Viral|18.03.2020 12:58

Andra tutto bene: Το σύνθημα που ενώνει όλη την Ιταλία στην εποχή του κορονοϊού

Αθανασία Κουλέτα

Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ζούμε - χωρίς υπερβολή - ιστορικές στιγμές. Θέλουμε να αγκαλιάσουμε τους ανθρώπους μας, τα ίδια μας τα παιδιά ή τους ίδιους μας τους γονείς και δεν μπορούμε, οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τους πάντες και τον ίδιο μας τον εαυτό σαν φορείς του κορονοϊού και να παίρνουμε τις ανάλογες προφυλάξεις, γιατί μόνο έτσι θα καταφέρουμε να τον περιορίσουμε. 

Ολόκληρες χώρες επιβάλλουν αυστηρά μέτρα περιορισμού, ανάμεσα σε αυτά και η υποχρεωτική παραμονή κατ' οίκον για όσο χρειαστεί. Πρώτη, σ' αυτόν τον «άχαρο» χορό των περιορισμών», μπήκε η Ιταλία, η οποία και αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση στα χρονικά της. Κι όμως. Οι Ιταλοί, όσο λαβωμένοι και σε κατάσταση σοκ κι αν τελούν, δεν χάνουν κάτι που είναι πολύ βασικό σε αυτή τη συγκυρία: το κουράγιο και τη θέλησή τους για ζωή. 

Βγαίνουν στα μπαλκόνια και τραγουδούν, φωνάζουν, περνούν το μήνυμα πως είναι όλοι μαζί σε αυτό και αλληλέγγυοι σε όσους νιώθουν μόνοι. Το σύνθημα που τους συντροφεύει και τους δίνει δύναμη είναι ένα, απ΄άκρη σ΄άκρη της χώρας: «Andrà tutto bene», δηλαδή «Όλα θα πάνε καλά». 

Το διαδίκτυο έχει γεμίσει με φωτογραφίες στις οποίες φαίνονται τα μπαλκόνια των Ιταλών, στολισμένα με πανό που γράφουν αυτή την τόσο απλή αλλά και τόσο σημαντική φράση:

Ας ακούσουμε τους Ιταλούς, περνάνε δύσκολα κι όμως αντέχουν και επιμένουν να ελπίζουν, κόντρα στη μαυρίλα και τον φόβο που σπέρνει αυτός ο ιός. Οφείλουμε στους εαυτούς μας να αντέξουμε, εξάλλου. Το οφείλουμε για την επόμενη μέρα που θα έρθει και πρέπει να μας βρει όρθιους. 

συνθήματαΚορονοϊός