Καιρός|05.11.2022 10:59

Κακοκαιρία Eva: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης - Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες

Newsroom

Στην επικαιροποίηση του έκτακτο δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων αναφορικά με την κακοκαιρία  “EVA”, προχώρησε η ΕΜΥ με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Σύμφωνα  με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα εκδηλωθούν κατά τόπους στη χώρα μας σήμερα Σάββατο (05-11-22) και αύριο Κυριακή (06-11-22). Η κακοκαιρία θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες και τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών. Αναλυτικότερα:

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία το Σάββατο

Σήμερα Σάββατο (05-11-2022) τα ισχυρά και κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που ήδη επηρεάζουν τα βορειοδυτικά (το βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο) από το μεσημέρι και μετά θα επεκταθούν στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.

Από το βράδυ τα ισχυρά φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν την ανατολική Πελοπόννησο, την κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Θεσσαλονίκης) και κατά τη διάρκεια της νύχτας την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια.

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία την Κυριακή

Την Κυριακή (06-11-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται:

  1. μέχρι το μεσημέρι στο Ιόνιο,
  2. μέχρι το απόγευμα στην ηπειρωτική χώρα (πλην της Θράκης),
  3. από τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες, τη δυτική Κρήτη και τις Σποράδες και
  4. από νωρίς το απόγευμα στην περιοχή Σάμου-Ικαρίας και στα Δωδεκάνησα.

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα έντονα στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη. Η Αττική θα επηρεαστεί κατά διαστήματα από αργά το βράδυ του Σαββάτου (05-11-2022) έως νωρίς το απόγευμα της Κυριακής (06-11-2022).

«Ανά 6 ώρες θα εκδηλώνονται τα φαινόμενα», λέει ο Μαρουσάκης

Για τα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να εκδηλωθούν τα επόμενα 24ωρα μίλησε, στην εκπομπή Τώρα Μαζί του OPEN ο Κλέαρχος Μαρουσάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ισχυρή κακοκαιρία αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας.  

Το κύμα κακοκαιρίας βρίσκεται προς τη βορειοδυτική Ελλάδα. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν κάνει την παρουσία τους αισθητή προς την Κέρκυρα και την Ήπειρο όπου, κατά τη διάρκεια της νύχτας, σημειώθηκαν βροχές. Το κύμα κακοκαιρίας έχει περάσει ήδη από την περιοχή της Ιταλίας, με αρκετά μεγάλα ύψη βροχής, και κάποιες πρόσκαιρες καταιγίδες. Το θέμα είναι ότι, καθώς αυτό το κύμα κακοκαιρίας θα μετατοπίζεται ολοένα και πιο ανατολικά θα παίρνει ενέργεια από θαλάσσιες εκτάσεις, θα ενισχύεται, θα οργανώνεται ξανά με αποτέλεσμα να έχουμε αυτά τα έντονα καιρικά φαινόμενα για τα οποία έχουν προειδοποιήσει ΕΜΥ αλλά και Πολιτική Προστασία. Τα φαινόμενα θα εκδηλώνονται ανά εξάωρο.

Τις αμέσως επόμενες ώρες θα αρχίσουν να επηρεάζονται τα νησιά του Ιονίου Πελάγους τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξαπλώνονται από τα βόρεια προς τα κεντρικά για να επηρεάζεται σταδιακά και η δυτική, ηπειρωτική χώρα. Πρόκειται για μία πολύ σοβαρή φθινοπωρινή κακοκαιρία και οι Αρχές είναι σε ετοιμότητα. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι κινείται σχετικά αργά. Στη Δυτική Ελλάδα θα μείνει τουλάχιστον μέχρι και τα ξημερώματα της Κυριακής.

Φόβοι για πλημμύρες στην Αττική

Από τις 2 το μεσημέρι τα καιρικά φαινόμενα μπαίνουν και στον δυτικό ηπειρωτικό κορμό της χώρας. Προς τις 8 το βράδυ τα φαινόμενα τείνουν να εξαπλώνονται πιο ανατολικά, θα προσπαθήσουν να περάσουν την οροσειρά της Πίνδου και πάλι, όμως, ο κύριος όγκος των βροχών θα εστιάζεται στο δυτικό κομμάτι της χώρας. Από τα ξημερώματα της Κυριακής, στο παιχνίδι αρχίζει να μπαίνει και ο νομός Αττικής ενώ τα φαινόμενα θα εξαπλωθούν και προς την κεντρική και ανατολική ηπειρωτική χώρα. Οι έντονες βροχές και οι καταιγίδες θα διαρκέσουν μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής. Το πρωί της ίδιας μέρας ο κύριος όγκος των φαινομένων θα βρίσκεται και πάνω από τα ανατολικά τμήματα της χώρας, αλλά και μέσα στο Αιγαίο. Το πιο επικίνδυνο χρονικό διάστημα για τον νομό Αττικής θα είναι από τα ξημερώματα της Κυριακής μέχρι και αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας. Σε πολλές περιοχές του νομού υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για πλημμυρικά επεισόδια.

