Οικονομία|03.05.2020 13:08

«Κρας τεστ» ο Μάιος για την οικονομία - Τα στοχευμένα μέτρα της κυβέρνησης

Ελευθερία Αρλαπάνου

Ωστόσο το μεγάλο ζητούμενο είναι τα συνολικά κεφάλαια που θα έχει στην διάθεση της καθώς αναμένεται με αγωνία η κατανομή των ποσών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως για παράδειγμα για το πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της απασχόλησης. Ισχυρή εστία αβεβαιότητας είναι η συμπεριφορά της υγειονομικής κρίσης στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, που θα μπορούσε να εκτινάξει την ύφεση από το 5% στο 8% - 9% ανατρέποντας τα δεδομένα. 

Ο Μάιος, μήνας κατά τον οποίο διατηρείται απλωμένο δίχτυ οριζόντιας προστασίας στην οικονομία με τη διατήρηση των ρυθμίσεων χορήγησης επιδομάτων σε εργαζομένους, τις ρυθμίσεις για τα ενοίκια και τις αναστολές πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων είναι το πρώτο μεγάλο βαρόμετρο καθώς θα δοκιμάζονται σταδιακά οι ζωτικές λειτουργίες της οικονομία.  

Μέσα στο μήνα όμως αναμένονται επίσης εντατικές ζυμώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη ροή και τον χρόνο διαθεσιμότητας των κοινοτικών κονδυλίων σε συνθήκες πρωτόγνωρου οικονομικού στρες για τα μεταπολεμικά χρόνια στην Ευρώπη. Παράλληλα θα συνεχιστούν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς σε τεχνοκρατικό επίπεδο καθώς είναι πολλά τα σημεία που μένει να προσδιοριστούν, μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού που θεωρείται κομβικό σημείο για την οικονομία που θα κάνει τα πρώτα βήματα εκτός lock down.  

Ο γρίφος της «γέφυρας» για τους δανειολήπτες

Στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς στο επόμενο διάστημα που μένει να φανεί πόσο χρονοβόρο θα αποδειχθεί, αναμένεται να «κλειδώσει» και το νέο πλαίσιο – γέφυρα για την προστασία των δανειοληπτών από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού που προανήγγειλε η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, με τα χαρακτηριστικά του υφιστάμενου νόμου, μέχρι το τέλος Ιουλίου 2020. Από τότε μέχρι και την έναρξη ισχύος του νέου πτωχευτικού πλαισίου που αναμένεται να ψηφιστεί εντός του έτους, αλλά να τεθεί σε ισχύ αρκετά αργότερα, ίσως και στις αρχές του Ιανουαρίου του 2021, η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ειδικό πλαίσιο – γέφυρα προστασίας δανειοληπτών στο οποίο το Κράτος θα επιδοτεί για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων πληττόμενων από την πανδημική κρίση και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία. Μάλιστα φαίνεται, όπως προανήγγειλε και το οικονομικό επιτελείο, το ποσοστό κάλυψης της δόσης να είναι πιο υψηλό για τα ενήμερα δάνεια, όταν αποδεικνύεται πλήγμα από την πανδημική κρίση.

Νέες παρεμβάσεις

Στην επόμενη φάση όπως αναφέρεται και στο Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Κομισιόν σταδιακά θα αλλάζει και η σύνθεση των μέτρων. Συγκεκριμένα από οριζόντια μέτρα στήριξης κλάδων και νοικοκυριών, θα πηγαίνουμε σε πιο στοχευμένα μέτρα, τα οποία θα καθορίζονται από κριτήρια επιλεξιμότητας. Υπό αυτό το πρίσμα πόροι που θα εξοικονομηθούν σε σχέση με τα σημερινά οριζόντια μέτρα θα στηρίξουν την ζήτηση στην οικονομία με έξυπνο τρόπο, δηλαδή με τρόπο που θα δημιουργεί ζήτηση σήμερα, βελτιώνοντας όμως και την πλευρά της προσφοράς αύριο».

Για παράδειγμα:  

  • - Φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα προς τουριστικές επιχειρήσεις προκειμένου να πραγματοποιήσουν επενδύσεις και επιδιορθώσεις που είχαν προγραμματίσει για τον χειμώνα του 2021 το καλοκαίρι του 2020, αφού στη φετινή σεζόν θα υπολειτουργούν ή θα παραμείνουν κλειστές.
  • - Φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα σε εξαγωγικές επιχειρήσεις προκειμένου να επεκτείνουν το δυναμικό τους, ή σε επιχειρήσεις που σήμερα δεν έχουν εξαγωγική δραστηριότητα, προκειμένου να επενδύσουν άμεσα στην ανάπτυξή της. 
  • - Άμεση έναρξη/επιτάχυνση κάθε ώριμου/εν εξελίξει σχεδίου δημοσίων επενδύσεων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο όπως η επίσπευση ήδη αποφασισμένων σχεδίων αναβάθμισης υποδομών σε τουριστικές περιοχές.
  • - Άμεση προώθηση ώριμων ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων, όπως το Ελληνικό. Τον Μάιο σύμφωνα με όσα έχουν εξαγγελθεί, συνεχίζονται οι αναστολές βεβαιωμένων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων. Η  έκπτωση 40% επί του ενοικίου της επιχείρησης, όπως και της πρώτης κατοικίας και της φοιτητικής κατοικίας τέκνων των εργαζομένων της, συνεχίζει να υφίσταται και τον μήνα Μάϊο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων. Για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν τον Μάιο, το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα επαναληφθεί για τους επόμενους μήνες. Παράλληλα δρομολογείται, εντός των επόμενων δύο μηνών, μία δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή, όπου μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι επιχειρήσεις.
επιχειρήσειςΚορονοϊόςδάνειαΚομισιόν