Οι Αμερικανοί «στοκάρουν» κρασιά και τυριά από την Ευρώπη
NewsroomΟι Αμερικανοί τρέχουν να αποθηκεύσουν ευρωπαϊκό κρασί και τυρί προτού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάνει πράξη την απειλή του να επιβάλει υψηλούς δασμούς στα προϊόντα της ΕΕ αναφέρει το Euractiv.
Σε επίπεδα ρεκόρ οι εισαγωγές από ΕΕ
Ειδικότερα, οι εξαγωγές κρασιού της ΕΕ προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατακόρυφα τον Νοέμβριο του 2024 με την εκλογική νίκη του Τραμπ. Σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2023, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 18% σε όγκο και 19% σε αξία – και τα δύο επίπεδα ρεκόρ για το Νοέμβριο.
Η Ιταλία, ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς κρασιού της ΕΕ, παρατήρησε πρώτη αυτή την εμπορική ώθηση. Οι αποστολές αφρωδών οίνων προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 41% εκείνο το μήνα, ενώ οι αποσταγμένοι οίνοι αυξήθηκαν κατά 17%. Σύμφωνα με την Ιταλική Ένωση Οίνου (UIV), πρόκειται για τα πρώτα μετεκλογικά στοιχεία που αντικατοπτρίζουν τη βιασύνη για αγορές ενόψει των διαφαινόμενων δασμών.
«Τα καλά νέα είναι ότι οι αριθμοί επιβεβαιώνουν ότι οι Αμερικανοί δεν είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν τα κρασιά μας, ιδίως τα αφρώδη», δήλωσε ο πρόεδρος της UIV Lamberto Frescobaldi σε δελτίο τύπου.
«Τα κακά νέα είναι ότι η απειλή των δασμών γίνεται όλο και πιο άμεση». Οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το 24% της αγοράς εξαγωγών κρασιού της Ιταλίας σε αξία.
Στη Γαλλία, τα τελευταία εμπορικά στοιχεία έδειξαν ότι οι παραγωγοί κονιάκ αύξησαν τις αποστολές προς τις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων του Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, ανέφερε το Reuters.
Οι εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων σημείωσαν επίσης ρεκόρ τον Νοέμβριο, με αύξηση 20% σε όγκο και 26% σε αξία. Ειδικότερα, οι εξαγωγές τυριού αυξήθηκαν κατά σχεδόν 25%.
«Αυτή η ξαφνική εκτίναξη των εξαγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων είναι μια απάντηση στην εμπειρία που είχαμε κατά τη διάρκεια της πρώτης διακυβέρνησης του Τραμπ», δήλωσε ο Alexander Anton, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γάλακτος (EDA), σε δηλώσεις του στο Euractiv.
- Ξεσηκωμός των αγροτών με νέα μπλόκα και αποκλεισμούς - Ο χάρτης με όλες τις κινητοποιήσεις
- Βολές Καραμανλή κατά κυβέρνησης για υποκλοπές και «προσχηματικές» Εξεταστικές - Τι είπε για τη Δημοκρατία
- Ηχηρό μήνυμα Σαββίδη για ακαδημίες, έργα ανάπτυξης και την επόμενη μέρα: «Οποιος έχει το DNA του ΠΑΟΚ, δεν μπορεί να χαίρεται με τη δεύτερη θέση»
- Παντελής Παντελίδης: Βγήκαν οι αποζημιώσεις για το θανατηφόρο τροχαίο - Τι ποσά θα λάβουν Αρναούτη και Κυριάκου