Τηλεόραση|07.03.2024 21:46

Eurovision 2024: Γιατί η Μαρίνα Σάττι είναι η καλύτερη επιλογή της ΕΡΤ μετά την Ελενα Παπαρίζου - Ανακοινώθηκε το τραγούδι

Άγγελος Γεραιουδάκης

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τη Eurovision 2024, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μάλμε της Σουηδίας από τις 7 έως και τις 11 Μαΐου. Το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, η ΕΡΤ ανακοίνωσε το βιντεοκλίπ και το τραγούδι που θα ερμηνεύσει η Μαρίνα Σάττι στον 68ο ευρωπαϊκό μουσικό διαγωνισμό και θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας. Το «Ζάρι», όπως είναι ο τίτλος του κομματιού, ξεχώρισε ανάμεσα σε περισσότερες από 150 συνθέσεις που υποβλήθηκαν στην ΕΡΤ. 

Πρόκειται για ένα τραγούδι, που με την ιδιαίτερη χροιά και την ξεχωριστή ερμηνεία της Μαρίνας Σάττι, παντρεύει σύγχρονα, παραδοσιακά και έθνικ στοιχεία, ενώ οι στίχοι μιλούν για την αγάπη αλλά και για τα ρίσκα που πρέπει να παίρνουμε κάποιες φορές, σαν μια ζαριά που ρίχνουμε και δεν ξέρουμε τι θα μας φέρει. Η αποκάλυψη έγινε μέσα από την έκτακτη εκπομπή της ΕΡΤ1 «Eurovision σε είδον», με παρουσιαστές τον Φώτη Σεργουλόπουλο και την Τζένη Μελιτά.

Ακούστε το τραγούδι της Μαρίνας Σάττι

Tα γυρίσματα για το βιντεοκλίπ έγιναν με φόντο εμβληματικές τοποθεσίες της Αθήνας, όπως η Ακρόπολη, η Πλάκα, το Μοναστηράκι και το Ωδείο Ηρώδου Αττικού, ενώ ο φακός εστίασε και σε άλλες χαρακτηριστικές περιοχές της Αττικής, ανάμεσα στις οποίες η Ομόνοια, ο Λυκαβηττός, η Ραφήνα, το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Αυστραλός Zac Wiesel.

Κερδίζοντας την πιο απαιτητική πίστα

Η Μαρίνα Σάττι έχει κερδίσει ίσως την πιο απαιτητική πίστα της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Έχει βρει τη φωνή της, ένα δικό της στιλ, που δεν μοιάζει με κανένα. Από το Μέγαρο Μουσικής και τη Λυρική Σκηνή, σε πανηγύρια στα υψίπεδα της Κρήτης, μπορεί να είναι ταυτόχρονα και ποπ και έθνικ και mainstream, όπως μπορεί με την ίδια άνεση να είναι και λυρική και urban και παραδοσιακή. Τα ευρωπαϊκά Μέσα την παρουσιάζουν ως πρέσβειρα της ελληνικής και βαλκανικής σκηνής, μιας ιδιαίτερης διαδρομής που παντρεύει την παραδοσιακή μουσική με την pop, τόσο κλασική όσο και σύγχρονη.

Το 2017 κατέκτησε την κορυφή των charts με το single «Μάντισσα», ενώ λίγο αργότερα το κοινό υποδέχτηκε το «Πόνος Κρυφός», που έκανε πρεμιέρα στο γερμανικό Colors (πρώτη φορά για Έλληνα καλλιτέχνη με ελληνικό στίχο), παίρνοντας ακόμα μία πρωτιά στην πλατφόρμα Nowess, που παρουσίασε πρώτο το εξαιρετικό της βιντεοκλίπ για το παραδοσιακό κομμάτι «Γιατί πουλί μ’».

