Viral|19.12.2021 07:50

Σουηδία: Στις φλόγες (ξανά) η χριστουγεννιάτικη αχυρένια κατσίκα του Γκάβλε

Newsroom

Μια γιγαντιαία αχυρένια κατσίκα στη σουηδική πόλη Γκάβλε πυρπολήθηκε την Παρασκευή για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, αναβιώνοντας μια... μακρόχρονη παράδοση, κατά την οποία οι ντόπιοι προσπαθούν παράνομα να την πυρπολήσουν και οι αρχές προσπαθούν να τους σταματήσουν.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έναν άνδρα ηλικίας 40 ετών, ο οποίος, σύμφωνα με μαρτυρίες, συμπεριφερόταν ύποπτα πριν από τη φωτιά τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Η κατσίκα του Γκάβλε, ένα άγαλμα ύψους 12,8 μέτρων από ξύλο και άχυρο που στήνεται κάθε χρόνο πριν από τα Χριστούγεννα, έχει γίνει διάσημη σε εθνικό επίπεδο από τότε που πρωτοεγκαταστάθηκε σε μια πλατεία της πόλης το 1966 ως διαφημιστικό κόλπο. Κάηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς εκείνης της χρονιάς.

Παραδοσιακός στολισμός

Οι μικρές κατσίκες του Yule από άχυρο τοποθετούνται παραδοσιακά γύρω από τα σουηδικά σπίτια κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Η προέλευσή τους έχει εντοπιστεί στις αρχαίες παγανιστικές γιορτές.

Η κατσίκα του Γκάβλε, η οποία περιλαμβάνεται στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, δεν φημίζεται για το μέγεθός της αλλά για τα συχνά περίπλοκα σχέδια που επινοούνται για την καταστροφή της. Οι αρχές με την πάροδο των ετών έχουν προσλάβει φρουρούς και έχουν αναπτύξει 24ωρη βιντεοεπιτήρηση και τεράστιες ποσότητες επιβραδυντικού φλόγας για να προστατεύσουν το άγαλμα, αλλά έχει πυρποληθεί ή καταστραφεί με άλλο τρόπο τουλάχιστον 35 φορές.

Δύο επιτιθέμενοι - ένας ντυμένος ως Άγιος Βασίλης και ένας ως... μελομακάρονο - του έβαλαν φωτιά με τόξα και φλεγόμενα βέλη το 2005. Οι ένοχοι δεν συνελήφθησαν ποτέ.

Έχει επίσης καταπλακωθεί από αυτοκίνητα, έχει πυρποληθεί από πυροτεχνήματα και έχει απλώς σπάσει με ρόπαλα. Η κάμερα έχει παραβιαστεί και η τοπική τουριστική διοίκηση λέει ότι κάποτε υπήρξε ένα αποτυχημένο σχέδιο απαγωγής του με τη χρήση ελικοπτέρου.

Τα βρετανικά γραφεία στοιχημάτων έχουν προσφέρει ακόμη και στοιχήματα για την πιθανότητα να επιβιώσει την εορταστική περίοδο.

ΧριστούγενναΣουηδίακατσίκες