Καιρός|05.09.2023 23:18

Κακοκαιρία Daniel: Ένας νεκρός, αγνοούμενοι, δεκάδες εγκλωβισμένοι ο «μαύρος» απολογισμός - Εικόνες χάους και νέα έξαρση των φαινομένων την Τετάρτη

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Ένας νεκρός και τρεις αγνοούμενοι είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της κακοκαιρίας Daniel που βρίσκεται σε εξέλιξη στην κεντρική Ελλάδα και ειδικότερα στη Μαγνησία. Το μεσημέρι της Τρίτης (05/09) ένας κτηνοτρόφος στον Βόλο βρέθηκε νεκρός αφού καταπλακώθηκε από τοίχο που υποχώρησε από τη σφοδρότητα των βροχοπτώσεων.

Αίσιο τέλος είχε η αναζήτηση ενός ζευγαριού στο Πήλιο, το οποίο εντοπίστηκε ζωντανό, αφού παρασύρθηκε από τον χείμαρρο. Ωστόσο, στο Πήλιο αγνοούνται ακόμη δύο άνθρωποι και ένας στον Βόλο.

Εκκενώθηκε γηροκομείο

Πτέρυγα του Γηροκομείου Βόλου κατέρρευσε από τα ορμητικά νερά του ποταμού με αποτέλεσμα να εκκενωθεί προληπτικά το συγκεκριμένο σημείο του ιδρύματος. Από το εν λόγω γηροκομείο, 28 άτομα μεταφέρθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία, ενώ οι υπόλοιποι 66 παραμένουν σε ασφαλές σημείο στο γηροκομείο.

Το ποτάμι της Νέας Ιωνίας έχει μετατραπεί σε χείμαρρο με τα ορμητικά νερά να δημιουργούν ανησυχία για τους ηλικιωμένους κατοίκους του οίκου ευγηρίας. Η εικόνα στην περιοχή δείχνει πραγματικά απόκοσμη καθώς ο χείμαρρος παρασέρνει του δέντρα, σπίτια, οχήματα και γενικώς ό,τι βρει μπροστά του. Στις εικόνες που μεταδοθήκαν από το σημείο φαίνεται καθαρά ένα σπίτι που έχει καταρρεύσει.

Εκκενώθηκε το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής στη Μαγνησία

Την εκκένωση του Κέντρου Υγείας Αργαλαστής αποφάσισαν από κοινού ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου. Στόχος η προστασία των 6 εργαζομένων και 2 πληρωμάτων ΕΚΑΒ.

Για την απρόσκοπτη παροχή των ιατρικών υπηρεσιών δημιουργείται προσωρινή δομή στο δημαρχείο της Αργαλαστής σε συνεργασία με τον Δήμο, ενώ άμεσα εκδιδεται ανακοίνωση για την προσωρινή παροχή πρώτων βοηθειών στο δημαρχειο.

Διευκρινίζεται ότι στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής παραμένει πυροσβεστικό όχημα για την συνεχή άντληση των υδάτων, ενώ μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης αναμένεται να επιστρέψουν με ασφάλεια στο Κέντρο Υγείας.

Κικίλιας: «Έρχεται νέα έξαρση τα ξημερώματα»

Σύμφωνα με δήλωση του Βασίλη Κικίλια, τα ξημερώματα της Τετάρτης (06-09) αναμένεται νέα έξαρση των έντονων καρικών φαινομένων. «Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους πρόκειται για το πιο ακραίο φαινόμενο σε ό,τι αφορά το μέγιστο ύψος βροχής σε ένα 24ωρο, από τότε που κρατούνται αρχεία στη χώρα. Στη Ζαγορά Πηλίου μέχρι τις 3 το μεσημέρι το ύψος βροχής είχε ανέβει στα 645 χιλιοστά.

Η εκτίμηση των μετεωρολόγων είναι ότι τα χιλιοστά θα αυξηθούν μέχρι να κλείσει το 24ωρο. Αυτό σημαίνει ότι το φαινόμενο δεν έχει τελειώσει. Μετά από κάποια μικρή ύφεση θα έχει και πάλι έξαρση τις πρωινές ώρες.

Οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Ελληνικής Αστυνομίας καθότι το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ιδιαίτερη προσοχή από όλους και καμία μετακίνηση.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων θα υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση από αύριο το μεσημέρι.

