Τηλεόραση|16.04.2024 04:27

Μαρίνα Σάττι στο ethnos.gr: «Παρουσιάσαμε την Αθήνα όπως είναι - Θα ήθελα να τα σπάσουμε στη σκηνή με το ZARI»

Άγγελος Γεραιουδάκης

Η Μαρίνα Σάττι είναι πανέτοιμη να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη φετινή Eurovision που θα διεξαχθεί στο Μάλμε της Σουηδίας, στις 7, 9 και 11 Μαΐου 2024. Το διπλά πλατινένιο «ZARI» είναι ένα τραγούδι που παντρεύει σύγχρονα, παραδοσιακά και έθνικ στοιχεία, με τους στίχους να μιλούν για την αγάπη αλλά και για τα ρίσκα που πρέπει να παίρνουμε κάποιες φορές σαν μια ζαριά που ρίχνουμε και δεν ξέρουμε τι θα μας φέρει. Εκτός από τη Μαρίνα, τη μουσική υπογράφουν οι OGE, Kay Be, Nick Kodonas, Jay Stolar, Gino The Ghost και Jordan Palmer, ενώ τους στίχους οι VLOSPA, OGE και Solmeister. 

Λίγες ημέρες προτού η ελληνική αποστολή αναχωρήσει για τη σκανδιναβική χώρα, η τραγουδίστρια συναντήθηκε με δημοσιογράφους των ελληνικών μέσων και μοιράστηκε τις σκέψεις της για τη φετινή συμμετοχή. «Προς το παρόν δεν νιώθω άγχος, αλλά μπορεί να 'ναι διαφορετικά εκεί. Ακόμα βρισκόμαστε στο στάδιο των προβών. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να κάνουμε και αυτό είναι το κύριο που απασχολεί το μυαλό μου αυτή τη στιγμή. Η χορογραφία είναι έτοιμη και αύριο ξεκινάμε με φουλ ήχο» λέει, αρχικά, στο ethnos.gr.

Από την ημέρα που κυκλοφόρησε το «ZARI», έχει προκαλέσει διάφορες αντιδράσεις. Αν και οι απόψεις στην Ελλάδα μπορεί να διαφέρουν, στο εξωτερικό η ελληνική συμμετοχή εντυπωσίασε από την αρχή. Οι φαν της Eurovision που άκουσαν το τραγούδι ενθουσιάστηκαν με τη φωνή της Μαρίνας, τον ρυθμό του τραγουδιού και το γεγονός ότι φέτος η χώρα μας συμμετέχει με ελληνικό στίχο. Όσο για τις αντιδράσεις, όπως λέει και η ίδια, «είναι καλό που ο καθένας έχει την άποψή του. Αυτό είναι και το νόημα της ελευθερίας έκφρασης». Η ίδια, επειδή είναι χαρακτήρας των άκρων, προτιμά την έντονη αντίδραση, είτε θετική είτε αρνητική, από την αδιαφορία. «Ολη αυτή η ιστορία δείχνει ότι το τραγούδι έχει καταφέρει να επικοινωνήσει, ακόμα κι αν δεν αρέσει σε κάποιους. Δεν είναι δυνατόν να τους ικανοποιήσει όλους. Το γεγονός ότι είμαστε εξοικειωμένοι με τα ξεχωριστά είδη μουσικής, αλλά ως συνδυασμός όχι τόσο, μπορεί να εξηγήσει τις διαφορετικές αντιδράσεις. Ισως οι νέοι να είναι περισσότερο. Εδώ η μαμά μου, όταν ανακοινώθηκε το κομμάτι στην ΕΡΤ, με πήρε τηλέφωνο και μου είπε οτι ξαφνιάστηκε όταν το ακουσε», αλλά στη συνέχεια το λάτρεψε, αποκάλυψε η Μαρίνα και τη χαρακτήρισε «κλασσική μαμά».

