Καιρός|08.04.2024 19:00

Ολική έκλειψη ηλίου: Γιατί εξαφανίζονται τα σύννεφα κατά το φαινόμενο;

Newsroom

Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά σε ορισμένες καιρικές συνθήκες τα σύννεφα μπορούν να εξαφανιστούν από τον ουρανό κατά τη διάρκεια μιας ηλιακής έκλειψης.

Η εξαφάνιση των σύννεφων είναι μόνο μία από τις διάφορες απόκοσμες επιπτώσεις, όπως η συσκότιση του ουρανού και η απουσία του κελαηδίσματος των πουλιών, που είναι πιθανό να παρατηρηθούν κατά τη διάρκεια της φετινής ολικής έκλειψης ηλίου.

Το γεγονός θα λάβει χώρα σήμερα, με αρκετά λεπτά ολικότητας να βιώνονται σε έναν στενό διάδρομο σε όλο το Μεξικό, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Μία ανατριχιαστική ψύχρα

Καθώς η Σελήνη περνά μπροστά από τον Ήλιο, ρίχνοντας σκιά στη Γη και μετατρέποντας τη μέρα σε σούρουπο, η πιο αισθητή μετεωρολογική επίδραση για πολλούς θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας.

Αποκλείοντας την κύρια πηγή ενέργειας μπορεί να παρατηρήσουμε αμέσως την πτώση της θερμοκρασίας στο δέρμα μας, αλλά μπορεί να χρειαστούν έως και 20 λεπτά για να φτάσει η θερμοκρασία του αέρα στο χαμηλότερο σημείο της.

Αυτό οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο θερμαίνεται στην πραγματικότητα ο αέρας μας. Δεν θερμαίνεται απευθείας από τον ήλιο, αλλά από τη θερμότητα του ήλιου που ακτινοβολεί πίσω από το έδαφος, και αυτό διαρκεί λίγο περισσότερο.

Το ποσό της πτώσης της θερμοκρασίας του αέρα θα ποικίλλει ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, αλλά τα περισσότερα μέρη κάτω από τη γραμμή της ολικότητας μπορούν να περιμένουν πτώση τουλάχιστον δύο βαθμών.

Κατά τη διάρκεια της έκλειψης στην Ευρώπη τον Αύγουστο του 1999, στη Szczawnica της νότιας Πολωνίας παρατηρήθηκε πτώση της θερμοκρασίας έως και 11 βαθμούς Κελσίου. Αυτή η αλλαγή της θερμοκρασίας είναι που οδηγεί και σε άλλες καιρικές αλλαγές.

Ηρεμία στο σκοτάδι

Σύμφωνα με το BBC, ο άνεμος μπορεί να πέσει και να αλλάζει ελαφρώς κατεύθυνση. Καθώς ο αέρας ψύχεται γίνεται ελαφρώς πυκνότερος (βαρύτερος) και έτσι έχει μεγαλύτερη τριβή με το έδαφος.

Αυτό τον κάνει να επιβραδύνει ελαφρώς και να παίρνει αριστερόστροφη φορά, οπότε ένας νοτιοδυτικός άνεμος θα γίνει ελαφρώς πιο νότιος.

Οι αλλαγές αυτές επισημάνθηκαν σε μια μελέτη του 1901 από τον Αμερικανό μετεωρολόγο Henry Helm Clayton, μετά από μια έκλειψη τον Μάιο του 1900.

Οι μειώσεις της έντασης του ανέμου και της θερμοκρασίας μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη ζήτηση ενέργειας και την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αλλά οι επιπτώσεις μιας έκλειψης λαμβάνονται πλέον υπόψη στα σύγχρονα υπολογιστικά μοντέλα καιρού για να βοηθήσουν τις εταιρείες ενέργειας στη διαχείρισή τους.

Εξαφάνιση των σύννεφων

Ίσως, η πιο μαγική αλλαγή του καιρού κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης είναι το θέαμα της εξάτμισης των σύννεφων.

Αυτό δεν θα συμβεί σε όλες τις περιπτώσεις και όχι απαραίτητα με κάθε σύννεφο στον ουρανό.

Ο τύπος του σύννεφου που υπάρχει πριν από την έκλειψη είναι καθοριστικός. Τα σύννεφα Cumulus, αυτά τα αφράτα σύννεφα του ωραίου καιρού, είναι αυτά που είναι πιθανό να επηρεαστούν περισσότερο.

Σχηματίζονται και υποστηρίζονται από θύλακες αέρα που ανεβαίνουν από το έδαφος και συμπυκνώνονται σε σύννεφα.

Για να ξεκινήσει και να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία απαιτείται μια συγκεκριμένη θερμοκρασία. Αυτή ποικίλλει ανάλογα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες της ημέρας, αλλά αν η θερμοκρασία πέσει κάτω από αυτή την κρίσιμη τιμή, όπως μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της έκλειψης, ο ουρανός είναι πιθανό να καθαρίσει.

Μόλις τελειώσει η έκλειψη, και αν οι θερμοκρασίες επιστρέψουν εκεί που ήταν πριν, τα σύννεφα θα αρχίσουν να επανεμφανίζονται. Το αεράκι θα δυναμώσει επίσης, και η φύση θα πρέπει να ξυπνήσει από τη σύντομη παύση της.

ολική έκλειψηέκλειψη ηλίουΣελήνησύννεφαήλιοςειδήσεις τώρα