Από την έναρξη του φαινομένου στην περιοχή επιχειρούν 77 συνεργεία της Πυροσβεστικής, καθώς και ομάδες από την 1η, 2η, 5η, 7η και 8η ΕΜΑΚ με λέμβους και ερπιστριοφόρα, μηχανήματα έργου, δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων και φυσικά η Ελληνική Αστυνομία και οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συνολικά η Πυροσβεστική έχει δεχτεί έως τώρα 690 κλήσεις», προειδοποίησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Μήνυμα 112: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη Μαγνησία

Νέο μήνυμα εστάλη από το 112 στους κατοίκους της Μαγνησίας παρατείνοντας έτσι την απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλο το νομό λόγω της επέλασης της κακοκαιρίας. Όπως αναφέρει το μήνυμα, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας στο νομό Μαγνησίας λόγω εξέλιξης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. «Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας στο νομό Μαγνησίας με εντολή της ελληνικής αστυνομίας λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων», αναφέρει η προειδοποίηση της Πολιτικής Προστασίας.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Την ίδια στιγμή, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ενημερώνει για την κατάσταση των δρόμων σε ολόκληρο το γεωγραφικό διαμέρισμα, δηλαδή σε Λάρισα, Μαγνησία, Σποράδες. Συγκεκριμένα, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στις 7:30 απόψε έχει ως εξής:

Α. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας:

  • Στην επαρχιακή οδό Αγιοκάμπου – Κόκκινου Νερού, από το ύψος της γέφυρας «ΚΑΛΑΤΡΑΒΑ» έως τον οικισμό Κουτσουπιά,
  • Στην επαρχιακή οδό Βελίκας – Αγιοκάμπου,
  • Στην επαρχιακή οδό Κουτσουπιάς – Καρίτσας, εντός του οικισμού του Κόκκινου Νερού,
  • Στην επαρχιακή οδό Παλαιόπυργου – Ομολίου,
  • Στην επαρχιακή οδό Στομίου – Αλεξανδρινής – Παλαιόπυργου και
  • Στην επαρχιακή οδό Γόννων – Ελιάς και
  • Στον Ανατολικό Παράδρομο Π.Α.Θ.Ε. Μακρυχωρίου – Ευαγγελισμού (ύψος ΣΕΑ Ευαγγελισμού).

Β. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου και στον ορεινό όγκο του Πηλίου.

Έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων:

  • Στην οδό Λαρίσης, στον Βόλο, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τον κυκλικό κόμβο με τη Λεωφόρο Αθηνών μέχρι τη διασταύρωσή της με την Περιφερειακή Οδό Βόλου, καθώς και στη συνέχεια αυτής (Εθνικής οδού Βόλου – Λάρισας), μέχρι το ύψος της ΠΕΒ
  • Στην επαρχιακή οδό Ριζόμυλου – Καναλίων (από τη διασταύρωσή της με την ΠΕΟ Λάρισας – Βόλου έως το χωριό Κανάλια)
  • Στην επαρχιακή οδό Βόλου – Καναλίων, από τα Μελισσάτικα έως και το χωριό Κερασιά
  • Στην επαρχιακή οδό Βόλου – Καναλίων, από το χωριό Κερασιά έως το χωριό Κανάλια
  • Στην επαρχιακή οδό Αγιάς – Βόλου, από το χωριό Κανάλια έως τα όρια του νομού Μαγνησίας προς το χωριό Καλαμάκι του νομού Λάρισας
  • Στον Περιφερειακό (κόμβος Φυτόκου), εκτροπή οχημάτων
  • Στην Παραλιακή Αγριάς, Περιφερειακός προς Αγριά, εκτροπή οχημάτων, στον κόμβο Διμηνίου και σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο της νήσου Σκιάθου.

Εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας και εκτάκτου ανάγκης.

