Viral|22.05.2020 14:01

Από «αόρατοι» γίνονται viral: Οι άστεγοι στην εποχή του κορονοϊού

Αθανασία Κουλέτα

Η πανδημία του κορονοϊού, τους μήνες που είναι σε εξέλιξη, έφερε στην επιφάνεια όλες τις παθογένειες του συστήματος, διεθνώς. Τώρα που οι χώρες περνούν σταδιακά στην άρση των περιοριστικών μέτρων και στρέφουν το βλέμμα στην επανεκκίνηση της οικονομίας, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται η επερχόμενη ύφεση και πώς αυτή θα επηρεάσει τους πολίτες. Κι όμως, πολύ πριν από τον κορονοϊό, υπήρχαν ομάδες ανθρώπων που δεν είχαν πρόσβαση στα στοιχειώδη και εξακολουθούν. Ανάμεσά τους, οι άστεγοι

Μία από τις πλέον ευάλωτες ομάδες, οι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες αστεγίας, από «αόρατοι», στην προ πανδημίας εποχή, έχουν γίνει αρκετές φορές viral όλο αυτό το διάστημα που ζούμε με τον κορονοϊό, καθώς φωτογραφίες που απεικονίζουν πρωτόγνωρες καταστάσεις με σκηνές σε υπαίθριους χώρους και σε αποστάσεις ασφαλείας, κατακλύζουν το διαδίκτυο. 

Πιο πρόσφατο παράδειγμα, οι εικόνες που έρχονται από το Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ και δείχνουν έναν υπαίθριο χώρο, που έχει δημιουργηθεί για τη φιλοξενία αστέγων, στον οποίο οι σκηνές των ανθρώπων έχουν τοποθετηθεί στην απαραίτητη απόσταση, μέσα σε σχεδιασμένα με μπογιά τετράγωνα, που «οριοθετούν» την ασφάλεια του καθενός. 

Άστεγοι με social distancing στο Σαν Φρανσίσκο/AP Images

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιες εικόνες από τις ΗΠΑ κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Στις αρχές Απριλίου, τα social media γέμισαν με τις εικόνες αστέγων σε υπαίθριο πάρκινγκ στο Λας Βέγκας, να στρώνουν τα «κρεβάτια» τους, τηρώντας αποστάσεις ασφαλείας ο ένας από τον άλλο.

AP Images
AP Images

Ο κορονοϊός θα περάσει, κάποια στιγμή. Οι απώλειες, αναμφίβολα, σε πολλά επίπεδα είναι και θα είναι σοβαρές. Τότε είναι που οι ευάλωτες ομάδες θα ξαναπεράσουν στο παρασκήνιο, τα social media δεν θα γεμίζουν με τις εικόνες αστέγων και ο πλανήτης θα επανέλθει στην «κανονικότητα» που τόσο επιθυμεί. Μήπως, όμως, τελικά, αυτή η «κανονικότητα» ήταν προβληματική;

Κορονοϊόςάστεγοι