Τηλεόραση|10.04.2019 12:28

Δανάη Στράτου: Για τον Βαρουφάκη, τις απειλές εναντίον τους και το Paris Match (vid)

Newsroom

Η Δανάη Στράτου δίνει σπάνια συνεντεύξεις και συνήθως μιλάει για τη δουλειά της στον χώρο της τέχνης. Η διεθνώς αναγνωρισμένη εικαστικός και σύζυγος του Γιάνη Βαρουφάκη βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή της Ελεονώρας Μελέτη «Μετά τα Μεσάνυχτα» και μίλησε για την τέχνη και για την κοινή πορεία της με τον πρώην Υπουργό Οικονομικών.

Η Δανάη Στράτου είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με το κόμμα του Βαρουφάκη, ΜέΡΑ25. Αναφορικά με το πώς γνωρίστηκε με τον σύζυγό της και το πώς ήρθε η πρόταση να ασχοληθεί με την πολιτική, η Δανάη Στράτου είπε: «Το 2000 γνωρίστηκα για πρώτη φορά με τον Γιάνη, αλλά ήμασταν και οι δυο παντρεμένοι με άλλους ανθρώπους. Στον Γιάνη ερωτεύτηκα την εξυπνάδα του, την ομορφιά του και την ικανότητά του να ακούει άλλους ανθρώπους. Ο Γιάνης πάλεψε πολύ για τη χώρα του, αλλά του τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια».

«Στην κοινή μας ζωή ό,τι δυσκολία έχουμε αντιμετωπίσει, μας έχει φέρει πολύ πιο κοντά και αυτό νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό. Ως σύζυγος θεωρώ ότι ο Γιάνης δεν είναι νάρκισσος. Είναι τρυφερός και πολύ πιστός στους ανθρώπους που αγαπάει. Η πρόταση να κατέβω στην πολιτική δεν έγινε από τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ένας από τους λόγους που κατεβαίνω στην πολιτική είναι να κινητοποιήσω τις γυναίκες να βγουν μπροστά» είπε η Δανάη Στράτου.

Δανάη Στράτου: Με τον Γιάνη μετανιώσαμε τη φωτογράφιση στο Paris Match

Η σύζυγος του Γιάνη Βαρουφάκη περιγράφει πώς βίωσε, τη δύσκολη περίοδο κατά την οποία εκείνος διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών και δήλωσε πως και οι δύο έχουν μετανιώσει για τη φωτογράφιση στο Paris Match: «Η φωτογράφιση στο Paris Match δεν εκφράζει την προσωπικότητα μας και μας παγίδευσε», είπε χαρακτηριστικά.

«Μόλις έκανα και το δεύτερο παιδί μου, τότε κατάλαβα πόσο σημαντική είναι η δουλειά μου για μένα. Σε πολλά από τα ταξίδια που έκανα κινδύνεψε η ζωή μου. Έμεινα ένα χρόνο στην έρημο της Αιγύπτου και είχα και τα δυο παιδιά μαζί μου. Και έτσι ξεκίνησε αυτή η περιπέτεια που άρχισε το ταξίδι και η εξερεύνηση του πλανήτη και άλλων πολιτισμών και χωρών να ενσωματώνεται με τη δουλειά μου. Και μου ήταν πολύ δύσκολο μετά από το έργο στην έρημο να γυρίσω πίσω σε ένα στούντιο» είπε η Δανάη Στράτου.

Δανάη Στράτου: Χτύπησε το τηλέφωνο μέσα στη νύχτα και απείλησαν τη ζωή του παιδιού μας

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, η Δανάη Στράτου αποκάλυψε πως το 2011, όταν ο σύζυγός της Γιάνης Βαρουφάκης αρθρογραφούσε και έδινε συνεντεύξεις για την κρίση στην Ελλάδα, άγνωστοι απείλησαν την οικογένειά τους. «Το 2011 χτύπησε το τηλέφωνο μέσα στη νύχτα και είπαν στον Γιάνη, πως ξέρουν που είναι ο γιος μας και να αν θέλουμε να ξαναγυρίσει, να σταματήσει να ασχολείται», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εκπομπή.

Δανάη Στράτου: Γλύπτρια, εικαστικός, σύζυγος, μητέρα 

Γεννήθηκε το 1964 στην Αθήνα και είναι η κόρη του Φαίδωνα Στράτου, το όνομα του οποίου είναι συνυφασμένο με την ιστορική Πειραϊκή Πατραϊκή, τη βιομηχανία βάμβακος που είχε ιδρύσει ο πατέρας του Σταμούλης Στράτος (1891-1963) με τον Χριστόφορο Κατσάμπα (1893-1984). Μεγάλωσε στο κέντρο της Αθήνας, στην Πλάκα, και η μητέρα της είναι η εικαστικός-γλύπτρια Ελένη Πόταγα-Στράτου. Σπούδασε Καλές Τέχνες στο Central St. Martins College of Art and Design του Λονδίνου (1983 - 1988) και αυτοπροσδιορίζεται ως γλύπτρια, εικαστικός, σύζυγος, μητέρα.

Το 1997, με την αρχιτέκτονα Αλεξάνδρα Στράτου και την αρχιτέκτονα Στέλλα Κωνσταντινίδη, ως μέλη της ομάδας D.A.ST. arteam εγκατέστησαν το «Desert Breath», ένα από τα μεγαλύτερα έργα της Land Art στον πλανήτη, που καλύπτει 100.000 τετραγωνικά μέτρα στην Ανατολική Σαχάρα της Αιγύπτου. Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο εικαστικό έργο τέχνης που δεσπόζει στη μέση της Σαχάρας και είναι ορατό από το διάστημα. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 48η Biennale της Βενετίας το 1999 και χρόνια αργότερα παρουσίασε μια οπτικοακουστική εγκατάσταση στους χώρους του Λουτρού των Αέρηδων στην Πλάκα. Από το 2007 διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα.

T

Το 2010, ίδρυσε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Vital Space. Μία από τις πολυσυζητημένες δουλειές της ήταν η έκθεσή της στη γκαλερί Ζουμπουλάκη το 2012 με τίτλο «It's time to open the Black Boxes!», αλλά και η εγκατάσταση «Πάνω στη γη, κάτω από τα σύννεφα» που εγκαινίασε τα Αισχύλεια, τη γιορτή-θεσμό του Δήμου Ελευσίνας, τον Ιούνιο του 2017. 

ΜεσάνυχταΓιάνης ΒαρουφάκηςΔανάη Στράτου