Τηλεόραση|15.01.2024 06:11

Annapoorani: Η ταινία που εξόργισε και το Netflix αναγκάστηκε να την κατεβάσει

Newsroom

Μια ινδική ταινία που εισέπραξε αντιδράσεις επειδή «προσβάλλει τα θρησκευτικά αισθήματα των Ινδουιστών» αφαιρέθηκε από το Netflix, λίγες ημέρες μετά την έναρξη της προβολής της.

Το Netflix δήλωσε ότι η ταινία «Annapoorani: The Goddess of Food» αφαιρέθηκε κατόπιν «αιτήματος του κατόχου της άδειας». Στην ταινία πρωταγωνιστεί η ηθοποιός Nayanthara ως μια ινδουίστρια Μπραχμάνα που φιλοδοξεί να γίνει σεφ.

Η Nayanthara πηγαίνει κόντρα στις θρησκευτικές πεποιθήσεις της οικογένειάς της και να τρώει κρέας και να μαθαίνει να το μαγειρεύει. Σημειώνεται πως πολλοί Μπραχμάνοι δεν τρώνε κρέας, σύμφωνα με τους αυστηρούς κανόνες της κάστας.

Τι ενοχλεί τους σκληροπυρηνικούς

Μέλη σκληροπυρηνικών ινδουιστικών οργανώσεων είχαν αντιταχθεί σε αυτή και σε άλλες σκηνές της ταινίας, συμπεριλαμβανομένης μιας σκηνής όπου η ηθοποιός φαίνεται να προσεύχεται πριν μαγειρέψει μπιριγιάνι -πιάτο με ρύζι και κρέας.

Ορισμένοι ινδουιστές προσβλήθηκαν επίσης από μια σκηνή όπου ένας μουσουλμάνος χαρακτήρας λέει ότι ο ινδουιστής θεός Ραμ έφαγε κρέας, όπως γράφει το BBC.

Οι συντελεστές της ταινίας δεν έχουν σχολιάσει επίσημα το θέμα, προς το παρόν.

Κατατέθηκε και μήνυση στην αστυνομία

Επίσης, στην πολιτεία Madhya Pradesh έχει κατατεθεί μήνυση κατά της Nayanthara και άλλων δύο ατόμων που σχετίζονται με την ταινία.

Οι υποστηρικτές των σκληροπυρηνικών ινδουιστικών ομάδων έχουν κατηγορήσει πολλές ταινίες και σειρές τα τελευταία χρόνια ότι προσβάλλουν τα θρησκευτικά αισθήματα. Το 2021, το καστ και το συνεργείο μιας εκπομπής του Amazon Prime, Tandav, ζήτησε συγγνώμη αφού κατηγορήθηκε ότι χλεύασε ινδουιστικούς θεούς.

Το Annapoorani κυκλοφόρησε στις αίθουσες την 1η Δεκεμβρίου και έλαβε ανάμεικτες κριτικές από τους κριτικούς -επαινέθηκε επειδή έδειξε μια γυναίκα από μια ορθόδοξη οικογένεια να ακολουθεί τα όνειρά της, αλλά κάποιοι το χαρακτήρισαν «μπουφέ γεμάτο από ακατάλληλους υπαινιγμούς».

Η ταινία εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Πιστοποίησης Ταινιών της Ινδίας -γνωστό ως επιτροπή λογοκρισίας- το οποίο ελέγχει τις ταινίες που προορίζονται για δημόσια προβολή.

Αλλά η διαμάχη ξεκίνησε εβδομάδες αργότερα, όταν ο κόσμος την παρακολούθησε στο Netflix, όπου άρχισε να προβάλλεται στις 29 Δεκεμβρίου.

ταινίαNetflixειδήσεις τώραΙνδουϊσμός