Viral|07.03.2024 22:15

Θα μετακομίζατε σε ένα απομακρυσμένο νησί της Σκωτίας για μισθό 175.000 ευρώ;

Newsroom

Ένα από τα πιο απομακρυσμένα ιατρεία της Βρετανίας, που εξυπηρετεί τα νησιά Uist και Benbecula των Εβρίδων προσφέρει θέσεις εργασίας σε νέους γιατρούς προκειμένου να ζήσουν και να εργαστούν στην περιοχή της Σκωτίας, με μισθό 150.000 λίρες (175.000 ευρώ).

Στο νησί Rum του συμπλέγματος, γονείς αναζητούν δάσκαλο ή δασκάλα για τους πέντε μαθητές του δημοτικού σχολείου και τα δύο παιδιά του νηπιαγωγείου, με μισθό 68.000 λιρών (79.444 ευρώ). Οι γενναιόδωροι μισθοί πίσω από τις εν λόγω θέσεις εργασίας αποτελούν μέρος των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κρίσεις προσλήψεων σε πολλές αγροτικές περιοχές της Βρετανίας. Για τους κατοίκους των εν λόγω περιοχών δεν πρόκειται απλώς για την κάλυψη θέσεων εργασίας, αλλά για την έλευση νέων ανθρώπων προκειμένου να ζουν και να εργαστούν στην καρδιά των νησιωτικών κοινοτήτων της Σκωτίας.

«Κοιτάμε πάντα ποιος έρχεται, το άτομο και την οικογένειά του», δήλωσε ο Gordon Jamieson, διευθύνων σύμβουλος του συστήματος υγείας (NHS) δυτικών νήσων. «Εξετάζουμε ευκαιρίες και για τους συντρόφους τους, όχι μόνο τους ίδιους. Δεν είναι επιλογή όλων να πάνε και να μείνουν σε μία απομακρυσμένη νησιωτική κοινότητα. Περιοχές όπως τα (νησιά) Uist και Benbecula είναι απομακρυσμένες για τους επαγγελματίες υγείας».

Προκειμένου να προσελκύσει μία ομάδα νέων αγροτικών ιατρών, το NHS Western Isles, με έδρα το Benbecula Medical Practice, προσφέρει ένα «ενισχυμένο ποσοστό», 40% πάνω από έναν τυπικό μισθό. Όπως σημειώνουν, απευθύνονται σε γιατρούς με «αίσθηση της περιπέτειας και πάθος για αγροτική θητεία». Οι γιατροί θα εξυπηρετούν τα έξι νησιά των εξωτερικών Εβρίδων, με συνολικό πληθυσμό περίπου 4.700 κατοίκων. Το υγειονομικό συμβούλιο της περιοχής ανέφερε ότι, ένα μεγάλο κίνητρο για τους υποψήφιους των θέσεων θα είναι η ευκαιρία να εργαστούν σε μία «από τις πιο όμορφες και ειδυλλιακές τοποθεσίες» της Βρετανίας.

Επιδόματα μετεγκατάστασης, ενοικίου και μετακινήσεων

Εκτός του μισθού, οι επιτυχόντες θα λάβουν και ένα ποσό για τα έξοδα μετεγκατάστασής τους, προκειμένου να μετακομίσουν στα νησιά, καθώς και μία πληρωμή «χρυσού καλωσορίσματος» ύψους έως 10.000 λιρών (11.687 ευρώ). Ο κ. Jamieson σημείωσε στο BBC ότι, οι θέσεις, απευθύνονται σε «συγκεκριμένο τύπο ανθρώπου που θέλει αυτή τη δουλειά και την ευθύνη. Οπότε προφανώς θέλουμε να τους ανταμείψουμε. Δεν είναι για όλους (αυτή η ζωή). Αλλά υπάρχουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο που αναζητούν μία τέτοια εμπειρία στην απομακρυσμένη υγειονομική περίθαλψη».

