Καιρός|02.11.2023 20:41

Η κακοκαιρία Ciaran «σφυροκοπά» την Ευρώπη: Ισχυροί άνεμοι και κύματα 12 μέτρων

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Kακοκαιρία Ciaran
Kακοκαιρία Ciaran
Kακοκαιρία Ciaran
Kακοκαιρία Ciaran

Δρόμοι έγιναν ποτάμια, δέντρα ξεριζώθηκαν, σχολεία έκλεισαν, πτήσεις ακυρώθηκαν, εκατοντάδες νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα σε πολλές χώρς της Ευρώπης η οποία σφυροκοπάτε από την κακοκαιρία «Ciaran».

Συνολικά, έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από πτώσεις δέντρων: ένας οδηγός φορτηγού μέσα στο όχημά του στην περιοχή Aisne της Γαλλίας, ένας άνδρας στην ολλανδική πόλη Venray, μια γυναίκα στο κέντρο της Μαδρίτης, ένα άτομο στη Γερμανία και άλλα δύο άτομα στη βελγική πόλη Γάνδη, σύμφωνα με τις αναφορές της αστυνομίας

 Ο επιστήμονας του Πανεπιστημίου Reading, Εντ Χακινς, προειδοποίησε ότι πρόκειται για «ασυνήθιστα ισχυρό φαινόμενο» και η καταιγίδα θα προκαλέσει σφοδρότερες βροχοπτώσεις τις επόμενες ώρες. Όπως επισήμανε τέτοια παρόμοια ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν καταγράφει, την 25η Φεβρουαρίου 1989 και την ημέρα των Χριστουγέννων, το 1821!

Βρετανία

Ειδικότερα, η καταιγίδα Ciaran προκάλεσε χάος στη Βρετανία σήμερα, καθώς θύελλες 104 μιλίων την ώρα είχαν ως αποτέλεσμα χιλιάδες σπίτια να μείνουν χωρίς ρεύμα, σχολεία να κλείσουν, σιδηροδρομικές γραμμές να μπλοκάρουν και να ακυρωθούν τα δρομολόγια φέρι μποτ.

Τα νησιά Channel επλήγησαν περισσότερο. Δεκάδες σπίτια στο Τζέρσεϊ εκκενώθηκαν καθώς ξέσπασε ανεμοστρόβιλος, κόπηκαν δέντρα και τεράστιο χαλάζι έσπασε τα παράθυρα.

Εκατοντάδες σχολεία στη νότια Αγγλία έκλεισαν λόγω κινδύνων για τους μαθητές ενώ ανησυχίες για πίεση στις τοπικές υπηρεσίες υπήρξαν στο Hampshire.

Ενα κρουαζιερόπλοιο 60.000 τόνων που έβαινε από το Πόρτσμουθ στη Μαδέρα αναγκάστηκε να κάνει μια απρογραμμάτιστη στάση στο Φάλμουθ στην Κορνουάλη σήμερα για να βρει καταφύγιο από την επερχόμενη καταιγίδα.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Βρετανία πλήττεται από σφοδρή καταιγίδα. Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, η καταιγίδα Babet έπληξε πολλές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Εφερε εξαιρετικές βροχοπτώσεις σε τμήματα της ανατολικής Σκωτίας, ενώ ισχυρές, επίμονες και εκτεταμένες βροχοπτώσεις επηρέασαν επίσης μεγάλο μέρος της Αγγλίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Γαλλία

Σύμφωνα με το BFMTV, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Γαλλία εξαιτίας της κακοκαιρίας. Πρόκειται για έναν οδηγό φορτηγού, που φέρεται να παρασύρθηκε από τους θυελλώδεις άνεμους και να προσέκρουσε σε δένδρο και για έναν άνδρα ο οποίος έχασε τη ζωή του μετά από πτώση ενώ προσπαθούσε να κλείσει παντζούρια.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 1,2 εκατομμύριο νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό, 780.000 εκ των οποίων βρίσκονται στη Βρετάνη, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο πάροχος ενέργειας Enedis.

