Τηλεόραση|23.09.2019 17:15

ΕΡΤ: Το πλάνο για τα τρία κανάλια

Άκης Φωτόπουλος

Ο Κωνσταντίνος Ζούλας και ο Γιώργος Γαμπρίτσος μία μέρα μετά την ακρόασή τους από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής πήγαν στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και έπιασαν αμέσως δουλειά, θέτοντας ως προτεραιότητά τους τον οικονομικό και διοικητικό εξορθολογισμό αλλά και την επανεξέταση της φυσιογνωμίας των καναλιών και του προγράμματος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Ατομα του στενού περιβάλλοντος της νέας ηγεσίας της ΕΡΤ είπαν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι δεν πρόκειται να γίνουν βιαστικές κινήσεις σε σχέση με το πρόγραμμα των καναλιών. Η άποψη που επικρατεί είναι πως θα πρέπει να γίνουν κλιμακωτές κινήσεις στο κομμάτι αυτό για τους επόμενους τρεις μήνες, μια και στις προθέσεις της νέας διοίκησης είναι το ολοκληρωμένο πρόγραμμα με νέες παραγωγές, νέα πρόσωπα, λογότυπα, σκηνικά κ.ά. να βγει στον αέρα από τις αρχές του νέου έτους, σε συνδυασμό με μεγάλη διαφημιστική καμπάνια.

Η λύση που προκρίνεται σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα είναι η επιστροφή στο μοντέλο της ανάθεσης τηλεοπτικών παραγωγών με τη μέθοδο της μεικτής παραγωγής, προκειμένου να προχωρήσουν ανανεώσεις παλαιών αλλά και νέων τηλεοπτικών προγραμμάτων. Σε σχέση με τον χαρακτήρα των καναλιών θα γίνει, όπως λέγεται, επαναξιολόγηση της φυσιογνωμίας τους σε αντιστοιχία και με τις επιθυμίες του κοινού. Παραμένει δεδομένο ότι η ΕΡΤ1 θα διατηρήσει τον ενημερωτικό χαρακτήρα της, ενώ η ΕΡΤ2 θα επιδιωχθεί να αποκτήσει ισχυρή και σταθερή ταυτότητα, ικανοποιώντας τις πλέον ειδικές και απαιτητικές ομάδες κοινού. Η ΕΡΤ3 θα παραμείνει, όπως φαίνεται, το κανάλι που θα αναδεικνύει θέματα της περιφέρειας.

Στον τομέα της ενημέρωσης ο Γιάννης Τρουπής και ο Φώτης Καφαράκης, που ανέλαβαν άτυπα το τελευταίο διάστημα να «τρέξουν» αυτό το κομμάτι, θα έχουν κυρίαρχο ρόλο και στο νέο σχήμα που θα διαμορφωθεί. Την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων θα έχει η Αντριάνα Παρασκευοπούλου, ενώ σε συζητήσεις για την παρουσίαση πρωινής εκπομπής βρίσκεται ο άλλοτε δημοσιογράφος του Mega Αντώνης Φουρλής.

Εν τω μεταξύ, για επιτελική θέση στον τομέα του προγράμματος «παίζει» δυνατά το όνομα του Πέτρου Μπούτου, πρώην διευθυντικού στελέχους του Mega και του ΑΝΤ1, ο οποίος συζήτησε σχετικά με τους ανθρώπους της ΕΡΤ και οι πληροφορίες μας λένε ότι βλέπει θετικά το ενδεχόμενο να αναλάβει καθήκοντα στη δημόσια τηλεόραση. Η αλήθεια είναι ότι το προηγούμενο διάστημα έγιναν πολλές βολιδοσκοπήσεις σε δημοσιογράφους αλλά και στελέχη από την ιδιωτική τηλεοπτική αγορά για να στελεχώσουν εκπομπές και θέσεις ευθύνης στην ΕΡΤ, αλλά το υπάρχον καθεστώς της ΕΡΤ δεν της επιτρέπει να ανταποκριθεί στους μισθούς της αγοράς.

Η νέα ηγεσία αφήνει να φανεί ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αλλάξει αυτό το πλαίσιο, ωστόσο σε πρώτη φάση θα προχωρήσει σε αξιολόγηση και αξιοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων στελεχών από το υπάρχον δυναμικό της εταιρείας. Ο Φίλιος Στάγκος και ο Δημήτρης Βενιέρης από τον δημοσιογραφικό χώρο είναι δύο από τα ονόματα που ακούγονται το τελευταίο διάστημα για τη θέση του γενικού διευθυντή της ΕΡΤ3. Ο πρώτος έχει δοκιμαστεί στη διοίκηση των δημοτικών μέσων ενημέρωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ ο δεύτερος τα τελευταία χρόνια ηγείτο του ραδιοσταθμού Focus 103,6 της Θεσσαλονίκης

ΕΡΤΚωνσταντίνος Ζούλας