Καιρός|31.08.2023 19:09

Ο τυφώνας «Ιντάλια» εξαφάνισε τη Φλόριντα: Πλάνα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που κόβουν την ανάσα

Newsroom

Η ΝΑSA έδωσε στη δημοσιότητα απίστευτα πλάνα του τυφώνα «Ιντάλια» από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η καταιγίδα χτύπησε χθες (30/08) τη Φλόριντα. Καταρρακτώδεις βροχές, σφοδρά κύματα και θυελλώδεις άνεμοι ταχύτητας έως και 200 χιλιομέτρων την ώρα έπληξαν τις ακτές της πολιτείας των ΗΠΑ. Ο τυφώνας, στη συνέχεια, πέρασε μέσα από πόλεις στη δυτική ακτή της πολιτείας ενώ εξασθένησε προχωρώντας στην ενδοχώρα και την πολιτεία της Τζόρτζια.

«Πρωτοφανές γεγονός»

Οι εικόνες που καταγράφηκαν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) αποτυπώνουν το τεράστιο μέγεθος και σε απόλυτη κλίμακα αυτό που χαρακτηρίστηκε ως «πρωτοφανές γεγονός». Καθώς ο Διαστημικός Σταθμός βρισκόταν πάνω από την καταιγίδα, συγκλονίζουν τα πλάνα της συναρπαστικής άποψης του «ματιού». Το υλικό μοιράστηκε, στο κανάλι της στο YouTube, η NASA ενώ ενημέρωσε ότι, τα πλάνα τραβήχτηκαν την Τετάρτη (30/08), μόλις δύο ώρες αφότου ο τυφώνας έπληξε την ακτή του κόλπου της πολιτείας. Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία μετέδωσε επίσης ζωντανά στην τηλεόραση της NASA.

Προηγουμένως, η NASA έχει δηλώσει ότι οι δορυφόροι όπως ο ISS, που παρατηρούν τη Γη, έχουν μοναδική εικόνα των καταιγίδων και ότι πλάνα όπως αυτά θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τους τυφώνες και να υποστηρίξουν την προετοιμασία και την αντιμετώπιση μελλοντικών καταστροφών. Και στο παρελθόν, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία, έχει μοιραστεί παρόμοιες απόψεις ισχυρών καταιγίδων, όπως ο τυφώνας «Άιντα» το 2021 και ο τυφώνας «Μάικλ» το 2018.

Τον «Iντάλια» χαρακτήρισε ως «πρωτοφανές γεγονός» το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων, ενώ προέβη σε προειδοποιήσεις για ακραίους ανέμους. Οι ζημιές που άφησε ο τυφώνας πίσω του συνολικά εξακολουθούν να αξιολογούνται. Είναι, ωστόσο, σαφές ότι πρόκειται για μία καταιγίδα πολύ λιγότερο καταστροφική και θανατηφόρα από τον τυφώνα «Ίαν», που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 στη Φλόριντα και είχε σαν αποτέλεσμα 150 θανάτους και 112 δισεκατομμύρια δολάρια σε ζημιές.

Η «Ιντάλια» όμως κατέληξε να είναι η ισχυρότερη που έπληξε την περιοχή Big Bend της Φλόριντα για περισσότερα από 125 χρόνια. Θεωρούμενη ως η πιο επικίνδυνη απειλή του τυφώνα, το κύμα του θαλασσινού νερού που προκλήθηκε από την καταιγίδα έπληξε την ενδοχώρα για χιλιόμετρα, πλημμυρίζοντας κοινότητες και οδικές αρτηρίες στο πέρασμά του.

Ωστόσο, ο Ρον Ντε Σάντιςκυβερνήτης της Φλόριντα, δήλωσε ώρες αργότερα ότι δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος από την καταιγίδα. Ωστόσο, η Τροχαία της Φλόριντα ανέφερε ότι δύο άνδρες έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα που προκλήθηκαν από τις βροχερές συνθήκες.

Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

Η επιχείρηση καθαρισμού και αποκατάστασης βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη, αλλά από το βράδυ της Τετάρτης περισσότεροι από 225.000 άνθρωποι εξακολουθούσαν να είναι χωρίς ρεύμα στη Φλόριντα. Άλλοι 230.000 βρίσκονταν στο σκοτάδι στην Τζόρτζια, σύμφωνα με τη Daily Mail. Η καταιγίδα αναμένεται τώρα να παρασυρθεί κατά μήκος των ακτών της Νότιας Καρολίνας κατά το μεγαλύτερο μέρος της Πέμπτης, προτού στρίψει ανατολικά στα ανοιχτά της Βόρειας Καρολίνας και βγει στον Ατλαντικό μέχρι σήμερα το βράδυ, καταλήγει το ρεπορτάζ.

ειδήσεις τώραNASAΗΠΑΦλόρινταδορυφόροςτυφώνας