Αυστηρή σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων από την Πολιτική Προστασία

Η κακοκαιρία Eva θα πλήξει τα επόμενα εικοσιτετράωρα τη χώρα, με τους μετεωρολόγους να εκφράζουν φόβους για πλημμύρες και καταστροφές. Ήδη το 112 έχει ενεργοποιηθεί και από το απόγευμα της Παρασκευής εστάλησαν τα πρώτα μηνύματα σε Ήπειρο, Μεσσηνία, Ιόνιο και Δυτική Ελλάδα.

Η κακοκαιρία θα εξελιχθεί σε τρεις φάσεις και θα επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τις επόμενες ώρες είναι πιθανό να σταλούν μηνύματα από το 112 και σε άλλες περιοχές ανάλογα με την πορεία των φαινομένων.

Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική προστασία έχει απευθύνει αυστηρή σύσταση οι πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκειά της κακοκαιρίας. 

Σύσκεψη για την κακοκαιρία

Σε επιφυλακή και εγρήγορση βρίσκονται Πυροσβεστική, δήμοι και Πολιτική Προστασία για την κακοκαιρία. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, μάλιστα, προχώρησε σε έκτακτη ενημέρωση την Παρασκευή απευθύνοντας ισχυρή σύσταση στους πολίτες για περιορισμό των μετακινήσεων.

O εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ιωάννης Αρτοποιός, αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση του 112, γνωστοποιώντας ότι έχει ήδη σταλεί μήνυμα από το 112 στους κατοίκους περιοχών του βορείου Ιονίου και της περιφέρειας Ηπείρου.

Παράλληλα, διευκρίνισε πως «ανάλογα με τα φαινόμενα και την εξέλιξή τους θα αποσταλούν μηνύματα στους πολίτες». Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, ενόψει της έντονης κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει σταδιακά, από το πρωί, μεγάλο μέρος της Ελλάδας.

Ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρος Κολυδάς, ενημέρωσε διεξοδικά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και όλους τους συμμετέχοντες για την πορεία της κακοκαιρίας, καθώς επίσης και για την ανά 12 ώρες επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Σε τρεις φάσεις η κακοκαιρία - Ποιες περιοχές θα πλήξει και πότε

Η κακοκαιρία «Eva»που έρχεται από τη βόρεια Ιταλία, θα εξελιχθεί σε τρεις φάσεις

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, από το απόγευμα του Σαββάτου έως το βράδυ της Κυριακής θα πλήξει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και ειδικότερα την Αττική, τη Θεσσαλία, την κεντρική Μακεδονία και την Πελοπόννησο. «Ο μεγάλος όγκος νερού θα πέσει το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα της Κυριακής» ανέφερε ο μετεωρολόγος συνιστώντας προσοχή επειδή εκείνη την ώρα θα διεξάγεται το ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού.

Από το βράδυ της Κυριακής μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας, η κακοκαιρία θα κινηθεί προς ανατολικά και θα «χτυπήσει» τα Δωδεκάνησα, Σποράδες και την ανατολική και νότια Θεσσαλία. Ο μεγάλος όγκος νερού θα πέσει προς την περιοχή του Πηλίου, στη Μαγνησία και τη Βόρεια Εύβοια που έχει πληγεί και τα πρόσφατα χρόνια από πυρκαγιές. Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη ο καιρός θα βελτιωθεί από την Τρίτη.

Υπενθυμίζεται ότι η Πολιτική Προστασία έχει απευθύνει αυστηρή σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων. O εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ιωάννης Αρτοποιός τόνισε πως οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις βασικές οδηγίες αυτοπροστασίας. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει κανείς να διασχίσει για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα.

Σε πλήρη ετοιμότητα η Αττική

Σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί οι υπηρεσίες των δήμων Αττικής. Στις περισσότερες περιοχές έγιναν εκτεταμένες εργασίες καθαρισμού των φρεατίων και των αγωγών ομβρίων υδάτων, ενώ δόθηκε εντολή για άμεση απομάκρυνση όποιων ογκωδών αντικειμένων έχουν εντοπιστεί στους δρόμους.

Οι περισσότεροι δήμοι ανέβαλαν τις διάφορες δράσεις με τη συμμετοχή πολιτών και τις εκδηλώσεις που είχαν προγραμματίσει για το Σαββατοκύριακο, ενώ εξέδωσαν και ανακοινώσεις με συμβουλές για μέτρα ασφάλειας των κατοίκων.

Στο σύνολό τους οι δήμαρχοι έθεσαν σε επιφυλακή τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας που διαθέτουν, προκειμένου να παράσχουν, όπου και αν χρειαστεί, κάθε δυνατή βοήθεια. Μάλιστα, ο Δήμος Ωρωπού, ο οποίος καλύπτει μία πολύ μεγάλη και ιδιόμορφη έκταση (ορεινή και παραθαλάσσια) στο βορειοανατολικό τμήμα της Αττικής, ενεργοποίησε το σχετικό Σχέδιο που έχει εκπονήσει για ανάλογες περιπτώσεις (Σχέδιο Αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεση διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων), μετά από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη που είχε ο δήμαρχος με τους αντιδημάρχους και με εκπροσώπους της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, καθώς και των εθελοντικών ομάδων.

Live η πορεία της κακοκαιρίας

Οδηγίες για την προστασία των πολιτών:

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΜΥκακοκαιρίακαιρόςΑττικήειδήσεις τώραέκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού