Καιρός|05.09.2023 18:25

Κακοκαιρία Daniel: Η χώρα στο έλεός της - Ένας νεκρός, ένας αγνοούμενος και δεκάδες εγκλωβισμένοι - Εικόνες καταστροφής στην κεντρική Ελλάδα

Newsroom

Επελαύνει, τις τελευταίες ώρες στη χώρα η σφοδρή κακοκαιρία Daniel ενώ, ο μέχρι στιγμής απολογισμός, μετά έναν νεκρό, έναν αγνοούμενο και δεκάδες εγκλωβισμένους πολίτες, καθώς και εκτενείς καταστροφές στο οδικό δίκτυο και τις υποδομές. Από τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, πλήττονται ο Βόλος, το Πήλιο, η Σκιάθος και η Λάρισα. Οι κάτοικοι απευθύνουν εναγώνιες εκκλήσεις για βοήθεια.

Νεκρός πατέρας δύο παιδιών

Ένας κτηνοτρόφος έχασε τη ζωή του στον Βόλο, όταν καταπλακώθηκε από τοίχο στον Άγιο Γεώργιο. Ο 51χρονος πατέρας δύο παιδιών πήγαινε να ταΐσει τα ζώα του, όταν ο όγκος της βροχής έκανε έναν τοίχο να υποχωρήσει, καταπλακώνοντάς τον.

Την ίδια στιγμή, στην Αγία Αικατερίνη, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό ενός 34χρονου άνδρα, ο οποίος παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Έρευνες για τον εντοπισμό του πραγματοποιούν στελέχη της ΕΜΑΚ και της ΕΛ.ΑΣ.. Ο αγνοούμενος φέρεται ότι επιχείρησε να περάσει με το αυτοκίνητό του ένα ρέμα, άνοιξε την πόρτα και παρασύρθηκε από τα νερά. Στο αυτοκίνητο επέβαινε και ο γιος του, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του.

Στο Πήλιο, και συγκεκριμένα στην Πάλτση Αργαλαστής, η Πυροσβεστική έχει στήσει επιχείρηση απεγκλωβισμού ενός ηλικιωμένου ζευγαριού. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, εδώ και αρκετή ώρα είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση, καθώς είναι πολύ δύσκολο να προσεγγιστεί το σπίτι του ζευγαριού από διασώστες και πυροσβέστες.

Στον Βόλο, αρκετές περιοχές παραμένουν χωρίς νερό και ρεύμα. Τόνοι λάσπης και νερού έχουν καλύψει τους δρόμους ενώ, μόνο μέχρι τις 2 το μεσημέρι είχαν γίνει 250 κλήσεις στην Πυροσβεστική για αντλήσεις υδάτων, μεταφορές ατόμων, κοπές δέντρων και αφαίρεση αντικειμένων. Στην πόλη έχουν αναπτυχθεί 28 συνεργεία της Πυροσβεστικής, αποτελούμενα από 60 άτομα που ενισχύονται από το επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος, μία ομάδα ΜΕΤΠΕ με τέσσερα οχήματα και μία ομάδα ΕΜΟΔΕ από οκτώ άτομα. Οι δυνάμεις θα ενισχυθούν και από τις υπηρεσίες της Λάρισας και των Τρικάλων, ενώ έχει προγραμματιστεί να σπεύσουν στον Βόλο μία ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ και δύο της 8ης ΕΜΑΚ.

