Τηλεόραση|06.10.2019 19:01

Το Κόκκινο Ποτάμι: Γνωρίστε τους ήρωες της σειράς-υπερπαραγωγή του OPEN

Φωφώ Μπόνιου

Πρεµιέρα κάνει απόψε (Κυριακή) στις 21.00 η νέα, δραµατική σειρά του OPEN, «Κόκκινο Ποτάμι», που υπογράφει ο Μανούσος Μανουσάκης. Είναι βασισµένη στο οµότιτλο µυθιστόρηµα του Χάρη Τσιρκινίδη και ξεδιπλώνει τη ζωντανή µνήµη της Γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισµού. Το «TV Εθνος» παρουσιάζει την ιστορία και τους βασικούς χαρακτήρες της σειράς.

Η συγκλονιστική αυτή ιστορία αγάπης, που θα προβάλλεται κάθε Κυριακή βράδυ, ξεκινά στην κωµόπολη Ακ Νταγ Ματέν του Νοµού Αγκύρας τον Μάιο του 1895, όταν η οικογένεια του Γεωργίου Παυλίδη αρραβωνιάζει τον 12χρονο γιο της, Μίλτο, µε τη µόλις 9χρονη Ιφιγένεια, κόρη του Μιχάλη και της Σοφίας Νικολαΐδη. Είναι ένας αρραβώνας σκοπιµότητας, όπως συνηθιζόταν εκείνη την εποχή ανάµεσα σε παιδιά οικογενειών Ελλήνων, καθώς σύµφωνα µε τα µουσουλµανικά ήθη, αν ένα κορίτσι αρραβωνιαζόταν θεωρείτο ατιµασµένο και δεν επιτρεπόταν να γίνει γυναίκα µουσουλµάνου. Οι ραγδαίες πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις κλυδωνίζουν τον Ελληνισµό του Πόντου και επηρεάζουν καθοριστικά τη ζωή των ηρώων.

Οι βασικοί χαρακτήρες 

Ιφιγένεια Νικολαΐδη (Αναστασία Παντούση): Μεγαλωµένη σε µια πλούσια οικογένεια, ονειρεύεται να βιώσει τη ζωή πλήρως και µε τόλµη. Απίστευτα γοητευτική ύπαρξη, έχει βάλει ως στόχο της να σπουδάσει και να χειραφετηθεί στο εξωτερικό.

Μίλτος Παυλίδης (Ιωάννης Παπαζήσης): Γόνος εύπορης οικογένειας, αγνός, ιδεαλιστής. Εχει απίστευτο ταλέντο στις επιχειρήσεις και στην επίλυση κρίσεων, χαρισµατικός διπλωµάτης και εξαιρετικά οξυδερκής.

Μπασίλ Ζαχάρωφ (Σωτήρης Χατζάκης): Μυστηριώδης, αινιγµατική και πολυσύνθετη ιστορική φυσιογνωµία. Καιροσκόπος, κυνικός, τυχοδιώκτης. Απόλυτη επιδίωξή του το κέρδος και η εξουσία.

Μιχάλης Νικολαΐδης (Κωνσταντίνος Καζάκος): Γιατρός στο επάγγελµα, µε µεγάλη κουλτούρα και παιδεία. Το κύρος του και η επικοινωνιακή του δεινότητα τον οδηγούν µέχρι το παλάτι του σουλτάνου.

Σοφία Νικολαΐδη (Τάνια Τρύπη): Αρχόντισσα, δυναµική, αριστοκρατική, που ζει στο περιβάλλον µιας κοσµοπολίτικης Κωνσταντινούπολης. Αφοσιωµένη στην οικογένειά της, µεγαλώνει δύο κόρες σύµφωνα µε τα ήθη και έθιµα της εποχής.

Γιώργος Παυλίδης (Τάκης Βαµβακίδης): Εµπορος µε δαιµόνιο επιχειρηµατικό πνεύµα. Αντιπροσωπεύει τον γηγενή Ελληνα του Πόντου, οι φιλοδοξίες του και τα όνειρα του οποίου ξεπερνούν τα σύνορα του τόπου του.

Ευγενία Παυλίδη (Τατιάνα Παπαµόσχου): Είναι η αρχοντογυναίκα της επαρχίας που δεν διστάζει να δουλέψει και η ίδια στη γη.

Θέµης Παυλίδης (Αργύρης Πανταζάρας): Βετεράνος του πολέµου, που έχει σφυρηλατηθεί στη φωτιά του µακεδονικού αγώνα. Γνωρίζει από πρώτο χέρι πως ο πόλεµος είναι άγριο πράγµα, γι’ αυτό µέσα του είναι λαβωµένος.

Βασιλική (Χαρά Μάτα Γιαννάτου): Η απόλυτη εκπροσώπηση της λεβέντισσας γυναίκας του Πόντου που διεκδικεί µε νύχια και µε δόντια το µέλλον.

Κερέµ (Θοδωρής Φραντζέσκος): Ο καλύτερος φίλος του Μίλτου, Τούρκος στην καταγωγή. Είναι καλλιεργηµένος, µε ανοιχτό µυαλό, και διέπεται από βαθιές ηθικές αξίες. 

