Τηλεόραση|27.10.2019 12:49

Γιάννης Κουκουράκης: Ο Κωνσταντής στις Άγριες Μέλισσες έχει τη δική του «φυλακή»

Αλέξης Μίχας

Πώς σου έγινε η πρόταση για τις «Άγριες µέλισσες»;

Έγινε µια επαφή µε το κανάλι και την παραγωγή. Πέρασα από κάστινγκ και τελικά πήρα τον ρόλο του Κωνσταντή στη σειρά.

Όταν πήρες τα πρώτα σενάρια στα χέρια σου, πώς σου φάνηκε ο ήρωας που υποδύεσαι;

∆ύσκολος χαρακτήρας και σκληρός σε πρώτη ανάγνωση. ∆ιέκρινα όµως και κάποιες ευαισθησίες. Αυτό που χαρακτηρίζει τον Κωνσταντή είναι τα σκαµπανεβάσµατα, οι έντονες µεταπτώσεις του χαρακτήρα του. Και αυτό µου αρέσει.

∆υσκολεύτηκες στα πρώτα γυρίσµατα;

Όχι, δεν µπορώ να το πω αυτό.

Έχεις κοινά στοιχεία µε τον Κωνσταντή;

∆εν το έχω σκεφτεί, να σου πω την αλήθεια. Η σεναριογράφος έχει γράψει αυτόν τον χαρακτήρα, που τοποθετείται χρονικά σε µια άλλη εποχή. Εγώ καλούµαι να αφηγηθώ την ιστορία του Κωνσταντή. Οπότε έπρεπε να κατανοήσω τον χαρακτήρα του και να τον υποδυθώ. ∆εν βάζω προσωπικά βιώµατα στη δουλειά µου.

Γεννήθηκες και µεγάλωσες στα Χανιά. Πώς ήταν τα παιδικά σου χρόνια;

Συµβατικά σε ένα χωριό. Με δουλειές του χωριού, σχολείο, το καλοκαίρι εργασίες στα χωράφια. ∆εν είχα καλλιτεχνικά ερεθίσµατα. ∆ουλεύω από τα 11 µου, γιατί ήθελα πάντα να έχω τα δικά µου λεφτά. ∆εν ήθελα να ζητάω από τους γονείς µου. Επειδή δουλεύω από πολύ µικρός, εκτιµώ την εργασία και επίσης πιστεύω πως αυτή πρέπει να πληρώνεται.

 

Ποια ήταν η πρώτη σου δουλειά;

Αρχικά στα χωράφια του παππού και της γιαγιάς, στη συνέχεια στην ταβέρνα του πατέρα µου, και µετά και σε κάποια άλλα µαγαζιά ενώ σπούδαζα.

Και µετά ήρθες στην Αθήνα για σπουδές στη ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων...

Ναι, και τελείωσα ακριβώς σε τέσσερα χρόνια.

Με την υποκριτική πώς αποφάσισες να ασχοληθείς;

Τυχαία. Μέσα σε µια νύχτα αποφάσισα πως θα δώσω εξετάσεις σε δραµατικές σχολές. ∆εν πίστευα ότι θα περάσω στο Εθνικό. ∆εν είχα το άγχος τού «πρέπει να περάσω στο Εθνικό». Είχα όµως προετοιµαστεί και τελικά πέρασα. Αµέσως µετά τη σχολή ήρθε η πρώτη τηλεοπτική δουλειά στο Mega, µε τη σειρά «Χαρά αγνοείται». Πολύ αγαπηµένη δουλειά. Στο θέατρο εκείνη τη σεζόν ήµουν µε τον Θωµά Μοσχόπουλο. Ετσι έβγαλα και τα πρώτα µου χρήµατα ως ηθοποιός. Ακολούθησαν και άλλες δουλειές. Και επίσης έγραψα κι εγώ κάποια έργα, τα οποία σκηνοθέτησα και έκανα και την παραγωγή τους.

Σε είδαµε για λίγο και στο «Μπρούσκο». Τα ταξίδια στην Κύπρο σε κούρασαν;

Όχι, γιατί το συµβόλαιο που είχα µε τη σειρά ήταν για τέσσερις µήνες. ∆εν ήθελα και παραπάνω, για να σου πω την αλήθεια...