 «Εχουμε ζήσει συγκινητικές στιγμές»

Πολλά... χιλιόμετρα στη σκηνή χορεύοντας έχει διανύσει ο Metznoun Mecnun Giasar, ο οποίος ανέλαβε φέτος τη χορογραφία της ελληνικής αποστολής. «Επειδή είσαι ένα άτομο που με γνωρίζεις καλά, ίσως να έχεις παρατηρήσει ότι σπάνια ενθουσιάζομαι ή μου αρέσει κάτι» λέει με χιουμοριστική διάθεση και προσθέτει: «Αλλά σε αυτή τη χορογραφία δεν θ' άλλαζα τίποτα. Αλήθεια. Ο Majnoon τα ξεψυρίζει πιο πολύ και από εμένα. Τα σκέφτεται όλα ξανά και ξανά. Το έχει πάρει πολύ πατριωτικά. Κυριολεκτικά. Παρότι μεγάλωσε στη Γερμανία, η καρδιά του χτυπάει για την Κομοτηνή, τη γενέτειρά του. Επίσης, οι δύο χορευτές, ο Huso Cetintas και ο Yasin AO, ζουν στη Γερμανία αλλά οι ρίζες τους είναι από Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη αντίστοιχα. Οσο ήταν στη Γερμανία, προσπαθούσαν να ενσωματωθούν στη γερμανική κουλτούρα, αλλά ποτέ δεν ξέχασαν τις ρίζες τους. Μου είχε πει κάποιος ότι το ζάρι, αν το γυρίσεις ανάποδα, λέγεται "ρίζα". Κάπως έτσι το κρατήσαμε. Επειδή αυτή είναι η πρώτη τους φορά που κάνουν κάτι τέτοιο, έχουμε ζήσει συγκινητικές στιγμές στις πρόβες. Είναι όλοι γλύκες». 

Σχετικά με την ιδέα του τραγουδιού και τη σκηνική παρουσία, η Μαρίνα εξήγησε ότι «πρώτη φορά ζω όλο αυτό, δεν μπορώ να συγκρίνω με προηγούμενες χρονιές. Ωστόσο, έχω στο μυαλό μου ότι η Eurovision δεν είναι ένας απλός διαγωνισμός. Η παρουσίαση γίνεται ζωντανά στη σκηνή, ενώ φτάνει στο μάτι του κόσμου μέσα από μία κάμερα. Αν χρειαζόταν να στείλω μονάχα μία σύνθεση, θα ετοίμαζα κάτι διαφορετικό. Είχα στο μυαλό μου, λοιπόν, ότι όλο αυτό πρέπει να χορογραφηθεί και να κρατήσει το ενδιαφέρον. Ηθελα να δείξουμε διαφορετικές ποιότητες, πιο λυρικές, πιο aggressive, πιο χορευτικές. Το διαφορετικό στοιχείο, όπως ο ζουρνάς, πάντα αρέσει στον κόσμο. Το κοινό καταλαβαίνει όταν τολμάς, παρά τις τάσεις και τη μόδα που καθορίζονται συνήθως από τη Δύση. Όταν τολμάς να κάνεις αυτό που είσαι, εκτιμάται. Από τις συμμετοχές μου στα φεστιβάλ του εξωτερικού έχω καταλάβει τι αρέσει και τι όχι από τη χώρα μας. Ηθελα από την αρχή ελληνικό στίχο, ελληνική επιρροή. Αυτό θέλω να πετύχω στη σκηνή, ερχόμαστε από την Ελλάδα φέρνουμε κάτι παραδοσιακό αλλά μπορούμε να είμαστε και μοντέρνοι και ανταγωνιστικοί. Με φαντάζεσαι να ετοίμαζα πρότζεκτ με ελληνικό χαρακτήρα και να έβγαινα να τραγουδούσα στη σκηνή με αγγλικό στίχο;»

«Παρουσιάσαμε την Αθήνα όπως ακριβώς είναι»

Στόχος της Μαρίνας είναι να ετοιμάσει ένα πρότζεκτ που να 'ναι σύγχρονο, ν' αντιπροσωπεύει τη γενιά της και τη νέα Ελλάδα, πέρα από τα στερεότυπα που έχουν οι Ευρωπαίοι για εμάς, αλλά και να 'ναι σχετικό ώστε να μπορέσουν να χορέψουν και να ταυτιστούν. Νιώθει ότι το πέτυχε; «Αρχικά, η ομάδα αποτελείται από νέους και η άποψή τους δείχνει τι αρέσει και τι όχι στη σημερινή νεολαία. Φυσικά, δεν μπορείς ν' αποτυπώσεις το 100% της ελληνικής κουλτούρας σ' ένα τραγούδι ή ένα βίντεο. Στην Ελλάδα υπάρχει τεράστια μουσική ποικιλία. Οι ήχοι των νησιών διαφέρουν από εκείνους της Ηπείρου ή κάποιου άλλου μέρους. Για παράδειγμα, το βίντεο κλιπ γυρίστηκε στην Αθήνα, δεν παραποιήσαμε τίποτα. Παρουσιάσαμε την πόλη όπως ακριβώς είναι. Το κλίμα του βίντεο βασίστηκε σε χιουμοριστική διάθεση και σε ορισμένα στερεότυπα που έχουν οι ξένοι και έμαθα όταν ζούσα στο εξωτερικό. Αυτά τα στάνταρ κλισέ, Σωκράτης, σαγανάκι, Greek salad, φέτα, Ζορμπά και Ακρόπολη. Όταν με ανέφεραν ως "ελληνίδα εκπρόσωπο της χώρας μας", απάντησα με το "Welcome to Greece". Από εκεί μου ήρθε η ιδέα για το βιντεοκλίπ που σκηνοθέτησε ο Αυστραλός Zac Wiesel. Ωστόσο, η κύρια παρουσίαση θα γίνει στη σκηνή». 

