Καιρός|06.02.2023 11:58

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Οι δέκα περιοχές που θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις - Από το απόγευμα νέα επιδείνωση στην Αττική

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Συνεχίζεται η επέλαση της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα στη χώρα, με τα χιόνια να εντείνονται από το απόγευμα και το βράδυ ενώ τα φαινόμενα θα επιμείνουν και αύριο, Τρίτη.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία η κακοκαιρία επιμένει με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες, τον ισχυρό παγετό, τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές της Ανατολικής Ελλάδας, καθώς και τους θυελλώδεις βόρειους ανέμους εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.

 

Σε αυτές τις 10 περιοχές θα χιονίσει

Πιο αναλυτικά:

1) Τη Δευτέρα (6/2) χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές θα σημειωθούν στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, στη Θράκη (τις πρωινές ώρες), στις Σποράδες, στην Εύβοια, στην ανατολική Στερεά καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές των Κυκλάδων και της Κρήτης, και από αργά το βράδυ στην ανατολική Μαγνησία.

Ειδικά για την Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, οι οποίες μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές.

2) Την Τρίτη (7/2) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην Ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές), καθώς επίσης και στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Παγετός

Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ολικός (καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Θυελλώδεις άνεμοι

Βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο, και από την Τρίτη (7/2) σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Εκτιμήσεις για το ύψος του χιονιού

Σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo.gr, στον παρακάτω Χάρτη, εμφανίζεται το εκτιμώμενο ύψος χιονιού σε Αττική, Εύβοια και τις υπόλοιπες περιοχές της Ανατολικής Στερεάς, αλλά και τμήματος της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου, από το απόγευμα της Κυριακής 05/02 έως και την Τετάρτη 07/02.

Αναλυτικά:

  • Στην Αττική, το ύψος του χιονιού υπολογίζεται στα 10 - 30 εκατοστά, ενώ σε μεγαλύτερα υψόμετρα το ύψος του χιονιού αναμένεται να φτάσει τα 40 - 60 εκατοστά. Στα δυτικά και βόρεια τμήματα του νομού, τοπικά εκτιμάται ότι θα σημειωθούν έως και 20 - 40 εκατοστά χιονιού. Εντός του λεκανοπεδίου Αττικής, οι σημαντικότερες χιονοστρώσεις αναμένονται κυρίως στα βορειότερα τμήματα, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν εώς και 10  εκατοστά χιονιού, ενώ μικρότερες πιθανότητες για κάποια χιονόστρωση υπάρχουν στα πιο κεντρικά και νότια τμήματα του λεκανοπεδίου.
  • Στην Εύβοια, όπου αναμένονται τα μεγαλύτερα ύψη χιονιού κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά, είναι πιθανό να σημειωθούν έως 60 - 80 εκατοστά χιονιού, ενώ και σε πεδινές περιοχές αναμένεται χιονόστρωση στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού.
  • Στην υπόλοιπη Ανατολική Στερεά, οι σημαντικότερες χιονοστρώσεις αναμένονται σε τμήματα της Βοιωτίας όπου αναμένονται έως και 20 - 40 εκατοστά χιονιού σε πεδινά τμήματα, ενώ και στα ανατολικότερα τμήματα της Φθιώτιδας αναμένονται 10 - 20 εκατοστά χιονιού. Τα σημαντικότερα ύψη χιονιού αναμένονται κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα.

Πότε υποχωρούν οι χιονοπτώσεις - Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη 

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open, Κλέαρχο Μαρουσάκη, η κακοκαιρία το πρωί εντοπίζεται στα βορειοδυτικά τμήματα της Αττικής με πυκνές χιονοπτώσεις ενώ επηρεάζεται και το νοτιότερο κομμάτι της Βοιωτίας, φτάνει μέχρι τη βόρεια και βορειοανατολική Αττική.

 

Καθώς περνούν οι ώρες, οι χιονοπτώσεις θα έχουν μετατόπιση προς τα ανατολικά και μέχρι στις 12 το μεσημέρι το κύμα θα σαρώσει ολόκληρο τον νομό από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Σταδιακά τα φαινόμενα θα περιορίζονται προς την Εύβοια ωστόσο από το απόγευμα και το βράδυ το κύμα θα έρθει και πάλι προς τα δυτικά για να σαρώσει την περιοχή της Αττικής μέσα στη νύχτα και μέχρι αύριο το πρωί.