Ακόμα και βάρκες στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού

Όπως χαρακτηριστικά φαίνεται και στις φωτογραφίες από το κέντρο του Βόλου, ακόμα και βάρκες έχουν επιστρατευθεί για τον απεγκλωβισμό πολιτών και εργαζόμενων που «παγιδεύτηκαν» από τους πλημμυρισμένους δρόμους. Στο κτίριο του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ στην οδό Λαρίσης, ο απεγκλωβισμός εργαζομένων και πολιτών έγινε με βάρκες, προκειμένου να μεταφερθούν σε ασφαλή μέρη και να επιστρέψουν στα σπίτια τους, χωρίς να κινδυνεύσουν. Η κυκλοφορία στο ορεινό δίκτυο του νομού Μαγνησίας, στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου, αλλά και στην Σκιάθο έχει απαγορευθεί με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Και σε περιοχές της Πιερίας, της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της Εύβοιας και της Φθιώτιδας, όμως, το μεσημέρι εστάλη μήνυμα μέσω του 112, ωστε να ενημερωθούν κάτοικοι και επισκέπτες ότι, το επόμενο 24ωρο, θα εξελιχθούν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες- κεραυνοί-χαλαζοπτώσεις) και καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Δεκάδες παιδιά από τα Τρίκαλα έχουν εγκλωβιστεί στον Βόλο, όπου είχαν μεταβεί προκειμένου να δώσουν εξετάσεις Γερμανικών, που δεν αναβλήθηκαν έγκαιρα λόγω των καιρικών φαινομένων. Τελικά, ενημερώθηκαν τελευταία στιγμή ότι οι εξετάσεις δεν θα πραγματοποιηθούν, αλλά αυτή την ώρα, βρίσκονται στα αυτοκίνητά τους χωρίς να μπορούν να μετακινηθούν καθώς έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία.

Τρομακτικές εικόνες στο Πήλιο

Στο Στεφάνι του Πηλίου, η κατάσταση είναι εξισου δραματική. Όπως φαίνεται και σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, το μισό βουνό έχει αποκολληθεί ενώ μέσα στο δρόμο έχουν καταπέσει τεράστιες πέτρες. Ο ορμητικός χείμαρρος στον επαρχιακό δρόμο Μακρινίτσας για τον Άγιο Γεράσιμο παρασέρνει στο πέρασμά του αυτοκίνητα προκαλώντας τρόμο.

Προβλήματα και στην Σκιάθο

Προβλήματα αντιμετωπίζει και η Σκιάθος όπου λόγω της καταιγίδας έχουν πλημμυρίσει περιοχές και έχει κλείσει ο δρόμος Σκιάθου – Κουκουναριών. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε να απεγκλωβίσει δύο οδηγούς, οι οποίοι αποφάσισαν να μετακινηθούν στις 8 το πρωί, ενώ οι δρόμοι ήταν ποτάμια. Έντονα είναι τα πλημμυρικά φαινόμενα από την Τζανεριά μέχρι και τις Κουκουναριές, ενώ συνεχόμενες είναι οι διακοπές ρεύματος.

Το μεσημέρι της Τρίτης εστάλη μήνυμα μέσω του 112 σε κατοίκους και τουρίστες, με την ενημέρωση ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία στο νησί της Σκιάθου, έπειτα από σχετική εντολή της ΕΛ.ΑΣ., λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη στο νησί

Δρόμοι - ποτάμια και στη Λάρισα

Προβλήματα προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις και οι άνεμοι και στην Λάρισα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις περιοχές της Αγιάς και του Κιλελέρ, απ’ όπου έχουν γίνει δεκάδες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων. Σε αρκετές περιοχές περιφερειακά της πόλης υπάρχει διακοπή της ηλεκτροδότησης, όπως και σε αρκετά χωριά του νομού. Επίσης έχουν καταγραφεί και πτώσεις δέντρων, χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Παράλληλα σήμερα υπήρξε και ακινητοποίηση αυτοκινήτων λόγω των πλημμυρικών φαινομένων, στην οδό Καρδίτσης προς το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας με τα συνεργεία του δήμου να βρίσκονται καθ’ οδόν στα σημεία, όπως και η πυροσβεστική, όπου χρειάζεται η συμβολή της. Ώρες αγωνίας έζησε το πρωί της Τρίτης μία οικογένεια στην περιοχή του ΑΤΑ επί της οδού Ελευθερίου.

Όπως καταγγέλλεται από την οικογένεια που έχει και ΑμεΑ, αποκλείστηκαν το πρωί, κάτι που αποτελεί συχνό φαινόμενο όταν υπάρχουν έντονες βροχοπτώσεις. Μάλιστα, όπως λένε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα onlarissa.gr,  από την πίεση, τινάζονται τα καπάκια της ΔΕΥΑΛ και γεμίζει με λύματα ο δρόμος.


νεκροίκακοκαιρία Danielκακοκαιρίαειδήσεις τώραΒόλοςακραία καιρικά φαινόμεναΠήλιοαγνοούμενοι