Viral|21.02.2023 22:16

Θύμα… Ρώσων φαρσέρ η Μέρκελ: Το τηλεφώνημα που την έφερε σε δύσκολη θέση – Παρίσταναν πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας

Newsroom

Η Άνγκελα Μέρκελ έπεσε θύμα Ρώσων φαρσέρ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου. Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας δέχτηκε μία κλήση αγνώστων που προσποιούνταν ότι ήταν ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο.

Το Politico δημοσίευσε αποσπάσματα από το τηλεφώνημα με τη Γερμανίδα πολιτικό, το οποίο έγινε στις 12 Ιανουαρίου, με διερμηνεία στα γερμανικά- ουκρανικά από τη γλωσσική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Εκπρόσωπος της Μέρκελ επιβεβαίωσε το συμβάν στη Deutsche Presse-Agentur. Το γερμανικό υπουργείο εξωτερικών παραδέχτηκε, στη συνέχεια, ότι έπαιξε τον ρόλο διερμηνέα στην κλήση. Ο ψεύτικος Ποροσένκο, όπως προκύπτει από την ηχογράφηση, ζήτησε συγγνώμη από την πρώην καγκελάριο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη συμφωνία του Μινσκ, τον Λευκορώσο δικτάτορα Αλεξάντερ Λουκασένκο και τα πολωνικά αιτήματα αποζημίωσης για τα εγκλήματα της ναζιστικής Γερμανίας. Λίγο πριν το τέλος της κλήσης, μάλιστα, πρότεινε στη Γερμανίδα πολιτικό να συνεχίσει να μιλάει στα ρώσικα, καθώς αυτό θα «ενοχλήσει τον Πούτιν», με τη Μέρκελ να απαντάει, «όχι, σίγουρα δεν θα το κάνουμε τα ρώσικά μου είναι ακόμα χειρότερα από ό,τι ήταν το 2014».

Ήθελε να τερματίσει την κλήση

«Η συμφωνία του Μινσκ αγόρασε στην Ουκρανία πολύτιμο χρόνο», απάντησε η Μέρκελ. Ωστόσο, κατά την κλήση δεν είπε τίποτα αποκαλυπτικό, αλλά επέμεινε στην ενότητα της Δύσης, κατά τη σύγκρουση με τη Ρωσία ενώ τόνισε ότι δεν επιθυμεί να στηθεί ένα «δεύτερο δημόσιο μέτωπο». «Θα ήμουν εντάξει αν αυτή παραμείνει μια συνομιλία μεταξύ μας και δε διαρρεύσει στον Τύπο», είπε η Μέρκελ στον φαρσέρ – «Ποροσένκο». Το Politico αναφέρεται και στη δύσκολη θέση στην οποία ήρθε η Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια κάποιων ερωτήσεων που δέχτηκε από τους φαρσέρ, καθώς και ότι ήθελε να τερματίσει την κλήση.

Το γραφείο της πρώην καγκελαρίου ανέφερε στο Kontraste σχετικά με το περιστατικό ότι, «δεδομένου ότι ο καλών δεν εξήγησε τον σκοπό της κλήσης του και στις προφορικές συνεισφορές του τα ερωτήματα άλλαζαν συνεχώς, η πρώην καγκελάριος απέκτησε την εντύπωση μιας αντιεπαγγελματικής συνομιλίας». Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής εκπρόσωπος της σημερινής κυβέρνησης, Steffen Hebestreit. «Αυτά συμβαίνουν. Προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο προσεκτικοί και να παίρνουμε μέτρα ασφαλείας πριν συμφωνηθούν τέτοιες συνομιλίες», είπε και πρόσθεσε ότι ενημερώθηκε για το περιστατικό από δημοσιεύματα.

Ποιοι είναι οι δύο φαρσέρ

Πίσω από τον «Ποροσένκο» κρύβονται οι δύο φαρσέρ Alexei Stolyarov και Vladimir Kuznetsov, γνωστοί ως Lexus και Vovan. Οι Ρώσοι κωμικοί έχουν κατ’ επανάληψη ξεγελάσει διασημότητες και πολιτικούς προσποιούμενοι ότι είναι σημαντικές προσωπικότητες. Μεταξύ των διάσημων θυμάτων τους και ο Πολωνός πρόεδρος Ντούντα αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άνγκελα Μέρκελφάρσαειδήσεις τώραΡώσοι φαρσέρΡωσίαΟυκρανίαΠέτρο ΠοροσένκοΓερμανία