Στα πλαίσια του «Eurovision… A Little Bit More» αναρτήθηκε στο YouTube μία live unplugged εκδοχή του τραγουδιού «ZARI». Στο βίντεο, η Μαρίνα βρίσκεται στην αυλή ενός σπιτιού και διασκεδάζει μαζί με άλλους τραγουδώντας και χορεύοντας. Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στους επίσημους λογαριασμούς του διαγωνισμού στα social media δημοσιεύονται μια σειρά από βίντεο των εκπροσώπων των διαγωνιζόμενων χωρών, οι οποίοι ερμηνεύουν ζωντανά τις συμμετοχές τους, γνωστές διασκευές, ακόμη και ρεμίξ. «Μας πρότειναν να διασκευάσουμε δύο τραγούδια που μας αρέσουν ή είναι δικά μας. Αρχικά, σκέφτηκα να παρουσιάσουμε το "ZARI" ως μπαλάντα, με πιάνο και φωνή. Μετά, όμως, είπα ότι οι περισσότεροι θα το έλεγαν έτσι. Αναρωτήθηκα τι θα ήταν ωραίο για να δείξουμε που δεν το γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος για την Ελλάδα. Ετσι, σκέφτηκα το τραγούδι σε μία πιο αυθεντική εκδοχή του. Γυρίσαμε το βίντεο σε μια αυλή στην Αθήνα, με κλαρίνο, ήλιο, πρασινάδα και ζωηρά χρώματα. Προφανώς δεν μπορείς να τα δείξεις όλα, αλλά τους δείχνεις κάτι, να τους κινήσεις το ενδιαφέρον ώστε μετά να ψάξουν περισσότερα για τη χώρα μας».

Σε ερώτηση που της είχα κάνει σε παλιότερη συνέντευξή μας αν θα ήθελε να πάει Eurovision, η ίδια μου είχε απαντήσει ότι ήταν κάτι που το σκεφτόταν αλλά είχε την προετοιμασία του δίσκου της «Yenna» και χρειαζόταν να μείνει συγκεντρωμένη σε αυτό. «Κάθε φορά ζύγιζα τα πράγματα και δεν πίστευα ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή. Φέτος, που μου το πρότειναν ξανά, έκατσα και σκέφτηκα, τι έχω κάνει μέχρι τώρα και τι θα ήθελα στο μέλλον. Είχα ήδη βγάλει το TUCUTUM και ήμουν σε φάση... θα πάρω φόρα. Στόχος μου να βγούμε στη σκηνή, να τα σπάσουμε και να πουν όλοι τι έκανε η Ελλαδα» εξηγεί, ενώ από τις υπόλοιπες συμμετοχές αποκάλυψε ότι ξεχωρίζει το «Teresa & Maria» της Ουκρανίας. «Πολλά μου άρεσαν, αλλά αυτή τη μελωδία θα ήθελα να την έχω γράψει εγώ. Το ζήλεψα το κομμάτι».

«Δεν υπάρχει άγχος, αλλά μία ατμόσφαιρα ενθουσιασμού και χαράς»

Οσον αφορά την καλλιτεχνική διεύθυνση της ελληνικής συμμετοχής έχει αναλάβει ο Φωκάς Ευαγγελινός. Υπεύθυνος για τη χορογραφία είναι o διεθνούς φήμης Γερμανός χορογράφος με καταγωγή από την Κομοτηνή, Metznoun Mecnun Giasar. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που έχει χορογραφήσει, είναι η Madonna, οι BTS και η Loreen, ενώ πιο σημαντική συνεργασία του είναι αυτή με τη Rosalia. Οι δυο τους δημιούργησαν τις viral χορογραφίες του πρωτοποριακού Motomami tour, ενώ έχει βραβευτεί και με Grammy για τη συγκεκριμένη δουλειά του.

