Τηλεόραση|17.07.2023 23:00

Μαίνεται ο πόλεμος ανακοινώσεων της Nova με Mega και Ant1

Newsroom

Στα ...χαρακώματα βρίσκεται η Nova με τα τηλεοπτικά κανάλια Mega και Ant1 καθώς εδώ και λίγες ημέρες μαίνεται ένας αδυσώπητος πόλεμος ανακοινώσεων. Ολα ξεκίνησαν ύστερα από το ναυαγιο των διαπραγματεύσεων για την παραμονή του Mega στην πλατφόρμα της Nova.

Υστερα από την προβολή ρεπορτάζ του Mega σχετικά με «Ερωτήματα για τη μεγάλη επένδυση της Nova που έμεινε στα χαρτιά» και αντικείμενο οικονομικά προβλήματα στην εταιρία, η Nova απαντησε με ανακοίνωση, με την οποία πληροφορούσε ότι αναστέλλει την αναμετάδοση του MEGA Channel μέσω των συνδρομητικών υπηρεσιών της. Αιτιολογούσε την απόφασή της σημειώνοντας πως «Η παραπάνω απόφαση έρχεται σε συνέχεια απαιτήσεων για υπέρογκες και παράλογες αυξήσεις για τρεισήμισι φορές υψηλότερα δικαιώματα αναμετάδοσης σήματος μέσω συνδρομητικών υπηρεσιών. Η Nova παραμένει θετική σε επαναδιαπραγμάτευση για τη συνέχιση της συνεργασίας εντός λογικών και αμοιβαίως επωφελών όρων».

Ακολούθως έκανε λόγο για «δυσφημιστική καμπάνια με σωρεία ψευδών ισχυρισμών και δηλώσεων ενάντια στη Nova και τη United Group, και την αξιοπιστία τους αναφορικά με την υλοποίηση των δεσμεύσεών τους για επενδύσεις στην Ελλάδα». Χαρακτήριζε αυτούς τους ισχυρισμούς τελείως ανυπόστατους με στόχο «να πλήξουν την εταιρεία, τους εργαζόμενούς, τους πελάτες μας και τους χιλιάδες Έλληνες πολίτες που θα ωφεληθούν από τις επενδύσεις που πραγματοποιεί η Nova».

Προσέθετε ότι: «Είναι πολύ απογοητευτικό ότι το MEGA Channel κάνει κατάχρηση της δύναμης των μέσων του για να επηρεάσει τις επιχειρηματικές αποφάσεις των συνεργατών του. Η χρήση ιδίων μέσων για να ασκήσει κανείς αθέμιτη πίεση στους συνεργάτες του ώστε να δεχθούν παράλογους όρους, αποτελεί εντελώς απαράδεκτη συμπεριφορά. Δε θα υποκύψουμε σε αυτές τις μεθόδους, και θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά σε συνεννόηση με όλους τους αρμόδιους φορείς, ενάντια στην καταχρηστική μεταχείριση της εθνικής τηλεοπτικής συχνότητας για προσωπικό όφελος».

Στο ...χορό μπήκε στη συνέχεια και ο Ant1 το συμβόλαιο του οποίου λήγει στα τέλη του μήνα με το κανάλι του Αμαρουσίου να παρουσιάζει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ρεπορτάζ στο οποίο έκανε λόγο για υπέρογκα χρέη του ομίλου, και για αθέτηση της επένδυσής του στις οπτικές ίνες και χρέη του προς τράπεζες.

Η απάντηση της Nova

Δεν άργησε να έρθει νέα απάντηση της Nova προς τον Αnt1 αυτή τη φορά, με την οποία κάνει λόγο για συντονισμένη δημόσια δυσφημιστική επίθεση προς τη Nova σημειώνοντας ότι «διαψεύδει κατηγορηματικά όλους τους ανυπόστατους ισχυρισμούς που έχουν γίνει από τον ANT1 στο πλαίσιο συντονισμένης δημόσιας δυσφημιστικής επίθεσης προς τη Nova, όταν αρνηθήκαμε να δεχθούμε τις υπέρογκες και παράλογες απαιτήσεις τους για τρεισήμισι φορές υψηλότερες χρεώσεις για τα δικαιώματα αναμετάδοσης δωρεάν καναλιών μέσω των υπηρεσιών μας».

Στην ανακοινωση επισημαίνεται ότι «ο ΑΝΤ1 χρησιμοποιεί την εθνική τηλεοπτική συχνότητά του για να διαδώσει ένα στρεβλό αφήγημα με ψευδείς ισχυρισμούς και δηλώσεις σχετικά με τη Nova. Πρόκειται για μία συντονισμένη επίθεση ενάντια στη Nova σε μία ξεκάθαρη προσπάθεια να πιεστούμε σε συμφωνία μέσω κατάχρησης της εθνικής τηλεοπτικής συχνότητας για ίδιο όφελος. Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας να διαπραγματευόμαστε δίκαια και ελεύθερα ενώπιων όλων των αρμόδιων αρχών».  

Οπως αναφέρει στη συνέχεια η εταιρία ως προς τα οικονομικά μεγέθη της, «η United Group είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Ελλάδα, έχοντας ήδη επενδύσει πάνω από 1.8 δις Ευρώ και έχοντας δεσμευτεί για επενδύσεις 2 δις Ευρώ μέχρι το 2027, με περίπου 400 εκ Ευρώ εξ αυτών να έχουν ήδη επενδυθεί μέσα στο 2022 και το 1ο 6μηνο του 2023. Η Nova είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών -στους τομείς σταθερής τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης- και ένας από τους ισχυρότερους βραχίονες της United Group συνεισφέροντας το 33% στα συνολικά έσοδα 2.7 δις Ευρώ του Ομίλου».

Η εταιρία επαναλαμβανει ότι παραμένει θετική στην προοπτική συνέχισης της διαπραγμάτευσης και συνεργασίας με τον ΑΝΤ1 «στο πλαίσιο εύλογων και αμοιβαίως συμφωνηθέντων όρων», προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση «θα αναγκαστούμε να αναστείλουμε τη μετάδοση του σήματος του ΑΝΤ1 από τις πλατφόρμες μας μετά τις 31 Ιουλίου 2023 και τη λήξη του τρέχοντος συμβολαίου συνεργασίας».

Ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει, πάντως, φαίνεται ότι θα έχει και συνέχεια καθώς όπως ήδη ανακοίνωσε η Alter Ego Media θα προσφύγει στη δικαιοσύνη σχετικά με το δυσφημιστικό περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Nova. Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Alter Ego Media: «Σχετικά με το δυσφημιστικό περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Nova σε σχέση με χθεσινό ρεπορτάζ του Τ/Σ MEGA, η ALTER EGO MEDIA Α.Ε. θα προσφύγει άμεσα στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

Οι μέτοχοι της Nova, Dragan Solak και Νίκος Σταθόπουλος θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η Ελλάδα είναι μια ευνομούμενη και δημοκρατική χώρα με νόμους και κανόνες, και πολύ σύντομα θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για τις πράξεις τους στην Ελληνική Δικαιοσύνη».