor, ένας χαρισματικός αυτοδίδακτος μουσικός, με Δανό πατέρα και Ελληνίδα μητέρα θα τραγουδήσει #whattheysay. Έχει στυλ, φωνή, έμπνευση και look που μοιάζει στον @cillianmurphyofficiall (σ.σ. τον πρωταγωνιστή της δημοφιλούς σειράς «Peaky Blinders»). Να σου πάνε όλα καλά Βίκτωρα, έχεις ταλέντο, είσαι αυτοδημιούργητος και βρίσκεσαι σήμερα εκεί που είσαι επειδή έχεις άστρο και επειδή το αξίζεις… Προχώρα ψηλά το κεφάλι, είμαστε μαζί σου παλικάρι». 

 

Η επιλογή του «What They Say»

Ο Βίκτωρας ήρθε στον κόσμο το 2006, χρονιά που η χώρα μας διοργάνωσε τον διαγωνισμό της Εurovision. «Ελπίζω να είναι καρμικό», ενώ τα αγαπημένα του τραγούδια από τον μουσικό διαγωνισμό είναι «Από την Ελλάδα, μου άρεσε η Μαρινέλλα, καθώς και το κομμάτι της Έλενας Παπαρίζου με το οποίο νικήσαμε. Από ξένες συμμετοχές, το "Arcade" του Duncan Laurence και το "Fairytale" του Alexander Rybak».

Το «What They Say» είναι μια συναισθηματική και φεστιβαλική μπαλάντα, την οποία ο νεαρός καλλιτέχνης έγραψε στην περίοδο της καραντίνας, σε ηλικία 14 ετών, όταν βίωσε για πρώτη φορά μια αγχώδη κατάσταση. Με το τραγούδι αυτό, μας παροτρύνει ν’ «ακούμε» κάθε μας συναίσθημα, όσο δύσκολο κι αν είναι, να το εκφράζουμε και να το μοιραζόμαστε γιατί είναι απελευθερωτικό, κι έτσι μαζί να διεκδικούμε ένα πιο φωτεινό αύριο.

«Το μήνυμα που προσπαθώ να περάσω είναι πως, όταν γράφεις ένα τραγούδι με ειλικρίνεια, ενώνει το κοινό, διότι εκφράζεις αυτό που δεν μπορεί να εκφράσει ο άλλος». 

Η εμφάνιση στη Eurovision

Η ελληνική αποστολή θα διαγωνιστεί, απόψε (11/5), στον Β΄ Ημιτελικό στην όγδοη θέση στη σειρά εμφάνισης, ενώ θα έχει προηγηθεί στην 6η θέση σειράς εμφάνισης ο Andrew Lambrou με την Κύπρο. Ένα ελληνικό αυγουστιάτικο βράδυ, μόνος στο δωμάτιό του, ο Βίκτωρας βιώνει τις αγωνίες που όλοι κρύβουμε μέσα μας. Τις αποτυπώνει στο χαρτί.

Και το ελληνικό αλφάβητο «δραπετεύει» από τις σελίδες ενός εφηβικού λευκώματος, συναντά τις λέξεις του τραγουδιού δημιουργώντας ένα νέο, οικουμενικό λεξιλόγιο για τα συναισθήματα που ξεχνάμε ή παραβλέπουμε μεγαλώνοντας. Τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα στη σκηνή της Eurovision, ανοίγοντας έναν φωτεινό δρόμο που οδηγεί στον έναστρο ουρανό.

Τα στοιχήματα βγάζουν την Ελλάδα εκτός τελικού

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά που δίνουν τα στοιχήματα για τον τελικό της φετινής Eurovision, η χώρα μας βρίσκεται εκτός και κατατάσσεται μάλιστα στην 31η θέση από τις συνολικά 37 χώρες που συμμετέχουν.

Ειδικότερα στον δεύτερο ημιτελικό που συμμετέχει η ελληνική αποστολή τα στοιχήματα τη φέρνουν εκτός δεκάδας και συγκεκριμένα στη 12η θέση. Πρώτη στα στοιχήματα έρχεται η Σουηδία με τη Loreen και το «Tattoo», ενώ ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Φινλανδία με τον Kaarija και το «Cha Cha Cha» και η Γαλλία στην τρίτη θέση με τη La Zarra και το «Evidemment».

Παράλληλα, ο Victor Vernicos συνεχίζει να δίνει πολλές συνεντεύξεις σε ξένα και ελληνικά ΜΜΕ, αλλά και να πρωταγωνιστεί σε διάφορα μουσικά events, όπως για παράδειγμα η εμφάνισή του στη σκηνή του θρυλικού Cavern Club, απ’ όπου ξεκίνησαν οι Beatles.

Φωτογράφοι δεν απαθανάτισαν τον Βίκτωρα στο τιρκουάζ χαλί, καθώς προτίμησαν να κολατσίσουν

Με μία σικ εμφάνιση και τη γλυκύτητα και το χαμόγελό του, ο νεαρός τραγουδιστής εμφανίστηκε στο τιρκουάζ χαλί της Eurovision, κατά την επίσημη υποδοχή όλων των χωρών στο Λίβερπουλ. Με την εμφάνισή του, ο Βίκτωρας έκλεισε «πονηρά» το μάτι στο νεαρό αγόρι που σιγά - σιγά γίνεται νεαρός άνδρας. Ήταν ντυμένος με μπλέιζερ σε γήινες αποχρώσεις (όπως έχουμε συνηθίσει να τον βλέπουμε όλο αυτό το διάστημα) μ’ ένα κάπως ανατρεπτικό design, που αντικατοπτρίζει την φρεσκάδα ενός εφήβου σε συνδυασμό με την σοβαρότητα ενός ενήλικα.

Στο 200 μέτρων τιρκουάζ χαλί που έστρωσαν οι διοργανωτές, τον Victor συνόδευσαν ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ελληνικής αποστολής, Κωνσταντίνος Ρήγος, οι δύο σχολιάστριες της φετινής διοργάνωσης, Μαρία Κοζάκου και Τζένη Μελιτά και η επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, Μόνικα Παπαδάτου, ενώ όλη η ομάδα της Ελλάδας ήταν παρούσα στην εκδήλωση. Οι αρχές του Λίβερπουλ υποδέχθηκαν και καλωσόρισαν όλες τις διαγωνιζόμενες χώρες στο St. George Hall, δίνοντας κι επίσημα το σύνθημα για ν’ αρχίσει η Eurovision του 2023.

Υπενθυμμίζεται ότι από φέτος θα ισχύσουν αλλαγές στον τρόπο ψηφοφορίας στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, καθώς αποκλειστικά και μόνο οι θεατές, θα καθορίσουν τα τραγούδια που προκρίνονται από τους δύο Ημιτελικούς στον Μεγάλο Τελικό, ενώ δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα ψήφου σε θεατές από χώρες που δεν συμμετέχουν στον διαγωνισμό («Rest Of The World»).

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

eurovision 2023Νίκος Αλιάγαςειδήσεις τώραEurovisionΛίβερπουλVictor Vernicos