Το Κόκκινο Ποτάμι: 9+1 λόγοι για να δεις απόψε την υπερπαραγωγή του Open

Τελευταία Ενημέρωση
Ανοίγει απόψε στις 21:00 η αυλαία για τη σειρά-υπερπαραγωγή του OPEN

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια η τηλεόραση έχει υποστεί βαρύ πλήγμα. Η τεράστια μείωση της διαφημιστικής δαπάνης συμπαρέσυρε εκπομπές, παραγωγές και φυσικά την εγχώρια μυθοπλασία. Τα τελευταία δύο έτη, όμως, φαίνεται κάτι να αλλάζει και η ελληνική τηλεόραση δείχνει αισθητά σημάδια ανάκαμψης. Οι ιθύνοντες των καναλιών αποφάσισαν πως η ελληνική μυθοπλασία έπρεπε να επιστρέψει και να ξαναζωντανέψει.  

Πρεμιέρα κάνει απόψε (Κυριακή 6/10) στις 21:00 η νέα, δραματική σειρά του OPEN, «Κόκκινο Ποτάμι», που υπογράφει ο Μανούσος Μανουσάκης. Είναι βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Χάρη Τσιρκινίδη και ξεδιπλώνει τη ζωντανή μνήμη της Γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού. Μια σειρά που µας γυρίζει πίσω σε µια σκληρή εποχή, η οποία χάραξε τη µνήµη και τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων.

Μια συγκλονιστική ιστορία αγάπης που γεννιέται στα χρόνια της Οθωµανικής Αυτοκρατορίας. Δύο νέοι, ο Μίλτος (Ιωάννης Παπαζήσης) και η Ιφιγένεια (Αναστασία Παντούση), που οι οικογένειές τους τους είχαν αρραβωνιάσει σε παιδική ηλικία, βρίσκονται έπειτα από 11 χρόνια, ερωτεύονται και χωρίζουν βίαια από τη δίνη των επιθέσεων των φανατικών Τούρκων εναντίον των Χριστιανών. Την ώρα του αποχωρισµού ο Μίλτος υπόσχεται στην Ιφιγένεια πως θα επιστρέψει για να παντρευτούν. 

Διαβάστε τους 10 λόγους για τους οποίους το «Κόκκινο Ποτάμι» είναι μια παραγωγή-σταθμός που αλλάζει τα τηλεοπτικά δεδομένα:

1. Το «Κόκκινο Ποτάμι» είναι μία ιστορική σειρά, η οποία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Αφηγείται τη Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου µε αφορμή τον έρωτα δύο νέων. Μια σκληρή εποχή που χάραξε τη μνήμη και τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων. Ένα θέμα-πληγή, το οποίο δεν έχουμε δει ξανά στην ελληνική τηλεόραση. Αυτό που φιλοδοξεί η σειρά να πετύχει είναι να προσεγγίσει τα σημαντικά αυτά γεγονότα μέσα από την καθημερινή ζωή των ηρώων. Να δείξει τις επιπτώσεις όλης αυτής της βαρβαρότητας στην ίδια τη ζωή. Μέσα από τον έρωτα, την οικογένεια και τις ανθρώπινες σχέσεις οι τηλεθεατές θα κάνουν ένα ιστορικό ταξίδι στην πολυτάραχη αυτή περίοδο. Έτσι θα αποδοθεί και το μεγαλείο της ζωής, της πίστης και της ελπίδας, κόντρα στην ασύλληπτη βιαιότητα που έζησαν οι άνθρωποι εκείνη την εποχή. 

2. Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Η γνώση της ιστορίας είναι πολύτιμη γιατί μας προετοιμάζει να αντιμετωπίσουμε το απρόσμενο, το μέλλον. Ο λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του δεν έχει μέλλον. Οι περισσότεροι πιστεύουν πως ο τρόπος ζωής τους, η καθημερινότητά τους, η περιουσία τους είναι δεδομένα και απρόσβλητα. Ο νόμος και ηθική τους προστατεύουν. Οι άνθρωποι τότε μέσα σε μία ώρα έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους. Τα πάντα μπορούν να συμβούν και τα πάντα μπορούν να ανατραπούν από τη μία στιγμή στην άλλη. Οι άνθρωποι τότε διώχθηκαν από τις εστίες τους, εξαναγκάστηκαν σε ατελείωτες πορείες, σε πείνα, δίψα, ληστεύτηκαν και σφαγιάστηκαν. Πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία για να αντιμετωπίσουμε το χειρότερο. 

