Τηλεόραση|28.01.2024 12:45

Famagusta: O Μάικλ βρίσκεται στο στόχαστρο της αστυνομίας - Η συνεργασία του Γρηγόρη Βαλτινού με τον 34χρονο γιο του

Newsroom

Μετά την καθηλωτική πρεμιέρα, το «Famagusta» επιστρέφει με το δεύτερο επεισόδιο, απόψε, Κυριακή 28 Ιανουαρίου στις 21:00. Καλά κρυμμένα μυστικά έρχονται σιγά, σιγά στο φως, σε μια ιστορία που συνδέεται βαθιά με τα τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν την Κύπρο, πριν από 50 χρόνια.

Η εξαφάνιση της Ελένης έχει προκαλέσει εκνευρισμό και ανησυχία στην οικογένεια Σέκερη. Την ίδια ώρα, ο Θοδωρής προσπαθεί να επανακτήσει την ψυχραιμία του, ενώ εκμυστηρεύεται στον φίλο του, τον Κλεάνθη, τι ακριβώς έχει συμβεί. Ο Παύλος, ο μεγαλύτερος γιος της Χριστίνας και του Αντρέα, μετά τα δυσάρεστα νέα για την υγεία του, προσπαθεί να περάσει περισσότερο χρόνο με τον γιο του. Η εν διαστάσει σύζυγός του, Ιφιγένεια, αρνείται να δεχτεί την πραγματικότητα και του ζητάει να είναι ξανά μαζί, έστω και γι’ αυτούς τους λίγους μήνες που του απομένουν.

Ο Μάικλ ζητάει από τον Παύλο να πείσει την Χριστίνα να δώσει τη μαρτυρία της για το ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει. Ο Τεύκρος, η σχέση της Δάφνης, επιστρέφει από το Λονδίνο κι ασχολείται ενεργά με τη φάρμα της οικογένειας. Η Δάφνη αναζητά την Ελένη στο σπίτι του Μάικλ, από τον οποίο μαθαίνει πως εκείνη είχε σχέση μ' έναν παντρεμένο. Ο σκύλος όμως της αγνοούμενης, θα φέρει στο φως το μυστικό που κρύβεται στο πηγάδι. Με αυτόν τον τρόπο, βρίσκουν το άψυχο σώμα της Ελένης και η είδηση του θανάτου της προκαλεί ταραχή σε όλους. Η αστυνομία αρχίζει αμέσως τις έρευνες και ο Μάικλ βρίσκεται στο στόχαστρο.

Η Νίκη Λυμπεράκη συναντά τη Χαρίτα Μάντολες και τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη

Μετά το τέλος του επεισοδίου, η Νίκη Λυμπεράκη συναντά τη Χαρίτα Μάντολες και τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη. Η δημοσιογράφος ταξιδεύει ως την Κύπρο για να γνωρίσει και να ακούσει από κοντά τη γυναίκα-σύμβολο της Μεγαλονήσου, που εξακολουθεί -όπως η ίδια λέει- να είναι 27 ετών, ακριβώς όσο ήταν την 20η Ιουλίου του 1974, τότε που βίωσε την απόλυτη φρίκη, αυτόπτης μάρτυρας της εν ψυχρώ δολοφονίας των ανθρώπων της και της καταστροφής της πατρίδας της, της Κερύνειας. Η περιγραφή της ανατριχιαστική…

Ανατριχιαστική ήταν όμως και η ερμηνεία της Δέσποινας Μπεμπεδέλη στη σειρά «Famagusta». Η Νίκη Λυμπεράκη συνομιλεί με τη σπουδαία ηθοποιό που επέστρεψε στην τηλεόραση για να ενσαρκώσει υποδειγματικά τη Χαρίτα Μάντολες και καθήλωσε τους τηλεθεατές με τον συναρπαστικό της μονόλογο, αποσπώντας διθυραμβικά σχόλια στην πρεμιέρα της σειράς.

Η συνεργασία του Γρηγόρη Βαλτινού με τον γιο του

Άλλος ένας πολύ σημαντικός ηθοποιός βρίσκεται ανάμεσα στο καστ της νέας δραματικής σειράς του MEGA, «Famagusta», που υπογράφουν ο Αντρέας Γεωργίου, η Βάνα Δημητρίου και ο Κούλλης Νικολάου. Ο Γρηγόρης Βαλτινός υποδύεται τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο, έναν εμβληματικό ρόλο, ένα ιστορικό πρόσωπο-κλειδί στα κρίσιμα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της Κύπρου.

Ο πρωταγωνιστής με τη μακρόχρονη πορεία στον χώρο του θεάτρου, επιστρέφει στην τηλεόραση οκτώ χρόνια μετά την επιτυχημένη συνεργασία του, με τη σεναριογράφο Βάνα Δημητρίου, στη σειρά «Δίδυμα Φεγγάρια». Παράλληλα, συνεργάζεται και με τον 34χρονο γιο του, Νικηφόρο, ο οποίος έχει σπουδάσει σκηνοθεσία στο Λος Αντζελες και στη σειρά έχει αναλάβει τον ρόλο του διαλογογράφου.  

Οι μαρτυρικές στιγμές της Κύπρου

Με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την τούρκικη εισβολή στην Κύπρο, η σειρά «Famagusta», εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα με επίκεντρο μία ιστορία αγάπης, έρχεται να μας καθηλώσει. Μέσα από 24 επεισόδια, πιάνει το νήμα των τραγικών συμβάντων από την αρχή. Επιστρέφοντας στο σημείο μηδέν, εκεί όπου πάγωσε ο χρόνος, το σενάριο που υπογράφει η Βάνα Δημητρίου με τη συμβολή του Δημήτρη Τοκαρή στην έρευνα, φωτίζει πρόσωπα και γεγονότα βαθιά χαραγμένα στη συλλογική μας μνήμη.

Η Τουρκία με τη δεύτερη επιχείρηση, «Αττίλας ΙΙ», καταλαμβάνει το 36,2% του νησιού και εκτοπίζει 120.000 Κύπριους - ακόμη 20.000 παραμένουν εγκλωβισμένοι. Πενήντα χρόνια μετά, η Αμμόχωστος, η «πόλη-φάντασμα» όπως αποκαλείται το πάλαι ποτέ κυπριακό θέρετρο, αποτελεί ανοιχτή πληγή που φέρνει στο νου χιλιάδες ανθρώπινες ιστορίες ενός τόπου που αναγκάστηκε να μετοικήσει, αλλά δεν ξέχασε ποτέ!

Στη σειρά του MEGA, ο Γρηγόρης Βαλτινός υποδύεται τον προκαθήμενο της αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου και Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πνευματικός άνθρωπος, μαχητής υπέρ των συμφερόντων του λαού του και ο πιο προβεβλημένος ηγέτης του ελληνισμού στη νεότερη και σύγχρονη εποχή. Υπήρξε μια προσωπικότητα εγνωσμένης αξίας σε Ευρώπη και Αμερική. Η προσπάθεια ανατροπής του Εθνάρχη του νησιού πυροδότησε την καταστροφική εισβολή στην Κύπρο το καλοκαίρι του ’74. Μανιώδης καπνιστής που το πάθος του αυτό, επέσπευσε τον θάνατό του.

MEGAειδήσεις τώραΚύπροςΓρηγόρης ΒαλτινόςFamagustaεπεισόδιαΑνδρέας Γεωργίου