Ο ίδιος τόνισε πως το κέντρο NHS Western Isles, όσον αφορά στις προσλήψεις, αντιμετωπίζει ένα «ευρύ φάσμα προκλήσεων». Όπως είπε, σύμβουλοι, διοικητικό συμβούλιο και νοσηλευτές βρίσκονται όλοι υπό πίεση. Σημείωσε, ωστόσο, πως ο ίδιος πιστεύει ότι ο μισθός αποτελεί κίνητρο ώστε οι γιατροί «να ζήσουν, να εργαστούν και να παραμείνουν στην περιοχή». Όπως πρόσθεσε, «θέλουμε βιώσιμες υγειονομικές υπηρεσίες και θέλουμε οι εργαζόμενοι σε αυτές να μπορούν να ζήσουν στην περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Την ίδια στιγμή, στη νήσο Rum των εσωτερικών Εβρίδων, ο πληθυσμός είναι μόλις 40 άτομα. Όλα ζουν γύρω από το χωριό Kinloch. Το δημοτικό σχολείο του νησιού έχει μόλις 5 μαθητές, ηλικίας από 5 έως 11 ετών και δύο νήπια, ηλικίας 3 και 4 ετών. Το δημοτικό συμβούλιο προσφέρει μισθό 62.000 λιρών (72.481 ευρώ) για το νέο διευθυντή του σχολείου. Στο ποσό προστίθενται και επιδόματα ύψους άνω των 5.500 λιρών (6.429 ευρώ) για εργασία σε απομακρυσμένες περιοχές. Όπως σημειώνουν από το δημοτικό συμβούλιο, μέχρι στιγμής έχει εκφραστεί «κάποιο ενδιαφέρον» για τη θέση, αλλά η διαδικασία και η επιλογή της πρόσληψης βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Το Isle of Rum βρίσκεται σε απόσταση 90 λεπτών με το πλοίο από την ηπειρωτική χώρα. Ακόμα και η ενέργεια εκεί παρέχεται με μικρά, υδροηλεκτρικά συστήματα. Γνωστό για το μεγάλο πληθυσμό κόκκινων ελαφιών, το «εκτός δικτύου» νησί αποτελεί τη μεγαλύτερη έκταση γης που ανήκει στην κυβερνητική υπηρεσία NatureScot της Σκωτίας. Πριν από τέσσερα χρόνια, χτίστηκαν τέσσερα νέα σπίτια στο Kinloch. Το δημοτικό συμβούλιο του Isle of Rum σημείωσε ότι ευελπιστεί, οι κατοικίες, να προσελκύσουν νέες οικογένειες και να «αλλάξουν τη ζωή στο νησί».

Μόνιμες οι προσλήψεις

Τον περασμένο μήνα, το δημοτικό σχολείο του Kilchoan, στη χερσόνησο Ardnamurchan των δυτικών Highlands προκήρυξε μία θέση εργασίας με μισθό 53.000 λιρών (61.955 ευρώ) για το σχολείο των 15 μαθητών του. Και το 2022, το τετραθέσιο Δημοτικό Σχολείο Foula, 25 χλμ. μακριά από την ηπειρωτική χώρα Shetland, προσέφερε αντίστοιχα σε εκπαιδευτικούς 62.000 λίρες (72.479 ευρώ) και ένα ενοικιαζόμενο σπίτι τριών υπνοδωματίων στο νησί των 28 κατοίκων.

Το συμβούλιο των Highlands σημείωσε ότι, οι προκλήσεις στις προσλήψεις μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με την τοποθεσία του σχολείου καθώς ορισμένες αγροτικές θέσεις προσελκύουν αυξημένο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, στους εκπαιδευτικούς παρέχεται ένα «γενναιόδωρο πακέτο μετεγκατάστασης και μετακόμισης», προκειμένου να μετακινηθούν στα Χάιλαντς. Το πακέτο, που αφορά στις μόνιμες θέσεις εργασίας, περιλαμβάνει επιδότηση για το ενοίκιο και τις μετακινήσεις των εργαζόμενων.

«Οι θέσεις διευθυντών καθηγητών δικαιούνται επίσης επίδομα υψηλόβαθμης και απομακρυσμένης θέσης αλλά και επίδομα απομακρυσμένου νησιού – ποσά που αποτελούν μέρος των εθνικά συμφωνηθέντων όρων υπηρεσίας. Όπου είναι δυνατόν, οι θέσεις προκηρύσσονται σε μόνιμη βάση για να ενθαρρυνθούν οι αιτήσεις. Επί του παρόντος επενδύουμε επίσης και σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για νεοδιοριζόμενους διευθυντές, καθώς και για εκπαιδευτικούς άλλων βαθμίδων, προκειμένου να  ενθαρρύνουμε τη διατήρηση και την ανάπτυξη του προσωπικού σε όλα τα σχολεία μας».

Σκωτίαθέσεις εργασίαςεκπαιδευτικοίνησιάγιατροίειδήσεις τώρα