Καιρός|04.11.2023 12:14

Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία Ciaran

Newsroom

Επικαιροποιήθηκε σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε από την ΕΜΥ για την κακοκαιρία Ciaran.

Αναλυτικά το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Το Σάββατο (04-11-23)

  • Τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανόν πρόσκαιρα στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία.
  • Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στη Θράκη, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Την Κυριακή (05-11-23)

  • Τις πρώτες πρωινές ώρες στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.
  • Οι ενισχυμένοι νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά φτάνοντας τα 7 με 8 μποφόρ. Τοπικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο προβλέπονται εντάσεις πρόσκαιρα έως και 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (04-11-23).

Η πρόγνωση Μαρουσάκη για την κακοκαιρία

Σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκληθούν και προβλήματα τοπικά, όπως προειδοποιεί ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Ο καιρός είναι από το πρωί άστατος προς το κεντρικό Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τα δυτικότερα τμήματα της Θεσσαλίας, με τους μετεωρολογικούς σταθμούς να έχουν καταγράψει τον μεγαλύτερο όγκο νερού προς τα ορεινά της Άρτας αλλά προς τα ορεινά των Τρικάλων, στους 80-100 τόνους ανά στρέμμα.

Στη συνέχεια, τα φαινόμενα θα μετατοπιστούν πιο ανατολικά και θα υπάρχουν ισχυρά φαινόμενα προς τις περιοχές της δυτικής και κεντρικής χώρας ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και χαλαζοπτώσεις και κεραυνοί.

«Δεν είναι κάτι απλό αλλά ευτυχώς περνάει γρήγορα τον ελλαδικό χώρο και αυτό σημαίνει πως δεν θα έχει έντονη αλληλεπίδραση για να δώσει τους ακραίους όγκους νερού που είδαμε στη Θεσσαλία. Είναι μια κακοκαιρία συνηθισμένη για την εποχή που διανύουμε», τόνισε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Από το απόγευμα, ο καιρός θα αρχίσει να καθαρίζει προς το δυτικό τμήμα της χώρας και τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου, ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, η Αττική δεν θα επηρεαστεί έντονα και μπορεί να υπάρξουν τοπικές βροχές προς το απόγευμα αλλά χρειάζεται προσοχή με τους νοτιάδες που είναι ισχυροί και ο άνεμος θα φτάσει τα 7 μποφόρ.

Αντίστοιχα, η Θεσσαλονίκη θα δεχτεί όγκο βροχής χωρίς όμως να υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα.

Από αύριο, Κυριακή το πρωί, τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν.  

Παράλληλα, σε νεότερη ανάρτησή του ο κ. Μαρουσάκης επισημαίνει:

«Χωρίς ακρότητες δεδομένου και της εποχής, εξελίσσεται το κύμα κακοκαιρίας με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής να καταγράφονται προς τη δυτική - βορειοδυτική χώρα και τη γραμμή λαίλαπας των καταιγίδων να εισέρχεται σιγά σιγά μέσα στο Αιγαίο οδηγώντας ταυτόχρονα και σε γρήγορη βελτίωση και από τα δυτικά.
Ένα συνηθισμένο κύμα κακοκαιρίας για την εποχή και τη χώρα μας όπως αναλύθηκε και στη χθεσινή μας ανάρτηση και με πολύ γρήγορη εξέλιξη.
Εντυπωσιακά εκτός των έντονων καιρικών φαινομένων η Πελοπόννησος κάτι που εντοπίστηκε με μεγάλη ακρίβεια από τα προγνωστικά μας συστήματα με την ανομβρία να επιμένει για πολλά θαλάσσια παραθαλάσσια γεωγραφικά διαμερίσματα προς τα ανατολικά και νότια».
 
κακοκαιρίαΕΜΥειδήσεις τώραβροχές