 

Με τη σκηνοθεσία πώς αποφάσισες να ασχοληθείς;

Είναι ένα πεδίο που µε ενδιαφέρει πολύ. Και ανακάλυψα και άλλες δυνατότητες που έχω. Αλλά και άλλες οπτικές. Προφανώς όταν καλείσαι να δώσεις ζωή σε ένα κείµενο είναι διαφορετικό πράγµα. Ανοίγεται µια µεγάλη βεντάλια σκέψης, που σε βοηθά και στο υποκριτικό κοµµάτι.

Στην τηλεόραση θα ήθελες να δοκιµαστείς και σε κάτι άλλο; Στην παρουσίαση, για παράδειγµα;

∆εν το έχω σκεφτεί.

Σε ριάλιτι θα έπαιρνες µέρος;

Όχι. Είναι κάτι πολύ έξω από εµένα, δεν µε αφορά.

Τι παρακολουθείς στην τηλεόραση; Τι σου αρέσει; 

∆εν παρακολουθώ τίποτα, γιατί δεν έχω τηλεόραση.

Και τις «Άγριες µέλισσες» πού τις βλέπεις;

Στο web του ΑΝΤ1. Στο ∆ιαδίκτυο βλέπω κάποια πράγµατα επιλεκτικά και µέσω αυτού ενηµερώνοµαι. Επιλέγω εγώ τι θα διαβάσω και από ποιο Μέσο.

T

Μια καλή εµφάνιση είναι το εισιτήριο για τον χώρο του θεάµατος;

∆εν νοµίζω ότι ισχύει αυτό. Και το θεωρώ κλισέ. Η εµφάνιση µπορεί να σου ανοίξει αλλά και να σου κλείσει πόρτες. Ο σωµατότυπος και τα χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου σίγουρα τον καθορίζουν για κάποιους ρόλους. Είναι το typecasting. Το πώς θα το υπηρετήσεις στη συνέχεια είναι καθαρά δικό σου θέµα. Αυτά που θέλω να κάνω στο θέατρο και στην τηλεόραση είναι πράγµατα που µε αφορούν και µου αρέσουν. Οπότε δεν έβαλα τον εαυτό µου σε κάποια κατηγορία. Με αφορά να κάνω συνεργασίες που θα τις θυµάµαι µε ευγνωµοσύνη και αγάπη αλλά και συνεργασίες που µε εξελίσσουν.

Οι «Μέλισσες» σε τι σε πήγαν µπροστά;

Σε πολλά πράγµατα. Είναι µια σειρά που γίνεται από όλους τους συντελεστές µε αγάπη και σεβασµό. Χαίροµαι να ξυπνάω το πρωί και να πηγαίνω στο γύρισµα. Οι «Μέλισσες» έχουν αλήθεια. Ειλικρίνεια. Και αυτό το αντιλαµβάνεται ο τηλεθεατής. Στη σκηνοθεσία δεν υπάρχει υπερβολή, οι χαρακτήρες είναι γήινοι και πολυδιάστατοι. ∆εν είναι καρικατούρες.

Θα δούµε αλλαγές στον χαρακτήρα του Κωνσταντή;

Είναι ένα παιδί ευαίσθητο, πληγωµένο, που αποζητά την αποδοχή της οικογένειάς του. ∆εν είναι κωλόπαιδο. Είναι εγκλωβισµένος σε µια δική του «φυλακή» και γίνεται άγριος. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν τρικυµία µέσα τους και δεν µπορούν να την τιθασεύσουν. Ετσι έρχονται ξεσπάσµατα, ίσως και σε λάθος ανθρώπους. Ο πόνος σε κάνει θηρίο.

T

Στο θέατρο συνεργάζεσαι φέτος µε τον Γιώργο Καπουτζίδη. Πώς είναι η συνεργασία σας;

Άψογη.

Έχει τη φήµη του αυστηρού επαγγελµατία...

Είναι αυστηρός επαγγελµατίας, αλλά είναι και ένας πολύ ευγενής άνθρωπος.

Στον ελεύθερο χρόνο τι σε ευχαριστεί;

Είναι ελάχιστος. Αλλά το πρώτο που µου έρχεται ευχάριστα στο µυαλό είναι ένα µπάνιο στη θάλασσα.

Άγριες μέλισσεςΓιάννης ΚουκουράκηςTV Έθνος