 Ακόμα και βάρκες στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού

Όπως χαρακτηριστικά φαίνεται και στις φωτογραφίες από το κέντρο του Βόλου, ακόμα και βάρκες έχουν επιστρατευθεί για τον απεγκλωβισμό πολιτών και εργαζόμενων που «παγιδεύτηκαν» από τους πλημμυρισμένους δρόμους. Στο κτίριο του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ στην οδό Λαρίσης, ο απεγκλωβισμός εργαζομένων και πολιτών έγινε με βάρκες, προκειμένου να μεταφερθούν σε ασφαλή μέρη και να επιστρέψουν στα σπίτια τους, χωρίς να κινδυνεύσουν. Η κυκλοφορία στο ορεινό δίκτυο του νομού Μαγνησίας, στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου, αλλά και στην Σκιάθο έχει απαγορευθεί με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Και σε περιοχές της Πιερίας, της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της Εύβοιας και της Φθιώτιδας, όμως, το μεσημέρι εστάλη μήνυμα μέσω του 112, ωστε να ενημερωθούν κάτοικοι και επισκέπτες ότι, το επόμενο 24ωρο, θα εξελιχθούν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες- κεραυνοί-χαλαζοπτώσεις) και καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Δεκάδες παιδιά από τα Τρίκαλα έχουν εγκλωβιστεί στον Βόλο, όπου είχαν μεταβεί προκειμένου να δώσουν εξετάσεις Γερμανικών, που δεν αναβλήθηκαν έγκαιρα λόγω των καιρικών φαινομένων. Τελικά, ενημερώθηκαν τελευταία στιγμή ότι οι εξετάσεις δεν θα πραγματοποιηθούν, αλλά αυτή την ώρα, βρίσκονται στα αυτοκίνητά τους χωρίς να μπορούν να μετακινηθούν καθώς έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία.

Τρομακτικές εικόνες στο Πήλιο

Στο Στεφάνι του Πηλίου, η κατάσταση είναι εξισου δραματική. Όπως φαίνεται και σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, το μισό βουνό έχει αποκολληθεί ενώ μέσα στο δρόμο έχουν καταπέσει τεράστιες πέτρες. Ο ορμητικός χείμαρρος στον επαρχιακό δρόμο Μακρινίτσας για τον Άγιο Γεράσιμο παρασέρνει στο πέρασμά του αυτοκίνητα προκαλώντας τρόμο.

Ο ποταμός Κραυσίδωνας «εξαφάνισε» λεωφορείο

Λόγω των ορμητικών νερών στους παρόχθιους του Κραυσίδωνα, που υπερχείλισε, υποχώρησε το έδαφος με αποτέλεσμα να «εξαφανιστεί» ένα ολόκληρο λεωφορείο, που ήταν σταθμευμένο δίπλα στο πεζοδρόμιο. Το οδόστρωμα υποχώρησε από τον όγκο του νερού και «κατάπιε» το μεγάλο όχημα, που έπεσε με το πλάι μέσα στην τεράστια τρύπα. Στον κόμβο του Jumbo, στον Βόλο, έσπασε και το τελευταίο «φράγμα» αντίστασης νερού στον ποταμό Κραυσίδωνα. Μία ξύλινη γέφυρα έσπασε και διαλύθηκε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από τα ορμητικά νερά του Κραυσίδωνα. Η συγκεκριμένη γέφυρα ένωνε τον Βόλο και τη Ν. Ιωνία, στο ύψος της οδού Στρατ. Μακρυγιάννη.

Ο χείμαρρος Κραυσίδωνας σε πολλές περιοχές έχει υπερχειλίσει και τα νερά πλημμυρίζουν δρόμους, καταστήματα και ισόγεια κατοικιών στη Χιλιαδού, το Οινόπνευμα, στους Αγίους Αναργύρους, την Νεάπολη και τα Παλαιά.

Στην οδό Ιερολοχιτών κόσμος έχει καταφύγει σε ανώτερους ορόφους κατοικιών αφού τα ισόγεια έχουν πλημμυρίσει και ζητούν βοήθεια από την Πυροσβεστική. Στην οδό Κωνσταντινουπόλεως στη Νέα Ιωνία μεγάλο δένδρο έπεσε και κατέστρεψε σταθμευμένα αυτοκίνητα. Ήδη σχεδόν στο σύνολό τους περιοχές του Βόλου, της Νέας Ιωνίας και πολλών προαστίων αντιμετωπίζουν διακοπή της ηλεκτροδότησης και τα προβλήματα έχουν γίνει πάρα πολλά τόσο σε κατοικίες, όσο και σε βιομηχανικούς χώρους και επιχειρήσεις.

