Viral|07.01.2021 11:23

ΗΠΑ: Ποιος είναι o Βίκινγκ του κινήματος QAnon που εισέβαλε στο Καπιτώλιο

Αθανασία Κουλέτα

Τις τελευταίες ώρες, ο πλανήτης παρακολουθεί αποσβολωμένος τα όσα εκτυλίσσονται στην Ουάσινγκτον και συγκεκριμένα στο Καπιτώλιο, από την ώρα που ακροδεξιοί οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο κτίριο, ενώ ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Κογκρέσου για την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου. Ανάμεσα στις πολλές εικόνες που ξεχώρισαν και κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, αναδεικνύοντας την ιστορικότητα των στιγμών, είναι και ένας άνδρας, ντυμένος Βίκινγκ να περιφέρεται στους διαδρόμους του Καπιτωλίου, κραδαίνοντας την αμερικανική σημαία. 

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν αμερικανικά δίκτυα, ο συγκεκριμένος - αν μη τι άλλο, γραφικός - άνδρας είναι ο Jake Angeli, 32χρονος υποστηρικτής του ακροδεξιού κινήματος «QAnon», η οποία θεωρεί τον Τραμπ «ήρωα», υποστηρίζοντας μια θεωρία συνωμοσίας που θέλει τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ να διεξάγει έναν κρυφό πόλεμο εναντίον μιας ελίτ παιδόφιλων που υποστηρίζουν τον σατανά και οι οποίοι κατέχουν θέσεις στην κυβέρνηση, τις επιχειρήσεις και τα μίντια. Αυτός είναι ο βασικός «ιδεολογικός» κορμός της οργάνωσης, χωρίς ωστόσο να λείπουν και άλλες θεωρίες συνωμοσίας, συχνά αντιφατικές μεταξύ τους. Ο Angeli, συγκεκριμένα, έχει απαθανατιστεί αρκετές φορές έξω από το Καπιτώλιο από το 2019 κι έπειτα, να φωνάζει για θεωρίες συνωμοσίας, από εκείνες που υποστηρίζει και διαδίδει το QAnon. Μάλιστα, σε μια συνέντευξή του το 2020 στην εφημερίδα «The Arizona Republic», είχε πει ότι φορά αυτή τη γούνα χωρίς μπλούζα και βάφει το πρόσωπό του στα χρώματα της αμερικανικής σημαίας για να τραβά την προσοχή.

Ο Βίκινγκ εισβολέας του Καπιτωλίου/Copyright: AP Images
T
T

Ο Angeli, ωστόσο, δεν ήταν ο μόνος υποστηρικτής του κινήματος που βρέθηκε στο Καπιτώλιο χθες. Σύμφωνα με το BBC, πολλοί από τους οπαδούς του Τραμπ που εισέβαλαν στις 6 Ιανουαρίου στο κτίριο ανήκουν στο QAnon, το οποίο ασκεί μπούλινγκ και τρομοκρατεί ανθρώπους των επιχειρήσεων και των μίντια που τα μέλη της πιστεύουν ότι ανήκουν στη συγκεκριμένη ελίτ, όχι μόνο μέσω των social media αλλά κυρίως εκτός. Ενδεικτικό είναι ότι το Twitter έχει λάβει δράση εναντίον των μελών του κινήματος, κυρίως για τη ζημιά που προκαλεί εκτός διαδικτύου. Όσον αφορά ποια άποψη έχει η αμερικανική κοινή γνώμη για την οργάνωση, αρκεί να πει κανείς πως τον περασμένο Σεπτέμβριο σχεδόν το 50% των Αμερικανών πολιτών είχε ακουστά το QAnon, δηλαδή διπλάσιο ποσοστό από εκείνο προ έξι μηνών. Από αυτούς, το 1/5 είχε και θετική άποψη για το κίνημα. 

T

Και, κάπως έτσι, μέσα και από αυτές τις πρωτοφανείς εικόνες με ένα μάτσο γραφικούς τύπους - μεταξύ άλλων - είναι μια καλή ευκαιρία να ξαναπούμε πως δεν υπάρχει τίποτα το αστείο και τίποτε το ακίνδυνο στην υποστήριξη της ακροδεξιάς και τον χαριεντισμό με αυτήν. Κοιμάσαι σε δημοκρατία, ξυπνάς με (παραλίγο) πραξικόπημα. Έστω και καμουφλαρισμένο με στολή των Βίκινγκ

Με πληροφορίες από BBC, News18.com, Eu.azcentral.com, Businessinsider.com

εκλογές ΗΠΑΗΠΑβίκινγκΚαπιτώλιοΤζο Μπάιντενθεωρίες συνωμοσίαςΝτόναλντ Τραμπ