Όταν γνώρισα τη Μαρίνα πριν από δύο χρόνια, καθώς κυκλοφορούσε το πρωτο άλμπουμ της «YENNA», αμέσως κατάλαβα πόσο παθιασμένη είναι με τη μουσική. «Είμαι χαρούμενη γιατί ποτέ δεν πρόδωσα ούτε μισή στιγμή τον εαυτό μου και τα πιστεύω μου. Παρότι ήταν πολύ δύσκολο ν’ αντισταθώ όταν όλα τα πράγματα πήγαιναν καλά, δεν έβγαλα κάτι στον κόσμο το οποίο θα ήταν πρόχειρο ή δεν θα προέρχεται ως δική μου ανάγκη, έρευνας ή δουλειάς, μόνο και μόνο γιατί υπήρχε μία κατάσταση, στην οποία θα ήταν καλό να τη συντηρήσω. Γιατί στην εποχή μας, η πληροφορία ταξιδεύει πολύ γρήγορα και υπάρχει η προσδοκία πως αν δεν ανταπεξέλθεις σε όλο αυτό που συμβαίνει, θα χαθείς. Ενώ μου πρότειναν πολλές ωραίες ιδέες, για μένα ήταν πολύ σημαντικό ν’ απομονωθώ στο σπίτι μου και να συγκεντρωθώ στο δίσκο μου.  Και ξέρεις κάτι; Αυτό που έχω μάθει με τα χρόνια είναι πως αυτό που είμαστε σαν δημιουργοί και αυτό που θέλουμε να πούμε δεν είναι αποτέλεσμα μεμονωμένων κινήσεων ενός τραγουδιού ή μίας συνέντευξης ή μίας φωτογράφισης. Αν πάρεις το καθένα κομματάκι και το βάλεις δίπλα στο άλλο, τότε βγάζει νόημα» μού είχε αναφέρει η ίδια σε παλιότερή μας συνέντευξη στο ethnos.gr

Το 2017 ίδρυσε επίσης τις CHΟRES, ένα αμιγώς γυναικείο χορωδιακό σύνολο, αποτελούμενο από περισσότερες από 150 γυναίκες 15-60 χρόνων, του οποίου διατηρεί την καλλιτεχνική διεύθυνση –ένα καλλιτεχνικό φυτώριο που αποσκοπεί στη διάσωση, επεξεργασία και προώθηση του πλούτου της ελληνικής παράδοσης, αλλά και στη δημιουργία πρωτότυπου μουσικού ρεπερτορίου και παραστασιακών δράσεων σε συνεργασία με σύγχρονους καλλιτέχνες, ενώ αναβιώνει με μοναδικό τρόπο τα παραδοσιακά τραγούδια του χθες με τον ήχο και την αισθητική τού σήμερα. Το 2023 πειραματίστηκε παραδίδοντας το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ της «Flabouro» αλλά και το «Tucutum», ένα τραγούδι-σχόλιο πάνω στη βαλκανική τραπ, που αναδείχτηκε σε viral του καλοκαιριού.

Η Μαρίνα πιστεύει στη δύναμη του ανθρώπου, της πίστης, του μυαλού και του ονείρου του. Παλιότερα ζούσε έντονα, αναζητώντας έντονα την εμπειρία, όπως κάνουν πολλοί νέοι, εμπλέκοντας τον εαυτό της σε δραματικές καταστάσεις. Πλέον, όμως, επιθυμεί να περιβάλλεται από ανθρώπους που την εμπνέουν, με όραμα και αισιοδοξία. Θέλει να θαυμάζει τους ανθρώπους γύρω της, να βλέπει στόχους που τους κρατούν ζωντανούς και εξελισσόμενους, προασπίζοντας μια ζωή ισορροπίας και προόδου.

