Viral|02.06.2021 09:05

Frank Kameny: Το Google doodle για τον ακτιβιστή αστρονόμο, που απολύθηκε επειδή ήταν γκέι

Newsroom

Τη μνήμη ενός σπουδαίου ακτιβιστή Frank Kameny, που αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, τιμά η Google με doodle, υποδεχόμενη με αυτό τον τρόπο τον «Pride» μήνα Ιούνιο. Η ιστορία του γλυκύτατου αστρονόμου που απολύθηκε από τον αμερικανικό στρατό επειδή ήταν ομοφυλόφιλος έχει συγκινήσει και έχει εμπνεύσει τον κόσμο. Ο Αμερικανός ακτιβιστής αφιέρωσε όλη του τη ζωή στον αγώνα για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και η δράση του έφτασε μέχρι τον Λευκό Οίκο.

Η Google υποδέχεται με ένα ηχηρό και συμβολικό μήνυμα τον «Pride μήνα», τιμώντας τη μνήμη του ανθρώπου που, το 1957, είχε χάσει τη θέση του στον αμερικανικό στρατό, όπου εργαζόταν ως αστρονόμος της υπηρεσίας Χαρτών (χαρτογραφική-γεωγραφική υπηρεσία), επειδή ήταν ομοφυλόφιλος, γεγονός που τον ώθησε να ξεκινήσει έναν μεγάλο αγώνα για τα δικαιώματα των γκέι. Όπως έλεγε ο ίδιος «μία μάχη του Ηρακλή ενάντια στο αμερικανικό κατεστημένο».

Ο Kameny, εβραϊκής καταγωγής, ο οποίος είχε υπηρετήσει στον στρατό σε όλη τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σπούδασε και εν συνεχεία δίδαξε στο Χάρβαρντ, ενώ έκανε και διδακτορικό στην αστρονομία (1956).

Frank Kameny - Η αγαπημένη του λέξη ήταν... «ανθρώπινος» 

Μετά την απόλυσή του, ο Kameny αφοσιώθηκε στα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, αποφεύγοντας συμβατικούς χαρακτηρισμούς που είχαν να κάνουν με το φύλο ή τη φυλή, λέγοντας σταθερά πως η αγαπημένη του λέξη είναι "ανθρώπινος". Ξεκίνησε να οργανώνει μαζικές δημόσιες διαμαρτυρίες για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, υποστηρίζοντας μάλιστα πως αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες και σοβαρότερες διακρίσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες ακόμη και από τους μαύρους.

Το 1964 σε ομιλία του ο Frank Kamely είχε αναφέρει: «Τώρα που αρχίζει να μην είναι "της μόδας" να γίνονται διακρίσεις κατά των μαύρων, οι διακρίσεις κατά των ομοφυλόφιλων θα ενισχυθούν...Η ομοφυλοφιλία είναι η τελευταία μεγάλη περιοχή, όπου η προκατάληψη και η διάκριση θα κυριαρχήσουν σε αυτή τη χώρα». 

Το 1971 έγινε ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος υποψήφιος για το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, χωρίς να εκλεγεί. Είχε λάβει αναρίθμητες διακρίσεις για το έργο του, εκπροσωπώντας οργανώσεις, πρωτοστατώντας σε διαδηλώσεις και δίνοντας ηχηρές και ενωτικές ομιλίες.

Ο Ομπάμα δίνει συγχαρητήρια στον Frank Kameny στο πλαίσιο ομιλίας τον Λευκό Οίκο (Ap photo)

Η τελευταία του ομιλία ήταν στις 30 Σεπτεμβρίου του 2011. έφυγε από τη ζωή στις 11 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, σε ηλικία 86 ετών, μετά από χρόνιο καρδιακό πρόβλημα.

Όλες οι ειδήσεις

Τουρισμός: Πακέτο στήριξης 420 εκατ. ευρώ για επιχειρήσεις ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Greek mafia: Σύσκεψη Χρυσοχοΐδη για το οργανωμένο έγκλημα - O «χάρτης» της ελληνικής μαφίας

Απόπειρα αρπαγής στη Ραφήνα: Προφυλακιστέος ο κατηγορούμενος - Τι υποστηρίζει

ομοφυλόφιλοςPrideFrank KamenyακτιβιστήςαστρονομίαlgbtqGoogle doodle