Χωρίς τηλεφωνικές συνδέσεις, κυρίως της σταθερής τηλεφωνίας είναι και πολλές περιοχές του Βόλου, ενώ με προβλήματα λειτουργεί και η κινητή τηλεφωνία εξ αιτίας των συνεχών κεραυνών που σαρώνουν την περιοχή. Κάτοικος του Βόλου, ο οποίος μένει σε ισόγειο κοντά στο Λιμάνι περιέγραψε στο enikos.gr τι ακριβώς έχει βιώσει τις τελευταίες τρεις ώρες. «Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει. Έχουμε χρόνια να δούμε τέτοια καταστροφή. Είναι κάτι πρωτόγνωρο για εμάς. Οι δρόμοι έχουν πλημμυρίσει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκος. Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο του Βόλου που από το πρωί έχει πλημμυρίσει από τα ορμητικά νερά. Πλέον το πρόβλημα εστιάζεται στην πτέρυγα για τις χημειοθεραπείες και δεν έχει υπάρξει ενημέρωση για το πού θα πρέπει να μεταφερθούν οι ασθενείς εάν η κατάσταση επιδεινωθεί το πρόβλημα.

 

Εγκλωβισμοί στο Πήλιο

Στον Άγιο Ιωάννη, στο Πήλιο, ο ποταμός έχει υπερχειλίσει με αποτέλεσμα τα ορμητικά νερά να παρασέρνουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Είναι χαρακτηριστικό ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στα social media. Αυτοκίνητο παρασύρθηκε από τα νερά και έπεσε μέσα στη θάλασσα, στο τουριστικό παραλιακό χωριό του Αγίου Ιωάννη. Τα μεγάλα κύματα «καταπίνουν» μέσα σε δευτερόλεπτα το όχημα, το οποίο εξαφανίζεται από την επιφάνεια της θάλασσας.

Υπάρχουν αναφορές ότι περίπου 110 κάτοικοι και τουρίστες, που βρίσκονται στον Άγιο Ιωάννη, παραμένουν εγκλωβισμένοι μαζί με τα οχήματά τους, καθώς οι δρόμοι και τα πάρκινγκ έχουν πλημμυρίσει από τα νερά. Σημειώνεται ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν έχει σχετική επίσημη ενημέρωση για το περιστατικό, μέχρι αυτή την στιγμή. Οι κάτοικοι φοβούνται ότι το ρέμα θα μπει σε όλο το χωριό και θα το «πνίξει».

Όπως εξηγεί σε ανάρτησή του στο Facebook o αντιπρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Βασίλης Καραουλάνης: «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στον Άγιο Ιωάννη Πηλίου έχουν σπάσει τα ποτάμια και έχουν μπει μέσα στα ξενοδοχεία και η στάθμη ανεβαίνει επικίνδυνα μέσα σε αυτά πάνω από 1,5 μέτρο που έχουν κόσμο τουρίστες μέσα». Ο ίδιος κάνει λόγο για τεράστια ζημιά, κομμένα τηλέφωνα και ρεύμα, ενώ απευθύνει έκκληση να ενημερωθεί άμεσα η Πυροσβεστική.

 

Όπως φαίνεται σε βίντεο που έχουν αναρτήσει χρήστες των social media, το ποτάμι στον Άγιο Ιωάννη έχει φουσκώσει από τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και κατεβαίνει ορμητικά προς τη θάλασσα.

Ένα αυτοκίνητο παρασύρθηκε από τους χειμάρρους και κατέληξε μέσα στη θάλασσα, ενώ άλλα οχήματα είναι εγκλωβισμένα σε πάρκινγκ, το οποίο έχει πλημμυρίσει. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες απευθύνουν έκκληση για βοήθεια, λέγοντας πως θα μπει το ρέμα σε όλο το χωριό. Ενδεικτικές είναι και οι εικόνες από την παραλία του Χορευτού. Η θάλασσα έχει καλύψει τον δρόμο και παρασύρει αντικείμενα και φερτά υλικά.