Η χορευτική ομάδα της Μαρίνας αποτελείται από τρεις άνδρες, τον Huso Cetintas, τον Βασίλη Καραγιάννη και το νYasin AO, αλλά και τη χορεύτρια, Ειρήνη Δαμιανίδου. «Είμαστε όλοι αρκετά χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε με τη Μαρίνα. Είναι μία ξεχωριστή εμπειρία. Πιστεύουμε αρκετά στο όραμά της. Είναι μία καλλιτέχνιδα με μεγάλο εύρος και πολλές γνώσεις πάνω στη μουσική. Ταυτόχρονα, βάζει τον εαυτό της στη θέση του χορευτή και δίνει το 100% της πάνω στη σκηνή, όπως και εμείς» υπογραμμίζουν. Αυτή είναι η πρώτη φορά που θα βρεθούν ολοι πάνω στη σκηνή της Eurovision. Ο ενθουσιασμός τους είναι αδιαμφισβήτητος και αναδεικνύεται με κάθε τους κίνηση. «Μας ερώτησαν και σε προηγούμενες συνεντεύξεις αν υπάρχει άγχος, αλλά στην παρούσα φάση δεν υπάρχει καθόλου. Ειναι κυρίως μία ατμόσφαιρα ενθουσιασμού και χαράς». 

Μια ευχάριστη έκπληξη μάς επιφύλασσε πριν από μερικές ημέρες ο χορογράφος της ελληνικής συμμετοχής. Με ανάρτησή που έκανε στο Instagram, ο Majnoon μοιράστηκε ένα μικρό μέρος της χορογραφίας που θα δούμε επί σκηνής, στη Eurovision. «Η χορογραφία είναι αρκετά diverse. Υπάρχει το έθνικ στοιχείο, το οποίο αντιπροσωπεύει και το τραγούδι. Ταυτόχρονα, είναι κάτι πολύ φρέσκο και καινούργιο, όπως και το όραμα του Majnoon. Δεν μπορούμε να σου απαντήσουμε αν θα υπάρχουν ελληνικά στοιχεία, αλλά αυτό που θα σου πούμε είναι ότι η κίνηση αναδεικνύει τη μουσική». 

Φουρέιρα και Παπαρίζου ξανά στη Eurovision

Φέτος, διαγωνίζονται 36 χώρες, ενώ στον μεγάλο τελικό θα συμμετάσχουν συνολικά 26 και σε αυτόν έχουν ήδη προκριθεί η διοργανώτρια Σουηδία, καθώς και οι πέντε χώρες με τη μεγαλύτερη οικονομική συνεισφορά στην EBU (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία). 

Σε κάθε φάση του διαγωνισμού, εκτός από τις συμμετοχές των χωρών, θα δούμε guests, καλλιτέχνες που άφησαν το αποτύπωμά τους σε προηγούμενες διοργανώσεις, ανάμεσά τους θα είναι και η Ελένη Φουρέιρα. Η τραγουδίστρια θα ανέβει στη σκηνή στις 7 Μαΐου, ημέρα εμφάνισης της Κύπρου, την οποία εκπροσωπεί η Silia Kapsis με το «Liar». Την ίδια ημέρα φέρεται ότι θα εμφανιστεί ως guest και η Sertab Erener, νικήτρια του διαγωνισμού με το «Everyway that I can» το 2003.

Παρουσιάστριες τόσο των δύο ημιτελικών όσο και του μεγάλου τελικού θα είναι η Petra Mede και η Malin Akerman. Τον σχολιασμό της Eurovision για λογαριασμό της ΕΡΤ έχουν αναλάβει ο Θανάσης Αλευράς και ο Ζερόμ Καλούτα, ενώ τη βαθμολογία της χώρας μας θ' ανακοινώσει η Ελενα Παπαρίζου. Καλή επιτυχία Ελλάδα, καλή επιτυχία Μαρίνα!

Μαρίνα ΣάττιΣουηδίαEurovision 2024EurovisionΈλενα ΠαπαρίζουΕλένη Φουρέιραειδήσεις τώρα