Ομάδα με Grammy και διεθνών προδιαγραφών

«Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει» λέει ο σοφός λαός και πράγματι, έτσι είναι. Για τη δημιουργία του τραγουδιού, που θα μας εκπροσωπήσει φέτος στη Eurovision, αναμείχθηκαν αρκετά άτομα, ανάμεσα σε αυτούς και η Μαρίνα Σάττι. Αναλυτικά, η ομάδα περιλαμβάνει τον Palmer Jordan Richard, ο οποίος έχει συνεργαστεί τόσο με την Carly Rae Jepsen όσο και με τον Duncan Laurence, νικητή της Eurovision 2019 με το «Arcade» για λογαριασμό της Ολλανδίας. Επιπλέον, ο Stolar Jay Lewitt έχει συνεργαστεί τόσο με τη Demi Lovato όσο και με την Evangelia για το τραγούδι «Fotia» που έγινε τεράστια επιτυχία και επανεκτέλεση με την Ελένη Φουρέιρα, ενώ ο Konstantin Plamenov Beshkov, ο οποίος κατάγεται από τη Βουλγαρία, έχει συνθέσει αρκετές επιτυχίες εκεί. Στην ομάδα περιλαμβάνεται, επίσης, ο Gino The Ghost, βραβευμένος δύο φορές με Grammy.

Εντονο, όμως, είναι και το ελληνικό στοιχείο στην ομάδα με τη Μαρίνα Σάττι, τον OGE, τον Kay Be και τον Vlospa, τρεις καλλιτέχνες που έχουν κυκλοφορήσει πολλές επιτυχίες στη μουσική σκηνή της χώρας μας. Ειδικότερα, ο OGE έχει συνεργαστεί με τη Μαρίνα Σάττι στο «Πόνος κρυφός», αλλά έχει γράψει επίσης το «Τελικά» των Κωνσταντίνου Αργυρού και Rack, καθώς και το «Loco» του Snik. Από την άλλη, ο Vlospa έχει συνεργαστεί με τη Μαρίνα στο «Tucutum», ενώ ευθύνεται και για το «Trafficante» του Snik.

Παραγωγοί του τραγουδικού, πέρα από τη Μαρίνα Σάττι, είναι ο Nick Kodonas και ο Solmeister, με τον τελευταίο να είναι υπεύθυνος για τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Marseaux και του urban συγκροτήματος WNC.

Με τέσσερις «καυτούς» χορευτές

Οσον αφορά την καλλιτεχνική διεύθυνση της ελληνικής συμμετοχής έχει αναλάβει ο Φωκάς Ευαγγελινός. Υπεύθυνος για τη χορογραφία είναι o διεθνούς φήμης Γερμανός χορογράφος με καταγωγή από την Κομοτηνή, Metznoun Mecnun Giasar, που είναι γνωστός ως Majnoon. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που έχει χορογραφήσει, είναι η Madonna, οι BTS και η Loreen, ενώ πιο σημαντική συνεργασία του είναι αυτή με τη Rosalia. Οι δυο τους δημιούργησαν τις viral χορογραφίες του πρωτοποριακού Motomami tour, ενώ έχει βραβευτεί και με Grammy για τη συγκεκριμένη δουλειά του. Εκτός από χορογράφος, ωστόσο, δηλώνει μουσικός, παραγωγός, σκηνοθέτης, μέντορας και fashion icon.

Η χορευτική ομάδα της Μαρίνας Σάττι αποτελείται από τρεις άνδρες και μια γυναίκα χορεύτρια. Ο Huso Cetintas, είναι χορευτής που μένει στη Γερμανία, με διάφορες δουλειές σε βιντεοκλίπ και ζωντανές εμφανίσεις στο βιογραφικό του. Το ίδιο ταλαντούχος είναι και ο νεαρός Βασίλης Καραγιάννης. 

Η Ειρήνη Δαμιανίδου είναι Ελληνίδα χορεύτρια-χορογράφος, που έχει συνεργαστεί ξανά με τη Μαρίνα Σάττι στο παρελθόν, με τελευταίες τους συνεργασίες, αυτές των MAD VMA 2023, και της συναυλίας της Μαρίνας στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Τέλος, ο Yasin AO είναι χορογράφος και creative director αραβικής καταγωγής, που διαμένει στη Γερμανία. Όλο αυτό το διάστημα, οι πρόβες ήταν πολύωρες και, πλέον, το κόνσεπτ της σκηνικής εμφάνισης της ελληνικής συμμετοχής είναι έτοιμο. 