Στη Μακρινίτσα, τεράστιοι όγκοι νερού κατεβαίνουν το βουνό και πέφτουν ορμητικά πάνω σε αυτοκίνητα που είναι σταθμευμένα στο πάρκινγκ του οικισμού. Οι εικόνες, που δημοσιεύοντα στα social media, είναι χαρακτηριστικές:

Προβλήματα και στην Σκιάθο

Προβλήματα αντιμετωπίζει και η Σκιάθος όπου λόγω της καταιγίδας έχουν πλημμυρίσει περιοχές και έχει κλείσει ο δρόμος Σκιάθου – Κουκουναριών. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε να απεγκλωβίσει δύο οδηγούς, οι οποίοι αποφάσισαν να μετακινηθούν στις 8 το πρωί, ενώ οι δρόμοι ήταν ποτάμια. Έντονα είναι τα πλημμυρικά φαινόμενα από την Τζανεριά μέχρι και τις Κουκουναριές, ενώ συνεχόμενες είναι οι διακοπές ρεύματος.

Το μεσημέρι της Τρίτης εστάλη μήνυμα μέσω του 112 σε κατοίκους και τουρίστες, με την ενημέρωση ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία στο νησί της Σκιάθου, έπειτα από σχετική εντολή της ΕΛ.ΑΣ., λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη στο νησί

Δρόμοι- ποτάμια στη Λάρισα

Προβλήματα προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις και οι άνεμοι και στην Λάρισα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις περιοχές της Αγιάς και του Κιλελέρ, απ’ όπου έχουν γίνει δεκάδες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων. Σε αρκετές περιοχές περιφερειακά της πόλης υπάρχει διακοπή της ηλεκτροδότησης, όπως και σε αρκετά χωριά του νομού. Επίσης έχουν καταγραφεί και πτώσεις δέντρων, χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Παράλληλα σήμερα υπήρξε και ακινητοποίηση αυτοκινήτων λόγω των πλημμυρικών φαινομένων, στην οδό Καρδίτσης προς το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας με τα συνεργεία του δήμου να βρίσκονται καθ’ οδόν στα σημεία, όπως και η πυροσβεστική, όπου χρειάζεται η συμβολή της. Ώρες αγωνίας έζησε το πρωί της Τρίτης μία οικογένεια στην περιοχή του ΑΤΑ επί της οδού Ελευθερίου.

Όπως καταγγέλλεται από την οικογένεια που έχει και ΑμεΑ, αποκλείστηκαν το πρωί, κάτι που αποτελεί συχνό φαινόμενο όταν υπάρχουν έντονες βροχοπτώσεις. Μάλιστα, όπως λένε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα onlarissa.gr,  από την πίεση, τινάζονται τα καπάκια της ΔΕΥΑΛ και γεμίζει με λύματα ο δρόμος.


Διακοπές κυκλοφορίας σε Λάρισα και Μαγνησία

Απαγορεύσεις και διακοπές της κυκλοφορίας, ανακοινώθηκαν από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Ειδικότερα, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχει ως εξής: 

  • Έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην επαρχιακή οδό Αγιοκάμπου – Κόκκινου Νερού, από το ύψος της γέφυρας «ΚΑΛΑΤΡΑΒΑ» έως τον οικισμό Κουτσουπιά.
  • Απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου.
  • Απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο ορεινό δίκτυο του νομού Μαγνησίας (Πήλιο).
  • Έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο της νήσου Σκιάθου.
  • Έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Ριζομύλου-Καναλίων από τη διασταύρωσή της με την ΠΕΟ Λάρισας Βόλου μέχρι το χωριό Κανάλια και στην επαρχιακή οδό Βόλου-Καναλίων από το ύψος του χωριού Κερασιά και μέχρι το χωριό Κανάλια.
  • Έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική οδό Βόλου-Ζαγοράς (κάτω κλάδος) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από την διασταύρωσή της με την οδό Σταδίου μέχρι την Αγριά.
  • Έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Βόλου Παληουρίου από τη διασταύρωσή της με την οδό Λαρίσης (οδός Δερβενακίων) στο ύψος του κυκλικού κόμβου έως τον οικισμό Διμήνι.
  • Εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας και εκτάκτου ανάγκης.
απεγκλωβισμοίνεκρόςαγνοούμενοιπυροσβεστικήκακοκαιρίααπαγόρευση κυκλοφορίαςειδήσεις τώραακραία καιρικά φαινόμεναπλημμύρες