Viral|19.06.2022 09:22

Πώς τα social media σκοτώνουν το πιο μοναχικό δέντρο της Ταϊλάνδης

Newsroom

Το «πιο μοναχικό δέντρο» της Ταϊλάνδης, ένα αυτοφυές δέντρο που βρίσκεται σε μία βραχονησίδα διαμέτρου μόλις λίγων μέτρων, απειλείται σοβαρά από τα πλήθη τουριστών που επισκέπτονται το σημείο καθημερινά, θέλοντας να βγάλουν μία selfie δίπλα του.

Η λιλιπούτεια βραχονησίδα στην επαρχία Trat, λίγο έξω από τις ανατολικές ακτές της χώρας, έχει ονομαστεί «Koh Khai Hua Roh», επειδή το σχήμα της θυμίζει αυτό του νησιού στο κόμικ Khai Hua Roh (Πουλώντας γέλιο), όπου εμφανίζεται ένα ζευγάρι, παγιδευμένο πάνω του, στη μέση του πουθενά. Η βραχονησίδα έχει εξελιχθεί σε αξιοθέατο της περιοχής, καθώς φιλοξενεί το μοναχικό δέντρο ταμπάν (Xylocarpus rumphii), το οποίο κρατιέται ζωντανό παρά το γεγονός ότι περιβάλλεται από αλμυρό νερό. Δυστυχώς, η δημοφιλία που απέκτησε το μοναχικό δέντρο, μέσα από τα social media, μπορεί να αποτελέσει και την αιτία του θανάτου του.

Την Τρίτη, 14 Ιουνίου, η οργάνωση Koh Mak Tambon οδήγησε μία ομάδα ταϊλανδών δημοσιογράφων στο Koh Khai Hua Roh προκειμένου να παρατηρήσουν το πιο μοναχικό δέντρο της χώρας. Ήξεραν ότι, οι φωτογραφίες του μοναχικού δέντρου που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να προσέλκυαν ολοένα και περισσότερους τουρίστες στο νησί, ωστόσο, δεν είχαν ιδέα πόσο μεγάλη ζημιά θα μπορούσαν να προκαλέσουν.

Σοβαρές ζημιές από την προσέλευση τουριστών

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, τόσο το νησάκι όσο και το δέντρο έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από την προσέλευση τουριστών. Αρκετά από τα μικρότερα κλαδιά του δέντρου βρέθηκαν σπασμένα, ενώ οι εκτεθειμένες ρίζες του έχουν ποδοπατηθεί σε βαθμό που το εξωτερικό κάλυμμά τους έχει αποκολληθεί και ο κορμός του φαίνεται να έχει πάρει αισθητή κλίση, όσο περνούν τα χρόνια. Το νησάκι είναι τόσο μικροσκοπικό που μπορεί να φιλοξενήσει μόλις πέντε άτομα τη φορά. Οι τοπικές αρχές παραδέχονται ότι, οι εθισμένοι στις selfie τουρίστες συρρέουν μερικές φορές σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς ενώ κάποιοι έχουν φτάσει στο σημείο ακόμη και να σκαρφαλώνουν στο εύθραυστο δέντρο.

Μέσα στα άμεσα σχέδια της Koh Mak Tambon είναι και μία εκπαιδευτική καμπάνια που θα διδάσκει στους επισκέπτες να σέβονται τα εμβληματικά αξιοθέατα της χώρας. Επιπλέον, συζητάει τον περιορισμό του αριθμού επισκεπτών στο νησάκι, καθώς και να το καταστήσει προσβάσιμο μόνο σε συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου. Όποια κι αν είναι τα επόμενα βήματά τους, όμως, το μόνο σίγουρο είναι ότι το μοναχικό δέντρο της νησίδας Koh Khai Hua Roh ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση πριν γίνει διάσημο στο Instagram.

Όλες οι ειδήσεις

Πανελλήνιες 2022: Πώς θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής - Τι πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι με χαμηλές βαθμολογίες

Γεραπετρίτης στο ethnos.gr: Πιστεύουμε στον διάλογο με την Τουρκία, αλλά δεν μπορεί να γίνει με απειλές - Τι λέει για μέτρα στήριξης και εκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Για εκλογές τον Σεπτέμβρη προετοιμάζεται η Κουμουνδούρου - Οδηγία Τσίπρα να επιστρέψουν όλοι αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου

Μπήκαμε στις πρόβες της παράστασης «Ματωμένος Γάμος» - «Το έργο έχει πολλή χαρά και χιούμορ» λέει ο σκηνοθέτης Νικορέστης Χανιωτάκης

social mediaειδήσεις τώραδέντροΤαϊλάνδη