Hμερομηνίες κλειδιά και ονόματα έκπληξη

Οι δύο άνθρωποι, που θα σχολιάσουν φέτος με τον δικό τους χιουμοριστικό τρόπο τις τρεις βραδιές της Eurovision, θα είναι ο Θανάσης Αλευράς και ο Ζερόμ Καλούτα. Μάλιστα, οι δύο καλλιτέχνες, στο πλαίσιο της εκπομπής «Eurovision σε είδον» ανέβηκαν στη σκηνή της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, για να παρουσιάσουν σε παγκόσμια αποκλειστικότητα μια ανατρεπτική διασκευή της μεγάλης επιτυχίας «My Number One» της Ελενας Παπαρίζου, που μας χάρισε την πρώτη θέση. 

Σύμφωνα με την κλήρωση που έγινε στις 30 Ιανουαρίου, η Ελλάδα θα διαγωνισθεί στο πρώτο μισό του δεύτερου ημιτελικού του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision 2024, ο οποίος θα γίνει την Πέμπτη 9 Μαΐου στο Μάλμε της Σουηδίας. Η ακριβής θέση των χωρών θα καθοριστεί σε επόμενο χρόνο από τους διοργανωτές. Την ίδια μέρα στο Malmo Arena θα διαγωνιστούν οι Αυστρία, Μάλτα, Ελβετία, Τσεχία, Αλβανία, Δανία, Αρμενία, Ισραήλ, Εσθονία, Γεωργία, Ολλανδία, Νορβηγία, Λετονία, Άγιος Μαρίνος και Βέλγιο. Παράλληλα, στον δεύτερο ημιτελικό θα ψηφίσουν και οι Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία που περνούν κατευθείαν στον τελικό. Η Κύπρος, με τη Silia Kapsis και το τραγούδι «Liar», θα διαγωνιστεί στον πρώτο ημιτελικό που θα γίνει στις 7 Μαΐου.

Η αποκάλυψη της σκηνής

Πριν από μερικές εβδομάδες, ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας SVT της Σουηδίας αποκάλυψε τον σχεδιασμό της σκηνής. Το αποτέλεσμα είναι μοναδικό, καθώς συνδυάζει κινητούς κύβους LED, δάπεδα και όροφο LED, τεχνολογία φωτισμού και εφέ τελευταίας τεχνολογίας. Για πρώτη φορά, η σκηνή θα τοποθετηθεί στο κέντρο του σταδίου, ενώ θα έχει σχήμα σταυρού, δημιουργώντας έτσι μια μοναδική εμπειρία 360 μοιρών. Η επίσημη παρουσίαση έγινε και από τους λογαριασμούς της Eurovision στα social media. Υπεύθυνοι για την υλοποίηση της σκηνής είναι ο Florian Wieder ως σχεδιαστής παραγωγής και ο Fredrik Stormby ως σχεδιαστής περιεχομένου φωτισμού και οθόνης.

Οι δύο δημιουργοί δήλωσαν ότι έχουν ετοιμάσει ένα ανανεωμένο κόνσεπτ για τον διαγωνισμό, ενώ ο εκτελεστικός παραγωγός, Ebba Adielsson, εξέφρασε χαρά για την παρουσίαση του οράματος για τη Eurovision, τονίζοντας τη μοναδική εμπειρία που υπόσχεται η σκηνή.

Αν και είναι αρκέτα νωρίς για να γνωρίζουμε από τώρα αν η Μαρίνα Σάττι θα κερδίσει την πρώτη θέση της Eurovision ή θα βρεθεί ανάμεσα στη δεκάδα, εκείνο όμως που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι όλοι εμείς είτε από το Malmo Arena με τις ελληνικές σημαίες ν' κυματίζουν είτε από τον καναπέ του σπιτιού μας, τρώγοντας πίτσα και σουβλάκια, θα της χαρίσουμε το πιο θερμό μας χειροκρότημα για το πόσο περήφανους μας κάνει ως χώρα. Καλή επιτυχία Ελλάδα, καλή επιτυχία Μαρίνα και γερό στομάχι!  

EurovisionΦώτης ΣεργουλόπουλοςΕΡΤΜαρίνα ΣάττιEurovision 2024Τζένη ΜελιτάΣουηδία