Οικονομία|21.04.2020 16:20

Τέλος χρόνου για τις εταιρίες που θέλουν να λάβουν «επιστρεπτέα προκαταβολή»

Newsroom

Εκπνέει την Τρίτη (21/4) η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης στην ειδική πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)  από όσες επιχειρήσεις επιθυμούν να λάβουν την «επιστρεπτέα προκαταβολή», η οποία έχε συνολικό ύψος 1 δισ. ευρώ.

Για να μπορεί μια επιχείρηση να εκδηλώσει ενδιαφέρον θα πρέπει να έχει την έδρα ή τη μόνιμη εγκατάσταση της στην Ελλάδα και να έχει πληγεί οικονομικά λόγω του κορονοϊού.

Οι επιχειρήσεις θα επιλεγούν με τη χρήση αλγόριθμου, ενώ τα ποσά θα κατατεθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων από το τέλος Απριλίου έως τις αρχές Μαϊου. Οι αιτούντες θα ειδοποιηθούν και θα ενημερωθούν για τους όρους αποπληρωμής.

Εξόφληση σε 5 χρόνια

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών, η εξόφληση θα πραγματοποιηθεί σε πέντε χρόνια. Θα υπάρξει περίοδος χάριτος τον πρώτο χρόνο με χαμηλό επιτόκιο. 

Δικαιούχοι είναι επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν έως 500 άτομα και ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, εταιρίες περιορισμένης ευθύνης και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιριών πουδεν απασχολούν προσωπικό.

Η «επιστρεπτέα προκαταβολή» θα επιστραφεί ανάλογα με τη βιωσιμότητα της επιχείρησης είτε στο σύνολο της είτε μερικώς. Το ανώτατο ποσό που θα μπορεί να λάβει μια επιχείρηση δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 500.000 ευρώ, με βασική προϋπόθεση να μην κάνει απολύσεις. 

υπουργείο ΟικονομικώνΑΑΔΕΚορονοϊός