Διαβάστε περισσότερα: Το Κόκκινο Ποτάμι: H avant premiere της υπερπαραγωγής που ξεκινά την Κυριακή (pics & vid)

Συγκίνησε τη Θεσσαλονίκη

Ψήφο εµπιστοσύνης έδωσαν οι Θεσσαλονικείς και µέλη της ποντιακής κοινότητας στη νέα φιλόδοξη σειρά του Open «Το Κόκκινο Ποτάµι», στο πλαίσιο µεγάλης εκδήλωσης που διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Οµοσπονδία Ποντιακών Σωµατείων µε τίτλο «Πόντος: Ματωµένη γη». Εκεί βρέθηκαν και τρεις εκ των βασικών πρωταγωνιστών της σειράς του Open «Το Κόκκινο Ποτάµι», οι οποίοι µίλησαν στο «TV Εθνος» και δεν έκρυψαν τη συγκίνησή τους για τη δραµατική σειρά στην οποία συµµετέχουν.

«∆εν είναι ρόλος, είναι βίωµα. Είναι η ζωή του παππού µου που ήρθε από την πατρίδα και µου αφηγήθηκε όλα όσα θα δείτε. Ήρθε τώρα η στιγµή να καταθέσω τον πόνο, την πίκρα, την οργή των παππούδων µας» µας είπε ο Τάκης Βαµβακίδης, διευκρινίζοντας ότι οι τηλεθεατές «δεν θα δουν ένα άρλεκιν καλογραµµένο, αλλά µια δυναµική ιστορία αγάπης». Τον ρωτήσαµε για τον ρόλο του και αν υπήρξαν απαιτητικά γυρίσµατα: «Ορισµένες σκηνές ήταν δύσκολες. Ειδικά ο ξυλοδαρµός µου ως βουλευτή ήταν µοναδικός, δεδοµένου ότι τα χτυπήµατα έπρεπε να είναι δυνατά και αληθοφανή. Ακόµα βλέπω τη σκηνή εκείνη στον ύπνο µου».

Ο Ιωάννης Παπαζήσης, από την πλευρά του, θεωρεί ότι το «Το Κόκκινο Ποτάµι» το πιο δύσκολο πράγµα που έχει κάνει µέχρι σήµερα καλλιτεχνικά. «Τα ρούχα, οι χώροι, οι συνθήκες των γυρισµάτων, οι κρεµάλες, οι βιασµοί και τα γυρίσµατα σε περισσότερες από 10 περιοχές καθιστούν το “Κόκκινο ποτάµι” µια µεγάλη σειρά, στην οποία θα ζωντανέψει και θα πεθάνει µια ιστορία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Συγκινηµένη για τον ρόλο της και η Αναστασία Παντούση, η Ιφιγένεια, από το «Το Κόκκινο Ποτάµι»: «Η ιστορία αυτή που ζωντανεύει µέσα από τη σειρά µε έχει αγγίξει. Ελπίζω να τιµήσω την Ιφιγένεια. Ο κόσµος θα ταξιδέψει µαζί µας µέσα από έναν έρωτα και θα δει τα γεγονότα του τότε, τον αγώνα των ανθρώπων, τα δεινά που πέρασαν αλλά και το πώς η αγάπη και ο έρωτας τους κράτη σαν δυνατούς». Τέλος, ο συγγραφέας του βιβλίου «Το Κόκκινο Ποτάµι», Χάρης Τσιρκινίδης, υπογράµµισε ότι «το έργο συµβολίζει την τραγική ιστορία που δεν πρόκειται ποτέ να ξεχαστεί, γιατί είναι έγκληµα εναντίον της ανθρωπότητας».

Τι θα δούμε στο πρώτο επεισόδιο

Οθωμανική Αυτοκρατορία, 1895. Ο γιατρός Μιχάλης Νικολαΐδης και η γυναίκα του Σοφία, αρραβωνιάζουν την κόρη τους Ιφιγένεια, 9 χρόνων, με τον Μίλτο 12 χρόνων, γιο του έμπορου Γιώργου Παυλίδη και της Ευγενίας. Τις οικογένειες συνδέει φιλία, αλλά ο συγκεκριμένος αρραβώνας έχει άλλη σκοπιμότητα- να εξασφαλίσουν πως η κόρη της οικογένειας Νικολαϊδη δεν θα γίνει ποτέ σύζυγος μουσουλμάνου.

Οι αδιάκοπες επιθέσεις των φανατικών Τούρκων εναντίον των Χριστιανών, αναγκάζουν τις δύο οικογένειες, να εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Έντεκα χρόνια μετά, οι δυο νέοι ξανασυναντιούνται στην Κωνσταντινούπολη τυχαία και ερωτεύονται κεραυνοβόλα, ερήμην της παλιάς οικογενειακής δέσμευσης. Στη δεξίωση που ο Νικολαΐδης προσφέρει στους φίλους του Καρτάλ και Ασλάν, στελέχη του κινήματος των Νεότουρκων, ο Μίλτος ξανασυναντά τον παιδικό του φίλο Κερέμ, επίσης γοητευμένο με την Ιφιγένεια. Επίθεση φανατικών, αμαυρώνει τη γιορτή.

Ο Μίλτος αντεπιτίθεται ηρωϊκά, τροφοδοτώντας τον θαυμασμό της Ιφιγένειας. Με τον αδερφό του Θέμη, παίρνουν το πλοίο για την Αμισό. Η Ιφιγένεια τον αποχαιρετά λυπημένη και ερωτευμένη. Ο Μίλτος της υπόσχεται πως θα επιστρέψει για να παντρευτούν.

Open TVΚόκκινο ποτάμιΜανούσος Μανουσάκης