Και στη Νορμανδία, οι αρχές έχουν τεθεί σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» για ισχυρούς ανέμους ενώ το υπόλοιπο της βορειοδυτικής Γαλλίας βρίσκεται σε «πορτοκαλί συναγερμό», ανακοίνωσαν αξιωματούχοι. Στο νομό Φινιστέρ της Βρετάνης, όπου άνεμοι έπνεαν με ταχύτητα έως 207 χιλιομέτρων την ώρα στην περιοχή Πουάντ ντι Ραζ, δύο άνθρωποι τραυματίσθηκαν ελαφρά και η οδική κυκλοφορία απαγορεύθηκε , όπως ανέφερε στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο «RTL» ο νομάρχης Αλέν Εσπινάς.

Βέλγιο

Εντωμεταξύ, σε πορτοκαλί συναγερμό βρίσκεται το δυτικό τμήμα του Βελγίου εξαιτίας της καταιγίδας Κιαράν, ενώ όλη η υπόλοιπη χώρα βρίσκεται σε κίτρινο συναγερμό μέχρι τις 23.00 το βράδυ.

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του κι ακόμη ένας υπέστη κάταγμα στο πόδι μετά από πτώση δένδρου στη Γάνδη, σύμφωνα με την φλαμανδόφωνη εφημερίδα «Het Laatste Nieuws».

Στα ανατολικά οι άνεμοι εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσουν τα 110 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ από το απόγευμα αναμένεται βελτίωση του καιρού.

Ολλανδία

Οι αρχές της Ολλανδίας κατέγραψαν τον πρώτο θάνατο από την κακοκαιρία- ο άτυχος άνδρας έχασε την ζωή του από πτώση δέντρου. Στο μεταξύ, σε ακυρώσεις δεκάδων πτήσεων έχειν προχωρήσει η ολλανδική αεροπορική εταιρεία KLM. Όπως μεταδίδει το CNN, oι ακυρώσεις αφορούν πτήσεις προς και από το αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ.

«Αποφασίσαμε να ματαιώσουμε όλες τις πτήσεις της αεροπορικής εταιρείας KLM προς και από το Σίπχολ από νωρίς το απόγευμα μέχρι το τέλος της ημέρας», ανακοίνωσε ο ολλανδικός κλάδος της Air France.

Ιταλία

Ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες σημειώθηκαν σήμερα στο Μιλάνο εξαιτίας της κακοκαιρίας που χτυπά την Ιταλία, ενώ υπάρχει ανησυχία για νέα υπερχείλιση του παραπόταμου Σέβεζο. «Ακόμη δεν έγινε ακριβής καταγραφή της προχθεσινής νεροποντής. Προς το παρόν προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το νέο κύμα κακοκαιρίας και στη συνέχεια θα κάνουμε τις αναγκαίες κινήσεις», δήλωσε ο δήμαρχος της ιταλικής συμπρωτεύουσας, ο Μπέπε Σάλα.

Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασία της χώρας βρίσκεται επίσης σε επιφυλακή στη Λιγουρία, με πρωτεύουσα τη Γένοβα και στην Εμίλια Ρομάνια, η μεγαλύτερη πόλη της οποίας είναι η Μπολόνια.

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά αύριο στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολης, στην πόλη του Τρεβίζο και πιθανότατα σε όλη την περιφέρεια Βένετο εξαιτίας ισχυρού κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει την Ιταλία.

Στην Νάπολη το μέτρο αφορά και τα ιδιωτικά σχολεία, όπως και τα νεκροταφεία, εξαιτίας του κινδύνου να τραυματιστούν, πολίτες, από την πτώση δέντρων. Παράλληλα, πάντα κατά την αυριανή ημέρα, πρόκειται να ακυρωθούν δρομολόγια τρένων που συνδέουν πόλεις της βορειανατολικής Ιταλίας. Στην περιφέρεια Φριούλι Βενέτσια Τζούλια και στην πρωτεύουσά της, την Τεργέστη, η επιφυλακή είναι «στο κόκκινο».

Σύμφωνα με τους Ιταλούς μετεωρολόγους, την Κυριακή ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση.

κακοκαιρία Ciaran