Viral|22.07.2020 12:55

«Γυμνή Αθηνά» στις ΗΠΑ: Με μόνο «όπλο» μια μάσκα ανάγκασε αστυνομικούς σε οπισθοχώρηση

Αθανασία Κουλέτα

Φορώντας μονάχα μία μάσκα και ένα σκουφί, εμφανίστηκε μέσα στους καπνούς των χημικών, κάθισε στον δρόμο απέναντι από πάνοπλους αστυνομικούς και άρχισε να κάνει ασκήσεις γιόγκα και φιγούρες μπαλέτου. Η γυναίκα που αργότερα ο τοπικός Τύπος τής έδωσε το προσωνύμιο «γυμνή Αθηνά», είναι το πρόσωπο των ημερών στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ και έχει γίνει viral στο διαδίκτυο, για τον τρόπο που επέλεξε να διαδηλώσει ενάντια στη θεσμική ρατσιστική βία, έναν τρόπο που όμως σημαίνει πολλά περισσότερα από τα προφανή. 

Όπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ, ενώ οι διαδηλώσεις ενάντια στην αστυνομική βία, με αφορμή τη δολοφονία του George Floyd, εξακολουθούν να μαίνονται εδώ και 50 ημέρες, το περασμένο Σαββατοκύριακο, το Twitter γέμισε με τη φωτογραφία μιας γυμνής γυναίκας η οποία, στη διάρκεια μιας τέτοιας διαμαρτυρίας «εμφανίστηκε από το πουθενά», φορώντας το απόλυτο τίποτα και κάθισε απέναντι στους παραταγμένους αστυνομικούς, αναγκάζοντάς τους τελικά σε οπισθοχώρηση, αφού δεν ήξεραν πώς να αντιδράσουν στο θέαμα. Μάλιστα, όταν ένας άλλος διαδηλωτής μπήκε μπροστά της για να την προστατεύσει από τα αεροβόλα όπλα των αστυνομικών, εκείνη τον απώθησε.

T
T

Όπως αναφέρουν οι latimes.com, η παρέμβαση - θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει, κανείς - της αγνώστων στοιχείων κοπέλας κράτησε συνολικά 15 λεπτά, ενώ στη συνέχεια, όπως σημειώνουν αυτόπτες μάρτυρες, χάθηκε μέσα στο πλήθος χωρίς να έχει τραυματιστεί. Ο φωτογράφος που την απαθανάτισε, Dave Killen, σχολιάζοντας το στιγμιότυπο, δήλωσε πως εκείνη τη στιγμή η κοπέλα έμοιαζε «απίστευτα ευάλωτη». 

Μάλλον, το αντίθετο. Έχει ήδη καταγραφεί στην ιστορία αυτών των διαδηλώσεων στις ΗΠΑ πως μια γυναίκα έβαλε κυριολεκτικά «ασπίδα» το κορμί της για να διασπάσει τις αστυνομικές δυνάμεις και να προστατεύσει το πλήθος. Και τα κατάφερε. 

George FloydγυμνήΔιαδηλώσειςΗΠΑ