Καιρός|26.01.2023 14:51

Κακοκαιρία: Δύσκολες οι επόμενες ώρες στη χώρα ενόψει του δεύτερου κύματος - Πότε θα κορυφωθούν τα φαινόμενα - Πού έπεσαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρίσκεται από το πρωί της Πέμπτης η χώρα, με την Αττική να βρίσκεται αντιμέτωπη με σφοδρές βροχές και καταιγίδες. Μέχρι τη μια περίπου το μεσημέρι, η Πυροσβεστική έχει λάβει περίπου 40 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και δύο για κοπές δέντρων. Επίσης, έχει λάβει 11 κλήσεις για απεγκλωβισμό ατόμων, ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάστηκε να επέμβει.

Τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν μέχρι και την Παρασκευή, ενώ με απόφαση της Περιφέρειας και κατόπιν σχετικής διαβούλευσης του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη με τους δημάρχους της Αττικής, δεν θα λειτουργήσουν σήμερα, Πέμπτη σε όλη την περιφέρεια, τα εσπερινά και απογευματινά σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, για προληπτικούς λόγους.

Ήδη, τραγικές εικόνες καταγράφηκαν στο 3ο Νηπιαγωγείο Καλλιθέας όπου χρειάστηκε να στηθεί επιχείρηση απομάκρυνσης των παιδιών από τις σχολικές αίθουσες, καθώς το προαύλιο γέμισε νερά.

Εγκλωβισμένα οχήματα και προβλήματα στον ηλεκτρικό 

Γενικά, οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται μετ’ εμποδίων, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου εγκλωβίστηκαν οχήματα λόγω της έντονης βροχόπτωσης, όπως στη Σπύρου Λούη όπου έσπευσε γερανός για τον απεγκλωβισμό των οχημάτων και των οδηγών.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΗΣΑΠ υπήρξε και διακοπή των δρομολογίων λόγω διακοπή ρεύματος που σημειώθηκε στο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας Ειρήνης, με το πρόβλημα να έχει λυθεί πλέον. 

Νωρίτερα, έκλεισαν και δρόμοι στην Αττική, με την κυκλοφορία να αποκαθίσταται λίγη ώρα αργότερα.

Προσοχή και τις επόμενες ώρες – Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία - Πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του Open, Κλέαρχου Μαρουσάκη μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς θα συνεχιστούν οι καταιγίδες. 

Αυτό το κύμα ισχυρών καταιγίδων αργότερα αναμένεται να μετατοπιστεί προς τα ανατολικά βορειοανατολικά και μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχει επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές.

Επίσης, θα χιονίσει στα περισσότερα ορεινά και θα δούμε τα χιόνια να κατεβαίνουν σε υψόμετρο και προς την κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα. Ενδεικτικό υψόμετρο είναι τα 400 μέτρα και πάνω από το ύψος της Λαμίας και πιο βόρεια.

Και αύριο, Παρασκευή ο καιρός θα είναι ιδιαίτερα άστατος, ενώ το Σάββατο από το μεσημέρι και μετά τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο ανατολικό Αιγαίο και την δυτική Ελλάδα, με τον καιρό να βελτιώνεται σταδιακά.

Πού έπεσαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Σύμφωνα με το meteo.gr, το μεγαλύτερο ύψος βροχόπτωσης έχει καταγραφεί στο μετεωρολογικό σταθμό που βρίσκεται στις Κροκεές Λακωνίας και είναι ίσο με 146 χιλιοστά.

Δείτε τον πίνακα:

Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ

Αντίστοιχα, σύμφωνα με την νέα πρόβλεψη της ΕΜΥ, σημαντική επιδείνωση με κατά τόπους επικίνδυνα φαινόμενα προβλέπεται έως και την Παρασκευή με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τοπικές χαλαζοπτώσεις και τις πυκνές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο.

Την Πέμπτη (26-01-2023)

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

- μέχρι το μεσημέρι στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο

- από τις πρωινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο και βαθμιαία στην κεντρική Στερεά και τη Θεσσαλία με εξασθένηση από το απόγευμα

- από τις προμεσημβρινές ώρες στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και τις Σποράδες με εξασθένηση το βράδυ

- από το απόγευμα στις Κυκλάδες και στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία

- από νωρίς το βράδυ στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά και τοπικά σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές:

- στη δυτική Μακεδονία, την κεντρική Μακεδονία και την Ήπειρο (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 400-500 μέτρα και πάνω)

- στη Θεσσαλία (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω)

- στη δυτική και κεντρική Στερεά (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 700-800 μέτρα και πάνω)

- από νωρίς το βράδυ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 400-500 μέτρα και πάνω).

3. Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο σταδιακά θα ενισχυθούν στα 8 και τοπικά στα 9 μποφόρ.

Την Παρασκευή (27-01-2023)

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Έως και τις πρωινές ώρες στη Θράκη και τις ανατολικές Κυκλάδες και έως τις μεσημβρινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, οι οποίες έως και τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).

3. Οι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ τις πρωινές ώρες.

Σε αυξημένη ετοιμότητα ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας

Παράλληλα, το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη για την αξιολόγηση των μετεωρολογικών δεδομένων που αφορούν στην εξελισσόμενη κακοκαιρία. Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένει όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας όπως υπογράμμισε ο υπουργός, Χρ. Στυλιανίδης, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα όποια προβλήματα προκύψουν εξαιτίας των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Παράλληλα παραμένει η ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες για τον περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των φαινομένων. Επιπλέον, όπως αποφασίστηκε, η ενεργοποίηση του 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους συνεχίζεται ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων σε συγκεκριμένες περιοχές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΣΚΕΔΙΚ έχουν ήδη ενημερώσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και όλες τις αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας καθώς και όλους τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων της χώρας ώστε να παραμείνουν σε πλήρη ετοιμότητα. Βρίσκονται, δε, σε διαρκή με επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να υπάρχει διαρκής ενημέρωση των πολιτών για τα όποια προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Ακόμη, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επαναλαμβάνει την ισχυρή σύσταση στους πολίτες (πέραν των οδηγιών του 112) να είναι πολύ προσεκτικοί, να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις μετακινήσεις τους στις περιοχές όπου εξελίσσονται τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Τεγέα και Κορύθιο Αρκαδίας καλώντας τους να αποφύγουν τις μετακινήσεις τις επόμενες ώρες. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Τεγέας και Κορυθίου Αρκαδίας τις επόμενες ώρες, αποφύγετε τις μετακινήσεις σας λόγω κινδύνου υπερχείλισης χειμάρρων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://bit.ly/3hdLanA ».

Η ΓΓΠΠ δίνει τις εξής οδηγίες στους πολίτες:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).

Live η πορεία της κακοκαιρίας

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

κακοκαιρίαΚλέαρχος Μαρουσάκηςκαταιγίδεςειδήσεις τώραβροχέςκαιρός στην Ελλάδακαιρός σήμερακαιρός