kokkino_potami_3.jpg

3. Τη σκηνοθεσία της σειράς έχει αναλάβει ο Μανούσος Μανουσάκης, ο οποίος αναζητούσε χρόνια μια δυνατή υπόθεση που να διαδραματίζεται στην εποχή του διωγμού των Ελλήνων του Πόντου. Αποφάσισε να κάνει τη συγκεκριμένη σειρά για δύο λόγους. Θέλει να μοιραστεί με τον κόσμο μια «μαύρη σελίδα» της Ιστορίας του Ελληνισμού και να συζητήσει μαζί του την αβεβαιότητα που μας επιβάλλει αυτή την στιγμή η διεθνής πολιτική. Ο Μανούσος Μανουσάκης είναι ένας πετυχημένος σκηνοθέτης με ενδιαφέρον για την ελληνικότητα και τις αντιφάσεις της σύγχρονης κοινωνίας. Οι τηλεοπτικές του επιτυχίες μέχρι και σήμερα βρίσκονται σε άπιαστα νούμερα θεαματικότητας στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. 

4. Το «Κόκκινο Ποτάμι» είναι μια από τις πιο φροντισμένες και ακριβές παραγωγές που έχουν υπάρξει ποτέ στην ελληνική τηλεόραση. Είναι μια σειρά κινηματογραφικών προδιαγραφών. Αρκετά δύσκολη με πολλές απαιτήσεις. Αξίζει να αναφερθεί ότι για το κάθε επεισόδιο απαιτούνται οχτώ με δέκα μέρες γυρίσματος προκειμένου να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η ιστορία εξελίσσεται γρήγορα από επεισόδιο σε επεισόδιο, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η ατμόσφαιρα είναι μυσταγωγική τόσο σε επίπεδο σκηνοθεσίας, όσο και σε επίπεδο φωτογραφίας. 

kokkino_potami_2.jpg

5. Ο κόσμος βαρέθηκε να βλέπει ελληνικές σειρές που είναι γυρισμένες μόνο μέσα σε ένα σπίτι. Για τις ανάγκες των γυρισμάτων το πολυπληθές καστ ταξίδεψε σε παραπάνω από δέκα πόλεις στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό: Στα Δερβενοχώρια, στα Μέγαρα, σε υπόγεια και ταβέρνες, στο αρχοντικό Μπενιζέλου, στη Μονή Καισαριανής, στην Πλάκα, στο Μουσείο των Αθηνών, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ενώ στην περιοχή του Λαυρίου έχει δημιουργηθεί ένα ολόκληρο χωριό αποτυπώνοντας τα αρχιτεκτονικά στοιχεία των πόλεων του Πόντου στις αρχές του 1900. Η σκηνογράφος της σειράς που από την πρώτη σκηνή μας ταξιδεύει στον χρόνο είναι η Κατερίνα Ζουράρη.

9229_2102019_1.jpg

6. Οι αριθμοί της σειράς προκαλούν εντύπωση και αποδεικνύουν πως πρόκειται για δράμα εποχής υψηλών προδιαγραφών: 171 ηθοποιοί, 1.140 κομπάρσοι και 629 κοστούμια εποχής θα κάνουν την εμφάνισή τους στους τηλεοπτικούς μας δέκτες. Από τα προσεγμένα σκηνικά μέχρι και τα ρούχα είναι όλα μελετημένα με λεπτομέρεια και δοσμένα με μεγάλη αληθοφάνεια για να σε εντάξουν πλήρως στο κλίμα της εποχής. Παράλληλα, μία παραγωγή την κάνει μεγαλειώδη η ψυχή των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτή. Και εδώ οι άνθρωποι καταθέτουν ψυχή. Από το παιδί που φτιάχνει τους καφέδες μέχρι τους κεντρικούς πρωταγωνιστές. 

7. Το «Κόκκινο Ποτάμι» είναι βασισμένο στο ομώνυμο ιστορικό μυθιστόρημα του Χάρη Τσιρκινίδη, ενώ το σενάριο υπογράφουν οι δοκιμασμένοι στη μυθοπλασία Νίκος Απειρανθίτης και Δώρα Μασκλαβάνου. 

View this post on Instagram

#manousakis #newseries #kokkinopotami

A post shared by Κόκκινο ποτάμι (@kokkinopotamiopentv) on

8. Γιατί όσο καλογραμμένος και να είναι ο χαρακτήρας, άμα δεν έχει αξιόλογο καστ, τι να το κάνεις. Οι ηθοποιοί είναι οι καλύτεροι που θα μπορούσε να βρει ο Μανούσος Μανουσάκης ώστε να ταιριάζουν με το ύφος της σειράς. Ενσαρκώνουν τους ήρωες χωρίς υπερβολές αλλά με υπερβολικό ταλέντο. Κάποιοι από αυτούς είναι οι: Ιωάννης Παπαζήσης, Αναστασία Παντούση, Αργύρης Πανταζάρας, Τάνια Τρύπη, Κωνσταντίνος Καζάκος, Τάκης Βαμβακίδης, Τατιάνα Παπαμόσχου, Σωτήρης Χατζάκης, Δήμητρα Σιγάλα, Πέτρος Ξεκούκης και σε έκτακτη συμμετοχή ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης. 

9. Εξαιρετική είναι και η ερµηνεία της Ελεωνόρας Ζουγανέλη, η οποία χαρίζει τη φωνή της στους τίτλους αρχής. Τη µουσική του συγκεκριµένου κοµµατιού, όπως και τις υπόλοιπες συνθέσεις που ακούγονται στη σειρά, υπογράφει ο Χρήστος Παπαδόπουλος, ενώ τους στίχους ο Κώστας Μπαλαχούτης. Σηµειωτέον, στη νέα σειρά του OPEN ακούγονται και παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια.

10. Τα έντονα συναισθήματα που θα δημιουργήσει η σειρά στον τηλεθεατή

Το «Κόκκινο Ποτάμι» είναι η ιδανική τηλεόραση, όπως αυτή μπορεί να φτιαχτεί υπό τις ιδανικές συνθήκες. Η υπογραφή του Μανούσου Μανουσάκη στην σκηνοθεσία είναι φανερή, ο κόπος και το κόστος της εμφανές επίσης, η πραγματική ιστορία του διωγμού των Ποντίων συγκινητική από μόνη της, οι ερμηνείες δυνατές. Μένει να δούμε πώς θα αντιδράσει το κοινό απέναντί της, μια τηλεοπτική χρονιά στην οποία η μυθοπλασία κάνει τη δυναμική της επιστροφή.

Τι θα δούμε στο πρώτο επεισόδιο

Οθωμανική Αυτοκρατορία, 1895. Ο γιατρός Μιχάλης Νικολαΐδης και η γυναίκα του Σοφία, αρραβωνιάζουν την κόρη τους Ιφιγένεια, 9 χρόνων, με τον Μίλτο 12 χρόνων, γιο του έμπορου Γιώργου Παυλίδη και της Ευγενίας. Τις οικογένειες συνδέει φιλία, αλλά ο συγκεκριμένος αρραβώνας έχει άλλη σκοπιμότητα- να εξασφαλίσουν πως η κόρη της οικογένειας Νικολαϊδη δεν θα γίνει ποτέ σύζυγος μουσουλμάνου.

Οι αδιάκοπες επιθέσεις των φανατικών Τούρκων εναντίον των Χριστιανών, αναγκάζουν τις δύο οικογένειες, να εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Έντεκα χρόνια μετά, οι δυο νέοι ξανασυναντιούνται στην Κωνσταντινούπολη τυχαία και ερωτεύονται κεραυνοβόλα, ερήμην της παλιάς οικογενειακής δέσμευσης. Στη δεξίωση που ο Νικολαΐδης προσφέρει στους φίλους του Καρτάλ και Ασλάν, στελέχη του κινήματος των Νεότουρκων, ο Μίλτος ξανασυναντά τον παιδικό του φίλο Κερέμ, επίσης γοητευμένο με την Ιφιγένεια. Επίθεση φανατικών, αμαυρώνει τη γιορτή.

Ο Μίλτος αντεπιτίθεται ηρωϊκά, τροφοδοτώντας τον θαυμασμό της Ιφιγένειας. Με τον αδερφό του Θέμη, παίρνουν το πλοίο για την Αμισό. Η Ιφιγένεια τον αποχαιρετά λυπημένη και ερωτευμένη. Ο Μίλτος της υπόσχεται πως θα επιστρέψει για να παντρευτούν.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2020 - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