Το φαινόμενο έχει μεγάλη διάρκεια, δεν έχει ολοκληρωθεί και έτσι θα πάμε μέχρι και την Τετάρτη – Πέμπτη με πολύ κρύο και στη συνέχεια θα έχουμε μια υποχώρηση των χιονοπτώσεων ωστόσο θα παραμείνουν οι χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι το τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη. 

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

1) Τη Δευτέρα (06/02/2023) χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές θα σημειωθούν στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τη Θράκη (τις πρωινές ώρες), τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές των Κυκλάδων και της Κρήτης και από αργά το βράδυ στην ανατολική Μαγνησία.

Ειδικά για την Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, οι οποίες μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές.

2) Την Τρίτη (07/02/2023) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης και στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες). 

Βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και από την Τρίτη (07/02/2023), σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Live η πορεία της κακοκαιρίας

Συνεργεία του δήμου Αθηναίων προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους

Την ίδια ώρα, σε πλήρη επιχειρησιακή δράση βρίσκονται τα συνεργεία των δήμων της Αττικής προκειμένου να κρατήσουν ανοιχτό το κεντρικό οδικό δίκτυο της περιοχής τους και στη συνέχεια να περάσουν σε δευτερεύοντες δρόμους, όπου το χιόνι ενδεχομένως να τους έχει κλείσει.

Η κατάσταση ως γενική εικόνα είναι πολύ καλύτερη στους περισσότερους δήμους σε σχέση με τις πρώτες πρωινές ώρες, τα εκχιονιστικά και οι αλατιέρες δουλεύουν ασταμάτητα και θα παραμείνουν στους δρόμους, για την περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες επιδεινωθούν.

Ο δήμος Ωρωπού καλύπτει μια μεγάλη έκταση, με πολλές ορεινές περιοχές, ωστόσο ο δήμαρχος Γιώργος Γιασημάκης τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα. «Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στους κεντρικούς δρόμους είναι αρκετά καλή», είπε αρχικά και συνέχισε: «Ο κεντρικός οδικός άξονας είναι ανοιχτός, αλλά ανοιχτοί είναι και οι κεντρικοί δρόμοι στα χωριά. Υπάρχουν μικρότεροι δρόμοι που έχουν κλείσει, όμως δουλεύουμε με 54 μηχανήματα και θα συνεχίσουμε, γιατί αναμένουμε και νέο κύμα χιονιά».

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στον δήμο Πεντέλης, όπου γίνεται εκχιονισμός και ρίψη αλατιού διαρκώς στη λεωφόρο Πεντέλης, στον κεντρικό άξονα των Μελισσίων και σε άλλα κεντρικά σημεία. Η δημοτική Αρχή έχει ανοίξει πλατφόρμα στην επίσημη ιστοσελίδα της, μέσα από την οποία ενημερώνει διαρκώς τους δημότες της για την κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους και σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση (10 π.μ.) η λ. Πεντέλης είναι ανοιχτή, καθώς και οι περισσότεροι κεντρικοί δρόμοι.

Πιο δύσκολη δείχνει η κατάσταση στον δήμο Διονύσου, όπου ο κεντρικός οδικός άξονας έχει ανοίξει, ωστόσο άλλοι βασικοί κάθετοι δρόμοι παραμένουν κλειστοί και τα συνεργεία δουλεύουν ασταμάτητα για να τους θέσουν πάλι σε λειτουργία.

Σε όλους τους δήμους της Αττικής λειτουργούν θερμαινόμενοι χώροι, για τη προστασία από το χιόνι και το κρύο σε όποιον βρεθεί σε ανάγκη και για όσο διάστημα διαρκέσουν η κακοκαιρία και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Από τους δημάρχους έχουν εκδοθεί ανακοινώσεις για τα μέτρα ασφαλείας, με συμβουλές και οδηγίες προς τους δημότες και έχουν ανοίξει τηλεφωνικές γραμμές για την παροχή βοήθειας, οδηγιών και πληροφοριών.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κακοκαιρία Μπάρμπαρακαιρός κακοκαιρία Αττικήειδήσεις τώραΑττικήχιόνια